Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   131 / 276
(#) szunyi55 válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Sziasztok.Még mindig ezzel a géppel küzdök,és ujbol megakadtam.A vezérlö panel javítva,IC-k,egyebek cserélvede most is teljes csak terhelésen müködik.A kérdésem az hogy a vezérlö lekötése után a tirisztoroknak be szabadna gyujtani?Mert ez akkor is max amperon müködik.Üdv.Zoli.
(#) buburobi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Hol van benne bovden? Vagy erre gondoltál?
(#) erbe válasza buburobi hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Igazad van. Mindig elfelejtem, hogy ezekben a gyengébb barkács szerkezetekben nem spirál, hanem egyszerű műanyag cső van.
De annak se árt a tisztítás.
(#) buburobi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Na igen. Ipari körülmények között is ki szoktuk fújni. De ha már spirál van benne, akkor hívjuk a nevén, mert a hozzá nem értő "kolégák" lenyúzzák a bovdent a bicikliről...
(#) mpisti válasza medvegyg hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Ekkora trafó van a kínai 90-100A-es gépekben. Ha kevert gázzal használod, akkor a 0,8-1mm-es lemezhez elég lehet,de többet ne várj tőle.A kínai 160-180A-es gépekben E-I 170-180mm-es méretű 70-80mm pakett vastagságú trafó van. A jobbakban a pakett kb. 100-110 mm. Az már elfogadható varratot képes csinálni szénsavval is. Egy jól használható gépnél a trafó csak az egyik fontos alkotóelem, a tolómű, előtolás szabályzó, és a fojtó legalább annyira fontos. Valamint a pufferkondik, ha használható gépet akarsz csinálni. Abból minél több van, annál jobb. Csak 63V-nál kisebb feszültségűt ne vegyél.
(#) medvegyg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Köszi!

Ma sikerült szereznem egy 45-ös vasat. De a lemezek össze vannak hegesztve. Nem tudom, hogyha szétszedem akkor hegesszem majd ismét össze vagy csavarozzam? A lemezek ráadásul nincsenek összeforgatva hanem az egyik felén csak I van a másikon csak E. Hogyan rakjam össze?
(#) mpisti válasza medvegyg hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Milyen az a '45-ös vas?
(#) Phile80 válasza gaga1 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Ha nem tudsz mérni feszültséget az azért van, mert nem stabil az ív. Lehet sok a huzalelőtolás. Diódákat mérted? Műterhelést kellene rátenni, majd oscilloszkóppal meg kellene nézni...de gondolom ilyen neked nincs otthon.
(#) medvegyg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

45 négyzetcenti! 90mm X 50mm.
(#) gaga1 válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Nyertél nincsen oszcilloszkópom,a diódákat meg nem tudom,hogy kell kimérni(ha leírnád megköszönném).Egyébként valamiféle autógenerátor diódák vannak benne(6 db alulapba préselve).Az a vicc,hogy alkalmanként egész szépen dolgozik(mondjuk akkor is elég gyenge).
Már nagyon megbántam,hogy megvettem de már nem lehet visszacsinálni.Ígyhát kéne kezdeni vele valamit pénzem meg már nem maradt,hogy szerelőhöz vigyem.
Azokat a diódákat ki lehet valahogy cserélni?
(#) mpisti válasza medvegyg hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

45cm2 ? Az jó. - Ha elég nagy az ablak a tekercsek részére.
(#) medvegyg válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Köszi a választ!

Már csak abban segits légyszi, hogy a lemezeket összeforgassam vagy hagyjam úgy ahogy gyárilag volt?

Köszi!
(#) szunyi55 hozzászólása Ápr 20, 2014 /

Szia mpisti.Lerajzoltam a pulsmig 145 hegesztönek a tirisztorok bekötését,ránéznél hogy ez igy rendben van-e,mert a vezérlö panel lekötése után is max teljesítménen dolgozik.A másik gyanus dolog hogy a rajzon a vezérlésen a "b6" van jelölve,de nekem a "b5"van bekötve.Köszi Zoli.
Bocsi a lényeg lemaradt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) BlackForce hozzászólása Ápr 20, 2014 /

Igaz hogy mpistit kérdezted,de ha jól nézem két hibát is látok (a kapcsolási rajzhoz viszonyitva).
Az első semikron és harmadik semikronnak a geljtje van bekötve( nem első-másodiké),meg a kondi nem az első semikron " +,- " közé megy hanem az első "-" és második "-" kivezetése közé(persze a polaritásra figyelve).
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) szunyi55 válasza BlackForce hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Szia.Köszi a választ.Le tutnád rajzolni olyan formán hogy megértsem?Nem erösségem a kapcs.rajz.Üdv Zoli.
(#) BlackForce válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

A kapcsolási rajzhoz képest a te rajzod szerinti bekötés kijavitva igy kéne hogy kinézzen
Bocsi hogy nem rajzoltam át rendesen,csupán a te rajzod javitottam át.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) erbe válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

1. Az eredeti rajz szerint csak 2 tirisztor van. Honnan szedted a harmadikat?
2. Ha vezérlés nélkül is teljes teljesítményen üzemel, valami miatt bekapcsolnak a tirisztorok. Ha teljesen zárlatosak lennének, akkor füstölne.
Annyira melegedtek, ...meg, hogy a bekapcsolásnak megfelelő irányú feszültség növekedésére bekapcsolnak, de ellentétes feszültség hatására még diódaként működnek.
(#) BlackForce válasza erbe hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Igaz hogy 2 tirisztort használ,de valószinű,hogy a harmadik semikronnak a diódáját használja (ezért van ott a harmadik is).
Ha megnézed a leközölt rajzot,van ott egy dióda is a + felé.
(#) szunyi55 válasza BlackForce hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Köszi a rajzot.Teljesen igazad van,ott a harmadik tirisztor is ami csak diodaként van használatban.Átkötöttem a vezérlöszálat,lekötöttem a kondikat és most is teljes terhelésen megy a vezérlö panel nélkül is.Mi kapcsolhatja be a tirisztorokat?
(#) mpisti válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

A tirisztorokat nem kapcsolja be semmi,-ha csak nem a tirisztorok K-G elektródái közé van beforrasztott ellenállás. Előfordul, hogy azok az ellenállások, amelyek a szabályzókártyán kellene legyenek, a gyárban kitették a tirisztorokra. Ebben az esetben a tirisztorok mindig nyitva vannak, ha nincs benne a szabályzókártya. Ha a "G" elektródok szabadok, azaz nincs ráforrasztva semmi, akkor nem a tirisztorok vannak nyitva, hanem a pufferkondenzátor pozitív kivezetéséről a diódán keresztül a kondiban tárolt energia tartja fenn az áramot. Ha a pufferkondit lekötöd, akkor a szabályzókártya nélkül nem lehet a kimeneten áram, feltéve hogy a "G" elektródok szabadok.Bár a szabályzókártya rajza már fent volt korábban ,most újból felteszem ide. E szerint a rajz szerint a K-G elektródák közt nincs ellenállás.

Még talán annyit, a "G" elektródok helyes bekötése b4-b5 csatlakozókon van-legalábbis a szabályzókártya kapcsolási rajza szerint.
(#) szunyi55 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Lekötöttem a pufferkodi pozitiv csatiját és akkor is lehet vele hegeszteni ha nincs rajt a szabályzokártya.

Igy is van bekötve b4-b5,de a rajz szerint b4-b6 kellene kötni,vagy nem?

Te még nem láttál hibás rajzot? 10-ből 5 biztosan más, mint amilyen géphez csinálták. Ha csak egy hiba van benne az még kiváló eredmény. Tehát igazából a megoldás az, ha a szabályzókártyát először összehasonlítod a rajzzal, majd a bekötését is leellenőrzöd. Az általam korábban feltett rajz szerint jól van bekötve ha a b4-b5-ön van a két gate. Még egy dolgot próbálj meg: cseréld fel a két gate-re menő vezetéket.

Rendben, ezeket még megprobálom aztán jelentkezek a fejleményekkel.
(#) szunyi55 válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Ma teszteltem a tirisztorokat,hát ugy tünik azok jók.A netröl puskáztam talán jó ez a modszer:
(Tirisztor / triak:
1, ohm mérõ: anód (vagy A2) a két másik elektródához mérve szakadás. Ha ilyenkor vezet valamennyire ->kuka.
2, kell egy elem vagy táp 5..10V, és egy izzó. Katód (A1)minuszra, anód (A2) izzón keresztül a plusszra (6....12V / 300mA). Az izzó sötét.
3, utána G-t és A-t egy pillanatra rövidre kell zárni. Az izzó felizzik és égve marad. Ha a tápfeszt egy pillanatra megszakítjuk akkor az izzó kialszik. Ha igy van akkor valószinüleg ok. ha nem akkor kuka.)
Ezek után már nem tudom hol keressem a hibát.A tirisztorok bekötése:
(#) erbe válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Próbáld a tirisztorokat 300 V DC-ről! 5-6voltról bármi működik.
(#) staci123 válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szevasztok,
bocs hogy én is belekontárkodok, írod:
"Szia mpisti.Lerajzoltam a pulsmig 145 hegesztönek a tirisztorok bekötését, ránéznél hogy ez igy rendben van-e, mert a vezérlö panel lekötése után is max teljesítményen dolgozik"
- a max teljesítmény helyett a min teljesítmény a helyes fogalmazás, mert -
a mellékelt ábra szerint a kimeneten mindig jelenlévő, 2x17v - duo egyenirányított -
puferelt feszültség van jelen, amelyre (amikor működik a vezérlés) szuperponálódik a tirisztorok által átengedett teljesítmény...
Mérd meg a feszültséget terhelés nélkül - 23 - 24 Volt...
Heggesztés közben ez leesik 16 - 17 Volt környékére...
És ez igy rendben is van minimális teljesítménynek...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Köszönöm a megerősítést, Ezt írtam korábban én is (hétfő 20 óra 3 perckor)hogy a pufferban tárolt energia hajt át áramot az áramkörön.
(#) mpisti válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Staci123 által leírtakat olvasd el, és mérj. Ha az általa írt értékek környékén tudsz mérni kártya nélkül akkor minden OK. Ezután tedd vissza a kártyát, és hegesztés mellett próbáld tekergetni a potit. Ha változik a hegesztőáram(növekszik)akkor jó a kártya. Ha nem változik, akkor rossz a kártya.
Következő: »»   131 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem