Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   126 / 198
(#) zosza18 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Üdv! Igen, végigmentem rajtuk. Maga az erősítő jó (mérések által), valami a táprésznél sántít.
Most mértem, hogy a betápnál lévő 2SC2334-es kapcsoló tranzisztor Collector-Emitter szakadásban van mind a kettő.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) Factis hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Üdv !Adott egy Philips XP 640 erősítő , ami elindul csak nagyon halkan szól ! Mi lehet a gond ?
(#) Inhouse válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Esetleg nincs a betáppal párhuzamosan záróirányban egy védődióda, ami zárlatos?
(#) zosza18 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Igen, zárlatos volt az is. Kicseréltem már azt is, de egyszerűen még mindig zárlatos az egész. A táp részben van 10db 2SD1062-es tranzisztor, amit ha diódaállásban mérek, zárlatos az összes, de ha kiszedem, akkor meg jó.
(#) tomi92 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Figyel olyan kérdésem lenne még hogy ma vettem bd911 et 2-tőt mert csak anyi volt be is forasztotam de nem szól csak recseg meg ilyesmi hangot ad ki az miért van???
Üdv
Tomi
(#) zosza18 válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Sikerült megtalálnom a zárlatos tranzisztort. Az egyik 2SD1062-es volt szakadásba, amit az előző "szerelő" kicserélt egy újra. Most már megszűnt a zárlat, viszont ha adok tápot neki izzóval sorba kötve, még mindig világít. Lehetséges, hogy az uPC494-es IC sántít még benne, bár ezt még nem mértem ki, de minden más már jó.
(#) Inhouse válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Most akkor zárlatos volt, vagy szakadt?
Esetleg véletlenül nem lett fordítva berakva az a dióda?
Panelbe forrasztva a tekercsek és a nagy kondik is okozhatják, hogy zárlatot mérsz...
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) spgabor hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy barátom két erősítőt adott, hogy nézzem meg őket, mert mind a kettő hibás. Az egyik egy MacAudio MP2000. A másikat fejből nem tudom. A Mac zárlatos, a másik folyton újraindul. A MAC javítása fontosabb lenne, ezért ennek álltam neki. A szétszedve azt tapasztaltam, hogy az M1, M2, M3, M4 fetekből három kuka. Kettő csak egyik irányba zárlatos, egy viszont teljes zárba ment át. Végfok tranyók is eléggé szórt értékeket mutatnak, elképzelhető, hogy némelyik cserés. Valamint a fólia részen a C34 elkó pozitívja és a J29 közötti vékony fólia elégett.
A kérdéseim a következők lennének:
Ha végig mérem a maradék alkatrészeket és nem találok hibát, akkor a fet halálát mi szokta okozni általában? Mert mé ha egy lenne, akkor még lehetne elfáradás, de több egyszerre valami más problémát feltételez.
Itt is javasolt-e az elkók cseréje? A nagyok cseréje esetén milyet érdemes beletenni?
Mitől éghet el a vezetősáv az említett helyen? DZ1 és DZ2 diódák jók, lehet, hogy a C34 halott és a vezetősáv égett el a legkönyebben, mert az a legvékonyabb?

lőre is köszönöm a segítséget.

Üdv:spgabor
(#) Ge Lee válasza spgabor hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Mitől fáradna el szerencsétlen FET? Ha tönkremegy annak kizárólag olyan oka van, hogy valamelyik határadat (fesz, áram, disszipáció) átlépődött.
Ezt más nem nagyon szokta okozni, mint a kimenet túlterhelése (ha feltételezzük hogy a tápban minden más alkatrész épségben van). A pufferelkó fóliájának elégése is azt támasztja alá, hogy ott jó nagy áram folyt, és biztosíték hiányában kénytelen volt a fólia átvenni a biztosíték feladatát (mert ugye az csak a primer oldalon van, a táp és a végfok között nincs).
Az ezekkel az egyszerű, olcsó megoldásokkal a baj, hogy semmilyen áramkorlát nincs bennük, sem a végfokban, sem pedig a tápban. Ha el lenne látva a végfok áramkorláttal, és a tápot sem egy 494 hajtaná hanem egy árammódú vezérlő, akkor talán sosem menne tönkre, de ugye a gyártónak ez nem érdeke.
Ebben van egy egyszerű DC figyelés a végfok kimenetén, ami leállítja a tápot ha a kimenet tartósan elbillen, vagy tartósan túl nagy áram folyik (mert pl. zárlatos az egyik végtranyó). Csak amíg ez megtörténik az idő, addig a táp működik, a 494 kiad néhány impulzust, amit vagy kibírnak a fetek vagy nem, most az utóbbi történt.
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Vagyis cserélem a feteket, visszaállítom a vezetősávot, végig mérem a maradék alkatrészeket. Ha kell még valami, azt is cserélem. Utána működnie kellene.
Elkókat cseréljem szerinted?
(#) Ge Lee válasza spgabor hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Ha van ESR mérőd megmérheted a kondit, de nem hinném hogy annak baja lenne. A végtranyókat kell megnézni, mert lehet hogy van köztük néhány zárlatos.
Az élesztést meg célszerű egy áramkorlátos tápról elvégezni (sőt a legjobb először csak a végfokot éleszteni egy külső +/-24V táppal, ami szintén áramkorlátos), ha van ilyened. Ha nincs, akkor tegyél be valami soros áramkorlátozót (pl. izzót) a 12V-ra. Nem nagyon szoktak üresen 700mA-nél többet felvenni ezek az erősítők, de ha több A-es áramfelvétellel indulna akkor még mindig gond van. Az áramkorláttal a fetek újbóli tönkremenetelét tudod elkerülni.
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Igazából négy kondi van, ami ESR-es lehet, azok 1000 és 2000µF-ak. Ezeket majd megmérem, de ránézésre semmi bajuk. A többi kicsi, azok sima kondik.
Ezt megfogadom, akkor majd labortápról fogom elindítani először.
Köszönöm a segítséget. Ha elakadok, még jelentkezek.
(#) zosza18 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Igen zárlatos volt, bocs csak fáradt vagyok már kicsit. A dióda jó és jól is lett beforrasztva. A tekercset és kondit tudom, hogy bekavar, úgyhogy azokat addig ki is vettem. Kimértem az IC-t is, az is jó, de mégis valamiért világít az izzó.
(#) zosza18 válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Nos végre eljutottam odáig, hogy működik az erősítő. A remote résznél volt zárlatos egy tranzisztor és egy dióda még. Ezek cseréje után hibátlanul működik az egész. Köszönöm a segítségeteket!
Üdv.: Zoli
(#) Inhouse válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
A kitartás meghozta gyümölcsét.
(#) emmzolee válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Hát igen. Voltam én is úgy, hogy napokig nézegettem egy erősítőt mire ránjöttem a bajára ami 1 alkatrész volt. Hogy nem vettem eddig észre?! Pedig utólag kézenfekvő volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) spgabor hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy kérdésem van elkókkal kapcsolatban. Miért van az, hogy a normál, sőt még az ESR kondikhoz képest is dupla vagy többszörös áron árulnak audio megjelölésű kondikat. Korábban kérdeztem egy MAC erősítővel kapcsolatban. Ebben pl van 2x2 1000 és 2200uf-es 35V-os kondi. Sajnos végül mégis cserések lettek. Gyárilag érdekes sárga színűek voltak. Mi a különbség ha sima, ESR illetve audio kondenzátort teszek a helyére? Hangminőséget, működési időt befolyásolja valamelyik. Tehetek bele bármilyen elkót, vagy audio elkó kellene? Miben más egy audio elkó?

Üdv:spgabor
(#) emmzolee válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Más a gyártási technológia. Sok ebben a témában a woodoo. Nem kell mindent elhinni. próbálgasd ki mivel hogy szól. Nagyon kis változásokra kell figyelni. Ha nem vagy tapasztalt hifis, nem fogod meghallani. Más hangja van különböző gyártók azonos műveleti erősítőjének, ellenállásoknak kondiknak graetz diódáknak stb. Mindet lehet hallani mit csinál. Azt kell figyelni, hogy amit változtat, azt szeretnéd-e vagy sem. El lehet így menni a valóság mellett. Nagyon figyelni kell nehogy egy másik alkatrészed hibáját kompenzáld ki vele...
(#) spgabor válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /
 
Köszönöm!
Egyenlőre tettem bele jobb minőségű ESR kondit, mert az volt otthon. Annyira nem high end cucc, így szerintem megfelel akkor ez is, de majd ha megjönnek az elpukkant fetek helyett az újak, akkor kipróbáljuk.
(#) emmzolee válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Ha kicseréled a csatoló kondikat azzal sokat tudsz segíteni a hangon. Bipoláris kondik a kukába és helsette nagy fólia kondi be.
(#) spgabor válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Köszönöm a tanácsot.
(#) zenetom hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Sziasztok!
Hurricane v1200 erősítőhöz keresek kapcsolási rajzot, illetve hozzá való távirányítót.
Bárki bármit tud mondani, kérem jelezzen!
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Az lemaradt, hogy MNC gyártmányú.
(#) gaboca1979 hozzászólása Ápr 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, ha van egy négy csatornás erősítőm, de én csak egy csatornát használok hídba kötve egy mélyládához, akkor az úgy nem árt-e az erősítőnek? Maradhat bekötetlenül a többi csatorna vagy kell rá terhelés, gondolok itt 4ohmos ellenállásra a maradék 3 csatornára?
ÉS az mitől lehet, hogyha a másik két csatornára is kötök hangszórót és be illetve kikapcsolom a fejegyéget akkor pukkannak a hangszórók? Lehet, hogy hülye kérdés, de ha lenne kondi is akkor ez megszűnne, vagy ez a fejegység / árnyékolás hibája, hiánya?
Köszi a segítséget
üdv: Gábor
(#) Inhouse válasza gaboca1979 hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Ha hídban használod, akkor már rögtön nem egy, hanem 2 csatornát használsz. Nyugodtan mehet így, nem kell foglalkozni a többivel.
(#) gaboca1979 hozzászólása Ápr 15, 2014 /
 
DE egy plusz meg egy mínusz az csak egy csatorna nem?
(#) Spike888 válasza gaboca1979 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Ha 4 csatornád van, és abbol kettőt hídban használsz azaz összekötöd a hangszórón kereszül az eggyik negatívját a másik pozitívjával, akkor abból 1 lessz azaz akkor 3 csatorna marad szerintem. A másik kettővel nem kell foglalkozni így is mehet .
(#) GyurikaBx válasza Spike888 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Ne vezessük félre a kérdezőt, Inhousnak van igaza, ha valami hídban van az nem lehet egy csak kettő. A "hídba" kötésnél a hangszórót a két erősítő "pozitív"pontjára kötjük. Lényeg az a hídkapcsolásban, hogy az egyik erősítő pozitív félhullámot a másik negatív félhullámot állít elő így kapjuk meg a többlet teljesítményt.
Kb így

Üdv,Gyuri
(#) Spike888 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Nem a férevezetés volt a szándékom csak vizuálisan ha ránéz a kimenetre és ott megvan a jelölés a hídkapcsoláshoz akkor azt látja és "matematikailag" is jobban van bár pontatlanul (vagy/ és félre értelmezhetően próbáltam "konyha nyelvre" törekedni bár lehet nem sikerült ) irtam le ezért bocsánatot kérek.
(#) Spike888 válasza Spike888 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Bocs a néhéz és kicsit átláthatatlan fogalmazásért de a holnapi ZH ra készülés és a fáradtság kimeritett
Következő: »»   126 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem