Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1001 / 1385
(#) pcb12 hozzászólása Feb 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Nem tudja valaki hol lehet ilyen fóliát szerezni?

Köszi Tamás
(#) dib válasza papus51 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Teszteltem a dolgot és valóban! a 0.15 mm-es vonal a pauszon a panel 16 cm-re lévő másik végén már 0.45 mm-rel volt arréb egy síma papírnyomathoz képest (1-es. 2-es kép). Kétoldalas nyákot miért ne lehetne így készíteni? Hiszen, ha mindkét oldalt pauszról világítjuk le, akkor azonos mértékben deformálodnak nem (nyilván soklábú alkatrészeknél gond lehet)?
(#) Bucdarov válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
googli és a jutub a barátod Ott van a fejlécen. Bővebben: Link Ha magyarországról kell...na az nehezebb és sokkal drágább dolog

Off <> Link
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Na akkor kérdezek valamit .Alapesetben , hogy kerül a rajzolat a nyákra?
(#) Bucdarov válasza Bucdarov hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Köszönöm, mellényúltam
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
A Sprint-Layout ból kinyomtatott tervet ráteszem a nyákra, a forrpontokat pontozóval átütöm a nyákra, ezután a rajzot leveszem, majd a vonalzóban kialakított lyukakon keresztül, alkoholos filccel megrajzolom, és végül a forrpontokat összekötöm a kinyomtatott nyáktervnek megfelelően.

Nem tudom érthető-e, jobban nem tudom elmagyarázni.
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Persze értem , és pontosan erre is volta kíváncsi , és valahol sejtettem , hogy így csinálod .De miért nem használsz mondjuk indigót ?Megadja a vonalakat a forrpontok kerületét , az ic lábak rendes helyeit. És nem csak egy pont által kell behatárolni mondjuk egy ic lábak , vagy forrpontjai helyzetét.
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Ezt az indigós módszert nem ismerem. Leírnád részletesebben?
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Én régen , így csináltam , azért írtam neked.
Régen nem volt nyomtató , és a különféle újságokban lévő nyákrajzokat úgy másoltam át nyák lemezre, hogy a nyák , és az újság közzé tettem indigót lehet kapni papír boltban.
Nos amikor átkopíroztam a rajzolatot , akkor már egy olyan képet kaptam a nyák lemezem , amit már utána gyerek játék volt alkoholos filc tollal vonalzó mentén szépen megrajzolni.És ugye az ic , vagy forrpontokra pedig kerültek a kivágott kis körök ráragasztva.Csak ajánlani tudom , ha már annyira kézzel szeretnéd rajzolni.
(#) Kari55 válasza eyess hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Értem. Nekem ez a pontozásos módszer volt a kezdet, úgy harminc-negyven évvel ezelőtt.

Idézet:
„ha már annyira kézzel szeretnéd rajzolni.”
Nem az van, hogy annyira szeretném, csak egy egyszerűbb kis nyák miatt nem érdemes elmenni az önkormányzatra nyomtatni vagy másolni, kicsit messze van.

Köszi a hozzászólásaidat.
(#) Szpisti válasza zombee hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Jópár féle itthon található oldószeres sprayvel próbálkoztam. Vagy annyira feloldják, hogy szétfolyik a nyomat, vagy olajtartalma miatt a visszamaradó olaj nem engedi a rézhez tapadni a tonerport. Nekem a nitro nem sokat segített a pauszos maszk befőttes üveges gőzölésével sem. Viszont ugyanúgy ahogyan sokat javít a műnyomós lamináláskor a labeloff, a pauszos lézernymatot is teljes fedésűvé teszi.
Ez a LabelOff nem toner fixáló, hanem amint a neve is mutatja (és írtam is) - címkeeltávolító oldószeres keverék. Tapasztalatom szerint annyit csinál, hogy a fényes papírra nyomtatott rajzolatot kicsit feloldja, de nem folyik el, és szemmel láthatóan megduzzad a rajzolat száradás után.
Laminálás után nem próbáltam még, a papírra fújva nekem működik.
Az ára nem kevés, de nálunk kb. fele a P20 árának (1800 Ft).
(#) pjg válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Itt a megoldás. Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza pjg hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Nem hinném hogy ezzel a 200 dolláros tollal olcsóbban megúsznánk , meg azt sem hogy a laminálandó felületre átdiffundálna tőle a műnyomó papírról a matéria
(#) eyess válasza Kari55 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Rögtönöztem neked egy kis szösszenetet .Ez nem egy nyák rajz alapján készült csak én húztam egy sávot , és rajzoltam forrpontokat találomra, hogy lásd milyen is ez.Az alap vonalak indigóval készültek , majd attól az egy forrponttól alkoholos filctollal kezdtem átrajzolni .A köröcskék meg adottak , illetve csak rá kell ragasztgatni éppen ahová kell ,és amilyen méretben.Én régen így csináltam , azért ma már nem , bár a forrpontokat lehetne ma is használni , de egy komolyabb rajzolat , azért ezzel a módszerrel már időigényes lenne nagyon.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Idézet:
„ezzel a módszerrel már időigényes lenne nagyon.”

Hajdanán még öntapadós "Alfaset"-el, "Chartpak"-al készítettem a nyákfilmet fóliára, szükség esetén erről készült fotofilm. Nem volt más, számítógép csak nagyüzemekben, nyáktervező program egy autó ára. Ez nagyon pepecselés volt, ha meg javítani kellett rajta, nagyon keserves. Ehhez képest ma a számítógépes nyáktervező, kinyomtatás az álomvilág a régi technikához képest.
Semmit nem akarok ezzel mondani, csak most eszembe jutott kezdeti technikánk.
(#) Szpisti válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ha már így a régi idők eljárásait emlegetjük, elmondom én hogyan csináltam nagyon régen.
Az sem volt egyszerű.
A nyák végleges tervét kétszeres méretben négyzetrácsos papírra felrajzoltam . Majd csőtollal fekete tussal ezt átrajzoltam pauszra.
A pausszal be a sötétkamrába. Ott a rajzolatról először egy kb. 4x5 cm-es síkfilmet fotóztam "mikrofilmnek".
Majd előhívás után erről készült Agfa filmre (mert a röntgenfilm elég gyengének bizonyult erre) a méretarányos síkfilm maszk.
Azóta hihetetlen módon lerövidült a nyákkészítés ideje a korszerűbb technika által.
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Igen valóban , így van hát valaki ragaszkodik , hogy kézzel csinálja én már a technika adta lehetőségeit használva nem teszem. Alfaset -et én is használtam betűkhöz , és már az is egy jó dolog volt, és megdobta az elkészült dolgot.
(#) Bucdarov válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
...és nekem a műhelyben akad egy két garnitúra még igazi kincs
(#) Imti hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Helló Mindenki!

Tudom újnak tűnök , pedig rėgóta figyelem a beszélgetést itt.
Kari55! Megosztom veled én hogyan szoktam kis méretü nyákokat megrajzolni.
Az áramkört megrajzolom kockás papírlapra. Aztán fogok egy próba panelt. Alkoholos filcel minden általam tervezett kellő lyukat bekarikázok. Ha ez kész, a méretre vágott nyákot alá teszem , elmozdulás ellen rögzítem, majd minden lyukat kifúrok. Majd kb 2,5-3 as fúrószarral sorjázom. Majd acélgyapottal folyó viz alatt fényesre csiszolom. Aztán fogom a lakkfilcet, elöször a furatokat szoktam bekarikázni majd a vonalatak meghúzni. Aztán lehet maratni. Így a furatok mindig mérethelyesek. 20 éve még képes voltam 40x 25 ös nyákokat így elkeszíteni. Igaz akkor a 10x 16 os próba panelom sokszor át kellett helyezni ,de a pontosság érdekében mindig hagytam pár furatot fedésben, ebbe pedig benyomtam egy -egy 1 es furószarat a biztonság kedvéért!
Remélem segíthettem neked! Vagy másnak,aki épp nem akar nagy dolgot készíteni.

Üdv Imti !
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Lehet nagyképűen hangzik, de egy próbanyákot is inkább fotózok. Annyira egyszerű. Van amikor meg is marad véglegesnek.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Azt a Kb 5000 lyukat hogy fúrod ki,hogy az is ilyen pontos legyen?
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Állványos fúrógéppel. A forrszem közepén 0,5mm-es lik kimaratva megvezeti a fúrót. Amúgy 5000 furat eléggé sok. A PC alaplapon sincs tán annyi. Az kb. 350db. SN7400.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) nagym6 válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Még régebbi technikám, ha valakinek segít valamit. Kockás papíron grafitceruzával megtervezve a nyák, itt lehet javítani radírozással. Ez indigóval golyóstollal átrajzolva a fényesre polírozott nyákra. Utána csőtoll helyett rövidre vágott injekciós tűvel valamilyen tussal átrajzolva az indigó rajzolat, hogy maratásálló legyen. Megszáradt a tus, ment a vaskloridba. Ezután fúráshoz pontozva, majd fúrva. Akkor még kifúrt gyári próbanyák sem létezett, ami segített volna a furathelyek meghatározásánál.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Egy próbapanelon ami kb 10x16 cm sacc/ kb ennyi van csak mert mondtad néha megmarad véglegesnek. Egyébként tudom,hogy ma már ennek nem sok értelme van,de ha egy kis áramkörről van szó, még számomra mindig gyorsabb ez.
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Inkább csak 500. Nem 5 ezer.
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ezt most rajzoltam, szerintem kész. Egy óra múlva már lehet össze is lenne szerelve. Ezek a pici lyukak megvezetik a fúrót.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014

nyák.GIF
    
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Valóban elszámoltam magam a 10x16cm es panelon 2665 db lyuk van .. ugye 2,54 mm távolsagonként. De ez nem is lényeg. Ugye Kari55 arra szeretett volna megoldást találni, hogy IC -k nél, hogy tudna könnyen mèrethelyesen rajzolni filccel. Erre adtam egy ötletet.
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Jogos.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ėrtem én!

De egy ilyen kis méretü nyák kézzel rajzolva nekem kb 10 perc. Igaz nem lesz ilyen szép,de azért a több mint 20 év gyakorlat benne a kezemben
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Egyébként ügyes vagy! Gratula!
Következő: »»   1001 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem