Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infravörös közelítésérzékelő
Lapozás: OK   4 / 5
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Visszacseréltem az IR ledek soros ellenállását 10 ohm-ra. így kb 15-20cm-ről még szépen világít. Végkövetkeztetés az az hogy a fent linkelt rajz működőképes. Annyit változtattam hogy az R2 220ohm-ot 1k-ra emeltem, és az 1,8k helyett egy 4.7k-s poti van, mert hogy az IR vevőm egy TSOP1236.. nem pedig a rajzon szereplő 38.000hz-es.. (a frekvencián felül még a lábkiosztása is más) De szépen beállítható a potival a frekvencia. (Talán egy 2,2k-s poti még jobb volna)
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) küzmös Gergely hozzászólása Feb 13, 2014 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek aki hozzászólt és idejét áldozta erre a kis közelítésérzékelőre. (Épp úgy most, mint 3 éve.)

Most 2db IR led van benne sorba kötve.. azon gondolkoztam hogy elbírna-e még vagy kettőt.. akár sorban, akár úgy hogy még egy IR led+10 ohm.. "felülre" bekötve, mint egy multivibrátorban
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

A felülre kötés nekem is eszembe jutott, de azért ne feledd, egymás mellett villognak, tehát a vevő egy folyamatos fényt lát belőlük, amit ugye egyszerűbben is elő lehet idézni, mellékesen nem is igazán szeret. A hatótávolság növelését inkább optikai eszközökkel próbálnám elérni.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) küzmös Gergely válasza proba hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Valóban.. No majd próbálkozom. A több IR led azért jutott az eszembe, mert láttam pár videót ahol a vevő szó szerint körbe volt véve.
(#) proba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Ezt furcsának tartom.Én régen amit csináltam, az volt a fő probléma, még fal sem lehetett 2-3 méternél közelebb.Bármi ami közelebb került észre vette.Amire használni akartuk, azon bukott meg, hogy a napfény is zavarta, néha néha leállította a stoppert. Elég nehéz volt úgy árnyékolni a vevőt, hogy az adó ne lássa. A rajza sajna az idő ködébe veszett, de szerintem valami hasonló volt.

Bizony.. a próbálkozások során én is tapasztaltam olyasmit hogy hirtelen megvilágítás esetén (asztali lámpát felkapcsolva) érzékelt.. s akkor még úgy is maradt. Majd elkezdtem megismételni, és zseblámpával rávillogni hogy nem-e véletlen volt, de nem.. legalább is nem annyiszor ahányszor érzékelt. Talán függ a környezeti megvilágítástól is ahogyan azt proli007-is említette anno a kísérletei folyamán..
Idézet:
„Úgy látszik az AGC fokozat, nem a jelre, hanem a környezeti megvilágításra vonatkozik.”

2-3m az nagyon komoly. Nem tudom hogy milyen infra leddel és még inkább milyen vevővel építetted. Nálam minden különösebb állítgatás nélkül olyan 30-40cm.. De tuti hogy csak tessék lássék van beállítva.. Az IR ledek fekete szigetelőszalaggal vannak körbehúzva és az irányukról így a pontos és várt visszaverődési szögükről fogalmam sincs még. A 4,7k-s poti is csak úgy van beállítva hogy jó 40cm-re álltam és ott hagytam ahol érzékelt.. ez olyan 1,5k körül van. Az astabil képlet alapján is kb ott van a 36kHz.. (1k-1,5k-0,01uF)
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014

A változatosság kedvéért a ledek éa a vevők is működhetnek különböző hullámhosszú fénnyel. Az is hatótávolság csökkenést okoz.

No igen.. a kapcsolásban szereplő infravevőt kerestem, de nem is hallottak róla. Nekik csak TSOP1236-ból volt egy darab, így azt el is hoztam. Az IR ledekről pedig csak olyan mélységig tudtak tájékoztatást adni hogy 40Ft/db.. Pedig 36,38, 40kHz-es fajtákat különböztetnek meg.. ha jól tudom.

Na ezt meg is majd nézem.. nekem ide a 36kHz-es kellene.

Nem egészen. Ha megnézed, már a tokozásuk színe sem egyforma (bár ez önmagában nem sokat jelent) . Ezekből is van különböző "szíinű" ami digitális fényképezővel már látható.
Adónak és a vevőnek ugyanolyan a hullámhosszúnak illene lenni (lambda) ezen kívül még jön a fény modulálása (az ominózus 3X Khz) és ezután még a kódolás ( a különböző gombok megkülönböztetéséhez.)
Otthoni módszerekkel talán úgy tudod párosítani a ledet a vevővel, hogy fogsz egy távirányítót kipróbálod milyen messziről működik még vele a vevőd. Ez után addig cserélgeted a távirányítóban a ledet amíg meg nem találod a legmesszebbről működőt. A kapcsolásod azért nem jó erre, mert a visszavert jel nem egy viszonylag pontos paraméter, könnyen erdőbe visz ha nem pontosan ugyanott, ugyanúgy állsz. A távirányítóval sokkal pontosabban tudsz célozni.

Az a helyzet hogy volt olyan távirányító amivel nem tudtam elég messze menni, mert tereptárgyba, vagy falba ütköztem a megtett 5-10m után..

No belenéztem a fényképezővel.. és valóban szép fényesen "világít"!
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Megnéztem a tévékészülékek, beltéri, és a DVD váltóit is fényképezőgéppel.. mind lilás árnyalatú, épp úgy mint a kis kütyüben
(#) freechat hozzászólása Jún 9, 2016 /

Csináltam egy egyszerű érzékelőt. Ezt használtam hozzá:
TCRT5000

Egy kijelzőre kötöttem (AVR-el Analóg bemenetre stb...)
A szobában 900-as értékeket mértem, ha pedig elhúztam előtte a tenyerem (3-4 cm-re) akkor szépen leesett 500 alá. Ha fekete tárgyat próbáltam arra nem reagált.
Most kivittem a végleges felhasználási helyére (ping-pong asztal napon) és láss csodát fordítva működik.
Ezer szerencse, hogy az ütő egyik oldala fekete így csak át kell alakítani, de érdekelne miért van ez.
Annyira azért nincs sötét a szobába és nem is tűzött a nap.
A bekötés biztosan jó, mert behoztam és ugyanúgy meg is fordult a helyzet.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Jún 13, 2023 /

Szeretnék egy detektort építeni. Teljesen nyitott a detektor típusa, lehet az infra, vagy egész más elv. A lényeg: Adott egy kitömött állat kiállítás. Ha valaki megsimogatja, vagy elég közel nyújtja a kezét a kitömött állathoz, akkor az adott állat hangja megszólal. Nos, nekem pusztán az érzékelés metódusra kellene valami ötlet. A hang keltés már megoldott. Egy olyan detektort keresek, ami ha aktív, akkor a kimenet is aktív, ha nem aktív, akkor a kimenete sem aktív. Több állat is van egymás mellet, és látogatók "simogatók" száma sem meghatározható. Gyakorlatilag amíg érzékelési tartományon belül kéz, tenyér, egyéb testrész található, addig a detektor kimenete aktív. (5-20cm körülbebül ez a tartomány)

Köszönöm.
(#) Bakman válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Fényfüggöny az állat körül? Nyomógombbal az állat előtt jobban járnál, gondolom nem sok szenzort lehet a belsejükben elhelyezni. Ha igen, ipari kapacitív szenzor jó lehet, csak azt kell eldönteni, hova rakod.
(#) Zoli_bácsi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Rengeteget agyalok ezen. Igazából valami kuriózumot szeretnék a dologba bevinni, ezért nem szeretném a szimpla nyomógombot. Az, hogy egy látogató épp hol, milyen részét közelíti meg az állatnak, az nem kiszámítható, ezért nehéz ez az ügy. Ráadásul jól el is kellene rejteni a jeladó detektort...

Esetleg lehetne valami prizmás holmit építeni. A prizma a mennyezetre lenne szerelve, az adó pedig rejtve az állat talpazata előtt. Ha megszakad a sugár, aktivizálódik.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023

Prizmás holmi = fényfüggöny. Adó a mennyezeten, vevő az állat körül. Ha valahol megszakad, jelez. Ebben csak az a "probléma" hogy mindegy, hol közelítenek, nem kell simogatni semmit, elég megszakítani a függönyt valahol/valahogy.

Több infravörös LED a mennyezeten, egyszerre vezérelve, az állat körül IR (távirányító) vevők. Másodpercenként 5-6 jelsornak elégnek kell lennie. Hátránya, hogy minden vevőt külön kell figyelni. Ha valamelyik leáll, megszakadt a fényfüggöny.

Ugyanakkor az IR LED-ek sugárzási szögét is figyelembe kell venni, hogy a magasban lévő adó ne tudja cirógatni a szomszéd állat körüli vevőt. Nem egyszerű, de megoldható.
(#) Zoli_bácsi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Talán ez lenne a legjobb megoldás. Csak a mennyezeten nem lehet vezeték egyáltalán. Nem engedi a tulaj. Maximum prizmát lehet felszerelni. Az állat körül pedig az adó/vevő, ami a prizmára sugároz, majd onnan visszaverődik a vevőhöz. Nem tudom ez vajon kivitelezhető e. Vannak ezek a proximity szenzorok.

Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Nekem ez szimpatikusnak tűnik. 3..80cm. Ha az állat előtt helyezem el függőlegesen ezt a szenzort ami a mennyezet felé néz, akkor ha benyúl valaki a szenzor fölé, akkor már aktivizálja a kimenetet.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 / 3

Villanypásztor! És akkor az állati hangokat sem kell generálni..
(#) Gafly válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Kedves Zoli Bácsi,
ha nem feltétlen ragaszkodnál mereven az infrához, akkor ultrahanggal meglehetősen egyszerűen megoldható szerintem.
Annó, készítettem "fázisérzékeny térérzékelőt". Az volt az ötlet benne, hogy volt egy ultrahang generátor, ami egy "magas sugárzót" táplált, és volt egy piezó mikrofon, ami vette a jelet. Mindkettő ugyan határon volt, de már messze nem a hallható tartományban.
A többutas terjedés miatt, bármi bekerült a kettő közötti térbe, az a vett jelben amplitudó modulációt eredményezett. Szerencsére távolsággal jelentősen csökkent ez a hatás. A detektált jel hullámzásának az amplitudó/frekvencia szűrésével nagyon szelektívvé lehetett tenni. Megdöbbentően egyszerű lett a kapcsolás, mellesleg...
Még van egy protó példány belőle, szivesen odaadom ajándékba...

Jó lehet, ha nem tudnak mellette az állathoz nyúlni. Esetleg egy mini radar: Bővebben: Link. Ha van kéznél oszcilloszkóp, ez is hatásos lehet, "átlát" pár anyagon.
(#) Peter65 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Ha az állatok belsejében van lehetőséget fegyverzeteket betenni a külső felület alá (mondjuk alufóliából), akkor kapacitív elven is lehetne érzékelni. A fegyverzetek kialakításával érzékenyebb felületeket is ki lehet alakítani.
A Microchipnek régebben elég sokféle ilyen applikációja volt. Voltak cél IC-k erre, vagy egyes mikróvezérlőkben direkt a kapacitás érzékelését kiszolgáló modulok, vagy egyszerűen az ADC kapacitását is használták erre a célra.
(#) nagym6 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Pir mozgásérzékelő esetleg. Ennek tartománya kitakarható, tehát beállítható az a sáv, ahol érzékel. Hestore olcsón vannak kis méretben.
(#) 24bitponthu válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Van tavolsagmeros lézer szenzor , ott be tudod állítani hogy mettől meddig működjön.
Van valami hangszer ahol azt kézzel lehet hangolni , két oscillatort kevernek , a különbségek freki a hang , itt is működhet, utána téve alul felül áteresztő szurovel
(#) Kera_Will válasza 24bitponthu hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Theremin igen lehetne , sajnos kicsit tobben vannak 1 teruleten es ahogy irtak viszonylag kozel.
(#) Kera_Will válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Inkabb valami kapacitiv erzekelo lenne jo erre.
(#) proli007 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Hello! Alapvetően a Themerin is az, csak beállítása a kutya vacsorája. De el sem tudom képzelni, hogy egy kapacitív akármit hogyan lehet kivitelezni egy kitömött állatba/körül. Mert gondolom nem szabhatod-varrhatod a dögöt.
Esetleg enneka felületének megnövelésvel tehetsz egy próbát, hogy mi újság ezen a fronton.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2023
(#) Kera_Will válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Igen valoban kozeliek rokonok theremin es kapacitiv erzekelo mukodes szempontjabol.
Valahol remlik.egy rajz ami targy vedelmet oldottameg kapacitivan , nemi arnyekolt kabel korbe kerititette a targyat.
Igaz hogy itt kisse mas a szitu.
Hmm hacsak nem "lidar " szeruvel avagy van tobb meteres lezeres tavmero modulka is .
Ami boven tudja a 10 20.cm alatti pontossagot.
Igen sajnos csak kis savban latja a kornyezetet.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2023
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Júl 12, 2023 /

kipróbáltam ezt: AKADÁLY ÉRZÉKELŐ Hát sajnos elég rossz tapasztalatom van vele. Ha zárt térben használom mesterséges fény környezetben, akkor teljesen jó. Amint kinyitom az ajtót, és megjelenik a természetes fény, teljesen rossz lesz. Totál kiakad az érzékelő. A mesterséges fénynél történt beállítások teljes mértékben elvesznek.
(#) Bakman válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 12, 2023 /

Retroreflektív érzékelővel próbálkozz, az nem téveszt. Megjegyzés: a tükörnek nem kell merőlegesen állnia a szenzor tengelyére.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem