Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   120 / 247
(#) gkari válasza vatti65 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Hdegítőkondi(k) hibája is lehet.
(#) Chipmunk1960 válasza gkari hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Gratulálok! A kis siker is sikerélmény! Az N313-asomat már sikerült rendbe raknom, hogy meg tudjam csinálni a Siemense-et, csak sajna nem találok hozzá sehol rajzot. Az a legbosszantóbb, hogy megvolt a teljes SM, de valamikor eltűnt. Lehet, hogy már kérdeztem, SIEMENS Oscillar M07190 rajzzal nem tudna valaki kisegíteni? Köszi! Üdv: Mike
(#) pisti89 hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok.
Van nekem egy EMG1555 szkópom (TR-4653)
fiókok:
1589-U-52
1589-U-592
Az a baj vele, hogy amíg bemelegszik a "vonal" függőlegesen elmászik felfelé (GND állásban is)
Egyik ismerősöm szerint a tápkondik eresztenek, másik ismerősöm szerint a bemeneti nuvisztorok hibásodtak meg.
Nektek mi a véleményetek a hibajelenségről?

Bocsi, hogy ilyen egyszerűen fogalmaztam, de megpróbáltam csak a lényeget röviden leírni.
(#) nagym6 válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Általában a bemeneti nuvisztorok szokták ezt okozni, de azért más is lehet. A tápfeszek multiméterrel ellenőrizhetők, szűrésük másik szkóppal. Multiméterrel vizsgálható, hogy az elmászás hol keletkezik, fokozatonként mérve. Mondjuk mindjárt a nuvisztornál kezdve. Hideg műszernél, és felmelegedés alatt. Vagy hidegen megmérve valahány ponton, majd melegen megmérve ugyanezeken, összehasonlítva kiderül hol mászik el.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) vatti65 válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Szia!

Kérdés az, hogy miután bemelegedett (kb.10 perc) mászik-e még? Ha utánna is akkor az baj. Ezeknél a szkópoknál a vonal alulról indul (nem is látszik amikor felfűt a cső, hogy hol a vonal később mászik be) a melegedés alatt és miután üzemi hőmérsékletet elérték a nuvisztorok már nem szabad 1 raszternél többet másznia. Általában annyit sem szoktak. Tehát mielőtt nekiesel a kondiknak és egyéb alkatrészeknek ezt ellenőrizd le.
Üdv: Attila

Régen itt lehetett nuvisztorhoz hozzájutni, nem tudom foglalkozik-e még ezzel. Ő volt a 1555 szkóp tervezője. Bővebben: Link
(#) gerenk válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Szia !
Próbálj keresni ismerőst akinek van ilyen gépje. Az Y fiókot ki tudod próbálni, ha abban is
ez a hiba akkor a fiókban kell keresgetni. Ha ott rendben van akkor az anyagép Y végerősítője
hibás.
(#) kadarist válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Erre az elmászásos problémára van beállítási eljárás, amit a szervizkönyvben leírnak. Nincs annak semmi baja, csak el van tekergetve.
(#) gerenk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Csak arra az "elmászás"-ra van leírás a szerviz utasításokban ami az osztókapcsoló átkapcsolásakor jelentkezik.
(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Igaz! Köszönöm a pontosítást. A bemelegedés után viszont tényleg nem kellene mozognia a vonalnak.
(#) pisti89 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat
Máris elkezdem tesztelni.
Sajnos nincs ismerősi körbe senkinek sem ilyen készüléke
(#) pisti89 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Kb 2 perc után melegszik be, utána:
kb 1 percig stabilan áll, majd 2-3 rasztert mászik (kb 20mp-ig) majd ismét beáll és így tovább.
Méréshatár váltáskor is van szintugrás.

Amit még csak most figyeltem meg, hogy amikor a vonal elkezd mászni akkor az intenzitása is visszaesik és nem teljesen egyenes a vonal (mintha valami zaj kerülne rá rövid időre)
Ha sikerül megpróbálom videózni, hátha úgy jobban látszik
(#) gerenk válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Próbáld meg csak az anyagépet vizsgálni először, Y fiók nélkül. Sávváltáskor csak akkor nincs
mozgása a sugárnak ha a kalibrálási utasításnak megfelelően az osztó és az egész Y csatorna
DC átvitele rendben van. Négyszögjel alakhű átvitelének beállítása a beállítható kapacitásokkal mind alacsony mind magas frekvenciákon csak ezek után következhet.
(#) pisti89 válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Ilyet, ami a videón van, a nagyfeszültség ingadozása is okozhat. Villódzást a nuvisztor nem tud előidézni. Sötétben nézd meg nincs-e szikra, áthúzás a nagyfesz. résznél. Ellenállás szokott szakadt, vagy kontaktbizonytalan lenni, szintén a nagyfesznél.
Aranyszabály, hogy először a tápegységet vizsgáljuk, tápfeszek jók-e, stabilan. Tehát itt jobb mutatós multival nézni, hogy ingadozik-e valamelyik tápfesz a villódzásnak megfelelően. A ks. cső áramköreiben nagyfeszültségek mérése, ingadozása, ezalatt műanyaggal enyhén kocogtatva az itteni alkatrészek.
(#) pisti89 válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Én is a táppal kezdeném.
Mutatósom még nincs itthon, amint szerzek tesztelem is.
Köszönöm a sok segítséget, amint van fejlemény jelentkezem
(#) szentivanyilpeter hozzászólása Jún 5, 2014 /

Sziasztok! A segitségeteket szeretném kérni egy szkóp javitásában!! A tipusa oml-2-76. A
probléma az vele hogy a vizszintes csik az a képernyő felső részében van. Olvastam ezen a
fórumon hogy ez a probléma valószinüleg az "Y" csatorna eltéritőjének a differenciál
erősitőjének a munkapont felborulása! A kérdésem a következő: ilyen problémát konkrétan mi
okozhat? Félvezető probléma lehet, vagy csak egy ellenállás megfutása okozza? Kondenzátor
áteresztés csinálhat ilyet?? Előre is köszi a segitséget!!!
(#) pucuka válasza szentivanyilpeter hozzászólására (») Jún 5, 2014 / 1

Ellenőrizd a tápokat. Mindíg ezzel kell kezdeni. Mivel a függőleges erősítő egyenfeszültségű erősítő, csak szűrőkondik vannak benne. Ilyen jellegű hibát nemigen okoznak, de zárlat esetén a tápfeszt szüntethetik meg. Azt még megnézheted, hogy a Vert Pos potméter hatásos-e.
(#) szentivanyilpeter hozzászólása Jún 5, 2014 /

tápkondikat cseréltem és ez a hiba megszünt középen van a vonal, a baj csak az hog y kb. egy cemtis kb. 4mm vastag az a vonal, valószinűleg a fűrészgenerátor nem működik kielégítően! De azt kb. hol keressem?? megvan a kapcsolási rajz, a baj csak az hogy mobilról nem tudom feltölteni! Minden segítség jól jönne a hiba keresésben! még most van dolgom elősször szkóppal!
(#) szentivanyilpeter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

meg tudnám mérni a feszültségeket de nem tudom mihez viszonyitani, mert a kapcsolási rajzon sajna egyetlen feszültség sincs feltüntetve! Ez a probléma megoldódott tápkondi cserével, de most meg azt csinálja hogy kb. 1 cm-es csik van csak középen! K.b. hol keressem a fűrész generátort? Sajna még nem volt dolgom szkóppal
(#) pucuka válasza szentivanyilpeter hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Áramkör ismeret nélkül nem fog menni a javítás. Ha vastag a csík középen, akkor még mindíg baj van a tápfeszekkel, a ks feszültségeivel probléma van, ha nem tudod fókuszálni.
(#) szentivanyilpeter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Igy van, fókuszt nem tudok rajta állitani! De a tápfesztől eltekintve, lehet baja a fűrész generátornak????? Am az ELKO-kat kicserélem mindegyiket, illetve a diódákat is végig kell mérnem!
(#) pucuka válasza szentivanyilpeter hozzászólására (») Jún 5, 2014 / 1

Ha van vízszintes csík, akkor a fűrész megy. A ks cső feszültségeit kell végigmérned. Ehhez csak legfeljebb csak az eltérítő végfokozatok nyugalmi feszültségének van köze.
(#) sny hozzászólása Jún 5, 2014 / 1

Szerintem meg a kisjelű fokozatok tápellátását is célszerű ellenőrizni, mert ha egy száraz elkót talált, lehet az azt megelőző fokozatban is, és könnyen melehet, hogy csupán szűretlenség miatt van vastag vonal. Egy fénykép informatívabb lenne.
(#) pucuka válasza sny hozzászólására (») Jún 5, 2014 / 1

Az sincs kizárva, de a fokusz poti tekergetésére akkor is reagálni kellene.
(#) szentivanyilpeter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Esetleg olyan info nincs nektek hogy egy-egy adott ponton mekkora feszültséget kellene mérni? Nincs feltüntetve sehol egy feszültség hogy tudjak viszonyitani.
(#) szentivanyilpeter válasza sny hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Minden egyes ELKO-t kicseréltem itt valami más probléma lessz! És mi van ha a transzformátor lett menetzárlatos???? Ez sem lehetetlen, szagolgattam , egy kicsit büdös, mármint hogy olyan tipikus égett trafo szaga van!
(#) szentivanyilpeter válasza szentivanyilpeter hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

a 26 és a 27 es ponton a graetz hid előtt 256 Volt-ot mértem terhelt állapotban, ugy nézem ez a vizszintes eltéritő táp fesz része
(#) pucuka válasza szentivanyilpeter hozzászólására (») Jún 11, 2014 / 1

Elektronikus készülékek javításánál az automatikus elkó csere ritkán vezet eredményre. (kivéve a kapcsoló üzemű tápegységeket, ahol az elkók szélsőséges igénybevételnek vannak kitéve)
Meg kell keresni a hiba okát, és az azt okozó alkatrészt kell cserélni.
Feszültségeket kell mérni, ha van a rajzon feltüntetett érték az nagy segítség, de az áramkörök ismeretében azért nagyjából tudni lehet, hogy hol mekkora feszültségnek illik lenni.
Esetedben a katódsugárcső (ks) feszültségeit kell ellenőrizni.
A kiindulási pont, az eltérítő lemezek feszültsége. Ez megegyezik a végfokozatok kollekektor, vagy anód feszültségével. Ehhez képest az anódfeszültség (ha van) pozitívabb, a többi feszültség negatívabb kell hogy legyen. A legnegatívabb a rács (Wehnelt henger), a többi ennél pozitívabb. A legnegatívabb pont és az eltérítő lemezek között nagyjából 800 - 1000 V -nak kell lenni, és ha van utángyorsító elektróda a ks palástján a képernyő közelében, akkor az néhány kV feszültségen van. Ezt mérni úgysem nagyon lehet, a pontos nagysága nem is túl lényeges, de a jelenlétéről meg lehet győződni a megfelelő képméret láttán.
Ha a ks feszültségei rendben vannak, működnek a fényerő, fókusz, asztigmatizmus (ha van) állító potik, a feszültségekkel túl nagy baj nem lehet.
Következő lépés a függ, és vízszintes eltérítő fokozatok feszültségeinek ellenőrzése. Mivel mindkettő elég egyforma felépítésű, a feszültségek is hasonlóak mindkét erősítőben. És mivel diferenciál erősítős kivitelűek, azt is lehet tudni, hogy el vannak-e billenve. Ha igen, azt kell legelőször javítani. Ha félvezetős a szkóp, a hiba legtöbbször a nagyfeszültségű végtranzisztorok hibája. Cserélni, csak párosával, és a meghajtó tranzisztorokkal együtt érdemes.
Ha az eltérítő generátor vagy annak szinkronozása a probléma, annak javítása már nagy falat, nem árt ha van egy másik szkóp.
(#) szentivanyilpeter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Rendben, köszönöm szépen a segitséget! Ellenőrzöm ezeket aztán irok hogy mi lett az eredmény!
Következő: »»   120 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem