Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   58 / 170
(#) MocisPisti hozzászólása Márc 5, 2014 /

Igen a memória elég nagy bár az sose baj. A rigolnak kicsi a felbontása láttam ilyet agilnetbe hát nem is vennék soha. A hantek se rossz , most usb-s kivitelt rendeltem mert a laptop mindig előttem van és úgy fogom használni igaz csak általános mérésekre amire teljesen megfelel ez is és fél áron van a normál kijelzős szkópokhoz képest.
(#) Collider válasza MocisPisti hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Sose baj, de ha nem használom ki, akkor felesleges érte a felár. Igazából nem tudom, hogy mások, akik szakmabeliek, mire használják a szkópot, de nekem rezgő rendszerek mérésén kívül másra egy ideig nem fog kelleni.
Szóval eddig a Hantek áll nyerésre, de kíváncsi lennék olyan szkópokra is, ami nincs a listában.
(#) Ge Lee válasza Collider hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Annyiban csatlakoznék az előttem szólókhoz, hogy erre a feladatra valóban jobb egy csöves szkóp. Most már megbarátkoztam az Owonnal is, gyakorlatilag azzal is meg vagyok elégedve, leszámítva a gagyi mérőfejet amit gyárilag adnak hozzá (még a Kínából rendelt 2000Ft-os mérőfej is többet ér). Viszont a digitális szkóppal pwm jelet, netán modulációt vizsgálni (modulált jel változásait, túllövését, stb.) az katasztrófa, van hogy nem is lehet. Ezért tartom meg mellette a csöveseket is.
A Rigol elvben jobb, de amikor egymás mellett volt használatban a kettő, nekem egyértelműen az Owon jött be.
(#) Collider válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Köszönöm. Úgy vagyok most ezzel, hogy előbb szeretnék egy "hülyéknek való" digitálisat, ami mindent kiír, aztán már könnyű lesz venni egy csöveset használtan. A fordítva tanulás is tanulás.
A digitális csöves szkópok is szoktak hibázni méréskor?
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Az, hogy a digitális szkóp csöves, vagy lcd-s, nem jelent semmit méréspontosságban. Ettől az egytől nem, de minden mástól már függhet a hiba mértéke.
A digiszkópoknál "Average" módban jócskán csökkenthető a hiba mértéke. De ez csak periodikus jeleknél használható üzemmód.
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Csak periodikus jelekkel fogom használni. Viszont peak-érzékenyre állítanám, hogy tényleg mindent lássak.
(#) Collider hozzászólása Márc 5, 2014 /

Még egyet kérdeznék...
A tárolókapacitásnak kizárólag a single shotnál van szerepe?
Mert kicsit feljebb látom, hogy a Hantek DSO5072P csak 70.000 Ft. A B sorozatúnak 1M a memórája, a P sorozatnak csak 40K. De ha nem használok single shotot, számít ez?
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Ha jól belegondolok, a nagy tárolókapacitásnak, csak a "single shot" -nál van szerepe.
A nagy jelfelvételi memória praktikum, hátránya nincs, csak előnye. De azért nem pótolhatatlan. Egy hosszú jelszakasz valamelyik részletének vizsgálata vagy nagy memóriában az egész felvéve, utána megkeresve a vizsgálandó jelrész, és kielemezve. Vagy kis memória, akkor a késleltetett időalap megfelelő beállításával felvehető a hosszú jelszakaszból csak a kívánt részlet, és kielemezhető.
Nekem Tek szkóp 10K memóriával még sosem volt megoldhatatlan feladat, pedig jórészt "single shot" méréseim adódnak. A triggerlehetőségek "ügyes" használatával szerintem a 40K mindenre elég lesz. Sőt régebben 2.5K memóriájú Tek szkópom volt, mindenféle adódó dologra az is jó volt.
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Köszönöm.
Közben visszaolvastam az előző 8 oldalt és látom, hogy jórészt mindenki ezekről beszél. Kicsit szégyellem is magam...

Nálam egyáltalán nem lesz single shot. Nem digitális jelet vizsgálok, hanem csak analóg áramköröket, mint a blocking oscillátor.
Tehát ha jól értelmezem, nekem még jól is jön, hogy a Hantek P sorozatnál nem kell kifizetnem az 1M memóriát, csak a 40K-t?

Valamelyik hozzászólásban olvastam, hogy ez nem tud peak detect módot, de tud, van a menüjében.

Egyébként ez volt az egyetlen "cheap" szkóp, amit az EEVblogos Dave nem hordott le a bemutatás elejétől, csak amikor már sikerült elrontania. Addig végig dicsérte.
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Amiket leírsz, arra elég a 40K memória. Nekem (mint írtam) a 10K elég mindenféle digitális dologra is.
Még azt vedd figyelembe, hogy a szkóp határfrekvenciája az átvitel -3dB. pontja. Tehát 100Mhz szkóppal 100Mhz 1V cs-cs jelet 0.7V -nak méri. A pontosan mérni kívánt amplitúdó frekvenciájának közel háromszorosa szkóp határfrekvencia kell.
Ha jól látom az olcsóbb Hantek szkóp 70 Mhz.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

A -3dB -t sokszor láttam már, de én csak műkedvelő kontár vagyok, nem tudom, miről van szó. Utánanézek.
A jelem, amit nem tudtam a jelenlegi PC szkópommal megnézni, 50K-s volt. Szóval szerintem jó lesz ez a szkóp.
Az olcsóbb Hantek igen, 70MHz és 40K memóriás, ezt fel lehet szoftverből húzni 200MHz-re és a frontenden is ki kell cserélni néhány smd ellenállást. Nem mindegy a sorozatszám: Hantek - Tekway - DSO hack - get 200MHz bw for free
Később találtak módot a 450MHz-re is, de az már engem kicsit se érint.
(#) gaspar_zsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Idézet:
„Viszont a digitális szkóppal pwm jelet, netán modulációt vizsgálni (modulált jel változásait, túllövését, stb.) az katasztrófa, van hogy nem is lehet.”

Ezzel most egy kicsit elbizonytalanítottál, mert PIC áramköröket akartam mérni, és többek közt PWM jeleket is.
(#) Ge Lee válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ha van a közeledben pwm erősítő, tegyél a nagyfrekis kimenetére, tehát a szűrő előtti pontra egy analóg szkópot miközben a végfok vezérelve van, majd utána tegyél rá egy digitálisat. Látni fogod hogy mit nem fogsz látni.
(#) gaspar_zsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szkóp hiányában elhiszem inkább nektek gyakorló szakiknak!
Amiért olvasgatom egy ideje a topikot, pont a kiválasztás megkönnyítése.

Digitális modellvasúthoz és azok kiegészítőihez kellene egy jó kis kütyü, viszont nem volt még soha és nem is használtam. Meg kell tanulnom használni. A jelek négyszög jelek, és kb 8kHz környékén mozognak. A szervokat 50-60Hz-es PWM jelekkel vezéreljük...szóval a feladat ez, az eszköz meg kiválasztás alatt, csak milyet akkor?
Miközben a PIC-ek órajele, amiket használok 20MHz-ig bármi lehet!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) nagym6 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Most lett egyértelmű mire kell. Más jellegű amire a kolléga gondolt, más a Pic.-es, amit írsz, ez teljesen digitális. Ilyen áramkörökhöz a digiszkóp a jó. 20Mhz indikálásához -hogy van vagy nincs jel- a 20Mhz szkóp már jó, de pontosabb amplitúdóméréshez 20Mhz-nél 50-60Mhz szkóp kell.
Pic-nél nem muszáj közvetlenül órajelet mérni, más jelekből, lábak működéséből ez megállapítható.
(#) gaspar_zsolt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Igen-igen...csak azért írtam le, mert gondoltam, hogy Ge Lee másra gondolt és azért, hogy korrekt segítséget tudjatok nyújtani nem árt a pontosítás.

Tehát akkor a későbbiekre tekintettel, úgy keresgélek, hogy egy 60MHz-es szkóp.
Gondolom tárolós az mindenképpen előnyös. És ahogy olvastam, mindenképpen két csatorna, ugye?
(#) Collider válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Hantek DSO1062B vagy DSO1102B

Egy hete kutatok, ennél állapodtam meg.
Ez a Rigol és az Owon közt van. Jó is, normális is. Rettentő nagy a felhasználóbázisa.
Az Ali Expresstől meg tudod szerezni 70.000 forint körül szállítással együtt, itthon ez 180.000 forintos szkóp.

Az előző oldalon az enyém az a hosszú hozzászólás. Ha onnantól elolvasod a válaszokat, ki tudod találni magadtól is, melyiket vedd. (ezt)
(#) gaspar_zsolt válasza Collider hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Igen, köszönöm, ezt megtettem...csak volt ez a PWM-es hozzászólás, ami kicsit elbizonytalanított.
A helyzet az a külföldi beszerzéssel, hogy számlára veszem, leírom költségként és szeretem a garanciát is!

Ettől függetlenül sokat vásárolok HK-ból én is.

Én annak örülök, hogy a magyar árból kijön három ugyanolyan honkongi szkóp is

Pic-es, azaz digitális áramkörökhöz digitális tárolós sokkal használhatóbb. Két csatorna nagyon ajánlott, jelek egymáshoz képesti időt csak úgy mérhetsz. Sokszor kell ilyet mérni. Digiszkópok között 1 csatornás ritkaság. Analóg, nem tárolós szkópon sok esetben nem lehet látni a képernyőn a jelet, ha nem periodikusan ismétlődő és nem azonos egy jelperiódus. Csak egy pillanatnyi halvány, vagy sok különböző egymásra rajzolva pillanatokig látható kép van. Digiszkópok között 1 csatornás ritkaság.
(#) hegi válasza Collider hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

A kijelzőfelbontásokkal kapcsolatban jó ha tudod:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1573541.html#1573541

Amiket ebben leírtam, lehet hogy a Hantekre is vonatkozik, ezért járj utána, mielőtt bedőlsz a trendin hangzó, de nem valós nagy felbontásnak!
(#) gaspar_zsolt válasza hegi hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ezt én is néztem, hogy van egy kis marketing rásegítés is a dologban.

Egyébként ez a 300x200 körüli felbontás a standard a hobbi kategóriában?
(#) gaspar_zsolt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Te melyik modellt ajánlanád nekem?

Nem tudom melyik jó, nem próbáltam ezeket a típusokat. Így ajánlani sem merem. Rigol DS1052 volt nekem régebben, az jó volt, pár apróbb hibától eltekintve.
Az elterjedt méret a jelalaknak függőlegesen 240, vagy 232 pixel. Ebből a jelalak terület 200 pixel, azaz 8 osztás. Egy osztás 25x25 pixel. Többi a kiírásoké. Vízszintesen régiek 320 pixel, újabbak szélesebbek, többféle, nagyobb jelszakasz látható.
Az Owonnál van 800x600 pixel kijelző felbontás, nem tudom ott mi mennyi. De mindegyik típus digitalizálója 8 bites felbontású, max. 256 részletre bontja a jelet. Tehát nagy kijelzőn sem lesz részletgazdagabb a jelalak, hiába a sok pixel.
(#) Collider válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Az Owonnál van alul egy legalább 100-120px magas sáv, ami a vertikális menünek van fenntartva. Amúgy csak egy kék háttér van ott. Tehát az is 480px magas kijelzőnek vehető + van alul egy félig használt menüterület. Egy tesztben azt mondták, az a leglassabb szkóp a világon. (wfs/s)
Én is nagy bajban voltam, hogy melyiket vegyem, mert ennyi pénz nem kevés pénz és mégis kompromisszumokat kell kötni. Vagy lefagy a szkóp vagy lassan rajzol vagy szőrös a jel, mindig van valami. A választék a látszat ellenére ezen az árszinten nem olyan nagy, sok a márka, a belseje meg 6-8 márkának is ugyanaz.
$1200-ért lehet venni Rigol 2000 szériás szkópot és akkor nincs kompromisszum. Ha le tudod írni költségként, akkor vedd ezt és nincs kérdés.
Nekem a gyors rajzolási frekvencia a fontos (wfs/s), így lett egyértelmű a Hantek. Elég gyors, hogy normál üzemben is elkapd (szemmel) a glitcheket. Az Owon ezen a szinten elalszik.

Ha értesz picit angolul, itt a srác elmondja, hogy kipróbálta a Rigolt, Owont, Hanteket és mindegyik másra jó. Miután 10 percig beszél arról, hogy a Hantek mennyire kínai játéknak néz ki, utána elmondja, hogy eléggé összebarátkozott vele. Könnyen lefagy, ha hülyeséget állítasz be neki. Engem ez nem annyira érdekel, nem fogok hülyeséget beállítani neki. Meg az is biztos, hogy az ezt a szkópot hackelő srácok hatalmas tábora már csinált rá javítást, ha a gyártó nem is vette a fáradtságot.
https://www.youtube.com/watch?v=u7UgKJ8M7LY
(#) Collider válasza Collider hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

A wfs/s lehet, hogy inkább wfrm/s, nem tudom.
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Márc 8, 2014 /

Köszönöm szépen nektek a hozzászólásokat.
Nem mondom, hogy egyszerű a dolgom.

A Voltcraftokban milyen belső dolgozik? Melyikhez áll közelebb tudásban és jó minőségű a ketyere egyáltalán?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) Collider válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Voltcraft DSO-1062D Ugyanaz, mint a Hantekben, Tekwayben, UT-ben, Siglentben, ATTENben, ez mind ugyanaz, csak más rajta a ruha, meg talán kicsit máshogy oldották meg ugyanazt a receptet.
Ahogy korábban írták, ezt a receptet néhány gyár gyártja különböző megrendelőknek.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) gaspar_zsolt válasza Collider hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Köszönöm neked és mindenkinek a segítséget.
Az információtok alapján megrendeltem az említett Voltcraft DSO-1062D szkópot.

Jó tanító írást, leírást a használattal és méréssel kapcsolatban tudtok még írni.
Addig elkezdem megtanulni, amíg megérkezik a csomag.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Következő: »»   58 / 170
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem