Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztoros kódzár

Témaindító: Szebence, idő: Dec 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Ha tudod akkor mérd ki a tranzisztorokat is. A digit műszert diódaállásba tedd,a tranyó középső lábára a piros műszerzsinór aminek a másik vége a V,ohm,mA dugaljba megy. A fekete zsinór a common dugaljba,a tüskéjével pedig a tranyó két szélső lábait megérintve (egyenként) 400-700mV-ig terjedő (műszerfüggő) kijelzést kell látni,ha a tranyó jó. Ennél alacsonyabb érték,vagy nulla kijelzésekor el lehet dobni.
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Mérhetem beforrasztva is, vagy ki kell, hogy vegyem, hogy pontos értéket kapjak?

Ki kell forrasztani. Az előbb lemaradt:akkor is kuka,ha 1-et mutat a műszer.

Oké, 5 perc és leírom hogy mire jutottam

Ilyen műszerem van: http://www.mastech.ru/images/mult/m92a.jpg

És ugye a szokásos, utolsó kettőbe csatlakoztatom a műszer vezetékeit. Így csináltam,

Attila89 beültetési rajzán a Q1, Q2 és Q3-mas tranzisztoroknál 1-et.

Szerintem valamit én nem csináltam már megint jól
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Jajj nem nem nem!!! Elnéztem valamit, 1 pillanat, újramérem őket!!!
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Szinte mind a 3 tranzisztor ugyanazt mutatja 1,013

Idézet:
„1,013”
. Ez mV?

Így mértem, a karikázottakat használtam

Akkor fogjuk rá,hogy jó mindegyik. Most már mennem kell sajna,dolgozóba. Majd késő este leszek újra.

Oké, akkor majd este, köszi mindent

Valaki ilyenkor is dolgozik! Kitartás!
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Szia! A G2,3,4,5 - nek folyamatosan zárva kell lennie.Magyarul sorban bezárod a kapcsolókat, de nem nyitod ki őket. Ha jól kötötted be az alkatrészeket, akkor működnie kell.
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Nem, szerintem nem kell folyamatosan, hogy zárva legyenek a kapcsolók. (de úgy is volt már próbálva és úgy sem működött)
(#) Attila86 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Nem kell nyomva tartani. Épp ezért vannak benne tirisztorok.
A tirisztor ha egyszer be lett gyújtva, akkor az úgy is marad. (Bizonyos feltételek mellett.)
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Ha mind az öt kapcsolót bezárod, akkor mindenképpen be kellene húznia a relének, ha nem akkor rosszul kötötted be, hiszen ekkor mindegyik tirisztor folyamatosan kapja a gyújtóáramot. Nem azt mondtam h így kell működtetni a kódzárat, csak azt h így meg kell h húzzon a relé.
(#) El_Pinyo válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Idézet:
„A tirisztor ha egyszer be lett gyújtva, akkor az úgy is marad. (Bizonyos feltételek mellett.)”
Nagyon diplomatikusan fogalmaztál! Ezt én is tudom. Két szimulátor programmal is ellenőriztem, és azok szerint sem fognak gyújtani a tirisztorok. Ez van.
(#) mex válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 30, 2007 /

Én pedig a szimulátorprogramoknak hiszek "bizonyos körülmények között". A kapcsolásnak működni kell a gyakorlatban,ha helyesen van összeállitva,és a megfelelő tartóáramú tirisztorok vannak alkalmazva.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 1, 2008 /

Szerintem az ellenállásértékek nem stimmelnek. Az 1k-s ellenállásokat kellene csökkenteni. 1k-val nálam szimulátorban nem működik. 220 Ohm-al viszont már igen.
Meg kellett volna nézni adatlapon hogy mekkora tartó áram kell. Nos igen, ezek azok a "bizonyos feltételek"...
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 1, 2008 /

Aham...

Akkor csütörtökön veszek 220 ohm-os ellenállásokat, és az 1K-sok helyett beteszem őket, és úgy próbálom ki.

Már nagyon örülnék neki, ha sikerülne
(#) El_Pinyo válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Szia! Én is leszimuláltam multisimmel, igaz h nem az egész kapcsolást, hanem csak a BT169-es tirisztort 5,2 V-os anódfesszel (az eredeti kapcsolásban esik fesz a T2-őn) de nálam nem alakul ki 220 Ohm mellett a tartóáram, hanem csak 100 Ohm-nál. Lehet, h te nem BT169-el végezted a szimet? Vagy nagyobb tápot alkalmaztál? De az is lehet h ilyen eltérőek ezek a szimulátorok. Végülis a lényeg, h a gyakorlatban menjen a dolog! :vigyor2:
(#) Attila86 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Igen, én Tinával szimuláltam (az egész kapcsolást) és abban nekem BT139 nincs. A tápfesz 6V volt.
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Oké.
Ha így sem működne akkor továbbra is áll az ajánlatom, hogy elkészítem az áramkört és feladom neked postán!
(#) _JANI_ hozzászólása Jan 2, 2008 /

12V-ról próbáltátok!? Vagy feltétlen 5V-ról kell h. menjen?
Akkor a tirisztor tartóáramát 10-30mA ra kellene felemelni szerintem.

Ez 120Ohm katódellenállást jelent 30mA tirisztoráram mellet,vagy 360ohm - 10mA-nél. A BRX45 és a TB169-es is eviseli az 500mA-t. Szóval a 30mA nem terhelheti túl...

JA! A tápfeszből ki kell vonni a (Q2) tranzisztor nyitófeszültségét (0.6V) és a tirisztor nyitott állapotú feszültségesését (ez KB 0.7V lehet). Ez 5V tápfesznél elég sokat fog számítani. ( Ur = 3,7V! )

Ez csak elméleti érték! De az ewb5.0 elég jól megközelítette valós alkatrészekkel...
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Még próbálkozom!

Ma nem tudtam megvenni az ellenállásokat, se semmi mást ami keleltt volna mert hétfőn nyit ki a bolt leltár miatt
De akkor majd veszek 5*220 és 5*100 Ohmos ellenállásokat is.
Ha akkor sem lesz jó, meg semmilyen megoldással, akkor elfogadnám, hogy megcsináld . Ha így alakulna, akkor a továbbiakat PM-ben megbeszéljük.

@Jani

Nem próbáltam 12V-ról, nem nem kell, hogy 5-6V-ról menejn csak az elvi kapcsoláson ez állt, hogy 6V a bemenő

Ha elbírják az alkatrészek akkor kapcsolhatok más feszt is. Egyelőre adapterről megy, amin 5-től 16V-ig van beskálázva. Majd akkor kipróbálom kb 7V-tal is, de előbb átépítem az ellnállásokkal (hétfőn)
(#) _JANI_ válasza Szebence hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

A kapcsolásnak 12V-ról is mennie kell az eredeti alkatrészekkel (A szimulátor szerint is). Viszont nagyon alacsony tratóáramra méretezték a kapcsolást, s valszeg ez okozhat némi gondot, ha lejeb veszed a tápot. S. Ezért kellet a katódellenállásokat enyire drasztikusan lecsökkenteni, 5V táp.nál.
Remélem sikerük összehoznod! Ezekután nagy sikerélmény lehetne... :yes:

Várom (várjuk) a fejleményt!
(#) Szebence válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Másik bolt valmailyen oknál fogva zárva volt
Ahova járok, az meg hétfőny nyit, mertm ost leltár van/volt

Fúú hétfőn mennyi mindent fogok venni a szokott helyen

Megírom majd, hogy mi történik!
Nagyon örülnék ha sikerülne!!
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Nos, sikerült?
(#) _JANI_ válasza Szebence hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Fejlemény?
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

@Attila86 & _JANI_

Bocsi, még nem tudtam vele foglalkozni, alaktrészeket (ellenállásokat megvettem) pénteken fogom tudni megcsinálni, pénteken tuti megírom a fejleményeket!

(köszi, hogy érdeklődtök, jól esik )
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem