Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2284 / 3998
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Szia!
Okés, köszönöm. Ezt csak hozzávetőlegesen érdekelt volna,mert építenék egy ilyesmit ha lehet minél kisebbre. De ha csak pl:10 percet bírná akkor neki se fognék.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Az elem helyett tölthető (akku) cellával szerintem rentábilisan működne. Ott a feltüntetett Ah kapacitás már megengedi némi következtetés levonását.
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Okés köszönöm! Akkor azzal fogom kipróbálni csak előtte meg kell építsem.
Üdv!
(#) vladcepes hozzászólása Ápr 14, 2014 /

A kapcsolásban van egy MBRA140 dióda.
Olyan kérdésem lenne hogy az MBRA140 diódát milyennel helyettesíthetem? Mert nem találok egyik boltban sem. (mármint a netten).
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia!
Válassz innen egy neked megfelelő típust.
(#) csuszo_zalan hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mekkora keresztmetszetű huzalt kell használnom, ha:
- egy 900 W-os fűnyírót szeretnék üzemeltetni a végén
- kb 40 m huzalhossz
- A huzalon levő felirat: BRANDMELDEKABEL JB-Y<ST>Y 2x2x0.8mm SA:09 1033

A háttér: nagy kertünk van, egy meredek dombbal a közepén. A benzines fűnyírónkat nem szeretném tönkretenni a dombon való tologatással, ezért csak ott használnék egy kis áramos, 900W-os fűnyírót. A kérdésem az lenne, hogy elegendő vastagságú-e a mellékelt képen levő huzal? A huzal végén csak az elektromos fűnyíró működne, kb. 35 percig kéthetente.
A rajzon zölddel jelölt részre szánnám ezt a huzalt, amit a földbe leásnék, a végén egy vízálló dugaszolóaljzattal, amihez csatlakoztatnám a gyári hosszabbítót.
Az adott huzal megtalálható itthon, ezért szeretném olcsón megúszni vele a dolgot.
Köszönöm a válaszokat!

Csatoltam két képet.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia! Köszönöm!
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia!
Még véletlenül se használj ilyen kábelt, hisz ez merev, tömör réz vezetőjű és még ráadásul vékony is. Hajlékony, sodrott réz kábel kell, legalább 3x1,5 mm2 keresztmetszettel. Bővebben: Link. 40 méterre még éppen elegendő ez a keresztmetszet.
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

A merevség elhanyagolható, ha ugy is elakarja ásni a vezetéket nem?
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Ezt a telefonkábelt inkább ne ássa el, ne kösse hálózatra és ne akarjon ekkora keresztmetszettel több ampert szállítani.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Ha ebből van neki ~120m, akkor védőcsőben, 3×, jó is lehet.
(#) kadarist válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Jó, ha kókányolni akar, akkor tegye. Én szóltam.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Nem támogatom, de szegény ember vízzel főz.
(#) kadarist válasza granpa hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

A villany nem játék Szerbiában sem, úgyhogy inkább forduljon szakemberhez.
(#) nagym6 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

A szigetelés is gyenge lehet. Nem látni jól, de külső piros színű mintha papírvékony lenne.
(#) csuszo_zalan válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Köszönöm mindenkinek, akkor ezt hanyagolom és veszek vastagabb huzalt.
(#) norbimester hozzászólása Ápr 14, 2014 /

sziasztok..megtudnatok mondani h a kepen lathato kis cucc micsoda..szeretnem megcsinalni a trafot

DSC04048.JPG

(#) eSDi válasza norbimester hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Üdv.

Hőbiztosíték 130°C-ra.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ilyen csatlakozót, illetve ennek a kettős változatát, hogy lehetne előlapba rögzíteni? Egy vaslemez, olyan 1-1,5mm, viszont nyák nincs a dobozban, mert ezen kívül csak egy 7805 van. Gondoltam, hogy ha hátra jönne ki a forrpont, akkor lehetne egy kis nyákot tenni, és a csati két oldalán odafogatni, de alul jön ki, így 90°-al el van fordítva, így tétlenül állok. Tudna valaki valami kiindulási pontot adni?
Üdv.
(#) eSDi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Üdv.

A legjobb megoldás szerintem az, hogy csinálsz egy kis nyákot neki úgy, hogy két oldalt fel tudj fogatni rá két L alakú rögzítőt.
(#) mikrokapcsolo válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Köszi.
De, ha teszek az egyik oldalra egy nyákdarabot, akkor ott fel tudom fogatni, de a másik oldalt pedig a csatihoz nem tudok L lemezt rögzíteni, mert az a belemenő dolognak lesz útba, nem? Vagy nem látom mire gondolsz.

Valami hasonlóra gondoltam mind a két oldalára, a nyák meg ugye allul van vízszintsen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014

DWhFQ.jpg

Az oké, hogy ilyennel, de ha csak egy oldalon fogatom oda, akkor nem fog behajlani, ha akaratosabban akar valaki beledugni valamit?

USB.png

Azért kell ellenkező irányba lennie az L alakú rögzítőnek és így még egy pánttal is megtámogathatod hátulról a csatit a felfogató csavarnál.

Ja, köszi. Így gondoltad?

USB2.png

Igen. Pontosan így.

Köszi, majd kipróbálom. Mégegyszer köszi a segítséget.
(#) kistusik hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok!

Először is elnézést az ostoba kérdésért, de egy olyan kérdésem lenne, hogy... szeretnék csinálni magamnak egy ilyen Villogót, csak a kapcsolási rajzon nem tudom, hogy például mit jelent a (VCC, PAD1, PAD2, PAD3) egyedül a GND-t tudom... valaki le tudná írni nekem mi mit jelent? előre is köszi
(#) pucuka válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

A VCC a tápfeszültséget (+12 V), a PAD általában a mérőhelyeket jelenti.
(#) proli007 válasza kistusik hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Hello!
- Vcc-vel jelölik, általában egy digitális áramkör plusz tápfeszültségét. Mint ahogy a negatív táppontot GND-nek nevezték el.
- A PAD pontok, csak a nyomtatott áramkörök kivezetés pontjai. Egy nyáknál mindent el kell nevezni, amit a nyákon a valóságban is meg szeretnénk jeleníteni. Vagy is ez is egy "áramkör", csak éppen olyan, ahova valami vezetéket szeretnénk kötni. pld. a tápfeszültség bevezetése céljából. Ha ilyen nem szerepel egy áramkör elvi rajzán, akkor a nyákon sem lesz egy ilyen bekötési pont. Ha meg kézzel teszünk le egy ilyen pontot, akkor reklamálni fog a tervező, ha arra valamit rákötünk. Hiszen Ő szerinte ilyen pont nem is létezik..
- Tehát a PAD4-re kötöd a táp negatív pontját, a PAD3-ra a +12V-ot. A PAD1-2 meg akkor érdekes, ha külső Led-eket szeretnél még bekötni a panelre. A Vcc pontok meg össze vannak kötve. Hiszen a pontoknak van nevük "Vcc" agy minden ilyen névvel ellátott pont szerepel a hálózati listában. (Kis egyszerűsítés, hogy az 5V tápfeszültség összekötései ne kuszálják össze az elvi rajzot. Persze ilyen kis áramkörnél ennek sok értelme nincs.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
Következő: »»   2284 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem