Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kérdés, mit akarsz szabályozni?
Hangerőt? Vágási frekit? Elméletileg az /gyári/ aktív ládák tudják ezeket.
sziasztok!
ma megépítettem ezt a ki végfokocskát aazt hallotam hogy azért kicsik benne a mélyek mert a hangszóró csak félperiódust kap namost találtam itthon olyan PNP NPN párost hogy BD435-BD436 ezekből össze lehetne hozni 1 ki végfokocskát? nagyon megköszönném ha valaki tudna rajzolni, vagy adni ehez a 2 tranyához 1 rajzot
találtam ezt a rajzot
a végtranyókat ki lehetne cserélni a fent említett tipusokra? és a meghajtásnak milyen tranzisztor lenne jó?
Ennek a "végfoknak" feszültségerősítése nincs, csak áramerősítése! (inkább impotencia illesztőnek titulálnám mint végfoknak)
üdv! proli007
A kimenő csúcsáramtól és teljesítménytől függően, bármely tranyó választható, de a rajzra értettem.
Ez a kapcsolás akkor lenne "megfelelő", ha egy teljesítmény erősítő kimeneti teljesítményét szeretnéd megsokszorozni, úgy hogy több "követő" erősítőt kötsz a kimenetére és azzal hajtod az erősítőket, amiket pld. a hangfalban helyeznéd el. (aktív hangfal) Persze a minőség rovására, de növelhetnéd a teljesítményt modulárisan. (építő kocka jellleggel) üdv! proli007
közben találtam ezt
erről nem tudná valaki megmondani hogy műkődik-e? és melyik a jobb?( a kondis vagy a kondi nélküli? )
Valaki tudna akkor válaszolni az előző oldalon legalul feltüntetett problémámra?
A képek a következő oldalon vannak a 2. hozzászólásba. Nagyon fontos lenne, előre is köszönöm!
hy!
köszi ezt már próbáltad? te vagy más?
Miért nem építesz TDA2030(1*14-1*18W)-at, vagy TDA1554-et(2*20watt)? Milliárdszor egyszerűbbek.
hy!
azért mert annnak nem olyan jó a minősége
hy!
szóval igazam van? a tranyós vagy a FET-es mennyivel jobb mint 1 ic-s?
Az lenne csak az igazi házi gyártmány ahol az alkatrészeket is kézzel raknánk össze
Igen, valamiben biztos igazad van. Csak az nem kapcsolatos az erősítőkkel.
Idézet: „a tranyós vagy a FET-es mennyivel jobb mint 1 ic-s?” Semennyivel nem jobb. Nincs értelme a kérdésednek, mert az, hogy "tranyós", vagy "FET-es" nem határozza meg a minőséget! Lehet katasztrofálisan szar, és észbontóan jó is. Viszont 2-3 tranyóval az észbontóan jó az kizárt, legjobb esetben tűrhető lehet a minősége.
A vulgáris szavakat mellőzzük a következőkben! "szar"
:nyes: Nagy poén volt! A többi vulgáris szót nem akarod felsorolni? Csak hogy tudjuk, hogy mit nem szabad leírni! :vigyor1:
Szia Pafi!
Látom Itt vagy! Leírom utoljára a gondomat remélem te tudsz segíteni mivel úgy tűnik erősítő terén jó vagy Ha nem tudsz mit mondani azt is kérlek tüntesd fel, mert akkor nem várok örök időkig. Előre is köszönöm! A képek az előző oldalon találhatóak legfelül! Tehát "" Tegnap megépítettem egy erősítőt TDA2004-el. A nyákrajzot neten találtam, nem tudom, hogy működik e annak aki tervezte. A gond pedig, hogy: Bekopcsolom elkezd búgni zúgni az egész a jobb oldalon(bal még nincs rá kötve) Rákötök zenét torzítva hangosan de szól, aztán semmit nem szól tovább. A másik oldalon halkan zúg mint mostmár a jobbon is. Egy érdekes dolog meg, hogy szerintem a kimenőkondi rosszul van berajzolva, de mikor bennt vannak a kondik akkor féltáp nincs meg csak 1 volt a(7 volt ból) ha leveszem a kondit akkor megvan a féltáp(7volt). Mi lehet szerintetek a gond? R6,R7-re eredeti adatlap szerint 1ohmos ellenállás kell(oda én 1ohm/5w-opsat tettem) C1, c2 bemenőkondi helyére pedig 1 mikros metálpapír kondit tettem. R3,R5 33ohmos ellenállás helyére 43 Ωosat tettem, mert nem volt más itthon Lehet az alkatrészeknél van a gond? ""
Na megírtam a B5-ről a cikket. A többi már a modikon múlik...
Én tegnap este megnéztem azt a NYÁK-rajzot, amit belinkeltél. Nagyjából jónak tűnt, de a kimeneti kondik tényleg fordítva vannak berajzolva, legalábbis a többihez képest. Mivel ezt te is észrevetted, gondolom, polaritáshelyesen kötötted be.
Az alkatrészek értékével szerintem nincs gond, ezek a gyári ajánlás szerintiek, a 43/33 ohm eltérés sem lényeges. A tápegységed megfelelően szűrt? A hangszóróra nem jut egyenáram?
Szia!
A táp tuti jó, mert ez egy autó rádióból kiszedett IC, ott az egyik oldal 1A-es 12voltos (mikor mértem még az autó rádiós panelba akkor 250ma-t vett fel max hangerőn) adapterrel jól ment, bár azon a nyákon volt egy kicsi tekersz 12v ráírva! Először fordítva kötöttem be a kimenő kondit majd megfordítottam, nem tudom ez gond e. De mind a 2 féleképpen nem szólt!
AZ a tekercs az eredeti autórádiós nyákon volt!
Lehet az kellett neki hogy menjen az adapteremről?
Szia KD mester!
Nálam már beültetési szinten kész van a B5, csak trafóhiányom van. Lenne egy olyan kérdésem hogy megoldható-e a +-60V ról üzemeltetés. Mert 2*40V-os trafóm az lenne. Persze a kisseb feszü.tranyók,meg néhány alkatrész cseréjével, de te majd eligazítasz. Köszi a választ . Idézet: „A képek az előző oldalon találhatóak legfelül!” Már kerestem, de nem találtam sem az előző, sem az azt megelőző oldalon.
Ja, hogy ez az? Legközelebb használd a "válasz" gombot, vagy legalább írj oda valami érthető magyarázatot, mert így nem lehet tudni, hogy milyen képekről van szó! (Azt hittem, hogy az előző hozzászólásod tranyós erősítőjéhez tartozik, hiszen az után írtad.) (Ráadásul ott meg sem tudtam nyitni, csak miután lementettem.) Egyébként meg bocs, de nincs időm nyákrajzokat megfejteni. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a nyákrajzban van a hiba. Lehet pl. a bekötés módjában, vagy a tápegységben is.
Hát jolvan azért köszi, hogy írtál, majd megoldom valahogy!
Egyébként igen, lehet gond, hogy 43 ohm került bele 33 helyett. És az is lehet gond, hogy 5 W-os, tehát feltételezhetően huzal ellenállás az 1 ohm. Mindkettő fokozza a gerjedékenységet. Meg egy elkóval is illene szűrni a tápot a nyákon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |