Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Látom betted a potik megszakadása esetére betervezett ellenállást az általam megjelölt helyre. De a kimeneti kondid mekkora? Ahogy nézem az pici. Oda olyan 10µF kellene (minimum 4,7uF)
Trafód mekkora AC effektív feszültségű lesz? A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Igen be tettem őket, a kimeneti kondi 4,7µF fólia.
Az jó lesz a kimenetre. Habár én elektrolitot tettem bele (10µF/80V).
Ezeket a "módosításokat" nem kell beleügyeskedni a panelba, mert létezik a hozzá való változat (pl.itt). Amire válaszoltam, ott a rajz is megvan hozzá. Természetesen a huzalozott és TO3 tokos változathoz is van ilyen.
Az utólagos beültetés csak akkor kell, ha valaki a korábban már elkészített tápját akarja ezekkel a dolgokkal kiegészíteni. Megjegyzem, a felhasználás szempontjából ezek nem halálosan dolgok, inkább csak a piszkálódás miatt raktam bele. A kimeneti kondit, közvetlen a csatlakozókra is lehet tenni (talán ott a legjobb). A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
A képen lévő sorkapocs mellett mi az a sárga négyzetes lap? Oda egy stabil átkötés kellene.
A potik megszakadását még annó én vetettem fel, utána volt okoskodás, és a beépítés. Attila pedig mérés közben javasolta a plusz két kondit. Szóval én még az eredeti 2.7.4-et építettem meg, amiből az a 4db alkatrész hiányzott.
Kondinak néz ki (vagy VDR?, de ilyen alakút még nem láttam).
Ötletes. Amúgy vajon hány kioldást bírhatnak, és hányszoros In nem teszi tönkre?
Regenerálódó biztosíték. Azért ezt építettem meg mert nem tudtam hogy létezik már új a módosításokat tartalmazó nyákterv.
Szerintem az egy öngyógyuló biztosíték.
Helló! nem egészen, csatolom (vasaláshoz). V2.7.4c-v2
Szia!
Igen ezt megtaláltam még a nyák elkészítése előtt, viszont nekem a sorkapcsos változat kellett most már lehet máshogy döntenék, de már mindegy kész a panel be van ültetve így marad. Akik utánam fogják megépíteni azoknak jól fog jönni. Minden esetre köszönöm!
Nagyon szívessen! Minden fajta modosítás meg található a panelon és a leírásban. Használjátok egészségel és köszönjük (Alkotó).
Valószínű hogy L profilt kell alkalmaznom a TO-3-as tranzisztorok rögzítésére, van itthon 3.2mm falvastagságú ez megfelelne? A terv és a méretek a képen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Nem csak 3db TO-3-as tranzisztorral lesz megoldva?
Amúgy valószínű elég lesz, de milyen bordához fog ez csatlakozni? Vagy inkább mekkora feszültségű a trafó, amiről táplálod, s mekkora áramot szeretnél kivenni belőle? A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Négy tranzisztort gondoltam bár igaz a kapcsolásban 3 szerepel. 150x111x30 a borda, A trafó 24V/(10A) lehetőleg 5A körül szeretném terhelni.
Akkor már át kellett volna tervezni, egy sorkapocsnyi hely, és egy ellenállás így hiányzik.
Ez 170W amit írsz, nekem 52V DC jön ki, és 2.8A-t engedtem, ez 145W. Tehát szerintem neked is elég a 3db tranzisztor, ha lesz elég nagy borda A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Rendben. 30V-ra maximalizálnám a kimeneti feszültséget így 150W, ami azért sok nem tudom hogy a megadott borda elég lesz-e, esetleg ventivel. A kérdésre visszatérve a fenti L profil alkalmas lehet a feladatra?
Az elfűtendő teljesítményt nem az Uki x Iki szorzat adja. A bemeneti feszültséget kell a kimeneti árammaximummal szorozni. Elvileg ezt a hőt kell eltünteti, ha feltekert áramkorlát mellett rövidre zárod a kimenetet.
Javaslatom szerint, feltételezve normál hűtési viszonyokat és 3 áteresztő elemet, 120W környékén próbáld tartani a maximálist teljesítményt. Tapasztalni fogod, ez is iszonyatos hőmennyiség.
Tehát akkor a bemeneti feszültségem adott 24V, egyenirányítva pufferelve kb. 34V így maximum 3.5A vehetek ki a tápból hogy a 120W disszipációt ne lépjem túl? A hő mennyiséggel tisztában vagyok az előző labortáp prototípusom is itt bukott meg, bár igaz ott egy darab Tip140-esen akartam ezt a hőt leadni. Itt azért ennél jobb a helyzet.
A rövidre-zárásról jut eszembe: ha az áramkorlát maximumon van és rövidre zárom a tápot a műszeren le tudom olvasni az áramkorlátot? Nem tesz ez kárt a tápban mondjuk 5A-nél.
Nem fog benne kárt tenni az 5A, ha megfelelő a hűtésed, és a nagy hőmenyiséget gyorsan el tudja vezetni.
Szia!
Lehet igy is es ugy is . DE.......FUGGETLEN szekunderrol kell mukodnie mindenkettonek. A muszereknek is.........mind a 4muszernek A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |