Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Azért én nem nyúlkálnék abba a vaskloridba olyan bátran, mikor benne a 230V...
Akármilyen vastag az a bura, megrepedhet, és a szilikon is előbb-utóbb elereszti az üveget a rendszeres melegítés-lehúlés által. Mellette meg beszivároghat a maró anyag, ami a kötések alá ha bejut... inkább nem is mondom továb! Szerintem maradj a 12V-os megoldásnál!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Lefújom a nyáklemezt P20-al. Nagyon gyenge fényben. Dobozba teszem, megszárítom, ( 50 fokon egy óra, vagy szobahőmérsékleten egy nap.) Levilágítom, (8w UV fénycső 25 cm távolságból 3 perc.) Beteszem a lemezt NaOH oldatba. A rajzolat feltűnik, de még mielőtt megfelelően kontrasztossá válna le is oldódik. Akkor is leoldódik a lakkréteg, ha meg sem világítom a lemezt, hanem száradás után rögtön a NaOH oldatba teszem. Mit rontok el? Köszönöm.
Tömény az előhívó... A gyári tn es előhívót 9 -1 arányban kell hígítani , olvasd el a lakk flakonján hány % os előhívó kell hozzá és számold át a hígítási arányt a te oldatod töménységéhez
Ez nem egy új találmány! Akváriumfűtőről még nem hallottál? Még a hőfokot is belőheted rajta, évekkel ezelőtt felraktam a maratóedényem fényképét, és megírtam, hogy egy akváriumfűtő fűti. Azért egy gyári akváriumfűtőnél meg van oldva rendesen a szigetelés. A képek között a 38. oldalon van, azóta már egy nagyobb ugyan ilyenem van.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Pár mp-re rakd csak bele, utána rögtön sima vizes edénybe, ezt ismételd addig, amíg az átrakásnál (ami max 1-2 mp) már nem csöpög le róla színes folyadék.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Meglehet, hogy tömény. Én is erre gondoltam. Sajna nincsen mérlegem. 1/2 l vízben oldok fel egy mokkáskanálnyi NaOH granulátumot. Az sok?
Az van mindenhol megírva, hogy 1l vízbe 7g NaOH kell. Na hát nekem nincsen mérlegem, gondoltam egy kávéskanálnyi kb két gramm. Most lemegyek a patikába, és megkérem a patikust, hogy mérjen ki nekem 14g-ot. (Csak hajlandóak ilyesmire.) Aztán azt feloldom 2l vízben. Akkor a töménységgel nem lehet gond.
Fontos hogy ioncserélt víz legyen, vagy jó a csapvíz is? Köszönöm.
Sima csapvíz is jó, de ha az én módszeremet használod, lehet akármilyen tömény, és évekig jó, mert nem abban ázik le a lakk, hanem a vízben.
Próbáld ki azzal amid most van, nem kell azt patikában méretni, meglátod jó lesz.
Azt nem mondtam , hogy uj találmány. Van akvárium fűtőm is , de szerintem ez gyorsabb , mint a cekász .
Amúgy az összes akvárium cucc 230 Voltos .. Ha netán beázna , azt lehetne látni , mivel víztiszta az üveg .Meg ez hőálló üveg , vagy 2 mm vastag.
De nem tudod szabályozni. A nátriumperszulfát valahol 65 fok fölött lebomlik.
Sziasztok.
Meg tudnátok mondani, hogy a fényérzékeny fóliával ellátott nyáklapot napfénynél!, hány percig kell megvilágítani? Levilágítóm nincs. A panel mérete 95x75mm.
Rendkívül változó a napfény intenzitása-fényereje, tehát nem mindig állandó valami. Ezért pontos optimális időt nem lehet megadni. Ha a nyákfilm tökéletesen takar, tehát egy szem fény sem jut át rajta -amit csak nyomdatechnikával lehet csinálni- akkor lehet hosszú megvilágítási idő. Ami gyenge napnál is elegendő, de erős nap esetében sem világít át a rajzolaton, így akkor is jó lehet. Bár akkor meg alávilágítás lehet a rajzolat széleknél, túl hosszú idő esetén.
Tehát otthoni nyomtatott nyákfilmnél - nem egyenletesen takar és nem tökéletesen- fontos a pontos fénymennyiség. Ha picit több a fény, akkor az átlátszóbb részeknél már sok, átvilágít. A fénynek annyinak kell lennie, hogy a nem takart részeken éppen elegendő legyen, de a legátlátszóbb takarásnál ne legyen sok. Ez szűk tartomány, elég pontosan kell belőni a fénymennyiséget. Ezt csak úgy tudjuk, hogy a fény állandó, időt állítjuk megfelelőre. Napnál a fény nagyon nem állandó. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Köszönöm a választ.
De kb mennyi idő nyári, déli napnál? 1perc? 5perc? 10perc?
Napon nem érdemes levilágítani. Még a leggagyibb kompaktfénycső is állandóbb fényt ad.
Márpedig egy kompakt is ad ki UV fényt, nem annyit mint a szolis cuccok de érdemes kipróbálni. A koliban 75W-os magasnyomású lámpákkal dolgoztunk, E27 foglalatos asztali lámpába simán belement, már csak a fojtót kellett elé bekötni és kész. A kompakt kb. hasonló, csak gyengébb. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Nem ismerem a gyári fényérzékeny lemezt, de gondolom nem sokban különbözik a dry fóliától, annak a nyári napon 10 másodperc már sok szerintem.
Az hogy mennyi a levilágítási idő , függ a nap uv sugárzásától , a mesterfilm fényzáróságától . Én a P20 at általában 3-5 percig napoztattam (verőfényben olajozott papapír gyártófilmmel) kb ez az idő megfelel a gyári lakkosnak is ...
zombee, Pali79
Köszönöm a válaszokat. Akkor próbálkozom.
Próba mondja meg. Csinálsz pld. 5-6 db. mintát hulladék nyákból, mindet napra teszed egyszerre, majd pld. percenként egyet előhívsz. A többi marad napon. Ahányadiknál előhívás jó, amennyit az volt a napon, annyi a jó idő. Tehát egyenként egy perccel hosszabb ideig kapnak fényt. Nem tudom az 1 perc jó-e, én napon nem csináltam. Csak a próba elvét írom.
Megépítettem a levilágítómat UV ledekkel.Mióta kész van,azóta is csak a kompaktfénycsöves asztali lámpámmal világítok.Az ok: Túl erős az UV ledek fénye,átvilágít a pausz-lézernyomat kombón.
DRY fóliát használok,a megvilágítás kb 10 perc,15 cm-ről. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
A túl erős fény nem kompenzálható rövid megvilágítási idővel? Vagy nagyobb távolsággal?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
De próbáld ki 1-2-3-4 percig a levilágítást. Szerintem annyi idő bőven elég neki.
Vagy esetleg a ledek áramának csökkentésével?
Arra nem gondoltál, hogy csökkentsd az időtartamot a ledeknél?
45 másodperc volt eddig,majd kísérletezek vele.Most egyéb okok miatt nem igazán van időm rá.Meg közben a gépbe épített DVD játékos táp is beadta a kulcsot.Addig marad az asztali lámpa.
Mennyi LED-et tettél bele?
Van aki 10 perces levilágítási dőkről beszél. Meg valaki bele tesz 3-4m LD szalagot, s mikor mondom, hogy én 100Db LED-el akarom megcsinálni akkor írják, hogy az kevés... nah inkább majd kitapasztalom...
Nem is nagyon kell . Vas kloridot használok . Beteszem a fűtést , elkezdem keringetni, öt perc múlva kész . Úgy 40-45 c os lesz a folyadék.
Itt 7000Ft körül találsz komlett uv fénycsövet. Én egy ilyet raktam fel a pince plafonjára a levilágítós asztal fölé, ezzel 10 perc cirka 80 centiről. a Film két oldalára kerül egy egy magas hungaroceldarab, ezzel elkerülhető az alávilágítás mert a cső az van vagy 80centi, a 10 centis nyák, még 70centinyi oldalfényt kapna. Ha odarakom a két 50-60centi magas hungit a két oldalára, akkor gyakorlatilag csak felülről kap fényt:uv cső
Mellette van a chip control cső, ezt a fóliázásnál használom, zéró uv jön belőle, a kék film feketének látszik, mert ugye amit kéknek látunk az a kék színt veri vissza, de ha a fényforrásban nincs kék szín akkor nincs mit visszaverni, így fekete lesz a tárgy, esetünkben ugye a dry fólia.:chip control cső Ezekkel pontosan be tudod lőni a szükséges levilágítást nem kell a nappal szutykolni, főleg hogy ősszel télen és tavasszal nem is mindíg van nap. Egy borúsabb idő esetén vársz amíg kisüt a nap? Volt hogy 2 hétig nem láttuk a napot télen! A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |