Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 151
(#) Ghoost válasza thecyrus hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Szia!
Mibol gondolod, hogy ez PWM lenne a videoban?
Mert semmi utalast nem lattam ra, hogy az lenne.
Inkabb erre hasonlit
Illetve a tarsoldalon egy talalat.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
(#) thecyrus válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Én készítettem a videót igaz modellvasúthoz alapból 4 A tud fetek cseréjével többet! Csak egy ötletnek szántam! Be táp: 8-16V DC
Ki: közép állásból indulva balra hátramenet jobbra előrementet lehet változtatni fokozat mentesen. csak az a motorom volt nem tudtam nagyobb motorral kipróbálni!
(#) Ghoost válasza thecyrus hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Akkor, megkovetlek!
Ezt nem tudtam, hisz csak az tudhatja aki epiti, hogy a dobozka mit is rejt valojaban.
De a te hirdetesed linkeltem alabb szolgaljon mentsegemre
(#) proli007 válasza DailyDose hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Hello! TINA-val rajzoltam. A kitöltés kiírását, nem tudom mennyire precízen gondoltad és mivel. (Mert mindig-minden ettől függ.) Lehet digitálisan, számlálással (ez sem egyszerű a változó freki miatt), vagy analóg módon lehetséges. Analóg korlátja, hogy ott nem csak a kitöltés, hanem a feszültség is számít, mert a jel területét kell integrálni. De ha a jel lassú, akkor az gond, mert hatalmas időállandót kell alkalmazni, hogy ne "lüktessen". De ha a jel néhány 100Hz, akkor egy analóg műszerrel is lehet egyszerűen kijelezni.
Vagy teljesen más módszert kell alkalmazni, pld. feszültség vezérelt PWM-et készíteni, és akkor a feszültség értéke adja a kitöltést. Csak át kell gondolni, minek van értelme, minek nem. Már mint a befektetett energia és a hozott eredmény milyen arányban van. üdv!
(#) thecyrus válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Az egész akkora mint egy gyufásdoboz! Napokban kapok elvileg egy rokkant kocsi motort kipróbálom azzal is! jelenleg 2 db irf 530 és 2 db 9530 van a végén ezek helyére kellene nagyobb fet párt tenni.
(#) Ghoost válasza thecyrus hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Esetlegesen a rajz(ok) kozkincse tehetok-e? -neveddel femjelzett hozzaszolasok kozott nem talaltam
S itt most nem a munakfile-okra gondolok. PDF-ben ugyanolyan jo lehet/
(#) thecyrus válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Enyém csak az elmélet! Kivitelezést nem én végeztem! Ez mit takarna? "neveddel femjelzett hozzaszolasok kozott nem találtam " ?
Hirdettem ezt a kész áramkört hogy rendelésre készítünk de nem érdekelt senkit! Az hogy kinek milyen teljesítménybe kéne arról meg nem szolt senki.
(#) Ghoost válasza thecyrus hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
"neveddel femjelzett hozzaszolasok..."= a te hozzaszolasaid.
En csak epitgetni szoktam, a VALAMIRE CSAK JO LESZ jegyeben.
(#) thecyrus válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Amit mondhatok hogy thomson gyártmány egyedi típusa 92D509
(#) Andreas89 válasza orcika70 hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
lehet akár önindító is de nem az ez egy folyamatos üzemre tervezett ~12V motor papirügyileg 700W, de hogy ténylegesen mennyit tud azt nem mértem, meg hát terhelni sem terheltem.

PWM-es csapcsolást találtam ebay-en 100A-re, elvileg az jó lehet nem?

Köszi!
(#) almacsutka hozzászólása Márc 13, 2014 /
 
Sziasztok!

Akkumulátoros fúrógép motorját szeretném felhasználni. A nyomógombját viszont szeretném lecserélni lehetőleg tengelyes potméterre. Az eredeti fordulatszabályzójára rá tudok kötni tengelyes potmétert a nyomógomb helyére?
(#) almacsutka válasza almacsutka hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
szétszedtem, ezeket az alkatrészeket látom benne: irfz46, gs069 ic, 4smd ellenállás, 1 dióda, 1 smd vmi (nincs ráírva semmi)
(#) sargarigo válasza almacsutka hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Szia!

Valószínűleg igen! Jó lenne azért egy fotót feltöltened róla, biztos ami biztos! A kapcsolón hány vezetéket látsz?
(#) DailyDose válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Szia! Egyet tudok fixen, hogy számítógépet nem használhatok, mivel mindenképp mobilisnek kell lennie a "konstrukciónak".
Valamilyen egyszerű kijelzőt lenne beépíteni az áramkörbe, amely kiírja az aktuális PWM kitöltési tényezőt %-os alakban. Ez az amit nem tudom, hogyan lehetne megcsinálni.
Talán a feszültségvezérelt PWM lehet a megoldás, és akkor a feszültség középértékéből lehetne számolni %-os értéket. Neked erről mi a véleményed, hogy induljak el, mit használjak?
Melyik lehet jó megoldás?
Köszi előre is!
üdv
(#) BEMcorp válasza DailyDose hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Szia!

Konkrét megoldást nem tudok mutatni, de úgy talán megoldható lenne a kijelzés, ha a PWM szabályzó potiját kétpályással csinálnád meg, így az 'üresen' maradt potival feszültségosztót készítve egy egyszerű alapműszerrel is kijelezhetnéd az állását. (Persze beállítva a referenciát hozzá). Természetesen ez nem adna 'élőképet' az aktuális kitöltésről, de azért valószínűleg elég jó pontossággal mutatná.
(#) proli007 válasza DailyDose hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Hello! Az a gond, hogy nem írod, mi a cél, így sejteni sem lehet, mi lenne az optimális megoldás.
- Mert mi értelme van egy Led kitöltésének kijelzésének kijelzésének?
- Mit értesz egyszerű kijelzés alatt? Milyen pontosságú kijelzésre gondoltál?
- Milyen a kijelzés pontossági igényed?
- Hogy a PWM valamiben képződik, vagy Te állítod elő, vagy a % alapján szeretnéd beállítani?
- Állandó frekvenciájú a PWM, vagy változó?
- Milyen a frekvencia tartomány igényed?
- Mekkora a PWM kivezérlés %-os igényed?
- Mi van, ha a potit skálázod, amivel szabályozod a kitöltést?
üdv!
(#) Maros83 hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
Sziasztok.

Nem tudom jó helyre írok.
Először elmesélem mit szeretnék, és aztán hátha tudtok tanácsot adni.
Egy lada pc házat szeretnék csinálni egy ladás ismerősnek. Vettem egy régi toronyházat, egy lada fordulatszámmérőt, egy vízhőfokmérőt, és egy volt mérőt. A pc-ben vízhűtés van. A tartályban már benne van a jeladó méri rendesen, volt mérő meg ugyebár csak kellet hogy kapjon egy 12 voltot. Ezek működnek is. Eljutottam oda hogy bekötném a fordulatszámmérőt. Tápról kap 12 voltot. DE nem tudom mérni a fordulatszámot sem a sárga kábelen, sem a pwm jelen nem küld semmi infót a műszerre. A műszer jó mert kipróbáltuk egy ladában.

Itt kérném a ti tanácsotokat. Előre leszögezem, hogy az ilyen nyák forrasztás, nem az én asztalom.
Kondik ellenállások forrasztásához sem értek. Azaz full hülye vagyok ezen a téren.
Ami érdekes hogy van egy régi itx gépem. Ahol méri a fordulatszámot, de ahogy leszabályoz mert nem húzom a gépet, egyből nullára áll. Ezt kimértem, azért van mert volttal szabályoz és alapon, alacsony fordulaton, van kb 7-8 volt. Ha külön adok neki 12 voltot akkor megint leesik 0-ra a mutató.

A moddingra szánt gépben meg sehogy sem mér semmit. Próbáltam párhuzamosan is bekötni úgy hogy van előtte egy ventilátor úgy sem reagált.
A vízhűtés pumpájának szeretném a fordulatszámát mérni, ami ugyanúgy működik mint egy cpu venti.

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) Moderátor hozzászólása Maros83 hozzászólására (») Márc 20, 2014
 
Nem kell 20 helyre beírni a kérdésed! Olvasd el újra a szabályzatot!
(#) Maros83 hozzászólása Márc 20, 2014 /
 
Hali.

Bocsi csak nem tudom melyik fórum a megfelelő.
(#) steelgoofy hozzászólása Márc 22, 2014 /
 
Sziasztok!

Teljes hídkapcsolást kellene megvalósítanom, egy projekt részeként. A hidat egy 11.4 V-os, 5000mAh-ás akkumulátor táplálja, az ebből származó áramot kell rákapcsolni egy BLDC motorra (max 20A-t képes felvenni). A vezérlést (PWM) egy MSP430-as mikrovezérlővel valósítanám meg. A hidat teljesítmény N csatornás Mosfetekkel építeném fel, ez lenne megfelelő a teljesítmény, ár, kiszerelés miatt is. Viszont a MOSFETek működésével nem teljesen vagyok tisztában, NPN tranzisztoroknál a bázist kis árammal vezérelve megoldható a vezérlés és ezt a mikrovezérlő tudja biztosítani. A mosfetekhez térvezéreltek, ennek megfelelően mikrovezérlőből tudunk 0...3,6V-ig (PWM modulácóval) jelet kapcsolni a Gatere (Vgs), én esetemben a Drain 11.4V potenciálon van Source földpotenciálon, így ha a Vgs=3,6 V a mosfet akkor sem lesz teljesen nyitott, nem éri így el a motorom a maximális teljesítményét. Kaphatnék egy kis felvilágosítást ezen a téren, esetleg használjak P castornás MOSFETet ?
(#) TheShaft válasza steelgoofy hozzászólására (») Márc 22, 2014 /
 
Használj FET meghajtó IC-t. Például ezt: IR2010.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
(#) etm hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Sziasztok! Motort szeretnék szabályozni LM 324-el,de a pótméter helyett Hall jeladót szeretnék tenni. Aminek a tápja kb.5 Volt körül van,a kimenő jel 1-4 Voltig terjed. Itt a VM1-en 9 Volt van,és nekem ott 5 Volt kellene,a pótméter középső lábán pedig 1-4 Voltig..Mit alakítsak rajta? Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Hello!
- Itt a lényeg, hogy a háromszögjel csúcstól csúcsig feszültségéhez kell igazítani a Hall kimenti jelét. Tehát egyiket a másikhoz kell igazítani. Nálad talán a legegyszerűbb, ha az 1..4V-ot felerősíted a kétszeresére. Akkor az 2..8V tartományba fog esni.
- A háromszögjel komparátorának kimenete kb. 0/10V között változik, tehát Annak ugyan úgy 5V körüli a középértéke,mint a 2..8V jelnek. Így az R3 ellenállással már beállítható, hogy a háromszögjel csúcsértékei is 2 és 8V legyen.
- Az IC tápfeszültségét meg ne két ellenállás osztóval állítsd be, hanem egy zénerrel. A háromszög generátor munkapontja meg a 24V-ról van leosztva, nem a 12V IC-tápból.

(De ez a Powepoint.. Mi a fenének ez? Egy sima Printscren-el kimásolod a vágólapra, kivágod a lényeget és jpg. vagy inkább png formára konvertálva kapásból látható. Mert épp csak a monitorod nincs a képen, viszont az írások (ráadásul egymás hátán) nem olvashatók. A rácsot meg egy mozdulattal ki lehet kapcsolni..) üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Hello! Én is megpróbáltam..
Az R5-el az 1V-hoz lehet beállítani a háromszögjel alsó csúcsát, R9-el pedig 4V-hoz a felsőt. Majd R6-al a kívánt frekit. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Értő kezekben nagyon jók a szimulátorok... most kéretik a 2,3,4-es eredményeket egy ábrán ábrázolni. Tehát 1V...4V-ig...
(#) etm válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Üdv Prolli007! Nagyon köszönöm a segítséged,igazán sokat segítettél vele! Le a kalappal! Aztán elkészítem az áramkört,és majd beszámolok róla! De biztos jó lesz! Üdv! Tibor
(#) proli007 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Hello! Ezen már ne múljon a boldogság.. üdv!
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 


Gondoltam, népszerűsítem egy kicsit a szimulátorokat...
(#) etm válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Szia Prolli007! Elkezdtem csinálni az áramkört,és ott akadtam fel,hogy a HALL helyett Te feszültség forrást raktál be a rajzon.De nekem a Hall lábát rá kell kapcsolnom 5 Voltra.(ez a tápja). Ezt az 5 Voltot meg lehetne oldani a 24 Voltos tápról feszültség osztóval? Az jó megoldás lenne szerinted?
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Hello! Az természetes, hogy feszültségforrással szimulálom a Hall-t, hiszen azt mondtad, 1..4V-ot ad. Nem tudom a Hall mit fogyaszt az 5V-ról, de a táplálása pld. úgy is megoldható, ha a 12V-os zénert két darabból állítod össze. Egy 5,1V-és egy 6,8V-ból. Ekkor az 5,1-ről leveheted a Hall számára az 5V feszültséget. üdv!
Következő: »»   81 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem