Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „magyarul” Felejtsd el, ha lesz is, az régi. Alapokra jók, de azt már tudnod kell(ene). Nincs mese, nincs apelláta, meg kell tanulnod angolul. Már csak azért, mert ebben a témában az elévülési idő 3-5 év. Mire lefordítják, vagy megjelenik hasonló magyarul, addigra annál már sokkal újabb doglok vannak. Volt egy cikk, amiben leírták, hogy milyen jók az új superjunction FETek, de a lassú reverse recovery idő és nagy recovery áram miatt korlátok vannak, és mire kell figyelni. Két évre rá kijött egy újabb generáció FET, aminek fele annyi volt a reverse recovery ideje. Ugyanúgy a számolókat hosszú távon felejetsétek el. Két dologra jók: - ha rohadtul nem értetek hozzá, és úgy gondoljátok ezzel pótolható, ekkor gyakori az, mint sokaknál, hogy két számoló két külön eredméynt ad, és nem tudjátok értelmezni. - ha már értetek hozzá, és ki tudják magatoktól is számolni, de tudjátok az által akapott dolgoakt értelmezni A legjobb infó amúgy adatlapomk, alkalmazási segédletek, és persze IEEE archivum (fizetős).
Gondolkozz, Számold ki!
Nézd emg az adatlapot, ott van a meghajtó áram. Ha a gate töltést elosztod a meghajtó árammal, akkor megkapod az áttöltési időt (mértékegységre figyelj). Az első feltétel az az, hogy a holtidő alatt megtörténjen a gate kisütése bőven. Aztán vannak további feltételek. Egyrészt érdemes kiszámolni, mekkor disszipációt okoz az IC-ben a gate meghajtás. Ha a tápfeszt (15,6V) elosztod a max gate árammal, akkor megkapod a kimeneti impedanciát. Ha a gate töltést beszorzod a frekvenciával, akkor megkapod az effektív gate áramot. Ha az előbbi kimeneti impedanciát beszorzod a gate áram négyzetével, akkor megkapod a disszipációt A disszipációt csökkentheted gate ellenállással, de ekkor a meghajtó áram is csökken, tehát az áttöltési idő nő. Ha használsz meghajtó tranyókat, akkor az IC-nek csak azok báziáramát kell meghajtania, ami töredéke a gate áramnak, ezzel az IC-ben csökken a disszipáció. Egyben a tranyók kimeneti impedanciája kisebb, és a meghajtó áram több. De érdemes ekkor is kiszámolni (leginkább leszimulálni, vagy tesztele mérni a melegedést) a disszipációt a tranyókban. Ahogy látod sok részlet van. Ajánlom az IRF-től a MOSFETetek alapjai doksit. Utána világosabb lesz.
Sziasztok! Az egyik cégtől kaptam bemutató darabként kapton szalagot, ami 7.xx KV ig jó. A fólia vastagsága pedig 0.76mm. Remélem ez jó lesz szigetelésnek. A folyamatos hőterhelhetősége 180 fok. Köszi
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Valóban jó kis leírás. De velem van a baj, nem teljesen tudom értelmezni az adatlapot. Kellene még egy kis segítség mit mivel jelölnek az adatlapban, esetleg egy példa az IRF740 re ha levezetnél egy számítást.
Ez az ovi kategória.
Na ezt elolvastad már? Ha nem akkor enyje-enyje, mert sokszor mondtam már. Nem tudom láttad -e a Tigris és Sárkány című filmet, ahol ellopják a wutang harcosok szent tekercsét. Aki ellopja nem tud olvasni, csak az ábrákból tanul, de a tanítványa tud, lekörözi, és nagy ellensége lesz. Kb hasonló a helyzet ha az adatlapokat és az application note-okat nem tudod értelmezni, csak az ábrákat skubizod.
Bocsánat a fólia vastagságát 1 db 0 val arrébb kell tenni. 0.076 mm. Így már jó. Elnézést.
Lehet hogy az ovi kategória, de el kell kezdeni valahol, azért kérdezek h megértsem mit miért.
Szerintem jó az... - 180 fokot úgyse közelíthetsz meg büntetlenül.. akkor már pár alkatrésznek annyi lenne előzőleg.
Szia! A Wellerrel 350 fokon beállítva sem roncsolta. Köszönöm Neked a választ.
Sziasztok,
Egy egyszerű, de számomra annál nehezebb kérdésre kérnék választ. Hogyan lehet kiszámolni az Ae értékét egy EE típusú vasmagnak. Ha agyon lőnek sem jut eszembe ez a tök egyszerű általános iskolai feladvány. Köszönöm.
Nem csoda... hasonló témákra találták ki "nagyüzemi" forrasztásoknál...
Talán tolómérővel meg kell mérni a középső oszlopot és a mért értékekből a keresztmetszetet kiszámolni..
Pont ez a bajom...elfelejtettem, hogyan kell a téglatest keresztmetszetét meghatározni ...Szégyenlem is magam
Jó.... szélesség x hosszúság és az adatlapokon mm2-ben adják meg.
... és a téglaLAP területének kiszámítása.. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Ez egy valóban nagyon bonyolult, általános iskolai feladat, a * b. Tehát ha mondjuk 10mm * 7mm az oszlop, akkor az 0,7cm2. Aztán ezt majd még osztani is kell, mert a képletekben alapmértékegységek szerepelnek, ami ugye a méter.
Nem a téglatest keresztmetszetét kell kiszámolni, hanem a metszetéét, ami egy négyzet, vagy téglalap, vagy kör, vagy akármi (pl. régi sorkimenő vas).
EE20-as ferrit:
Ez érdekes...az 5,1x5.0 = 25,5mm2 Az adatlapon pedig 31mm2 van megadva Akkor, hogy is van ez ?
Az Ae az az effektív keresztmetszet. Valahol ez kevesebb, valahol több a magban. Ennek egy bonyolult átlaga az effektív keresztmetszet, az Ae.
Mondjuk úgy, hogy az Ae egy olyan keresztmetszet, amilyen keresztmetszetű toroiddal helyettesíthető az a bonyolult formájú mag. Így már érthető?
Igen így már érthető. Viszont mivel számoljak, ha nincs megadva effektív keresztmetszet? A mezei keresztmetszet is megteszi ilyen esetben?
Sokfajta EE20 is van...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Mérd meg több helyen, és számolj a legkisebbel, mert úgy számolsz a legnagyobb B-vel, és í]y lennagyobb melegedéssel meg telítéssel!
Köszönöm a választ mindenkinek
Kérdezni szeretnék. Ha a Bias tekercse szigetelve lett Kapton szalaggal, rátekerhetek egy menet fekete hagyományos szigszalagból, hogy a szekundert jobban lássam? Köszi.
Inkább 1 menet fehér sütőpapírt és rögzítsd "élben" kaptonnal..
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Szia! Az 1N914 helyére mit tehetnék? Mivel lehet helyettesíteni? Meg van egy 1µF 50V kondi, oda tehetek valamivel nagyobb kapacitásut? Köszi
Szia!
a 914 helyettesítője az 1N4148 és a kondenzátor helyére tehetsz valamivel nagyobb kapacitásút.
Abba a pozícióba smd-t szoktam rakni... 66 kHz... ( 1 µF ).
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Az lenne a kérdésem, hogy szimmetrikus kimenetnél valamelyik ágat figyelni egy ilyennel (vagy valami hasonló akár PIC -essel, nem volna kifzetődőbb, mint lekapcsoltatni az IC-t? Úgy gondoltam, hogy a linken látható (vagy valami hasonló) gép menne 0-24 egy kis valami mobiltöltőről. Nem számottevő a fogyasztása. Ez figyeli vagy a bemenő 230V vagy a kimenő valamelyik ágat és rögtön lekapcsolna ha valami baj van. Csak azért filózok még mindig ezen, mert nem tudom mennyire lenne biztos az, ha csak az IC-t kapcsolom le attól még egy pár us-ig kapja a dömpinget a híd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |