Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   35 / 54
(#) Chipmunk1960 válasza philips100 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Én egy Lidl-est használok már évek óta Tronic márkanévre hallgat, 6 db ceruza, vagy hasonló, és 2 db 9V-os helyezhető be egyszerre, s mindegyiket külön teszteli, kisüti, vagy tölti.
(#) pittyu2 válasza philips100 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Jó választás, de ne tévesszen meg az oldalán a balansz kivezetés. Csak LI-PO--Li-ion és Li-Fe akksiknál használja.
(#) elektrorudi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Idézet:
„s mindegyiket külön teszteli, kisüti, vagy tölti.”

Biztos vagy te ebben? Igaz, nem tudom neked milyen van, de én is vettem hasonló paraméterekkel rendelkezőt. ...de csak a dobozáért.
(#) philips100 válasza pittyu2 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Szia,
Köszi az infot.
üdv
(#) pittyu2 válasza philips100 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Szia, nagyon szívesen. Én repcsi modellezésnél és quadro kopter akku töltésnél használom . Jól használható ár - érték arányban verhetetlen.
(#) Chipmunk1960 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Szia, szétkapom megint, csinálok pár képet, s eldöntöd. Így fair?
(#) elektrorudi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

OK. Köszönöm.
(#) Chipmunk1960 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Szia, Itt vannak a képek. A Proci gyártója a SINO WEALTH ELECTRONIC LTD. Típusa, ha jól látom SH69P55AF. Látszik mellette pár SMD alkatrész, a következő képen pedig a telj. tranyók. Üdv:Mike
(#) Directors hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok!

Ez a töltő jó lehet ezeknek az akkumulátorok töltésére?
Ha jól olvasom akkor cellánként tölt ami jó.
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Első ránézésre jónak tűnik. A tapasztalataidat mindenképpen írd meg, ha megveszed!
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Mikroportokba kellenek.Színházi előadásokra.
Rendben. Köszi.
(#) hugi00 hozzászólása Márc 3, 2014 /

Sracok !

Erdemes ilyen aksit venni ?

Ha nem akkor milyet ?
Makita 12V akupakkot szeretnem cserelni.
- vagy menjek el egy akku felujjitoshoz ?

Elore is Koszonom a valaszokat.
(#) nedudgi válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Nem érdemes, mert nincsenek rajta forrfülek. Feltételezem, nincs ponthegesztőd, tehát menj el egy felújítóhoz.
Az akkumulátorokat nem szabad forrasztani, mert komolyan károsodnak a forrasztás hőjétől.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szia, gondolom akkor 10 db kell bele, vagyis 4000Ft. Ez, kinézetre kínai gagyinak tűnik, de nem ismerem. mindenképpen kb fele annyiból úszod meg, ha te csinálod.
(#) zsolti26 hozzászólása Márc 13, 2014 /

Hello!!Kis segítséget szeretnék kérni.Épiteni szeretnék egy NiMh akkumlátor töltéséhez egy töltöt.Ha valaki tudd légyszí segítsen. Előre is köszönöm!!!!!
(#) eSDi válasza zsolti26 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Üdv!

Miben szeretnéd, hogy segitsünk? Tervezésben, kapcsolásirajzban?
(#) Chipmunk1960 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szia! Én még ezt nem tapasztaltam. Szétbontott packok-ban simán cseréltem,s nem volt vele gond. A felület megreszelése után simán be lehetett futtatni, s forrasztani, pár másodperc alatt. Inkább az volt a gond, hogy a felület nagyon is elvitte a hőt, amit azután eloszlatva adott át a belsejének, de ott már szerintem nem lehetett káros. Ponthegesztőm ugyan nincsen, de könnyen tudnék csinálni, viszont, pont ezért nem láttam szükségét. A forrasztó /ón/ olvadáspontja 120 fok körül kezdődik, a vasé, 1200 körül, a bevitt hőenergia is eszerint alakul. A hegesztés időtartama kb ugyanaz lehet szerintem. Sem vitatkozni, sem bonyolult hőtani számításokat levezetni nem akarok, csupán a tapasztalataimat írtam le. Üdv: Mike
(#) nedudgi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Szerencséd volt.
(#) aramis hozzászólása Ápr 6, 2014 /

Sziasztok ! Tudna valaki egy rajzot küldeni 3v töltót szeretnék készíteni
üdv: aramis
(#) Chipmunk1960 válasza aramis hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Szia, Kicsit pontosabban, ha lehetne. Milyen akksihoz, hány A-re, miért pont 3V? Az akksi kapacitásához kell megállapítani a töltőáramot, és az határozza meg a kívánt feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) mikado hozzászólása Ápr 29, 2014 /

Sziasztok,
12v 3Ah akkupackot szeretnék tölteni, szerintetek az alábbi kapcsolás megfelelő erre kb. 15V-os tápfeszültséggel, vagy kell rajta reszelgetni valamit?
Bővebben: Link
(#) Chipmunk1960 válasza mikado hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

Szia, Ezt a kapcsolást nem láttam eddig, de nagyon szuper! Én a fentebb látható töltőt használom az 1,2Vos cellák töltésére, főleg fényképezőgépbe. A többihez pedig vettem egy állíthatót, pld a 18650-es típushoz. Amit leír, és ahogy megvalósítja az nagyon korrekt! A töltési karakterisztika függ a cellák típusától, de a 3Ah/10. Itt az a nagyon jó, hogy programból nagyon egyszerűen tudod állítani a paramétereket. R1,R3,R4, -el be tudod állítani a 12V-os cellákhoz a feszt, és a kisütő áramot. Az R2-R5 osztó fél-tápfeszt ad az ic-nek, de az nem lehet magasabb 5V-nál! De ahogy belenéztem a programba, a töltő részében nem is használja, csak a kijelző-résznél, így elhagyható. Ha gyors, vagy ultragyors töltést akarsz, akkor viszont tényleg be kell építeni egy hőmérő modult, mert különben a cellák könnyen 'elszállnak'. Üdv: Mike
(#) mikado válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Azon gondolkodtam, hogy mi történik az áramkörrel, ha töltés közben áramszünet van...
Az LM317 nem döglik meg?
(#) pittyu2 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Szia. Ez a töltő :Bővebben: Link
tud egy cellát is kezelni ? Mert szeretnék három cellát tölteni de balanszeres megoldással.
Három példányban el készítve csak galvanikusan elválasztva működhet ha jól gondolom .
(#) Chipmunk1960 válasza pittyu2 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Sziasztok, Találtam egy oldalt, amely érdekes számításokat ad az Lm317-ről. Belső felépítéséről, a 26 db tranzisztor, és 4 db Zener dióda gondoskodik a precíz működésről. A kimeneten Darlington fokozat van ami egyszerűen lezár, ha nincsen vezérlés. Ha a kimeneti 1,5A nem elég simán meg lehet növelni a kimenetre kötött NPN tranzisztorral. Pld. 3055, vagy valamelyik MJE11xx. Pityu, a cellák hogy vannak elhelyezve? Tudnál fényképet feltenni, további adatokat megadni V, Ah,...stb. Üdv: Mike
(#) pittyu2 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Egyszerű AAA méretű 700mA es cellákról van szó. A fiam bringázik és állandóan hármasával hordja őket. A töltőm 2 vagy4 akkut tölt. Azért kérdeztem ,hogy egy cellánál az Attini felismeri e a delta pik visszaesést .
A másik lehetőség hogy csinálok cellánkénti akku kisütőt és az egyformára kisütött akkukat sorbakötve töltöm .
(#) nedudgi válasza pittyu2 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

A töltőt sürgősen cseréld le olyanra, ami képes egyesével tölteni a cellákat. A jelenlegi idővel tönkre fogja tenni őket.
(#) pittyu2 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Igen ,kínlódok a töltéssel. De a kérdésemre még várom a választ .
(#) nedudgi válasza pittyu2 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Sorba kötött cellák esetén a balanszeres megoldás az üdvözítő. Odáig rendben van, hogy érzékeli a töltő egy soros pakkon az egy cella miatti feszültségcsökkenést, de attól még a többit kellene/lehetne még tölteni. Mit kellene ilyenkor tennie, és mit tud tenni?
Most őszintén, ha a cellákat beteszed egy elemtartóba, nem mindegy, hogy egyenként vannak rákötve a töltőre, vagy egy soros pakkot képzel belőle? A soros töltéssel megspórolod egy akkucella árát. Megéri?
(#) Chipmunk1960 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Teljesen igazad van! A notebook akksi pakkban, pld a 6-osban 2-2 cella párhuzamosan van kötve, és utána párhuzamosan. Viszont minden kettős cellánál leágazás van, és egy komoly több ic-ből álló vezérlő figyeli a cellák töltöttségét, és külön-külön tölti őket. Itt van előrébb az az a töltő, amit én használok. 18€ körül volt, ha jól emlékszem, annyiból az alkatrész sem jön ki.
Idézet:
„1. Töltőáram bekapcsolása
2. Töltés 6mp-ig
3. Töltőáram ki, sönt bekapcsolása
4. 1mp söntölés
5. Sönt kikapcsolás, mérés, kiértékelés

Ezen lépések, még jót is tesznek az akkumulátornak, hogy töltés közben egy rövid kisütési fázisba vált a töltő. Ez egyfajta formázási szerepet is ellát. A sönt, pedig nem más, mint egy 60-120R körüli ellenállás, melyet akkor kapcsolunk be, ha a töltőáram már megszűnt.
Töltésnél cellánként legalább 1,41V-nak meg kell lennie, amint feltöltődött erre az akkumulátor, az jelzi a töltés befejezését is.”
Pontosan le van írva. A soros töltést én sem javaslom. Habár, a linkelt kapcsolásban egy 4-es akkupack feltöltésére használja, de gondolom használatban is ugyanabban a konfigurációban van, tehát e cellák átlagos terhelése egyforma. Ha az akksikat csak ugyanolyan összeállításban meríted, és a típusa Ah megegyezik, /3db a bicajlámpában pld./ akkor a cikk szerint 1 db töltő megépítése is elég, csak a szoftware-ben át kell írni a
Idézet:
„Más, nem 4-es AkkuPack töltéséhez csak a "CELL_NUM" nevű definíciót kell javítani, és automatikusan kalkulálódik az összes többi.”
. Akkor csak 1x kell megépíteni a töltőt. Nekem már nagyon sok fajta összegyűlt, és különböző eszközökben használom, ezért kell feltétlen a cellánkénti töltő. Nagyon sokat kínlódok pld a fényképező gépek akksiról való táplálásával, mert a 1,5V os tartóselemre tervezték, és a 1,2v közötti különbséget már nagyon hamar jelzi, kimerültnek a cellát, holott teszterrel mérve tökéletes. Találtam is egy jó cikket erről, de sajnos most nem találom, mert eltűnt a Windows által...
Következő: »»   35 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem