Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata

Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 51
(#) Sneider77 hozzászólása Feb 21, 2014 /

Megy a szerkezet,de egy olyan program kellene ami ismeri az ékezetes betűket a kijelző demója szerint ö tudja. Programozni meg nemigen tudok.
(#) eSDi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Ha az ember rájön a nyitjára, akkor már könnyű kezelni. Én is szívtam vele megint, mert váltottam egy kisebb 18F-es PIC-re és abban pedig már UESART van, az MSSP és az USART kombó helyett. Az istennek nem akart menni rendesen, de aztán javasoltak ezt-azt, plusz még a saját hibámat is észrevettem. Na, onnantól simám tudtam neki küldni az adatokat 1MHz-es CLK-val.
(#) csabae34 hozzászólása Márc 2, 2014 /

Sziasztok.

Beszereztem egy 5*7*16 karakteres VFD kijelzőt OKI (M)L9208-01 vezérlővel együtt.
Táp megvan
Mivel tudnám ezt meghajtani ?Ha valaki le tudná ezt nekem (analóg )módon írni azt megköszöném.
(#) rockersrac válasza csabae34 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Kép esetleg a kijelzőről?
(#) csabae34 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szia!

A kijelző pont olyan mint "simpi" forumtársé, egy működő sat vevőből szedtem ki vezérlővel együtt.Nekem ezt a vezérlőt kellene meghajtani valami PIC féleséggel (DA CP CS)lábakon, de sajnos a program íráshoz nem értek.Ha esetleg valaki ki tudna segíteni egy hex fájlal mondjuk egy 16F628 nem A-ra(ilyen van itthon+író) onnan már boldogulnék.

vezérlő:
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014

ml9208.pdf

(#) rockersrac hozzászólása Márc 3, 2014 /

Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy tud valaki olyan programot rs232-re, amiv valóban azt az adatot küldi ki a kijelző felé, amit én írok be, nem pedig valami egész mást? Az rs232 analyzer programot próbáltam, de valahogy nem az igazi, sok parancsot közönséges szövegként küld ki, ezzel totál idiótaságot megjelenítve a kijelzőn... Elsősorban egy Bixolon BCD1000 tipusú kijelzőre szeretnék adatot kiírni, de másik kijelzőm is van, amihez jól jönne. Előre is köszi a segítséget!
(#) csongore hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok vettem nehany IV-22 os csovet de valamiert nem tudom elinditani oket tettem nekuk az 5-os es 12-es labra 1,2V-os futest(DC) es a 6-os labra asszem a katod, es eggyik anodra 24V tettem de nem nagyon akar menni kerlet segitsetek.
(#) kisgeri válasza csongore hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia, a 6-os láb az nem katód, hanem rács. Ez a cső közvetlen fűtésű, a katód maga a fűtőszál!
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Sziasztok!
Minap találtam az utcán(!) egy ilyen gyönyörűséget, gombokkal, vezérlő ic-vel. Valószínű, hogy egy videomagnóból származik, de maga a videomagnó nem volt ott. Tehát szeretném óraként működésre bírni, csak nem tudom hogyan. Megy a paneljába 1*3 kábel, ezek közül 1 megy a kijelző lábaihoz, amik a szegmensek előtti hálóhoz. a másik is, de az egy ellenálláson keresztül. A harmadik elveszik a kijelző mögött. Az ic-re ez van írva: 6k3 hd641085s a30 tim-pal-vps. Megy még az ichez 1*14 és 1*9 kábel.
Tehát hogy lehetne ezt működésre bírni?
Hova kell a fűtéshez az anódfeszültséget kötni? Vagy hagyjam a fenébe? (ezt ne mondjátok )
(#) vicsys válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Ha jól rémlik SPI-n vagy talán I2C-n keresztül lehet vezérelni... Megy a mikrokontroller programozás? Én hagynám a ...
(#) gernerakos válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

hát a programozás semmilyen formája nem megy és tápfeszt hol kell neki adni, és az milyen és mekkora legyen?
(#) sooty hozzászólása Ápr 23, 2014 / 1

Sziasztok! Eredetileg csak a kijelző miatt akartam megvenni, de a koszréteg alatt igazi kincs lapult. SHARP QT-8B Micro Compet számológép. Össze kell rakni, hiányoznak belőle a csavarok, aksi döglött. Az öreg harcos velem egyidős (1970). Bővebben:
(#) Frankye válasza sooty hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Az a 6-os szám... Egyébkét tényleg szép kis jószág.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Gratula ehhez, nem semmi kijelzője van!
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 25, 2014 /

na sikerült az én kijelzőmet is világolásra bírni! Visszaolvasva itt a fórumon megtudtam hogy a fütésnek a GND-je és az szegmensek világitásához szükséges tápfesznek a GND-egybe kell hogy essen. Namármost. A kijelzőm müködtetéséhez jó lesz egy pc tápja? A fűtőszálak amúgy 4.5v-röl szinte nem világítanal, 6voltról meg már izzanak, ezért gondoltam hogy az 5 volt ideális lenne.
(#) sooty válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

A fűtőszálnak nem kell izzania. Normál fényviszonyok mellett, nem is látod, csak sötétben, ha a kijelzőn éppen nincs aktív szegmens. Általában váltó vagy alternáló feszültségről járatják nekem hasonló kijelző 3v-ról megy. A pc tápról nem tudsz kellő nagyfeszt levenni (alapból), minimum 24-35 v-kell a multiplexelt kijelzéshez. Akkor direktben kapcsoltál be egy két szegmenst, hogy világítson? Ha menne a saját vezérlője már nem lenne elég a 12v neki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) sooty válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Hát kicsinek éppen nem mondanám, a 0 és a 9-es se kutya
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Nekem nagyon tetszik! Jók ezek a számok! Makrofotónak is jó alany Led-es kijelzőkre nincs ilyen topik? Van pár elég régi led-em... ilyen számológépbe való is.
(#) gernerakos válasza sooty hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Hát a vezérlője nem megy, pedig ott van a kijelző alatt. Csak a pabelból kilógó vagy 30 szál drót közül kell rájönni, hova kell a tápfeszt adni . Amúgy igen, csak egy-két szegmens ment, azok is a szélén, de azt azért mert egyenárammal próbáltam.
(#) szebee hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Sziasztok!
Van pár ilyen bontott kijelzőm, lehetne valamit kezdeni velük? A felső multiplexálva van abból egy szép óra lehetne majd, valamikor.
(#) sooty válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Nem olyan nehéz kitalálni, melyik a fűtés, melyek a rácsok és a szegmensek kivezetései. Elég ha felülről megnézed. A rácsra és a szegmensekre ugyanaz a feszültség megy. Ha a rács és a szegmens IS megkapja a tápot akkor az adott rács ALATTI megfelelő szegmens világít. Ha csak próbálod elég a 12v, de mivel ezek multiplexelt kijelzők üzemszerűen 24-35v vagy több feszültség is kellhet neki. Tanulmányozd az IV-18-as óra meghajtását a cikkek között (a MAX6921 helyettesíthető HV5812-vel vagy HV518-al ha még több szegmens kell) vagy más multiplexelt kapcsolást, bár mivel itt sok szegmens és digit van az egyszerű 6 digit 7 szegmenses kapcsolásokkal nem tudod kihasználni az összes szimbólumot a kijelzőn.

VFD.JPG

(#) sooty válasza szebee hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Ezeknél ki kell deríteni, hogy milyen protokollal működik a vezérlésük, utána még egy ahhoz passzoló óraprogramot is kell írni... Ha leveszed a kijelzőt és más meghajtást alkalmazol (lásd az előző hozzászólás) akkor a tápot is meg kell tervezni vagy átalakítani azt, ami most a kijelzőkön van...
(#) gernerakos válasza sooty hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Köszi, már működik minden. Pontosabban szólva a kijező igen, de a hozzá tartozó vezérlő Ic-t nem sikerült működésre bírni. Dokumentációt sem találtam róla, így lehet soha nem is fog műkődni. Valami majd csak lesz belőle.
(#) szebee válasza sooty hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Rendben, értem. Akkor majd a kutya után hajítom!
De ha logikusan gondolkozom akkor egy kapcsolás ami IV-18-ra épül és meghajtja azt, akkor ezt is megfogja tudni, nem?

A felső kijelzőre és a 14 szegmensesre (kicsit nehezebben) át lehet írni az iv-18-as programját, ha nincs más megoldás. A mátrixokra nem tudom, ott inkább az eredeti meghajtást kellene kitalálni.

Ha jól értem akkor a felső kijelző /rács, szegmens stb./ kivezetései nem egyezik meg az IV-18-as cső kivezetéseivel.

A te kijelződ 6 digites, az iv-18 8(9) digites, tehát módosítani kell a progin.

Értem. Köszönöm!
(#) szebee hozzászólása Ápr 30, 2014 /

Sziasztok!
A segítségeteket kérném. Megcsináltam az alábbi kapcsolást. A probléma a következő. Ha benne van a kijelző a fűtőfeszültség leesik 0,2V-ra, ha kiveszem az LM317-et és külső áramforrásról adok fűtőfeszt akkor gyönyörűen üzemel. Mi lehet a gond? Nem, nem az LM317 már a 3. van benne.

01.JPG

(#) Buvarruha válasza szebee hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Túl alacsony áramra van beállítva az LM317.
Következő: »»   29 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem