Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Találtam egy fotóellenállást , fény nélkül az ellenállása 250 k ohm .......... Azt szeretném hogy ha fény van akkor egy LED kialudjon , ha sötétség akkor égjen . Nahmármost ha párhuzamosan kötöm a ledet és a fotoellenállást akkor ha kisebb az ellenállása a fotonak mert fény van , akkor azon megy több áram , így a led halványabban fog égni . Kipróbáltam de nagyon erős fény kell hogy a Led halványan égjen ....... meglehet oldani másképp hogy rendesen működjön ?
![]() ![]()
Hello, van ilyen ic, az ICL7109. Ennek 12 bites bináris kimenete van.
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy mobiltelefon, laptoptápegységen, stb-n miért van a kisfesz. csatlakozó előtt egy vashenger felerősítve? Árnyékolás?
Az szerintem nem vas hanem ferrit, és szerintem szürésnaek vagy v.mi árnyékolásnak van rajta.
![]()
Helló!
Van egy szkópom amiben van pár olyan elko amikre az van írva pl.: 32+32µF 450/550V ez mit jelent? előre is köszönöm ![]()
Köszönöm a válaszod medve!
Itt van még egy kérdés! Mellékeltem egy képet. Arra lennék kíváncsi hogy a pirossal bekarikázott rész hogyan működik. Elméletileg az a feladata, hogy a három multivibrátor által keltett jeleket 60 Hz-enként váltogassa. Ez egy három állapotú elektronikus kommutátor lehet? A lényeg az hogy egy időben tudjunk háromféle utasítást sugározni, azért kell válogatni őket 60Hz-enként, hogy a vevőven lévő relé ne birjon elengedni, ha folyamatosan adunk utasítást. De hogyan működik?
Hány kivezetése van a kondenzátorodnak ?
A jelzett rész futófényszerűen kapcsolja az adóra a multivibrátorokat. A tranzisztorok egymás után nyitnak ki, a kondenzátorok által meghatározott idő elteltével. A tr.-ok alatt pedig ott a viszacsatolás, amivel a sor kezdődik előlről.
Ja, valóban az, ferrit+árnyékolásra már több értelmes dolgot adott ki a gugli
![]()
2 (pozitív illetve negatív)
![]() ![]() ![]()
Medve
Nem tudnád ezt részletesen kifejteni? Mármint a bekarikázott rész működését?
1 µF-os fóliakondi helyett mit tegyek be (fólikaondenzátort nem találtam a konthánál)? Kerámia/elkó/egyéb?
63V, és ebbe a mikrofon előerősítő kapcsolásba.
Azt kérdezném hogy ezeket a motorokat mire tudnám felhasználni?
![]() ![]()
szerintem ez egy ökör kérdés. 1000 meg 1000 dolog van, amire fel lehet ezeket a motrokat használni.
Ha sok van belőle gyártsál lézershov -t itt megtalálod a leirását!
Szia!
Kisventillátort, amivel elfújod gőzöket maratás közben; lézershow, az is ötletes; ha van ilyen nagyobb, akkor panelfúrót is csinálhatsz; vagy akár mini porszívó (én már csináltam) stb.
Mit qrtam el a mellékelt ábrán ?
Feladat olyan "kapcsolás" létrehozása ami egy generátor leállása után még ~,5-1 percig működik. felhasznált alkatrészek : 2N2219 (találtam a fiókban) kétáramkörös relé 6V-~40mA (a, rajzon a piros négyzet-kondi, dióda gyárilag rajtvan) R1=R2 ~400 ohm kondik 16V 4500 mikroF,15*6.3V1500 mikroF a, ábra szerint kapcsoló bontásakor kb 20-25 sec múlva esett le a relé.nagyobb kapacitással meg volt 70-80 sec is- JÓ !(5-6 próbálkozás) Jött a próbálkozhatnék b, ábra szerint LED. Kapcsoló be- LED világít Jó, kapcsoló ki Led világít, majd elhalványodik, úgy marad (szemből látszik a chip benne) kapcsoló be- semmi változás ? Kérdésem jó-e így a kapcsolás(a relével)? Milyen tranzisztort kellene használnom ? Köszi a segítséget ! M.
Táplábra tehetek 100nF-os kondi helyett 10nF-ot? Abból van itthon egy csomó.
Hát sztem meg is válaszoltad a kérdést
![]() Tegyél nyugodtan
Sziasztok!
Azt akarom megkérdezni, hogyha összekötök 10-20 kondenzátort, feltöltöm egy 9v-os, elemel, akkor abból lehet csinálni sokolot ![]() Üdv: Laci ![]()
Szereztél nekem egy 20 mp aktuális vidámságot
![]() ![]()
Hát 9 voltból nem, de többől már talán
![]()
Hali!
kell hozza egy kb 10mikro s kondi minimum 400 voltra,1 diodaval egyenianyitod,es 230al feltoltod. [b] vigyázz eletveszelyes!!
Hali!
Volna egy kis gondom, pic-el kapcsolatban! A Vörös féle Pic csomagot használom! A Pic prog v1.0-át használok! A beállitásokat a Pic kezdőknek című kiadvány alapján állitottam be. Rákattinva az írásra, a művelet elkezdödik majd egy kis idő múlva félbeszakad. Az írás folyamán az Állapot mező: törlés... kód+id törölve Kontroll:0000 Itt félbe is szakad, majd egy hiba üzenet jelenik meg! Ez a következő: Íráshiba 0000 Írt: 0000 Adat: 3FFF Mit tegyek ilyenkor? Már probálkoztam egy-két dologgal, de nem sikerült megoldanom a problémát!
Sziasztok! Azt hogy lehet megoldani hogy ne "pattanjon" a hang ha hozzáéreg a gitár húrjához?
Szia, Hhát a probláma örök, de nem lehetetlen megszüntetni, mindenkinél máshogy oldódik meg. Én pl a gnd-re kötöttem azokat is. De megszűnni nem fog.
Folyamatosan legyél hozzáérve, akár egy vezetékdarabbal is magadhoz kötheted. ![]()
Köszi! Hálozati fölt ez bejött ! Eddig akkorákat pattant h nem igaz , már csak a zúgást kéne megszüntetni , de ez már nem olyan zavarod (mégis ott van!!)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |