Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
A dobozt egy ismerős készítette 87ben. Sima alu lemezekből van. Van egy két plussz lyuk rajta, azokat el fogom tűntetni, és a teljes doboz "tükörre" lesz polírozva.
Á, nem 220V-os cucc volt a villogó, hanem 12V-->300V -os vakus villogó. Kicsi teljesítményű, igy nem tudott agyonverni.
A hálózati feszt. jobban tisztelem természetesen!
Kösz! Az első képen megse mondanám hogy nem gyári
Ötletes a két borda összekötése is
Sziasztok!
Én egy 2x25W-os erősítöt dobtam össze TDA7375el.(nem egy hudenagy teljesítmény de koliszobába ígyis kua hangos Lehet kicsit csicsás lett de nekem naon bejön a KÉK a jobb oldalra jön még egy hangszínszabályzó, a trófó dolgait áttervezem mivel kell a hely a VU-meternek Ha véglegesen kész lesz a cucc feltétlenül megmutatom.
Dehogy lett csicsás,.. Sztem nagyon jó! Mellesleg én`is szeretem a TDA7375 -ös félvezetőkupacot,..
nem kicsi a 45VA-s trafó?????? hány ohm-os hangszórókkal használod?????
Pont elég hozzá a 45VA-es trafó.
Egyrészt zenét hallgat vele, másrészt a VA úgysem W, harmadrészt ott egy hűtőventillátor. Szóval még egy 35VA-es is elég lehetne ehhez a 2*25W-os erősítőhöz. Plussz most látom hogy nem is 2*25W-os ez az erősítő (lsd. IC adatlap), csak kirakatadat. Így főleg elég a trafó! Még túl is van méretezve.
35VA -os trafó 2x25w erőlködőhöz? Azért ne túllozzunk,.. Illik duplájára méretezni a trafót,.. Amgy nemértem az egyik kijelentésed: "harmadrészt ott egy hűtőventillátor" miköze a ventinek a trafó vagy erősítő teljesítményéhez?
hy
szerintem úgy érti ha a trafó netalán túl van terhelve akkor ugyebár melegszik és azt hűti a venti
Lehet,.. De attól az erősítőtől soha nemfog melegedni az a trafó, az is biztos,.. Legalábbis számottevően nem,.. Hacsak nincs eltekerve, úgy`hogy önmagában is melegedik,.. Amgy én arra lennék inkább kiváncsi, hogy mekkora puffert tett banyaiakos kolléga szűrésnek?,..
nincs 2x25W?
Uhh pedig csak 1db kb nálam is öregebb(19 vagyok) 4Ohm-os TESLA hangfalat hajtok vele, (amit minnél előbb le akarok cserélni). 4x7x3méteres a koliszoba és kegyetlen hangos a cucc (hehe... az otthoni szobám ahova csináltam kisebb) . Elképzelni is nehéz h mit tudhatnak a több100W-os erősítők, persze RMS... A hűtés télleg nagy lett pláne ventivel habár elsődlegesen a design miatt tettem bele
Sztem meg nemnagy az a hüttő neki! Jobb ha van mit melegítsen mintsem olvadjon a kapszula rajta,..
Amgy én`is procihűttőt tettem a TDA -ra,..
banyaiakos kolléga(akkor még kezdőként) az "1000µF amperenként" szabályt alkalmazva 4.700µF/50V kondit tett szűrésnek+100nF
Csak egy erősebb basszusnál kicsit halványabban világít a LED-es venti Szóval a helytakarékos, igényesebb elrendezésnél már 10.000µF/25V lesz am marhajó IC, villamosságtan tanárom ajánlotta...
Annak az IC -nek, elég 10 vagy 22 ezer uF,.. én egy 22000µF -ossal használom, ami 63v -ra van,.. Probáltam már 1F -os kondival de semmi külömbséget nem tapasztaltam,.. A 10 ezressel sem volt pillogás vagy tompa basszus, azzal is szép lágy volt a mély,.. De gondoltam van 22 -es tehát azt raktam bele, meg a két db 2200µF a panelon és a 100nF -os,.. (de simmán megy 2x 4700µF -al is!)
Idézet: Na, sztem ennél a projektnél pont ez a túlzás! Mi a manónak méretezné duplájára egy kolis cucchoz? Ez így jó ahogy van! Nem fogja csúcsja járatni egész éjszaka, mert nem csinál vele szilveszteri házibulit. Ez szvsz. tanulgatás meletti döngicsilésre készült és pont elég is. A puffert sem méretezném túl pont a fent leírtak miatt. (egymásközt szólva, nem egy high end végfok...)„Azért ne túllozzunk,.. Illik duplájára méretezni a trafót,..” Amúgy szép, igényes munka, grat!
Nem azt írtam, hogy kell a dupla méretű trafó,.. Hanem illik akkorát tenni bele,.. De ha megnézed ez pont a duplája,.. Az IC csúcsban (elméletben) 2x 25w és a trafója, pedig 45VA. Tehát sztem jó így,..
(abból indultam ki, hogy ha, egy 100w -os erősítőhöz egy 140w -os trafót teszel akkor az bukta, több kell neki,..) Amgy egyetértek veled,.. Ez csak zenélgetni van, és oda épp így van jól ahogy van!
Akkor a nagy gyártók biztos tévednek, azért alkalmaznak pl. egy 2*1000W-os erősítőhöz 1400VA-es trafót.
Már 50-szer leírtam hogy nem kell a különböző elektronika "rémhíreket" elhinni és terjeszteni (1,5...2-szer akkora trafó kell mint azt erősítő szinuszos teljesítménye, meg pl. amperenként 1000µF kell, meg a hasonló baromságok - hibás ökölszabályok). El kell rajta gondolkozni mi az a zene, mi az a trafó (telítés, termikus viszonyok, túlterhelé, stb, stb), mi az a W, mi az a VA, puffereknél mi az a "ripple current", mi az a "ripple voltage" (sorry magyarra nehéz fordítani), szintén milyen termikus dolgok vannak. Tanulni kell, tanulni, sokat olvasni szakkönyveket, böngészni az adatlapokat, és ami a legjobban tanít: gyakolatban méregetni! Unom már hogy én és SPafi (ő meg is indokolta részletesen hogy miért) visszatérően leírjuk hogy trafót és pufferkondit NEM így kell méretezni! Ezek komplex dolgok, tessék utánaolvasni. Részemről annyi, többször már nem fogom leírni mert azért én sem vagyok naiv robot. Aki megfogadja megfogadja, aki meg nem az nem és költsön csak 3...4-szer anyit trafóra meg pufferre mint ami szükséges lenne. ja és nehogy valaki gondolkozzon is, mondja csak vissza azokat amiket itt-ott fórumokon olvasott.
Kell? Illik?! Mi van?!
Eletronikában van olyan hogy mondjuk valahova 100VA-es trafó kell de 200VA-eset teszek be mert "illik"?! Ne röhögtess! Ja és az hogy egy trafó 140W-os az nálas mit jelent? VA-ben nem egyszerűbb meghatározni? Megjegyszem még a fenti hozzászólásomat is folytatva hogy egy trafóra ráírt teljesítményérték azt jelenti, hogy egy adott külső- és testhőmérséklet esetén a transzformátor mekkora szekunder teljesítményt képes leadni PERMANENSEN. Ezen gondolkozz el kezdésnek! Mi köze egy izzólámpának egy hangerősítőhöz? (Remélem érted mire gondolok.) Ja és ha egy 100W-os erősítőhöz nem elég egy 140VA-es trafó akkor ott valami nagy baj van: vagy irreális igényeink vannak vagy sz*r a trafó.
Biztos igazad lehet, de nem mindenkit érdekel annyira az erősítő készítés, hogy hónapokon keresztül tanulgassa azokat a dolgokat, amiket leírtál, hanem olcsón viszonylag jó végfokot szeretnének építeni. Többnyire ezért alakultak ki az általad is említett puffer és trafó méretezési gondolatok. Ha te és SPafi annyira értitek, akkor egyszerűen, érthetően segíthetnétek a fórumozókat, mert csak azt írtad le, hogy hogy nem lehet méretezni, azt nem, hogy hogy lehet, így semmit nem segítettél senkinek... Akkor légyszíves írd le egyszerűen, hogy te hogy méreteznél trafót, és puffert. Itt most nem arra gondolok, hogy írj le 3 oldalnyi képletet, hanem a gyakorlatban is bevált méretezésre.
Ok, nagyobbakkal nem vitatkozom! De mutass egy hsz -t amiben én szóltam valamit az 1000uF
kell amperenként,.. A kondenzátoroknál én nemteszek se túl nagyot se túl kicsit,.. Ha kicsi akkor nemraktározódik el elég kakaó az erőlködő számára, ha meg nagy akkor amikor szippant egyet az erősítő, a következő lökéshullámig nemtudja a trafó visszatölteni a kondit, s mikor ujjra szippant az erősítő akkor pont leszívja és akkor tölten(e) mikor szív az erősítő,.. Ilyen röviden csak így tudtam kifelyezni magam,.. Ha kitudsz szedni 100w -os trafóból 100w -ot a teljesítményerősítő kimenetén akko kapod a Nóbelt.
Ehehehe...
Kapcsiüzemű tápnál...? És most kérem a Nobelt!
Eletemben nem`használtam kapcsüzemű táppal működő erősítőt (kivétel az autó-erőlködők),
így nem Tudok semmit mondani arról! De trafósat már építettem több százat,.. Szerinted elég egy 100w -os erősítőnek egy 100w -os trafó? Itt nem arra gondolok hogy a TDA7294 -esre 100w -ot írnak rá, hanem tényleg egy 100w -os teljesítmény végfokra,.. (tranyó-párokkal, stb)
Sziasztok!
Ma érkezett meg mexikóból az MJ21193 és 21194 tranyók, és a HIRAGA projekthez, viszont a trafómig még jövő hét végéig kell várnom. Nincs még összerakva a tápegység, nincs benne az a rengeteg kondi, de nem tudtam várni, kíváncsi voltam a hangjára. Van egy jó régi (még sűdő koromban építet) tápegységem amiről tudok leszedni +-15V-ot, a majdani +-24 helyett. Igaz csak 7815 és 7915-ös stab IC-kkel megoldva, ami messze nem az az agyonszűrt táp ami lesz majd rajta. Mivel nem volt túl nagy kedvem precízen összerakni most, mert ugye úgyis zétszedem, amikor véglegesre építem, így most csak krokodilcsipeszes drótokkal összedrótoztam a tranyókat és a kimenetet. És a jelforrás is csak egy discman volt. Csak egy mono oldal tesztjét tudom leírni ami nem az igazi de több a semminél. A tranyókat egyáltalán nem válogattam a próba hallgatáshoz. JLH-hoz tudok viszonyítani mert az szól itthon már jópár éve, és az eredmény: Közép és magas tartomány abszolút érzékelhetően nyiltabb, és tisztább. Megtáltosodtak a hangfalaim egy MP3-ból visszakódolt CD-től. Mélyei megnyerőek és természetesnek tűntek. Elsőre azt mondom róla, hogy min. egy nagyságrenddel jobb hangú mint a JLH. Összegezve: jó. Az is benne lehet a pakliban, hogy valamit nagyon nem jól csináltam meg a JLH-ban, de erre kicsi esélyt látok. Na de majd ha kész lesz akkor több hallgatás után sokkal precízebben be tudok majd számolni a hangjáról és a különbségekről a JLH kontra HIRAGA ügyben. A csatolt képen az élesztés, ami pöcc-röff működött. A trimmerrel a kimenetet kellett lenullázni és kész is volt a történet. üdv.: Zoli
Hi!
Most tényleg pártatlanul hozzászólva: Teljesen igazad van, megértem a felháborodásodat, DE: 1. eltértünk megint a topiktól 2. ha ténylge ennyire tisztában vagy ezekkel a méretezésekkel, akkor nem kevesek örömére alkothatnál akár egy cikket, és ilyen esetekben büszkén belinkelhetnéd.... /ezt akár offolhatjátok is, de én nem vágom h kell azt /
Hello
Végre sikerült befejeznem a GPS-es Nixie órám leirását. Akit érdekel, töltse le. Aki nem tudja miről van szó, az itt megnézheti Üdv
Ha a nagymama(aki nem süket! ) hallgatja rajta a bartókot, akkor igen, egyébként nem... De a legtöbb kommersz készülék úgy van méretezve, hogy ha bulizol vele, leég. Ezért aki ezt látja, azt hiszi az úgy jó. Az meg tök mindegy, hogy IC-s, vagy tranyós. Csak a felvett teljesítmény számít, ami szinus jelnél kb. 40%-al több, mint a leadott, nem szinusznál még lehet rosszabb is a helyzet!
Kapcsolóüzemű tápnál és D osztájú erősítő esetében sem! Nuku Nobel! (csak a vitát megelőzendő, nincs veszteségmentes erősítő!)
\"nincs veszteségmentes erősítő!\" Erre gondoltam én`is. Ez olyan lenne akkor mint az ingyenenergia,..
Beleadsz 100w -ot és kiveszel 100w -ot,.. (a TDA -s példával arra gondoltam, hogy az messze, soha nemfog leadni tiszta 100w -ot, tehát olyan erősítőre gondolok ami kiadja a magáét,..) No akkor megnyugodtam,..
Ahogy nézem, sokan szeretnek Nixie csöves órát kreálni. Mi a tapasztalat, mennyi ezeknek a fogyasztása?
Mert azért nem mindegy, ha megy folyamatosan...
Nincs olyannagy fogyasztásuk szerintem. Amit én építettem, az egy kis 300mA-es dugasztápról vígan eljár kb 10V-on. Most nem tudom megmérni pontosan, mert ajándékba készült, de a többi óratulajdonos biztos be tud számolni a pontos amperekről
|
Bejelentkezés
Hirdetés |