Fórum témák
» Több friss téma |
jelenleg így nézki.....
elvileg ez 16f84-hez van nekem 16f8410i/p van készleten .....
Ezek elvileg Mplab-ban jók. A működést nem vizsgáltam, csak a szintaktikát. Ebben már nincs hibaüzenet.
Inkább feltöltöm fájban, mert a méteres kódokkal telerakjuk a topicot.
de jó köszönöm szépen )
Sziasztok!
MPLAB 8.92-ben több file-ra osztottam a projektemet, hogy átláthatóbb legyen. Így viszont nem tudok breakpoint-ot tenni olyan helyre, ami másik file-ban van mint a main függvény. Hogyan lehetne berakni breakpointot az include fileokba?
Sziasztok!
Impulzust szeretnék számolni piccel. Hall szenzort vagy infra vevőt használnék érzékelőnek. Az érzékelő kimenetét 10K-val lehúzom földre. A piccel pedig a váltásokat számolom, de valamiért többet számol. Mind programilag mind kapcsolástechnikailag valaki el tudna igazítani, hogy is kéne helyesen megoldani ez a problémát. Valószínűleg vagy hardveres vagy szoftveres problémám van. A program ezen része annyit csinál, hogy figyeli a pic egyik bemenetét ha magas továbblép majd megvizsgálja, hogy lement e már 0V-ra a jel és akkor növeli a számlálót.
Én megszakítással csinálnám úgy hogy pl csak a felfutóélre reagáljon.
Ha zavart a környezet nem biztos hogy jó ha megszakításban kezeljük a bemenetet.
Ez csak az én véleményem.
Én egy kicsit másként csinálnám. Ha volt H-L átmenet, akkor növelném a számlálót és lépnék tovább. Nem tudom mekkora a jelfeldolgozási sebesség de egy kis késleltetést lehet tenni bele. Most mi van rajta? Optó vagy hall? Ha kapcsolóval teszteled, ne csodálkozz a prellegés miatt.
Ez atom stabil , 4-8MHz-nál feljebb nem próbáltam.
Én ezt használom a gyújtásomba Hall bemeneti port lekérdezéséhez. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Elvileg úgy működik a program. Ha felmegy magas szintre akkor megvizsgálja mikor megy le és akkor növeli a számlálót. Persze még mást is csinálnia kell a programnak. Lényegében fordulatszámot mérne illetve lehet vele számoltatni is (+reset gomb) és lcd-re írja ki 1mp-ként a számolt eredményt. Szóval azért kicsit le van kötve. Ha manuálisan léptetem a számlálót a programban akkor szépen másodpercenként növeli az értékeket. Szóval mindenféleképpen a bemenet kezelésénél van a hiba. Most opto van rajta. Kb. ha másodpercenként fel le kapcsolom a villanyt akkor 60-240 között írja ki a "fordulatszámot" ennek megfelelően ha számlálás funkcióval megy akkor számol így néha kettőt egyszerre. A hall szenzorral elég össze-vissza megy. Egyszer elhúzom előtte a mágnest és kiír egy nagy értéket, mintha prellegne. Sajnos az optoval sem pontos valamiért. Lehet valami zajt szed be? Árnyékolt kábel jobb lenne?
Sziasztok! A problémám, hogy PIC16F88-on nem tudom használni az AN2-3-as portokat A/D-re, ugyanúgy beállítom mint bármelyik másik analóg portot, de 0-ba állnak, ezek amúgy a VREF+ - lábak is, de VDD-re van konfigurálva a referencia, miért nem működnek, valamit be kell még állítanom? (ansel, adcon beállítva, port kimenet-bemenet beállítva)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
100%, hogy zaj kerül bele. Le kell kezelned szoftveresen (is). Első körben egy 10-100nF-os hidegítést tegyél a pic bemenetére. Az optót, árnyékold le a külső fénytől.
Tettem egy 100nF-os kondit, de épp ellenkező hatást váltott ki, még magasabb számot ír ki. Felkapcsolom a lámpát és a lekapcsolásra számol kondi nélkül 1-10 között random kondival kb 3-szor annyit. A picen tápján viszont 10nF kondi van most nézem.
Hall szenzor nem prelleg. Akkora hiszterezise van, mint ide Lachaza. Szoftverhiba lesz az.
Persze, ha ADnek van definialva a bemenet, barmi lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Pic 16f684-et használom porta,1 van definiálva mint digitális bemenet, lehet, hogy szoftverhiba lesz, még keresgetek benne, hátha meglelem a hiba okát.
Sziasztok!
Lenne egy elég nagy gondom! Tegnap segített nekem egy kedves fórumtárs aki egy fordulatszámmérő asm fájlját javította ki nekem PIC16f84-re....kérdésem a következő hogy valaki esetleg megtudja nekem mondani a helyes bekötést egy dc56 11ewa kijelzőre mert én akárhogy próbáltam nem sikerült és kapcsolási rajzot meg nem találtam már :/ PIC Simulator IDE-vel próbálkoztam hátha sikerül valamit kiszednem de sajnos nekem nem sikerült....nem az erősségem a programozás Mellékeltem az asm fájlt. Előre is köszönöm válaszotok!
Ezt próbál ki:
PORTB0 a PORTB1 b PORTB2 c PORTB3 d PORTB4 e PORTB5 f PORTB6 g PORTB7 talán DP
Szia!
Megint én futottam be, de ma nincs jó hírem. Neked két digites, közös katódos kijelződ van: DC56-11EWA A programod pedig egy három digites, közös anódos kijelzőt szeretne meghajtani. Na most az egyszerűbb dolog egy másik kijelzőt keríteni, mert a programot alaposan át kéne írni, de még akkor is lemaradna egy számjegy. Egyébként PORTA1-2-3-on vannak a multiplexelő tranzisztorok és ahogy ktamas66 írta, úgy jönnek a led szegmensek.
Kb. ilyen lehetett a kapcsolásod (kétféle kijelzővel is lerajzoltam):
Sziasztok! Egy kapcsolási rajzon a PIC lábainál csak annyit ír hogy O1 illettve O2 . Ez az OSC1 és OSC2 lehet?
Köszönöm a választ!
Mi van rákötve? Esetleg töltsd le a PIC adatlapját, abban benne van a lábkiosztás is, onnan könnyen be lehet azonosítani.
A PIC adatlapjával hasonlítottam össze és ebből gondolom hogy az lehet.
A kvarc egyértelműsíti, hogy az az OSC1 és OSC2.
Köszönöm a gyors választ
Sziasztok!
16F684-el szeretnék fordulatszámot mérni, de akard egy kis gondolm. (Fentebb már elkezdem a probléma ecsetelését.) Ha a bemenetre hall szenzort kötök akkor elkezd össze vissza számokat kiírni és ezt akkor is csinálja, ha nem is kap jelet. Ha egy 10K ellenállást kötök a hall szenzor tápja és a bemenet közé akkor abbahagyja. De ha nem csatlakoztatom a hall szenzort akkor nincs ilyen probléma. Valakinek valami ötlete, hogy miért csinálja? Ha a föld és bemenet közé teszem a 10K-t ugyan úgy jön a zaj és hülyeségeket ír ki. A másik érdekesség, hogy ha fototranyót kötök rá, akkor is csinálja néha, ráadásul, ha fel le kapcsolom a lámpát, hogy kipróbáljam, hogy számol, akkor végképp hülyeségeket ír ki. Valószínűleg a hálózati zajt is összeszedi, ide próbáltam már 100nF-ot a bemenet és föld/táp közé is semmi eredménnyel. A lámpa kapcsolgatásra mindig érzékeny ha a bemenetre van valami kötve, ha nincs akkor nincs probléma. Talán árnyékolt kábelt kéne alkalmazni? (Hálózati dugasztápról volt kipróbálva, 100nF ott van a pic tápján.) A hall szenzor pedig egy működő pc ventiből való. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
A hall szenzorok nagyrésze OC kimenetű, ezért kell a felhúzó ellenállás. A fototranyánál meg az a kollektor munkaellenállása. Nézd meg a szenzor adatlapját.
Ok.
A fototranyó típusát nem tudom, bár nem értem mit értesz a kollektor munkaellenállása alatt. 10K-val fel van húzva tápra és a föld és bemenet közé teszem, de egy működik fordítva is 10K-val a földre húzva. Az viszont érdekelne miért érzékeny ennyire egy sima lámpa fel-lekapcsolására. Mondjuk elemről még nem próbáltam, de szerintem azzal is érzékeny lesz. Viszont ahol szeretném használni elég sok zavaró körülmény lehet kefés villanymotor, nem tudom ezt mennyire fogja szeretni és az árnyékolt kábel megoldást fog e nyújtani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |