Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Sziasztok.Még mindig ezzel a géppel küzdök,és ujbol megakadtam.A vezérlö panel javítva,IC-k,egyebek cserélvede most is teljes csak terhelésen müködik.A kérdésem az hogy a vezérlö lekötése után a tirisztoroknak be szabadna gyujtani?Mert ez akkor is max amperon müködik.Üdv.Zoli.
Hol van benne bovden? Vagy erre gondoltál?
Igazad van. Mindig elfelejtem, hogy ezekben a gyengébb barkács szerkezetekben nem spirál, hanem egyszerű műanyag cső van.
De annak se árt a tisztítás.
Na igen. Ipari körülmények között is ki szoktuk fújni. De ha már spirál van benne, akkor hívjuk a nevén, mert a hozzá nem értő "kolégák" lenyúzzák a bovdent a bicikliről...
Ekkora trafó van a kínai 90-100A-es gépekben. Ha kevert gázzal használod, akkor a 0,8-1mm-es lemezhez elég lehet,de többet ne várj tőle.A kínai 160-180A-es gépekben E-I 170-180mm-es méretű 70-80mm pakett vastagságú trafó van. A jobbakban a pakett kb. 100-110 mm. Az már elfogadható varratot képes csinálni szénsavval is. Egy jól használható gépnél a trafó csak az egyik fontos alkotóelem, a tolómű, előtolás szabályzó, és a fojtó legalább annyira fontos. Valamint a pufferkondik, ha használható gépet akarsz csinálni. Abból minél több van, annál jobb. Csak 63V-nál kisebb feszültségűt ne vegyél.
Köszi!
Ma sikerült szereznem egy 45-ös vasat. De a lemezek össze vannak hegesztve. Nem tudom, hogyha szétszedem akkor hegesszem majd ismét össze vagy csavarozzam? A lemezek ráadásul nincsenek összeforgatva hanem az egyik felén csak I van a másikon csak E. Hogyan rakjam össze?
Ha nem tudsz mérni feszültséget az azért van, mert nem stabil az ív. Lehet sok a huzalelőtolás. Diódákat mérted? Műterhelést kellene rátenni, majd oscilloszkóppal meg kellene nézni...de gondolom ilyen neked nincs otthon.
Nyertél nincsen oszcilloszkópom,a diódákat meg nem tudom,hogy kell kimérni(ha leírnád megköszönném).Egyébként valamiféle autógenerátor diódák vannak benne(6 db alulapba préselve).Az a vicc,hogy alkalmanként egész szépen dolgozik(mondjuk akkor is elég gyenge).
Már nagyon megbántam,hogy megvettem de már nem lehet visszacsinálni.Ígyhát kéne kezdeni vele valamit pénzem meg már nem maradt,hogy szerelőhöz vigyem. Azokat a diódákat ki lehet valahogy cserélni?
45cm2 ? Az jó. - Ha elég nagy az ablak a tekercsek részére.
Köszi a választ!
Már csak abban segits légyszi, hogy a lemezeket összeforgassam vagy hagyjam úgy ahogy gyárilag volt? Köszi!
Szia mpisti.Lerajzoltam a pulsmig 145 hegesztönek a tirisztorok bekötését,ránéznél hogy ez igy rendben van-e,mert a vezérlö panel lekötése után is max teljesítménen dolgozik.A másik gyanus dolog hogy a rajzon a vezérlésen a "b6" van jelölve,de nekem a "b5"van bekötve.Köszi Zoli.
Bocsi a lényeg lemaradt. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Igaz hogy mpistit kérdezted,de ha jól nézem két hibát is látok (a kapcsolási rajzhoz viszonyitva).
Az első semikron és harmadik semikronnak a geljtje van bekötve( nem első-másodiké),meg a kondi nem az első semikron " +,- " közé megy hanem az első "-" és második "-" kivezetése közé(persze a polaritásra figyelve). A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Szia.Köszi a választ.Le tutnád rajzolni olyan formán hogy megértsem?Nem erösségem a kapcs.rajz.Üdv Zoli.
A kapcsolási rajzhoz képest a te rajzod szerinti bekötés kijavitva igy kéne hogy kinézzen
Bocsi hogy nem rajzoltam át rendesen,csupán a te rajzod javitottam át. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
1. Az eredeti rajz szerint csak 2 tirisztor van. Honnan szedted a harmadikat?
2. Ha vezérlés nélkül is teljes teljesítményen üzemel, valami miatt bekapcsolnak a tirisztorok. Ha teljesen zárlatosak lennének, akkor füstölne. Annyira melegedtek, ...meg, hogy a bekapcsolásnak megfelelő irányú feszültség növekedésére bekapcsolnak, de ellentétes feszültség hatására még diódaként működnek.
Igaz hogy 2 tirisztort használ,de valószinű,hogy a harmadik semikronnak a diódáját használja (ezért van ott a harmadik is).
Ha megnézed a leközölt rajzot,van ott egy dióda is a + felé. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Köszi a rajzot.Teljesen igazad van,ott a harmadik tirisztor is ami csak diodaként van használatban.Átkötöttem a vezérlöszálat,lekötöttem a kondikat és most is teljes terhelésen megy a vezérlö panel nélkül is.Mi kapcsolhatja be a tirisztorokat?
A tirisztorokat nem kapcsolja be semmi,-ha csak nem a tirisztorok K-G elektródái közé van beforrasztott ellenállás. Előfordul, hogy azok az ellenállások, amelyek a szabályzókártyán kellene legyenek, a gyárban kitették a tirisztorokra. Ebben az esetben a tirisztorok mindig nyitva vannak, ha nincs benne a szabályzókártya. Ha a "G" elektródok szabadok, azaz nincs ráforrasztva semmi, akkor nem a tirisztorok vannak nyitva, hanem a pufferkondenzátor pozitív kivezetéséről a diódán keresztül a kondiban tárolt energia tartja fenn az áramot. Ha a pufferkondit lekötöd, akkor a szabályzókártya nélkül nem lehet a kimeneten áram, feltéve hogy a "G" elektródok szabadok.Bár a szabályzókártya rajza már fent volt korábban ,most újból felteszem ide. E szerint a rajz szerint a K-G elektródák közt nincs ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Még talán annyit, a "G" elektródok helyes bekötése b4-b5 csatlakozókon van-legalábbis a szabályzókártya kapcsolási rajza szerint.
Lekötöttem a pufferkodi pozitiv csatiját és akkor is lehet vele hegeszteni ha nincs rajt a szabályzokártya.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Igy is van bekötve b4-b5,de a rajz szerint b4-b6 kellene kötni,vagy nem?
Te még nem láttál hibás rajzot? 10-ből 5 biztosan más, mint amilyen géphez csinálták. Ha csak egy hiba van benne az még kiváló eredmény. Tehát igazából a megoldás az, ha a szabályzókártyát először összehasonlítod a rajzzal, majd a bekötését is leellenőrzöd. Az általam korábban feltett rajz szerint jól van bekötve ha a b4-b5-ön van a két gate. Még egy dolgot próbálj meg: cseréld fel a két gate-re menő vezetéket.
Rendben, ezeket még megprobálom aztán jelentkezek a fejleményekkel.
Ma teszteltem a tirisztorokat,hát ugy tünik azok jók.A netröl puskáztam talán jó ez a modszer:
(Tirisztor / triak: 1, ohm mérõ: anód (vagy A2) a két másik elektródához mérve szakadás. Ha ilyenkor vezet valamennyire ->kuka. 2, kell egy elem vagy táp 5..10V, és egy izzó. Katód (A1)minuszra, anód (A2) izzón keresztül a plusszra (6....12V / 300mA). Az izzó sötét. 3, utána G-t és A-t egy pillanatra rövidre kell zárni. Az izzó felizzik és égve marad. Ha a tápfeszt egy pillanatra megszakítjuk akkor az izzó kialszik. Ha igy van akkor valószinüleg ok. ha nem akkor kuka.) Ezek után már nem tudom hol keressem a hibát.A tirisztorok bekötése:
Próbáld a tirisztorokat 300 V DC-ről! 5-6voltról bármi működik.
Szevasztok,
bocs hogy én is belekontárkodok, írod: "Szia mpisti.Lerajzoltam a pulsmig 145 hegesztönek a tirisztorok bekötését, ránéznél hogy ez igy rendben van-e, mert a vezérlö panel lekötése után is max teljesítményen dolgozik" - a max teljesítmény helyett a min teljesítmény a helyes fogalmazás, mert - a mellékelt ábra szerint a kimeneten mindig jelenlévő, 2x17v - duo egyenirányított - puferelt feszültség van jelen, amelyre (amikor működik a vezérlés) szuperponálódik a tirisztorok által átengedett teljesítmény... Mérd meg a feszültséget terhelés nélkül - 23 - 24 Volt... Heggesztés közben ez leesik 16 - 17 Volt környékére... És ez igy rendben is van minimális teljesítménynek...
Köszönöm a megerősítést, Ezt írtam korábban én is (hétfő 20 óra 3 perckor)hogy a pufferban tárolt energia hajt át áramot az áramkörön.
Staci123 által leírtakat olvasd el, és mérj. Ha az általa írt értékek környékén tudsz mérni kártya nélkül akkor minden OK. Ezután tedd vissza a kártyát, és hegesztés mellett próbáld tekergetni a potit. Ha változik a hegesztőáram(növekszik)akkor jó a kártya. Ha nem változik, akkor rossz a kártya.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |