Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Szeretném megtudni, hogy hogyan kell a fluoreszcens kijelzőket (VFD) működtetni? Addig eljutottam, hogy a fűtést beállítottam a VFD-n. De azt már nem sikerül összehozni, hogy a szegmensek kigyulladjanak. Pedig ha kézzel hozzáérek a lábakhoz akkor pislákolnak egy kicsit. Ezzel ellenben 28V hatására sem akar világítani rajta semmi. Egy videóból termeltem ki 1-2 éve. Előre is kösz a válaszokat.
Ezen az oldalon lehet találhi a VFD (Vacuum Fluorescent Display) -kről egy kis hátttérinfót, főleg elnéleti anyag, és egy pár 2 * 16 karakteres kijelző.
Engem is érdekelne a dolog, nekem ilyen cumóm van:
Ez nem sámli! Ehez aztán kell majd PIC a javából. Igaz furcsa mód kevesebb lába van mint az enyémnek, lehet multiplexelt alapból.
Valami 1000 lábu japán csoda tuszkolta bele az infót(persze feirat nélkül )
Még bármire is jó lehet !!!!
A tipus száma: 16-MT-34GK
Még ötletem nincs mire használhatnám, remélem a fórum majd ad :yes:
Na emberek ITT minden le van írva, igaz angolul. Nekem már műkszik a dolog. Szépen világít 12V-ról. Csak még ki kell golyózni melyik láb micsoda.
Én is találtam vmit itt.
Sajna a mi tipusunk az nincs benne.
Én annyit találtam a neten, hogy ez a *-MT-*GK típusú kijelzőket az UNIVERSAL gyártotta. Legalábbis az enyémet.
Ami a képen van az FUTABA.( a hátán rajta van ))
Akkor lehet hogy az enyém is? Mert az Universal Display Technologies már csak OLED kijelzőket gyárt.
Működik a VFD-m kösz a segítséget. megy a pont a számládra.
Ez a varázsszem is tök érdekes. Csak az a baj hogy nagy fesz kell neki.
Nem lesz sámli meghajtani a VFD-met, kel hozzá vagy 20db tranyó és sok-sok ellenálás + PIC (és még nem is használom az összes szegmenst....). Esetleg nem tudtok valami egyszerűbb megoldást, vagy valami IC-t amivel meg lehetne oldani?
Hát iggen, a maga 200V-os anódfeszültségigégyével.
De a Idézet: -csöveknek is hasonló a működési elve, csak kisseb anódfeszültséggel... „Vacuum Fluorescent”
A topic elején feltett képen látható VFD-t kellene PIC-el vezérelni. A kérdés az, hogy hogyan is? A szegmensek mulitipexeltek, mondjuk ez nem gond. A működési elvet tudom, csak azt nem tudom hogy illeszem a PIC-hez.
Vagy tramyókkal illesztesz, vagy nyitott kollektoros kimenetet tartalmazó meghajtó IC-ket. Ezek lehetnének például a 7406-os, 6db kapu, 30V NEM (inverter). Vagy a 7407-es 6db meghajtó 30V. A katódokra és a vezérlőrácsokra egy-egy felhúzó ellenállást kell kötni. Ezeken az ellenállásokon keresztül fog rács - katód vezérlőfeszt kapni. A nyitott kollektoros kapuk egyszerűen testpontra kapcsolják a tiltani kívánt szegmenseket. Ez csak 1 példa, biztosan megoldható elegánsabban is...
nekem ment 9 és 12 V ról is a videóból kitermelt, csak az volt a bibi, hogyha a fűtőszálra rákötöttem a +/- (nehezen ég el) akkor csak a kijelzőn a - véghez közel álló szegmensek világítottak.
A legjobb ha a fűtést váltófeszről járatod, vagy olyan anódfeszt használsz ami nagyságrendileg eltér a fűtőfesztől.
Kösz a választ! Igaz közbe megtaláltam a nekem megfelelőt. CD4511, ez 20V-ig képes meghajtani led és fluoreszcens kijelzőket. Igaz ebből is kettő kell, de még így is kevesebb láb kell a meghajtáshoz mint tranyóval vagy 7406-al.
Hali!
Engem meg az érdekelne honnét lehet vfdket szerezni? (akár ilyet, akármilyet)
Ez a példány philips videóból termelődött ki.Szerintem innen a legegyszerűbb (video).
Honnan tudtad hogy Philips videóból termeltem ki?
Idézet: „Igaz ebből is kettő kell, de még így is kevesebb láb kell a meghajtáshoz...” Ezt kifelytenéd bövebben. Mert érdekelne az, hogy mihez kell a második CD4511. :kerdes:
ha megnézed a képet akkor azon látszik, hogy egy anódrács alatt 2db 7szegmenses szám van. Na ebből mindegyik külön van multiplexelve az több récs alatt lévő 7szegmenses számmal. Tehát ez első rács alati bal oldali 7szegmens a mellette lévő rács alatti bal oldali 7 szegmessel van multiplexelve. Remélem érthető.
Na itt egy kép, így talán érthetőbb.
Teljesen igazad van! :heureka: :yes:
Én ezzel gyakoroltam, és ennél teljesen másképpen van a szegmensek multiplexelése.
NEkem is van ilyen kijelzőm, csak nemtudom, hogy ?V -feszültséget kell ráköni.
12V váltó a fűtéshez jó? Mennyi kell a szegmensekhez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |