Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   486 / 1210
(#) c27 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Kösz, most már minden világos.
(#) nyemi válasza c27 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Azt azért vedd figyelembe, hogy a Hall érzékelőknek több fajtája van.
A ventilátorokban általában bipoláris található és neked inkább unipoláris lenne a megfelelőbb.
Szerintem .
(#) vicsys válasza nyemi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Abból is a digitális és NEM az analóg.
(#) nyemi válasza vicsys hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

A nyitott kollektorossal is meg lehet oldani. Gondolom. Bár a mechanikai részről még nem esett szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) c27 válasza nyemi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Van capstan motor hall érzékelője is. Majd keresgetek közöttük. Amit most használok 3 kivezetéses, de van 4 kivezetéses is. Gondolom a szenzorhoz egy általános mágnes megteszi. Nem kell annyira nagyon pontos kijelzés 3% alatti hiba 1000 1/min alatt tökéletes felette 5-8% is elegendő.
(#) nyemi válasza c27 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Idézet:
„Van capstan motor hall érzékelője is.”

Az is bipoláris.
Leírom pár sorban mi a különbség.
Bipoláris: mondjuk északival bekapcsolod , akkor kikapcsolni csak déli pólussal tudod.
Ha nincs előtte mágneses tér a előtte beállított helyzetbe marad (Flip-flop,bistabil).
Unipoláris: csak akkor van bekapcsolva ha mágneses teret érzékel. Azt hogy északira vagy déli pólusra kapcsol be, függ a Hall melyik oldala néz a mágnes felé.
(#) szSzilard hozzászólása Jan 29, 2014 /

Sziasztok!

Meg tudmá valaki mondani, hogy a PIC18F Starter Kit- ben milyen típusú az OLED kijelző?

Kösz.
(#) c27 válasza nyemi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Értem, akkor valószínűleg bipolárisak, amik itthon vannak. Egy rossz capstan motor forgórészével próbáltam ki eddig, ha pörgettem számolt másodpercenként 1-3 között. Ma ennyivel is okosabb lettem, kösz.
(#) voodoo válasza usane hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Azért mert szerintem ez atombiztos, ha PIC-es. Kw-feletti tápról lenne szó rádásul audió tápegység, szóval + 2-3 ezer forintos költség a védelemre visszatérülő beruházás.
(#) c27 hozzászólása Jan 30, 2014 /

Kipróbáltam a hall szenzort árnyékolt kábellel, de még így is zajos. A lámpa fel-lekapcsolás és a kefés villanymotorok nagyon zavarják. Valakinek valami ötlete?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) Kovabe válasza c27 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Valami szürökondit tettél a bemenetre?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Közvetlenül a Hall szenzorhoz tegyél egy felhúzóellenállást és egy Schmidt triggeres bemenetű kaput (74HC1G14 SOT23 tok) és egy táp szűrő 100nF kerámia kondenzátort. A kábel erét a kapu kimenetéről hajtsd meg. Ugyanígy egy Schmidt triggeres bemenetű kapuval (74HC1G14 SOT23 tok) vedd a jelet és a kapu kimenete menjen a PIC lábára.
(#) nyemi válasza c27 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Idézet:
„Kipróbáltam a hall szenzort árnyékolt kábellel, de még így is zajos.”

Ez így nagyon tág fogalom, valami konkrétumot : Hall típusa mágnes nagysága vagy valami.
Mert általában a Hall érzékelőben van Schmitt trigger ( TLE4905 ).
Ha már akarunk valamit a PIC elé rakni ,az optocsatoló sikeresebb választás lenne.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Szerintem elkötés vagy programhiba volt. Nálam tök stabil az optó és a hall is. Semmi bűvészkedés vagy hidegítés:
opto
Hall szenzor
(#) gaspar_zsolt válasza c27 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Nézd meg ezt a kapcsolást. Ezt vasútmodellezésben használjuk a mágneses jeladás érzékelésére. A rendszer elég zajos, mivel a DCC 8kHz-cel megy, illetve a kerekek szikráznak, a motorok szikráznak, viszont ez működött eddig minden modellezőnek.

A többit leírták a többiek.
(#) janimester hozzászólása Jan 30, 2014 /

Én is erősítem Nyemi véleményét mi szerint a hall maga nem zajos, ez csak programhiba vagy a felhúzó ellenállás nincs meg vagy nem jó értékű. Nekem a 18f4550-el felépített műszeremben 5db tle4905l dolgozik mind hibamentesen. VDD-OUT lábak között 4,7k-val és a bemeneti lábak felhúzva 4,7k-val vdd-re. Ezenfelül ha nem lenne elég a gyújtásom is ezzel a hallal működik több száz voltos inverteres gyújtófeszültség közelében és köszöni szépen atom stabilan működik megfelelő túlfesz védelemmel együtt természetesen.
(#) c27 válasza janimester hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Ok, kipróbálom, közbe leszakadt a vezeték a hallról visszaforrasztottam, de lehet kicsit túlhevülhetett a hall most nem igazán akar működni, keresek másik jeladót, majd megírom mi a helyzet. Kösz a segítséget mindenkinek!
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

A helyzet, az hogy egy-egy 100nF-os kondi volt a bemenet és föld illetve bemenet és táp között valamiért emiatt nem adott jelet a hall szenzor. Most 100nF van a tápon és föld és bemenet között elég stabilnak tűnik. 15000 1/min felett nem tudok vele mérni, mert túlcsordul a számláló, de addig egész értelmes eredményeket mutatott még magas fordulatszám tartományokban is (szegény villanymotor kárára). Ellenőrizni még keresek valami fix fordulatszámú motort, de a fototranzisztorral még mindig nem stimmel valami. 1-50 között bármilyen számot számolhat össze-vissza ír ki mindent. Továbbra is 100nF tápon és bemenet-föld között. Nem zajnak néz ki, felkapcsolom a lámpát letakarom a fototranyót majd vissza és jönnek az összevisszaság. Ehhez kellene schmidt trigger?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) havranarpi hozzászólása Jan 31, 2014 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy mi itt a hiba?

Névtelen.png

(#) Tas84 válasza c27 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

A program teszteléshez inkább jelgenerátort használj (másik pic-el vagy 555), ha a kívánt frekvenciát méred akkor jó a program.
Lehet csak én nem láttam, de kapcsolási rajzot tettél fel?
(#) Hp41C válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

A hiba: Vdd = 4.5V. A 16F628 - nak min. 4.7V kell a törléshez.
(#) mrobi válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Szia.

Milyen Pickit-ed van?
Hibalehetőségek:
- a 4,5V-ot állítsd 5V-ra
- 100nF-os kondi van közvetlenül a PIC lábán?
- Esetleg nincs nagy terhelés a Pickit tápján? Nálam a szilva féle klónnál mindig ez okozta a hibát. A kimeneti védő diódán nagy feszültség esett. Volt, hogy már egy sima lcd kijelzőt se bírt el programozásnál.
(#) c27 válasza Tas84 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Kapcsolási rajzot nem tettem fel. Az fototranyóval olyan mintha prellegne.
(#) vicsys válasza c27 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Nézz már rá szkóppal! Lehet, hogy nem is optó a hibás...
(#) havranarpi válasza mrobi hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Köszönöm szépen ,de közben meg lett a hiba.Valószinüleg rossz a PIC ,mert egy másik 16F628-at simán felprogramoztam
(#) c27 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Ha lenne szkópom nem kínlódnék ennyit. Kipróbálom egy másik fototranyót vagy lehet egy optocsatolóval kéne kipróbálni.
(#) vicsys válasza c27 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Nincs szkópod? Akkor használj logikai analizátort! Gondolom csak van egy PICKIT2-d...?
(#) nox72 hozzászólása Feb 1, 2014 /

Sziasztok! Lenne egy kezdő kérdésem. A PIC16C84 és a PIC16F84 miben különbözik? Lehet őket helyettesíteni egymással? Előre is köszi a választ!
(#) icserny válasza nox72 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Ezen az oldalon részletesen leírják a különbségeket.
(#) Bakman válasza icserny hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Kicsit butának tűnik a leírás. Azt írja, hogy mindkét típus hasonlóan programozható újra. Holott, a "C" jelzésűek csak egyszer programozhatók, az F jelzésűek többször. Nem?
Következő: »»   486 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem