Fórum témák
» Több friss téma |
Azt azért vedd figyelembe, hogy a Hall érzékelőknek több fajtája van.
A ventilátorokban általában bipoláris található és neked inkább unipoláris lenne a megfelelőbb. Szerintem .
A nyitott kollektorossal is meg lehet oldani. Gondolom. Bár a mechanikai részről még nem esett szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Van capstan motor hall érzékelője is. Majd keresgetek közöttük. Amit most használok 3 kivezetéses, de van 4 kivezetéses is. Gondolom a szenzorhoz egy általános mágnes megteszi. Nem kell annyira nagyon pontos kijelzés 3% alatti hiba 1000 1/min alatt tökéletes felette 5-8% is elegendő.
Idézet: „Van capstan motor hall érzékelője is.” Az is bipoláris. Leírom pár sorban mi a különbség. Bipoláris: mondjuk északival bekapcsolod , akkor kikapcsolni csak déli pólussal tudod. Ha nincs előtte mágneses tér a előtte beállított helyzetbe marad (Flip-flop,bistabil). Unipoláris: csak akkor van bekapcsolva ha mágneses teret érzékel. Azt hogy északira vagy déli pólusra kapcsol be, függ a Hall melyik oldala néz a mágnes felé.
Sziasztok!
Meg tudmá valaki mondani, hogy a PIC18F Starter Kit- ben milyen típusú az OLED kijelző? Kösz.
Értem, akkor valószínűleg bipolárisak, amik itthon vannak. Egy rossz capstan motor forgórészével próbáltam ki eddig, ha pörgettem számolt másodpercenként 1-3 között. Ma ennyivel is okosabb lettem, kösz.
Azért mert szerintem ez atombiztos, ha PIC-es. Kw-feletti tápról lenne szó rádásul audió tápegység, szóval + 2-3 ezer forintos költség a védelemre visszatérülő beruházás.
Kipróbáltam a hall szenzort árnyékolt kábellel, de még így is zajos. A lámpa fel-lekapcsolás és a kefés villanymotorok nagyon zavarják. Valakinek valami ötlete?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Közvetlenül a Hall szenzorhoz tegyél egy felhúzóellenállást és egy Schmidt triggeres bemenetű kaput (74HC1G14 SOT23 tok) és egy táp szűrő 100nF kerámia kondenzátort. A kábel erét a kapu kimenetéről hajtsd meg. Ugyanígy egy Schmidt triggeres bemenetű kapuval (74HC1G14 SOT23 tok) vedd a jelet és a kapu kimenete menjen a PIC lábára.
Idézet: „Kipróbáltam a hall szenzort árnyékolt kábellel, de még így is zajos.” Ez így nagyon tág fogalom, valami konkrétumot : Hall típusa mágnes nagysága vagy valami. Mert általában a Hall érzékelőben van Schmitt trigger ( TLE4905 ). Ha már akarunk valamit a PIC elé rakni ,az optocsatoló sikeresebb választás lenne. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Szerintem elkötés vagy programhiba volt. Nálam tök stabil az optó és a hall is. Semmi bűvészkedés vagy hidegítés:
opto Hall szenzor
Nézd meg ezt a kapcsolást. Ezt vasútmodellezésben használjuk a mágneses jeladás érzékelésére. A rendszer elég zajos, mivel a DCC 8kHz-cel megy, illetve a kerekek szikráznak, a motorok szikráznak, viszont ez működött eddig minden modellezőnek.
A többit leírták a többiek.
Én is erősítem Nyemi véleményét mi szerint a hall maga nem zajos, ez csak programhiba vagy a felhúzó ellenállás nincs meg vagy nem jó értékű. Nekem a 18f4550-el felépített műszeremben 5db tle4905l dolgozik mind hibamentesen. VDD-OUT lábak között 4,7k-val és a bemeneti lábak felhúzva 4,7k-val vdd-re. Ezenfelül ha nem lenne elég a gyújtásom is ezzel a hallal működik több száz voltos inverteres gyújtófeszültség közelében és köszöni szépen atom stabilan működik megfelelő túlfesz védelemmel együtt természetesen.
Ok, kipróbálom, közbe leszakadt a vezeték a hallról visszaforrasztottam, de lehet kicsit túlhevülhetett a hall most nem igazán akar működni, keresek másik jeladót, majd megírom mi a helyzet. Kösz a segítséget mindenkinek!
A helyzet, az hogy egy-egy 100nF-os kondi volt a bemenet és föld illetve bemenet és táp között valamiért emiatt nem adott jelet a hall szenzor. Most 100nF van a tápon és föld és bemenet között elég stabilnak tűnik. 15000 1/min felett nem tudok vele mérni, mert túlcsordul a számláló, de addig egész értelmes eredményeket mutatott még magas fordulatszám tartományokban is (szegény villanymotor kárára). Ellenőrizni még keresek valami fix fordulatszámú motort, de a fototranzisztorral még mindig nem stimmel valami. 1-50 között bármilyen számot számolhat össze-vissza ír ki mindent. Továbbra is 100nF tápon és bemenet-föld között. Nem zajnak néz ki, felkapcsolom a lámpát letakarom a fototranyót majd vissza és jönnek az összevisszaság. Ehhez kellene schmidt trigger?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy mi itt a hiba?
A program teszteléshez inkább jelgenerátort használj (másik pic-el vagy 555), ha a kívánt frekvenciát méred akkor jó a program.
Lehet csak én nem láttam, de kapcsolási rajzot tettél fel?
A hiba: Vdd = 4.5V. A 16F628 - nak min. 4.7V kell a törléshez.
Szia.
Milyen Pickit-ed van? Hibalehetőségek: - a 4,5V-ot állítsd 5V-ra - 100nF-os kondi van közvetlenül a PIC lábán? - Esetleg nincs nagy terhelés a Pickit tápján? Nálam a szilva féle klónnál mindig ez okozta a hibát. A kimeneti védő diódán nagy feszültség esett. Volt, hogy már egy sima lcd kijelzőt se bírt el programozásnál.
Kapcsolási rajzot nem tettem fel. Az fototranyóval olyan mintha prellegne.
Nézz már rá szkóppal! Lehet, hogy nem is optó a hibás...
Köszönöm szépen ,de közben meg lett a hiba.Valószinüleg rossz a PIC ,mert egy másik 16F628-at simán felprogramoztam
Ha lenne szkópom nem kínlódnék ennyit. Kipróbálom egy másik fototranyót vagy lehet egy optocsatolóval kéne kipróbálni.
Nincs szkópod? Akkor használj logikai analizátort! Gondolom csak van egy PICKIT2-d...?
Sziasztok! Lenne egy kezdő kérdésem. A PIC16C84 és a PIC16F84 miben különbözik? Lehet őket helyettesíteni egymással? Előre is köszi a választ!
Ezen az oldalon részletesen leírják a különbségeket.
Kicsit butának tűnik a leírás. Azt írja, hogy mindkét típus hasonlóan programozható újra. Holott, a "C" jelzésűek csak egyszer programozhatók, az F jelzésűek többször. Nem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |