Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   162 / 3979
(#) Lewzke hozzászólása Jan 12, 2008 /

Találtam egy fotóellenállást , fény nélkül az ellenállása 250 k ohm .......... Azt szeretném hogy ha fény van akkor egy LED kialudjon , ha sötétség akkor égjen . Nahmármost ha párhuzamosan kötöm a ledet és a fotoellenállást akkor ha kisebb az ellenállása a fotonak mert fény van , akkor azon megy több áram , így a led halványabban fog égni . Kipróbáltam de nagyon erős fény kell hogy a Led halványan égjen ....... meglehet oldani másképp hogy rendesen működjön ?
(#) Medve válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Hello, van ilyen ic, az ICL7109. Ennek 12 bites bináris kimenete van.
(#) huron hozzászólása Jan 12, 2008 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy mobiltelefon, laptoptápegységen, stb-n miért van a kisfesz. csatlakozó előtt egy vashenger felerősítve? Árnyékolás?
(#) zoz11 válasza huron hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Az szerintem nem vas hanem ferrit, és szerintem szürésnaek vagy v.mi árnyékolásnak van rajta.
(#) romes válasza vicsys hozzászólására (») Jan 12, 2008 /

Köszönöm a választ!
(#) maTaKee hozzászólása Jan 12, 2008 /

Helló!
Van egy szkópom amiben van pár olyan elko amikre az van írva pl.: 32+32µF 450/550V ez mit jelent?

előre is köszönöm
(#) Stakypot hozzászólása Jan 13, 2008 /

Köszönöm a válaszod medve!

Itt van még egy kérdés!
Mellékeltem egy képet. Arra lennék kíváncsi hogy a pirossal bekarikázott rész hogyan működik.
Elméletileg az a feladata, hogy a három multivibrátor által keltett jeleket 60 Hz-enként váltogassa. Ez egy három állapotú elektronikus kommutátor lehet?
A lényeg az hogy egy időben tudjunk háromféle utasítást sugározni, azért kell válogatni őket 60Hz-enként, hogy a vevőven lévő relé ne birjon elengedni, ha folyamatosan adunk utasítást.
De hogyan működik?

1.JPG

(#) Dudus válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Hány kivezetése van a kondenzátorodnak ?
(#) Medve válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

A jelzett rész futófényszerűen kapcsolja az adóra a multivibrátorokat. A tranzisztorok egymás után nyitnak ki, a kondenzátorok által meghatározott idő elteltével. A tr.-ok alatt pedig ott a viszacsatolás, amivel a sor kezdődik előlről.
(#) huron válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Ja, valóban az, ferrit+árnyékolásra már több értelmes dolgot adott ki a gugli. kösz
(#) maTaKee válasza Dudus hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

2 (pozitív illetve negatív) ezért furcsálom, mert eddig azt hittem hogy dupla kivezetése van, de miután megnéztem a lábait és láttam h csak 2 van....
(#) Stakypot válasza Medve hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Medve

Nem tudnád ezt részletesen kifejteni?
Mármint a bekarikázott rész működését?
(#) denes44 hozzászólása Jan 13, 2008 /

1 µF-os fóliakondi helyett mit tegyek be (fólikaondenzátort nem találtam a konthánál)? Kerámia/elkó/egyéb?
(#) mex válasza denes44 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Hová kellene,és milyen feszültségre?
(#) denes44 válasza mex hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

63V, és ebbe a mikrofon előerősítő kapcsolásba.
(#) szasza10 hozzászólása Jan 13, 2008 /

Azt kérdezném hogy ezeket a motorokat mire tudnám felhasználni? Nincs semmi ötletem

a.jpg

(#) jdani válasza szasza10 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

szerintem ez egy ökör kérdés. 1000 meg 1000 dolog van, amire fel lehet ezeket a motrokat használni.
(#) kaqkk válasza szasza10 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Ha sok van belőle gyártsál lézershov -t itt megtalálod a leirását!
(#) Peti_85 válasza szasza10 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /

Szia!
Kisventillátort, amivel elfújod gőzöket maratás közben; lézershow, az is ötletes; ha van ilyen nagyobb, akkor panelfúrót is csinálhatsz; vagy akár mini porszívó (én már csináltam)
stb.
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 14, 2008 /

Mit qrtam el a mellékelt ábrán ?
Feladat olyan "kapcsolás" létrehozása ami egy generátor leállása után még ~,5-1 percig működik.
felhasznált alkatrészek :
2N2219 (találtam a fiókban)
kétáramkörös relé 6V-~40mA (a, rajzon a piros négyzet-kondi, dióda gyárilag rajtvan)
R1=R2 ~400 ohm
kondik 16V 4500 mikroF,15*6.3V1500 mikroF

a, ábra szerint kapcsoló bontásakor kb 20-25 sec múlva esett le a relé.nagyobb kapacitással meg volt 70-80 sec is- JÓ !(5-6 próbálkozás)
Jött a próbálkozhatnék b, ábra szerint LED.
Kapcsoló be- LED világít Jó,
kapcsoló ki Led világít, majd elhalványodik, úgy marad (szemből látszik a chip benne)
kapcsoló be- semmi változás ?

Kérdésem jó-e így a kapcsolás(a relével)?
Milyen tranzisztort kellene használnom ?

Köszi a segítséget ! M.
(#) denes44 hozzászólása Jan 14, 2008 /

Táplábra tehetek 100nF-os kondi helyett 10nF-ot? Abból van itthon egy csomó.
(#) Peti_85 válasza denes44 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Hát sztem meg is válaszoltad a kérdést
Tegyél nyugodtan
(#) nagyagyas hozzászólása Jan 14, 2008 /

Sziasztok!
Azt akarom megkérdezni, hogyha összekötök 10-20 kondenzátort, feltöltöm egy 9v-os, elemel, akkor abból lehet csinálni sokolot .
Üdv: Laci
(#) Mzolee válasza nagyagyas hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Szereztél nekem egy 20 mp aktuális vidámságot ebbe az influenzámba. Na a kérdésre a válasz: nem, mert a 9V az túl kevés feszültség ilyen célra.
(#) Peti_85 válasza nagyagyas hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Hát 9 voltból nem, de többől már talán
(#) puskas87 válasza nagyagyas hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Hali!
kell hozza egy kb 10mikro s kondi minimum 400 voltra,1 diodaval egyenianyitod,es 230al feltoltod.
[b] vigyázz eletveszelyes!!
(#) Tüske hozzászólása Jan 14, 2008 /

Hali!

Volna egy kis gondom, pic-el kapcsolatban! A Vörös féle Pic csomagot használom!

A Pic prog v1.0-át használok!
A beállitásokat a Pic kezdőknek című kiadvány alapján állitottam be.
Rákattinva az írásra, a művelet elkezdödik majd egy kis idő múlva félbeszakad.
Az írás folyamán az Állapot mező:
törlés...
kód+id törölve
Kontroll:0000

Itt félbe is szakad, majd egy hiba üzenet jelenik meg!
Ez a következő: Íráshiba 0000

Írt: 0000
Adat: 3FFF

Mit tegyek ilyenkor? Már probálkoztam egy-két dologgal, de nem sikerült megoldanom a problémát!
(#) bodnar00 hozzászólása Jan 14, 2008 /

Sziasztok! Azt hogy lehet megoldani hogy ne "pattanjon" a hang ha hozzáéreg a gitár húrjához?
(#) Peti_85 válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Szia, Hhát a probláma örök, de nem lehetetlen megszüntetni, mindenkinél máshogy oldódik meg. Én pl a gnd-re kötöttem azokat is. De megszűnni nem fog.
Folyamatosan legyél hozzáérve, akár egy vezetékdarabbal is magadhoz kötheted.
(#) bodnar00 válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Köszi! Hálozati fölt ez bejött ! Eddig akkorákat pattant h nem igaz , már csak a zúgást kéne megszüntetni , de ez már nem olyan zavarod (mégis ott van!!)
Következő: »»   162 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem