Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   217 / 382
(#) granpa válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

P=U/I ; Avez=I/J ; D=(4A/pi)-1/2 (J~2.5-3A)Így próbáltad már?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) granpa válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Mekkora áramsűrűséggel?
(#) latyakosa válasza granpa hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Köszönöm az infót, igen a pakett vastagság 75mm. Az EI20-s kérdésre nem tudok biztos választ adni, nagy valószínüséggel igen.
(#) Alkotó válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

600W-nál 600/230=2,61A áram fog folyni a primer vezetékben.
D=0,9 esetén, amit valaki ajánlott, 2,61/0,636=4,1A/mm2 áramsűrűséget kapsz. Ez már akár jó lehet, de a szokásos értékek közül a felső határon van. (0,636 a huzal keresztmetszete)
Inkább D=1mm-t javaslok, mert itt 2,61/0,785=3,32A/mm2 áramsűrűséget kapsz, ami már sokkal beljebb van, közelít az ideális 2,5-3 körüli ajánlásokhoz.
(#) latyakosa válasza granpa hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Bocsánat az első képlet nem így lenne helyes ? P=U*I
(#) Alkotó válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

De igen, csak elírta véletlenül.
(#) granpa válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Elírtam valóban, mert már az osztásost akartam írni. I=P/UMerthogy az áramról volt szó.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) SzT3 hozzászólása Márc 24, 2014 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék.. van egy fióknyi kisebb nagyobb ( sajnos csak kisebb inkább) trafóm!
hogyan tudom megállapítani a teljesítményüket?
van rá valami technika mérés akármi?

Illetve vasmagot vagy ferrit magot hol kaphatok emberi áron? mert úgy néz ki készítés elé állok egy 3 szekunderes trafóval labortáphoz:
Köszönöm!
(#) granpa válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Írd le fizikai méreteiket (vagy képezd be), és saccolunk. Ferritben a TALI Bt. a legjobb. Kicsit macerás az elérésük, de megéri. Lemez, passz. Hegesztő trafóhoz tudok adni.
(#) trionaudio hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Van kettő darab EI trafóm.

Melyik trafó hány VA-es ?
1. külső méretek : 10,5x5x9cm
vasmag keresztmetszete pedig : 4.2x5 cm

2. külső méretek : 10x5,2x8,3 cm
vasmag keresztmetszete pedig : 3,3x5,2 cm
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) erbe válasza trionaudio hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Jobb megközelítésre adna lehetőséget a 230 V-os primer tekercs ellenállás értéke. Bizonytalanabb jóslatra ott az Anégyzet =~ P. EI magoknál ilyen kis méretben elég jó megközelítést ad.
1-es.: 400 VA
2-es.: 250 VA
(#) granpa válasza trionaudio hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az első vasnál valamelyik méret nem stimmel!
(#) Beringer 600 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Köszönöm szépen!
(#) Beringer 600 válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Köszi!
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Nem lehet elvárni, hogy minden ferdeszemű magyar szabvány szerint vágja a vasmagot.
Nyomtatókban, fénymásolókban elég változatos méretekkel lehet találkozni. PC-kben, monitorokban már inkább ferritek vannak (kapcs. üzem).
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Nekem a 10.5, meg a 4.2 nem jön össze; mekkor(k)a az ablak? Ha feltételezzük a járom fele széles, mint az oszlop, a fele teljesítmény(drótja) sem fér el(akkor minek ekkora pakett). EI; gondoltam lemezelt. A két (trafó)méret erősen hajaz egymásra, ezért mérési hibára gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) elektros90 hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok!
Találtam egy a csatolt képen látható transzformátort. Nemtudjátok miből lehet, ill. mik a paraméterei? Ellenállások a következők (lentről kezdve):

Piros - Sárga(bal) : 2,2R
Piros - Sárga(jobb) : 2,5R
Piros - Zöld : 5R
Zöld - Sárga(jobb) : 2,8R
Zöld - Sárga(bal) : 3R
Barna - Barna : 2,2R
Piros 1 - Fekete : 0,9R
Fekete - Piros 2 : 0,9R
Piros 1 - Piros 2 : 0,9R

Vasmag méretei: 100x120x55 mm
Melyik lehet a primer kivezetés? Én a Piros - Zöldet választottam az ellenállása miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) granpa válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

A legbelső tekercs(ek) a primer, amely tekercsvégek közt folytonosságot mérsz, az lesz az; de elképzelhető(valószínű), hogy a primer több tekercsvége függetlenül van kihozva, és sorba kell(lehet) kötni őket. Soros izzóval (60-100W) próbáld ki. Ekkora trafónál már az üresjárási áram is komoly (~100mA) mértékű lehet. Mérj feszültséget a szekundereken; valamely szabvány feszültséghez közelítő esetén, megtaláltad a primer tekercset.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) elektros90 válasza granpa hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Szia!
Abban az esetben ha primernek az alsó piros és zöldet veszem, akkor a fenti kivezetések közt terheletlenül
B-B: 18,9V
P-F: 27,3V
F-P: 27,3V
P-P: 54,6V

Ez lenne a primer? Vegülis ez a legvékonyabb pár. Az alsó középső 2 sárga lecsapta a biztositékot.

Hogy csapta le a biztit a két sárga? Soros izzón keresztül? Milyen átmérőjűek a kivezetések? Mennyi az Iüj? Terheld le 2-5A-rel a 27.3V-ot; mennyit esik, beáll 24V-ra?

Szia! A 2 sárgát kötöttem a 230V ra úgy csapta le. A 2 alsó szélső olyan 0,8mm átmérőjű, a felsők pedig vastagabbak olyan 1-1,5mm szemre. Most hirtelen nemtaláltam semmit ilyen terhelésnek, meg már feljöttem suliba. Majd ha otthon leszek megint, majd próbálkozok.
Addig is köszönöm!

Minden bekapcsolás soros izzóval! A 0.8-as 1.5A-t is bír (J=3), sublerrel kellene mérni; nem mindegy, hogy 1mm (2-2.3A), vagy 1.5mm (4-5A!). 24(27)V-ra 2db. gk. reflektor izzó sorba. De megteszi 1000W-os vasaló is. (persze ez kisebb áram 27V-on)

Köszi. Majd hétvégén innen folytatjuk. Egyébként akku töltőnek akarnám hasznosítani.
(#) trionaudio hozzászólása Márc 31, 2014 /

Sziasztok!
Milyen képlettel számoljam ki a menetszámokat, számoltam egyet-- a következő magkeresztmetszető trafóhoz:3,3x5,2 cm 240V-ra 250VA-es teljesítményre 510 menet jött ki, ez lehetséges? Kb.:0.6-0,8 mm körüli vezetékem van, ezzel a dróttal meg lehet csinálni ezt a teljesítményt, ? A szekunder pedig 4*22 volt lesz, és 1*12 volt . Köszönöm.
(#) erbe válasza trionaudio hozzászólására (») Márc 31, 2014 / 1

A primer menetszám megfelelő. A 0,8-as huzal is. 0,6 kevés lenne.
(#) Nanok hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Sziasztok!

A hagyományos 50Hz-es transzformátorok vasmagja milyen frekvenciáig használhat? Mondjuk, mit szólnak 500Hz-hez, vagy 1kHz-hez? Esetleg találhatok valahol karakterisztikát, hogy melyik típusú vasmag milyen frekvencián, milyen hatásfokkal használható?
(#) granpa válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 8, 2014 / 2

Arra gondolj, hogy kimenőtrafóként lemezeset használunk, ahol (ha az erősítő tudja) átviszi a 20kHz-et is. A 0.5-1kHz-et simán viszi.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Csatlakozom
(#) Nanok válasza granpa hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Igen, köszönöm! Erre is gondoltam. Esetleg találok valahol kimenő transzformátor karakterisztikát?
Nézegettem, az EI vasmagra olyan 80%-os hatásfokot írnak, toroidra meg 95%-ot.
Jó lenne azért tudni, hogy még is mi az a határfrekvencia, ahol mondjuk esik 5%-ot a hatásfok.
Tehát azért még tűrhetően használható.
Itt a TV készülékeknél is megfigyeltem, hogy elvileg a táptranszformátor lemezes és 15kHz körül megy. De viszont a sorkimenő már ferrit magos és szintén 15kHz környékén megy.
Jó lenne tudni, hogy meddig lehet lemezes transzformátort használni és mikortól szükséges ferrit mag?
(#) erbe válasza Nanok hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Idézet:
„EI vasmagra olyan 80%-os hatásfokot írnak, toroidra meg 95%-ot.”

Ezt így nem lehet kijelenteni, erősen méret és méretezésfüggő. Mehet 40%-tól (dugasztápok ~1W) akár 99%-ig. ...és ehhez nem kell feltétlen toroidnak lennie. A hatásfok nem a frekvencia, hanem a méretezés függvénye. Akár jobb is lehet, mint 50 Hz-en. Kisebb gerjesztés-kisebb vasveszteség, kevesebb menet vastagabb huzalból...
Lapul a pincében olyan régi kapcs. üzemű tápegység, amiben lemezelt vasmag van, de nagyon régi TV-ből való. Ez éppen nyugati. ~30 évvel ezelőtti NDK-sokban is már ferrit volt.
Következő: »»   217 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem