Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Köszönöm a részletes leírást. Ellenben most valószínűleg számítástechnikai problémával szembesülök. Találtam egy szerintem számomra megfelelőt: Siemens Simatic Step7 Professional Edition 2010. Ebben többek közt benn van PLCSIM is. De! Látszólag normálisan, hibaüzenet nélkül fel lett telepítve. A "Minden programban" szerepel is a Simatic-ban a Step 7 nevű mappa. De! Ebben nincsen benne maga a Step 7 program, sok minden más igen: pl. S7-PLCSIM Simulating Modules, LAD/STL/FBD - Programming S7 blocks, vagy korábban telepített Step7 Micro/Win és még más is, de a Step 7-et nem látom sehol. Egyébként Windows XP SP3 az operációs rendszer. Viszont a szerepel a Simatic/Information/Installed Simatic software listájában. Remélem érthetően leírtam a problémát. Nem tudom, hogy Én hibáztam a telepítésnél, vagy van egy trükk az a Step7 elindítására?
Kicsit lemaradva az előző hozzászólástól, de egy screen-t is felteszek, a jobb érthetőség kedvéért.
Szia Marko Ramiusz!
Nincs ott semmi baj, ott van minden ami kell! A kulcsszó: SIMATIC MANAGER! Szívesen segítek elindulni az úton, de jobb lenne ha megkeresnél skype-on. Ott is csak írásban konzultálok, de hatékonyabb lenne mint a fórum.
Úgy néz ki, hogy elindultam az úton .
Sziasztok,
milyen PLC-t (Simatic S7-xxx) ajánlotok a következő feladatra. Kb. 70db útszelep-mágnest kell kapcsolni, 20-30db előre meghatározott séma szerint kézi kiválasztással. Egy vezérlőgomb + valamiképp be kell majd adni a kívánt séma számát. Ezt még nem értem pontosan hogyan is fog működni. A HW összeállításában kellene segítség. Előre is koszi. Üdv, J. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Üdv!
CPU 1214C (14 DI 24V DC; 10 DO Relay ; 2 AI), PS 24V DC 6ES7214-1HG31-0XB0 1db Digital output, 16 DO, 24V DC 6ES7222-1BH32-0XB0 5db KTP400 Basic mono PN 6AV6647-0AA11-3AX0 1db
Helló!
1db CPU 1214C (14 DI 24V DC; 10 DO 24V DC ; 2 AI), PS 24V DC 6ES7214-1AG31-0XB0 4db Digital output, 16 DO, 24V DC 6ES7222-1BH32-0XB0 A kézi kiválasztás módjától függ mi kell még. Választhatsz BCD kapcsolóval, akkor nem kell HMI. No meg milyen szelep, hány voltos, AC vagy DC, mekkora áram kell neki, stb?...
Köszi. Pontosan még nem tudom hány voltosak a szelepek, de valószínű hogy 24V DC mert idáig is ilyenekkel dolgoztunk. HMI nem lesz, valahogy máshogy fog kelleni megoldani. De ezek még pontosítva lesznek.
PSU-kat hol lehet találni? A Siemens oldalán nézem de egyelőre még nem találtam egyet sem.
Üdv!
Power supply PM1207, 120/230V AC, output: 24V DC 2,5A 6EP1332-1SH71 vagy Weidmüller, Phoenix Contact 5-10A táp A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Sziasztok,
megvan a konkrét feladat. Szóval, 3db Norgren VM15 szelepszigetet kell vezérelni. A szelepszigetek egyesével 24db szelepből állnak. 24VDC 1,2W fogyasztás szelepenként. A programnak ezeket a szelepeket kell vezérelnie a definiált sémák szerint, kb 40db. Mindezt 2db HMI panelról kell vezérelni. Egyszerre több sémának is futtathatónak kell lennie. Az nincs odaírva hogy az egyes sémák között vannak e átfedések és olyankor mi van. Szóval akkor 1x 6ES7214-1AG31-0XB0 SIMATIC S7-1200, CPU 1214C, COMPACT CPU, DC/DC/DC, ONBOARD I/O: 14 DI 24V DC; 10 DO 24 V DC; 2 AI 0 - 10V DC, POWER SUPPLY: DC 20.4 - 28.8 V DC, PROGRAM/DATA MEMORY: 75 KB 4x 6ES7222-1BH32-0XB0 SIMATIC S7-1200, DIGITAL OUTPUT SM 1222, 16 DO, 24V DC, TRANSISTOR 0.5A + táp a 2,5A-os nem tudom elég e lenne + 2x KTPxxx képernyő Ez így akkor szerintetek elvileg oké is lenne? Üdv, J. U.i.: TIA v12-eshez nem tudtok ajánlani valami gyorstalpalót? A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
Szevasz johny999!
Jónak tűnik igen. Bár nem tudom pontosan mit kell érteni "kapcsolási séma" alatt. Idézet: „táp a 2,5A-os nem tudom elég e lenne” Az kizárt dolog! Nyugodtan tegyél bele egy 10A-est! Csak a 70 szeleped felvehet 3.5A-t ha mind be van kapcsolva. +A CPU 0.5A fogyasztása, +A 4 kimeneti modul összesen 0.5A áramfelvétele, meg a két panel áramfelvétele további 1A. Idézet: „U.i.: TIA v12-eshez nem tudtok ajánlani valami gyorstalpalót?” Leülsz elé és csinálod!
Szia,
nem is sémák hanem inkább szekvencia, vagy programok , pld. 1. 1-, 3-, 5-ös szelepek 2. 1-, 2-, 4-, 56-os szelepek 3. 5-, 10-, 22-, 32-, 40-, 70-os szelepek PSU-t ilyet néztem ki, ez talán ugyanaz mint amit czapi ajánlott Weidmueller CP M SNT 250W 24V 10A. Ha két db HMI kell, mondjuk még nem tudom hogyan kell őket összekötni a PLCvel és van e mód képernyő klónozásra? Hogy ugyanazt mutassa mindkettő.
Helló!
Tehát van 40 "sémád" aminek megadod a számát a HMI-n, és minden "sémához" hozzá van rendelve hogy melyik szelep van be és melyik kikapcsolva? Ezek addig maradnak úgy, ameddig másikat nem választanak? Ha két HMI-n ugyanazokat a funkciókat akarod használni, akkor ugyanazt töltöd fel rá. Illetve majdnem ugyanazt, a címe más lesz. De így sem fogja feltétlen ugyanazt mutatni a képernyőn. (Annak sok értelme nem is lenne)
Szia,
igen, de nem csak addig futnak amíg másikat nem választanak, hanem amíg ki nem kapcsolják az adott "sémát". Egyszerre több is aktív lehet. Ha tennék 40db on/of switchet a képernyőre akkor az 40db inputot is feltételez?
Helló!
Ha egyszerre több aktív és különbözőek, akkor hogy lehetnek egyszerre aktívak? Ha az egyik előírja pl. az első szelep bekapcsolását, a második aktív meg előírja a kikapcsolását, akkor mit csinál a szelep? Nem lehet egyszerre be és kikapcsolva is!
Szia,
én úgy gondoltam hogy mindig csak azokat kapcsolom amelyek az adott programhoz tartoznak. Pld létrehozok 40db M bitet a programoknak. Ha az M0.0-t bekapcsolom, akkor egyesbe állítom pld a Q0.0, Q0.1, Q0.2 biteket. Bekapcsolom az M0.4-et -> set Q0.0, Q1.1, Q2.3. A Q0.0 viszont már aktív. Úgy hogy ez változatlan marad. Viszont nem tudom hogy ha kikapcsolom az M0.4-et akkor mi fog történni a Q0.1-es kimenettel. Egy pillanatra kikapcsol majd visszaáll egyesbe ha még az M0.0 fut? De ez még csak elképzelés, nem biztos hogy meg is valósítható :/
Hi!
Sajnos nem világos még most sem, hogy melyik kimenetet pontosan mikor akarod be és kikapcsolni. M0.0-nak mi köze a Q0.0, Q0.1, Q0.2 kimenetekhez? Miért pont azokat kapcsolod? Inkább azt kéne leírnod pontosan, hogy milyen feladatot kell megoldani és nem azt hogy az a megoldás amit kigondoltál a feladatoz hogyan valósítható meg. Hamarabb kiderülne mi a hiba és talán kevésbé kellene mélyre menni az erdőben... A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Szia,
megpróbálom érthetőbben leírni Adott 3db szelepsziget, egyenként 24db szeleppel. Ezeket a szelepeket kell vezérelni. Q0.0 - 1. szelep Q0.1 - 2. szelep ... Q8.7 - 72. szelep A szelepek (kimenetek) csoportokba lesznek rendezve, kb. 40 db de lehet több is. Még nincs meg hogy konkrétan melyik szelep melyik csoportba fog tartozni. A szelepcsoportokat két HMI panelról fog lehetni vezérelni. Minden csoporthoz lesz egy be/ki kapcsoló gomb. Egyszerre több csoport is aktív lehet. Szóval a kezelő odamegy a panelhoz bekapcsolja például az 1,8,17,25-ös csoportokat. Pár perc elteltével visszamegy, kikapcsolja pl. a 8,25-öst és elindít másik négyet. Nem tudom így már kicsit érthetőbb? :/
Helló!
Igen így érthető. Eddig azt hittem (a 40 séma miatt) hogy a 72 szelepet különböző, előre meghatározott kombinációban kell kapcsolni, ahol egy kombináció egy "séma" és összesen 40 ilyen kombináció lehetséges, amely kombinációkat szerkeszteni is akarsz. De a mostani üzeneted alapján azt látom, hogy egyszerűen van 72 szelep meg 40 kapcsoló, ahol minden kapcsoló ki és bekapcsol egy vagy több szelepet (hogy melyik kapcsoló melyiket és mennyit, az még nem tudod). Ha ezek a hozzárendelések (hogy melyik kapcsoló melyik szelepet kapcsolja) fixek, akkor ide se HMI, de még csak PLC sem kell, csak 40 valódi kapocsló, meg a szelepek. Minden kapcsolóra annyi szelepet kötsz rá párhuzamosan amennyit akarsz. Ha a 40 kapcsolóból egyet bekapcsolsz, akkor a rákötött szelepek bekapcsolnak. Ami még nem világos, hogy lehet-e átfedés a hozzárendelések között (tehát hozzá lehet-e rendelni egy szelepet több kapcsolóhoz, vagy egy kapcsolót több szelephez. Illetve hogy ennek a hozzárendelésnek változtathatónak kell-e lennie. Mindkettő megoldható akár egyszerre is. Kijelölsz egy DB-ben egy 40 soros, 72 oszlopból álló "táblázatot" ahol a sorok a kapcsolókat, az oszlopok a szelepeket jelentik és a tábla minden eleme egy bit. A bit állapota hozza létre a kapcsoló és a szelep közötti kapcsolatot. Ha egy kapcsolót bekapcsolsz, mondjuk a hetest, akkor minden olyan szelep meghúz, aminek a bitje (oszlopa) a táblázat hetedik sorában "1" állapotú. A bitek ki/be kapcsolásával pedig szabadon konfigurálhatod a kapcsolók és szelepek közötti kapcsolatokat. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Szia,
lényegeben igen, 72 szelepet kell 40 kapcsolóval kapcsolni. De kell nekik a PLC és 2 különböző helyen levő HMI. Valószínű hogy igen, egy szelep több csoportban is benne lehet. A csoportok száma illetve a csoportokban levő szelepek száma is változhat ezert egyszerűbb így. Ilyet táblás megoldásról még nem hallottam. Utána kell néznem.
Helló!
Idézet: „Ilyet táblás megoldásról még nem hallottam. Utána kell néznem.” Most találtam ki. Hogy nézel utána?
Szia,
az jó kérdés Azt hittem hogy azért mondod mert integráltak a programba valami ilyen funkciót Ezer éve használtam S7-et...
Szia! Ezért is szeretem én a PLC programozást. Szerintem már ez is felfogható, egyfajta művészetnek!
Sziasztok,
adott az alábbi logika (step7.png) Elméletileg ha bekapcsolom az M0.0 bitet akkor be kellene hogy kapcsoljanak a Q0.0, Q0.1, Q0.2 kimenetek. Viszont ha szimulatorban futtatom akkor csak Q0.0 lesz aktív, step7ben viszont zold az egész sor. Most a szimulator hibas vagy ezt igy nem lehet megoldani :/ Udv, J.
Hi!
Tipikus jele annak, hogy több helyen írja a program ezeket a biteket. Ebből következően az általad linkelt képek nem mondanak eleget a pontos körülményekről. Így a válasz a kérdésedre nem adható meg. Viszont sokkal valószínűbb, hogy a hibát te követed el, mint az hogy a szimulátor! Az esetedtől független, de témába vág, hogy be lehet menni az erdőbe: Az RLO bit és a parajelenségek A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Szia,
már végigpróbáltam mindent Kétsoros program, 1. Ha I0.0 = 1 akkor Q0.0 és Q0.1 = 1 2. Ha I0.1 = 1 akkor Q0.1 és Q0.2 = 1 Lefuttatom szimulátorban: Setelem csak az I0.0-t csak a Q0.0 aktív. Setelem csak az I0.1-t Q0.1 és Q0.2 is aktív. Nem értem mi a gond.
Szia!
Próbáld meg azt, hogy 1. Ha I0.0=1 akkor Q0.0=1 2. Ha I0.0=1 vagy I0.1=1 akkor Q0.1=1 3. Ha I0.1=1 Q0.2=1 Egy kimenetet egy helyen állíts, a feltételeit gyűjtsd össze megfelelően. |
Bejelentkezés
Hirdetés |