Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Köszönöm! Eddig észre sem vettem. Ezzel együtt nem találtam meg a 3C22S (3C22Sz, latinosan a cirill) magnovál foglalatos, egyenirányító cső adatlapját.
A gugli barátunk tud oroszul, ha cirillesen keresel
Íme: 3Ц22С
Itt egy orosz fórum, ahol régi orosz csövek adatlapjai vannak gyűjtve.
Köszönöm! Mindent megjegyeztem.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az elektroncsövekben átlagosan hány bár vákuum van ? A válaszokat előre is köszönöm !
Idézet: „hány bár vákuum van ?” Levegőt akartál írni, ugye? Amúgy nem túl sok levegő van, szóval szinte tökéletes a vákuum. Ha van, azt a gyártás folyamán megkötik.
Szia!
Tíz a minusz egyediken Pascal nyomás van bennük. Forrás.
Sziasztok, EBL21-es csőhöz ez a foglalat jó? a 20-29 sorozatnak milyen foglalat való?
Szia!
Nem lesz jó, mert neki loktál foglalat kell, amelynél a vékony lábak is jól illeszkednek.
Nem. Loktál kell neki. Nem is tudod nagyon belenyomorgatni. Csapos kell hozzá.
A neten hirtelen nem találok, de olyat keress, amin négyzetesek a kivágások a kerámián és a lábakat két oldalról szorítja lemez. Börzéken szokott lenni.
A 20-as sorozat "színüveg" kivitelű, tűs oktál foglalat kell nekik.
A 30-as sorozat "csőfejes" - azaz van bakelit lábazata csapokkal - tehát nekik kell a csapos oktál foglalat, amit a linken látok.
A 21-es csősorozat loktál vagy népszerűbb nevén színüveg elnevezésű. Az orosz ill. amerikai bakelit vezetőcsaposak nem jók hozzá. Ha valamikor felém jársz szívesen adok egyet.
Szia, köszönöm, lehet élnék a lehetőséggel, bár beszerzési helyet is kell majd találni, mert 5 db kellene, esetleg ha van neked több, megvennék párat.
Ha nem holnapra kell, akkor megveheted messziről: Bővebben: Link.
Annyi nem biztos, hogy van de megnézem.
Azért az a 10-1 Pa nyomás soknak tűnik nekem (0,1 N/m2), inkább Hgmm-ben mondanám, hogy 10-5 alatt, egy jó csőben 10-7 Hgmm van.
Akinek van kedve, az átszámolja
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy az ECL82 és a PCL86 megeggyezik belső felépítésileg? ( Gondolok itt lábkiosztásra konkrétan.) A fűtésfeszültséget tudom hogy a PCL esetében nagyobb. A válaszokat előre is köszönöm.
Adatlapokra rákerestél?
Most próbálok.
Ahogy elnézem,egyforma csak a lábak itt-ott meg vannak cserélve. De akkor ezek szerint használhatóak ugyan abban az áramkörben.
Akkor Yoda mestert idézve: "Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld."
Jajj. Felépítése hasonló: trióda-végpentóda mindkettő. A lábkiosztás más.
Ami egyforma, hogy a 4-es 5-ös láb a fűtés. Ugyanabban az áramkörben ugyanúgy nem használhatók, mert mások a paramétereik. Át kell számolni az előfeszültségek és anódáramok szerint az ellenállásokat. És az erősítésük sem lesz ugyanaz.
Ha jól néztem az adatlapokat a PCL erősítése nagyobb,viszont tényleg más paraméterekkel üzemel mint az ECL,mivel több lábára is más-más feszültség értéket ír. Köszönöm a válaszod,holnap megnézem mit tehetek a készülékkel.
Nem csoda, hiszen a típusszámok is mások, azért a csőgyártók nem véletlenül adták az egyiknek a 82, a másiknak a 86 végződést (a 8 a novál csőfejet jelenti, ez közös).
A triódarészek és a pentódarészek sem egyformák, így mindkettő fokozat újraméretezendő. Az adatlapokon szokott lenni iránymutató értéktáblázat, például az alkalmazandó kapcsolás (munkaponti osztályok) és használt anódfeszültségek szerint. A csövek belsőellenállása sem egyforma, ezt az illesztéseknél (csatolókondenzátorok) és a megfelelő sávszélességek (mély- és magashangátvitel) kialakításánál figyelembe kell venni. A kimenőtrafónál sem mindegy (torzítások). Persze, ha nem ragaszkodsz a hifi minőséghez, akkor csak arra ügyelj mindenképpen, hogy túl ne vezérelj, illetve túl ne terhelj. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
Értem,megpróbálok mindenhol az értékeken belül maradni,ha csak körübelülire találom el a feszültséget akkoris megfelelően fog működni a cső?
A szükséges negatív előfeszültség esetében nem lehetsz nagyon laza!
Ha túl kicsi, akkor a nagy anódáram egyfelől felesleges fogyasztást és disszipációt, illetve a bemenőjel pozitív csúcsainak levágását, de mellé káros rácsáramot és csőelhasználódást (de akár tönkremenetelt is) okoz. Ha túl nagy, akkor a színusz negatív fele kerül levágásra, ezzel a cső időszakos lezárása következik be, erős torzítást okozva (most az A-munkapontosztályra gondolok). A pentódánál a segédrácsfeszültség (és -áram) sem lehet akármennyi, ez a rács is túlterhelhető, pláne, hogy mindenképpen áram folyik át rajta. Azonfelül nem minden csőtípus komálja, ha a segédrácsfeszültség alá esik a kivezérléskor az anódfeszültség. Ez akár negatív belsőellenállást és ezzel begerjedést is előidézhet, de mindenképpen feleslegesen terheli a segédrácsot a megnövekvő segédrácsáram. Az adatlapokon szokott lenni kimeneti görbesereg, ebbe berajzolható a munkaegyenes és meghatározható a szükséges negatív vezérlőrács-előfeszültség. A maximális katódáramokra is ügyelni kell, különben a katód megpurcan. Főleg a kis triódáknál lehet gond, de a pentódák sem szeretik, bár nekik nagyobb a maximális áramuk, de a terhelésük is. Mivel konkrét kapcsolást nem közöltél, ennyit tudok mondani. De ha szakirodalmat olvasol, akkor a méretezések előbb-utóbb nem lesznek olyan nehezek.
Sziasztok! van két ismeretlen elektroncsövem Hobbielektronika találkozón vettem üdv Lali
A körmöst EL6- nak nézem, a csapos eir. cső.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |