Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 328
(#) nedudgi válasza Barret hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Gyártmánytól és típustól függő. Általában 4,2V a megengedett maximális feszültség, egyes Samsung típusok 4,35 Voltosak. A műszered mikor volt hitelesítve?
(#) Barret válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Nem gyári töltővel töltöm,hanem kínai zacskós töltővel...
Az autós adapter direktben tolja rá a 12V-ot! Még jó hogy kíváncsi voltam a belsejére?)
Ez amivel most töltöm,terhelés nélkül 4,55V-ot ad le. De már raktam bele egy diódát sorosan...
Eredetileg 5V-ot adott le. És van még egy "tok" amibe az akksi passzol. Nincs abban sem semmi elektronika! Ebből a 3 egységből áll a zacskós kínai töltő...
(#) nedudgi válasza Barret hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Az, hogy terhelés nélkül mennyit ad le, nem sokat számít az ésszerű határokon belül. Mutass egy linket arról a töltőről.
(#) Szammer válasza Barret hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Nézd meg az akksi adatlapját, de legjobb tudomásom szerint 4,2 fölé nem illik menni.
(#) pipi válasza Barret hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Hali!
nem valami telefon/GPS stb. "töltő"-vel próbálkozol? Mert azok kb 5V-osak, és nincs bennük akkufigyelő/töltő/szabályzó elektronika, mivel a telefonban/GPSben van...
(#) Prome hozzászólása Márc 21, 2014 /

Lipo balansz töltőm félrehord, eltérő feszültségre tölt.
Be lehet állitani valahogy pontosra, vagy valami segédáramkörrel ki lehet ezt egyensulyozzni?
(#) Prome hozzászólása Márc 22, 2014 2 /

Olyan helyzetben vagyok, ahol magamnak hiába tanulok meg angolul. A piac nem azt kérdezi h tudok e angolul, hanem azt hogy olyant adok e ami kell.
Max. annak tanulnék meg angulul aki normális válasz és saját tapasztalatai megosztása helyett kötekszik. Annak meg minek?

Köszi.
Egyszerübb 4.2 Voltra méretezni, azán ahogy merül, max, gyengül a led. 3.7 voltnál meg besípol. Ez akár a ledvezérlés áramkörébe is beépíthető.
Köszi, h felhívtad a figyelmemet a 4.2 Voltra.
(#) Prome hozzászólása Márc 29, 2014 /

Sziasztok!

Ha 850 mAh-s 3.7 voltos Lipo akkuval sorbakötök 3.7 voltos 1000 mAh-s Lipo akkut, használhatom őket 2S 7.4 voltos akkuként, ha nem meritem le teljesen és mindig balansz töltővel töltöm?
(#) nooorbi hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok!

Szereztem pár darab rossz laptop aksit. Elég jó cellák voltak bennük, volt amihez találtam adatlapot, de van amin még a típus sincs rajta. Állítható táppal(lítiumos aksi töltésre is használható) töltöm őket. Adatlapokban viszont van amint 4,2 és van amit 4,3V-al kell tölteni(ehhez ±0.03V-ot ír ráadásul) Kérdés mi van akkor ha ezt is 4,2V-al töltöm? Károsítja a cellát? És azt amiről semmit nem tudok (csak annyit hogy 2000 és 2200mAh a névleges kapacitásuk) hogy érdemes tölteni? Hány volttal és mekkora árammal?

Valamint van egy gyári töltőm is(csak az 3,2V alatt nem hajlandó tölteni, szóval a cellák többségét kénytelen vagyok először táppal tölteni) aminek az üresjárati feszültsége 4,24V. Az aksikat pedig csak 4,1V-ig tölti. Ráadásul max 400mA-t tud(két aksi esetén aksinként 200, így 2db 2800mAh-s aksi töltése eltart egy darabig... Holott 1,4A-el lehetne tölteni darabját.).

Valamint ha több aksit akarok egyszerre tölteni akkor köthetem őket párhuzamosan a töltőre? A gyári töltő is így működik(persze mivel az nem állítható így ilyenkor fele akkora árammal tölt, de tápon ezt be tudom állítani, mondjuk 2 aksi esetén 2A-re) És ilyenkor a lekapcsolási határt hogy kell beállítani? Meg a gyári töltőknél az mennyi?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) gerenk válasza nooorbi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Sokszor le lett írva, a cellák töltő és kísütő védelmet igényelnek. Amit szétbontottál a pakkra
vonatkozó elektronikát tartalmazta. Ha cellánként akarsz tölteni bontsál mobil teló akkukból elektronikát. 500 mA töltőárammal töltheted nem fog a cella 40 celsius fölé melegedni.
Nagyobb töltőáram alkalmazása esetén /1000 mA/ a cella hőmérsékletét figyelned kell.
A pakkban volt erre egy thermisztor is.
(#) nedudgi válasza nooorbi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ha 4,3V végfeszültségű cellát 4,2V-ig töltöd, akkor a kapacitását nem használod teljesen ki. Más hátránya nincs a dolognak. Amelyikről nem tudsz semmit, azt kezeld 4,2V 2Ah akkumulátorként: legfeljebb 0,5C töltés, 4,2V végfeszültség.
Idézet:
„Valamint van egy gyári töltőm is(csak az 3,2V alatt nem hajlandó tölteni”

Ez biztos, megmérted? Nem lehetséges, hogy csak mélykisütött cellaként kezeli, és a névleges töltőáram töredékével tölt? Nem lehet valami komoly töltő, ha a két cellát párhuzamosan tölti. Ez a párhuzamos töltés ráadásul meghatározhatatlan áramot folyat az akkumulátorokon, ami már gond lehet. Használd csak egy cellával. Gondot jelent a hosszú töltési idő? Jó, ha tudod, a kisebb töltés kíméletesebb üzemet jelent.
Idézet:
„de tápon ezt be tudom állítani, mondjuk 2 aksi esetén 2A-re”
Párhuzamosan csak azonos állapotú, gyártmányú cellákat szabad kötni, megfontolt, ellenőrzött körülmények között. Ismeretlen állapotú cellák esetén meghatározhatatlan a cellák egyenkénti árama.
Idézet:
„Meg a gyári töltőknél az mennyi?”
Ez a gyártótól, és a célközönségtől függ. Adatlap, specifikáció nélkül honnan lehetne ezt tudni? Kis szerencsével a "gyártó" jól tippelte meg, hogy milyen akkut fogsz használni.
Én mostanában a TP4056 töltő IC-re szavazok. Egy ellenállásal programozható a töltőáram, ezzel beállíthatom a használt akkunak optimális töltőáramot. A töltést akkor tekinti befejezettnek, ha az áram a programozott áram tizedére csökken. Mélykisütött cellákat kíméletesen tölt, ha jól emlékszem 2,7-3,0V környékére. Anyagáron kész töltőmodult lehet venni, csak ki kell várni, amíg meghozza a postás.
(#) nooorbi válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Minden cellát bemértem miután kibontottam. Töltővel csak azonos típusú, egy aksiból bontott, és azonos állapotú cellákat töltök együtt.(megjelöltem mindegyiket) Egyébként elég gagyi töltő, de azért annyira "intelligens" hogy mély kisütött cellákkal nem csinál semmit(bemértem). De egyenlőre ez van.

A tápegység amivel a mély kisült cellákat töltöm az egyilyesmi ketyere. Bár többnyire nem töltöm vele fel teljesen a cellákat, csak egy darabig. Aztán mennek a gyári töltőre.

TP4056 -es töltők elég szimpatikusak. Bár mostanában igencsak idő szűkében vagyok, a munka meg csak gyűlik... Szóval inkább készen vennék ilyet(főleg hogy kevesebb mint 300ft, ennyiből meg elég szűkösen lehetne kihozni). Kettőt ki is néztem, az egyik és a másik
Szerinted melyik a jobb?
Az elsőnél van hőérzékelőnek bekötési pont. Ez vajon hogy működik?
(erről az oldalról akarok rendelni mást is a közeljövőben, szóval innen venném azzal együtt)

gerenk, csak próba ként, az egyik, nem mély kisült cellát megküldtem a 1,3A-el pár percre(1,4 a max) de az aksi nem melegedett, csak a táp amiről a fentebb linkelt töltőt üzemeltetem.
(#) pipi válasza nooorbi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Szia!
Mélykisült cellákat ne küldjél meg 1,3A-ral, nem szabad, csak ici pici árammal amig kb 3V-ot el nem éri. Ezt már előttem le is írták.... Ha már egyszer találtál adatlapot, akkor olvasgass bele
(#) nooorbi válasza pipi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

"nem mély kisült cellát megküldtem"
Azért felrobbantani nem akarom 3,8V-on volt amikor kipróbáltam.
Egyébként most nézem hogy az 1400mA az a normál töltőáram, a maximum 2800mA.

http://www.meircell.co.il/files/Samsung%20ICR18650-28A.pdf

A drágább jobb, mert azon nem két piros, hanem egy piros, és egy kék LED van. A kék szín hatékonyan jelzi a töltés végét, akár bóbiskolásból is felébreszt . A programozó ellenállás a szélén van, könnyebb kiforrasztani, cserélni.
Ha veszel ilyen modulokat, akkor a "gyári" töltő elektronikáját dobd ki, és rakjál bele 2 darab ilyent. (Én egy nap alatt megkedveltem, már bánom, hogy csak tíz darabot vettem.) Ha akárcsak egy akku is megússza emiatt, már nyerésben vagy. Vigyázz, a TP4056 ajánlott bemenő feszültsége 5V, bár ez benne van az adatlapban.

Valahol van egy rossz töltőm. Abba lehet belepakolom majd az elektronikát. A mostaniba csak akkor ha már a másik maradványaiban kipróbáltam
De úgyis mostanában akarok labortápot építeni. Szóval akkor lehet abba is kerül pár ilyen. Arra gondoltam hogy csinálok rá valami foglalatot, mondjuk 4 aksi két sorban, egymás mellett. Közéjük meg beteszek egy elektronikus termosztátot. Aztán ha valamelyik nagyon melegszik akkor az lekapcsolja a töltést.

Egyébként jó esetben a programozó ellenállást nem kell piszkálni, ugye?
Meg gondolom azért ez az elektronika és az aksi, vagy a táp és az elektronika közé illik betenni egy biztosítékot is.

Mellékeltem az adatlapot, abban benne van a képlet a programozó ellenállás méretezésére.
Ezt csak akkor érdemes, illetve szükséges változtani, ha nem 1A töltőáramot akarsz. Én este szoktam töltésre rakni az akkumulátorokat, reggelig van idő kisebb árammal is feltölteni. Nem tudom, milyen akkumulátoraid vannak, ha közel egyformák, akkor jó. Nekem a 20mA is sok néha, nagy a választék.

Az aksik többsége 2000mAh-s, vagy a feletti. És gondolom a noname aksik is bírnak annyit. Bár vannak jóval kisebbek is. Szóval esélyes hogy majd csinálok többet, több értékkel.(kapcsolóval is meg lehetne oldani az ellenállások variálását, csak a kapcsoló annyi mint 3 ilyen )

Na meg a másik dolog hogy ezt akár nagyobb lámpákba is érdemes lehet beépíteni. Aztán akkor akár az aksik kiszedése nélkül is lehet tölteni.

Igen, elviseli, hogy állandóan rajta van az akkun, minimálisan terhel. Lámpába esetleg a vékonyabb kivitel jobb lehet.

Bár az én lámpáimhoz inkább kör alakú kivitel kellene Főleg kézi lámpához, és az aksitartóval egybeépített barlangászlámpákhoz. A külön aksis barlangászlámpák aksitartójába viszont gond nélkül elférne.
(#) pipi válasza nooorbi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

bocsika, valóban benéztem a "nem"-et
(#) draco31 hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Hello!

Barátomnak van egy Trustfire tr-001, hibásan kapta, pár IC el van benne füstölve, és szeretné megjavítani, de nem tudjuk azonosítani a szóban forgó alkatrészeket. REV: C a panel benne.
Tudna esetleg valaki segíteni?
(#) noi válasza nooorbi hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Szia!
Nekem a nagyobbik van, azon az egyik piros, a másik zöld LED. Szerintem a TP4056-ból nem jön ki 1 Amper, hacsaknem hűtőd az IC-t. Létezik ennek micro USB-s változata is (telefontöltővel előnyös): ebay link
Valóban nem olcsó egy kapcsoló. A csatolt 16 állású kapcsoló pl. 484 Ft itt: HR elek
Ebből tudsz építeni egy áramkört 16 különböző töltőárammal (2. csatolt kép) Persze ez nem ehhez az IC-hez van méretezve, de átszámolható.
Mióta a TP4056-tal töltöm a telefonom extra akkujait, azóta a telefon már egészen 1%-ig lemegy a töltés kijelzésben. Korábban 20% körül kikapcsolt Az öreg 1400mAh akkukat töltöm 500mAh-val.
-- Üdv, Noi
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) morgo válasza noi hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Szia!
Én ezt a kapcsolót jumperekkel oldottam meg. Az meg bontható kilószámra.
(#) gerenk válasza morgo hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Lehet DIP kapcsolóval is.
(#) morgo válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Igen én is agyaltam rajta, de csak 8 kapcsolós volt kéznél, azt meg sokalltam.
Egyébként nem igazán lettek jók ezek a töltők, max. 100-200 mA-t tudnak, a lekapcsolásuk is bizonytalan. Valószínüleg valami gagyi TP4056 szériát sikerült kifognom.
Egy próba alkalmával fordított polaritással kötöttem rá egy 700mA körüli akkut, akkor bezzeg rögtön folyt 1A. Tüzelt is az IC néhány másodperc után, de kibírta.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) nooorbi hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Közben elgondolkodtam a dolgon. A labortápba valószínűleg építek be legalább kettőt így ahogy van. Meg legalább egyet forgó kapcsolóval állíthatóra.(főleg hogy lomoltam itthon, és valaminek a maradványaiban van egy )

Na de először meg kellene csinálnom 2 lámpát. Aztán ha azok jók akkor rendelek még azokhoz cuccot. Meg persze pár darabot ebből a kis kütyüből
(#) mtomihun hozzászólása Ápr 13, 2014 /

Sziasztok

Van egy akkus csavarbehajtóm, aminek tönkrement az akkuja.
Csináltam hozzá laptop akkuból kinyert li-ion-os akkut. 3x3 akku, tehát feltöltve 12,6v.
Szeretnék bele egy töltés-kisütés védőt rakni.
E-bay-en nézegetem az ilyen áramköröket, de nem tudom melyiket vegyem.
Igazából nekem leginkább a töltés a kiegyenlítés lenne a fontosabb, mert soha nem szoktam megvárni, hogy nagyon lemerüljön az akku.
Nem igazán tudok angolul, ezért csak találgatok, hogy mi, mit jelent. Ennél : Bővebben: Link tetszik pl, hogy van rajta akku kapacitás kijelző, viszont ahogy nézem, kisütő áram az 8A, a behajtó pedig terhelésen 10A-nál is többet megeszik.
Vki tud ajánlani egy jó áramkört az e-bay-on?
Tölteni nekem elég 2-3A.

Köszi
Helló
(#) nem hozzászólása Ápr 13, 2014 /

Sziasztok!

MCP73832 LiPo-töltő IC-t használok.
A problémám a STAT lábbal van. Ha az akksi fixen benne van a panelben, akkor jól működik a dolog. Ha csatlakoztatom a töltő adaptert, tölt és alacsony logikai értékre húzza a STAT lábat, amikor kihúzom az adaptert, felmegy logikai 1-re (prociban használok internal pullup-ot). Eddig OK.

Ha viszont nincs benne akksi és úgy adok neki tápot (arról is elmegy külön a panel) akkor idáig OK, logikai 1 (mivel nincs jelen akksi), viszont, ha beteszem az akksit, nem veszi észre... egészen addig, amíg le nem húzom az adaptert, akkor magához tér.. magyarul ezután az adapter lehúzás-rádugást már jól "követi". Ez azért érdekes, mert nem lenne fix akksi jelenlét és vagy van töltő vagy nincs, hanem opcionálisan lehet rátenni akksit vagy nem meg töltőt vagy nem.. szóval minden opció előfordul üzemszerűen.

Szerintetek ez normális? Nekem az adatlapból nem egyértelmű.
Köszönöm!
Ádám
(#) mtomihun válasza mtomihun hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Helló

Ezek az áramkörök egyébként csak védőáramkörök, vagy töltőáramkör is?
Honnan tudom, hogy mikor töltődött fel az akkupakk?
Következő: »»   72 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem