Fórum témák
» Több friss téma |
Én Káposztásmegyeren lakom, ami Dunakeszi mellet van, Budapest városrésze. Van MSP430 launchpadem. Tudok segíteni a dologban. Viszont azt nem tudom, hogy milyen szoftverrel lehet kiolvasni, és megjeleníteni a memóriatartalmat. A kód visszafejtését viszont már nem vállalom.
MSP430Flasher - ez egy parancssori programozó, amivel kiolvasható a flash tartalma - ha nincs letiltva a kiolvasás. Sok öröm ugyan nem lesz a hex listában, de ez már más lapra tartozik...
mspdebug (az Energiában is benne van) - elvileg rávehető, hogy disassembly listát adjon.
Pont ezt a parancssori programozót küldtem el neki én is Egy próbát megér nekem a dolog, hátha nincs védve...
Mondjuk eleve furcsa, hogy egy tonerhez miért raknak egy msp430-at, amikor bőven elég egy eeprom is (másik színnél egy atmel 24c02 van és a nyákon lévő feliratok alapján szabadon cserélgetik a gyártók a tartalmat aszerint milyen színhez kellene). Itt egyedüli furcsaságot nekem az okozza, hogy miért 2 vezetéken kommunikál a nyomtató és az eeprom/msp430, vajon hogy oldják meg. Ki fogom rajzolni a nyákot, ha lesz rá egy kis időm, mert nem hagy nyugodni a dolog és meg akarom fejteni éppúgy, ahogy a Xerox tonerrel is tettem. Ha pedig valamilyen oknál fogva nem tudjuk az MSP430-as launchpadet rávenni, hogy FETként működjön, akkor azt se tartom kizártnak, hogy összerakjak egy goodfetet magamnak (van egy rossz BMW iBus kábelem, amiben megsütötték az atmel procit, de az FT232RL tökéletesen működik, így lényegileg a fél alkatrésztömeg már itt hever hozzá). Idézet: Az működni fog. Csak azt nem tudjuk, hogy az MSP430G2452-ben nincs-e letiltva a kiolvasás (kódvédelem)? Ha a Launchpad nem tudja kiolvasni, akkor más eszköz sem fogja tudni. „Ha pedig valamilyen oknál fogva nem tudjuk az MSP430-as launchpadet rávenni, hogy FETként működjön...”
Üdv mindenkinek!
Valaki meg tudná mondani, hogy hogyan kell használni a DHT.h, és dht.cpp álományokat?
Az alábbi linkeken mindent megtalálsz hozzá:
- Talk09: Digitális szenzorok - Lab09: Digitális szenzorok - Energia példaprogramok A Lab09.zip állomány kibontása után a "libraries" nevű almappát a felhasználói dokumentumokban az Energia első futtatásakor létrejött Energia mappába kell bemásolni. Ebben van az Energiához módosított DHT.h és DHT.cpp állomány. Teszteléshez a DHT.h elején a // #define DEBUG sor elejéről vedd ki a kommentjelet, s az Energiával nyisd meg a DHT22_test.ino vázlatot! A terminál ablakban nyomon követhető és ellenőrizhető a kiolvasás eredménye. Normál használathoz tedd vissza a kommentjelet a fenti sor elejére! A TRHlogger.ino vázlathoz egy PC-n futó Processing-ben írt alkalmazást is mellékeltem (dht22.exe). A multiplatformos programot csak Windows-ra fordítottam le (kibontás után az application.windows32 mappában a dht22.exe programot kell futtatni). Feltételezem, hogy az Energia már telepítve van, s hogy a Java futtatói környezet 32 bites változata is telepítve van. A dht22.exe most automatikusan a legelső COM portra kapcsolódik. Ha nem a Launchpad kapcsolat a legkisebb sorszámú COM port (mert a gépnek van beépített soros portja), akkor a Processing-et is telepíteni kell, és a programot újra kell fordítani! Újrafordítás előtt a dht22.pde forrásállomány alábbi sorában a "0" helyére nagyobb sorszámot kell írni:
Ha pl. van beépített COM1 port és a következő aktuálisan elérhető soros port (pl. COM5) a Launchpad kártya, akkor a "0" helyére "1"-et kell írni (a második eszköz...). A Talk09.pdf-ben megtalálható a huzalozási vázlat és a legszükségesebb információ.
Köszi a fáradozásodat, mindent úgy próbáltam csinálni ahogy leírtad, viszont a DHT22_test megnyitása után ilyen hibaüzeneteket produkált
A Tools menüben milyen kártyát/mikrovezérlőt választottál? Úgy tűnik, hogy nem fér bele a memóriába. MSP430G2553-mal mennie kell, a kisebbeknél lehet kevés a memória...
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az MSP430G2553 tud-e két darab DHT 22-t kezeleni, és ha igen akkor hogyan?
Ha jól nézem, itt egy 1 vezetékes kétirányú kommunikáció van.
Miután az MSP430G2333-n van bőven elég szabad láb, én nem látom semmi akadályát annak, hogyha 1 darab DHT22 kezelésére beprogramoztad, akkor egy másik lábra ne köss még egy eszközt, és a kommunikácót az egyik után a másikon megismételd. Ahogy nézem először ki kell adni egy alacsony bitet mininum 1ms-ig, majd fel kell húzni. Ezután azt a lábat át kell állítanod kimenetről bemenetre. Számomra nem világos, hogy a szenzor az órajelet honnan szedi, vagy milyen órajelen dolgozik. Szóval ennél többet nem tudok mondani.
Ubuntu 14.04 LTS-sel van valakinek tapasztalata? Tegnap raktam fel, s "természetesen" ebben sem használható az MSP430 Launchpad soros portja, s a korábbi kiadáshoz javasolt kernelfoltozás (a cdc-acm driverben) sem használható, mert közben a cdc-acm.c forráskód is jelentősen megváltozott.
Még nem tudom, hogy csak a tegnap felrakott Linux rendszert vágjam a kukába (egyéb gondjaim is vannak vele), vagy az MSP430G2 Launchpad kártyát is dobjam mellé, mert nagyon unom a szerencsétlenkedéseit!
Nem szeretném leszólni a linuxot, félre ne értsd, de ebben az esetben úgy látszik Windows alá van kitalálva. Virtuális XP esetleg?
Én Linux párti vagyok de sajnos úgy látszik windows alatt ez jobban megy. Ezért voltam kénytelen egy xp-t is felrakni.
Idézet: Én sem, mert egyébként az összes többi kártya vígan megy, külön driver telepítése nélkül. Például az MSP430F5529 a FET biztosította soros porton és a saját USB portján (USBserial mintapélda) is vígan kommunikál. Csak arra kell vigyázni, hogy a sok soros port között el ne keveredjen az ember:„Nem szeretném leszólni a linuxot, félre ne értsd...” /dev/ttyACM0 - ez maga a FET /dev/ttyACM1 - ez soros kommunikációs csatorna a FET-en keresztül /dev/ttyACM2 - ez pedig at USBserial virtuális soros port, ami csak akkor jelenik meg, amikor már fut egy olyan program az F5529-ben, ami USB CDC eszközt valósít meg. Idézet: Van valódi Windows7 is a gépen, tehát erre nem gondolnék... „Virtuális XP esetleg?” A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
Most kezdtem foglalkozni/tanulgatni a Linux rendszert (kb két hete). Feltettem az Ubuntu 14.04 -et plusz az Energiát. Egy hete szenvedek, minden este, azzal, hogy a soros kommunikáció összejöjjön, de úgy látom, hogy a siker nem fog mostanában utolérni. Persze win7 alatt minden rendben.
Egyelőre csak az MSP430F5529-et tudom ajánlani. Ennél is előfordul, hogy csak azután működik, hoyg kézzel beállítottam a sebességet. Például így:
Felraktam a CCS6 bloatware-t is, kb. harmadik nekifutásban a home könyvtáramba rakva működik is. A G2 Launchpad és a Fraunchpad kártyákat nem látszik ismerni (az (/etc/udev-be sem ír számukra semmit). Az F5529 kártyával megy a debugolás is, némi kínlódás után (sebesség kézi beállítása), még a terminál ablakot is sikerült működésre bírni.
Mint kezdő Linuxos, egyenlőre azzal is szenvednem kell, hogy X fájlt, Y helyre másoljam (nincs mindenhol rendszergazda jogom...).
Az F5529.et próbáltam. Az nálam mindenféle trükközés nélkül megy.
Én meggondolatlanul felraktam az Arduino IDE-t is, meg a CCS 6 legújabb kiadását. Akkor mintha olyan dolgok is "elromlottak" volna, amelyek korábban "trükközés nélkül" is működtek.
Például az Energia prgramletöltője (mspdebug) újabban hibát dob (valószínűleg a CCS6 telepítés során került be valami az install_drives.sh futtatása során, ami miatt sima user módban nem tudja az udev eszközkezelést végrehajtan). Úgy sikerült úrrá lenni a dolgon, hogy az egyébként /opt/energia könyvtárba telepített csomag fájljait a root tulajdonába adtam, s az mspdebug programra bekacsoltam az s bitet:
Így az mspdebug root jogosultsággal fut, és tudja kezelni a kernel modulokat, amivel korábban a CCS6 telepítése miatt gondja volt/lett. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
Üdv mindenkinek!
Néhány hozászólással ezelőtt kérdeztem hogy MSP430G2553 tud-e kezelni két darab DHT22-őt. Azt azonban nem Írtam hogy ENERGIA környezetben. Sajnos ezzel kapcsolatos infót nem találtam, így ez-idáig nem is sikerült. Ha valaki tud rá megoldást megköszönném.
Szerintem kaptál választ...
Nem foglalkoztam még ilyen szenzorral, de szerintem semmi akadály nincs annak, hogy több szenzort kezelj egy mikrovezérlővel.
Választ azért nem kaptál, mert feltehetőleg egyikünk sem próbálkozott még vele. Próbáld ki, az a legegyszerűbb! Az alábbi sor helyett
valami ilyesmivel próbálhoznék: Kiolvasásnál is a dht1, illetve dht2 példánynévre kell hivatkozni:
Nyilván lehet elegánsabban és hatékonyabban is... A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
Köszönöm a segítséget, teljesen jó amit írtál
Találhatsz az Energiához is: Energia Library OneWire DS18B20
Még régebben összeollóztam egy progit, DS1821-hez Energiába.
Azt nem tudom, hogy a DS18b20-hoz jó-e, olyanom nincs. A DS1821-el működik.
Köszi majd ha megérkezik a DS18b20 kipróbálom.
A másik probémám, hogy napok óta próbálkozom a megszakításokkal, csa az a bajom energiához nem nagyon találok példaprogramokat.
azt szerettem volna, hogy ha nyomom a gombot gyorsabban villogjon a led, de a gombnyomásra egyáltalán nem reagál. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Sziasztok. Érdeklődnék, hogy kis hazánkban lehet-e kapni hagyományos DIL tokos MSP430-as processzorokat kapni?
Vettem Egy MSP-EXP430G2-es launchpadot (icserny fórumtársunk javaslatára, hogy a TM4C1294XL elsőre erős lesz), és szeretném, ha tudnám esetlegesen más tervekben is hasznosítani a rajta megszerzett tudást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |