Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Valami ilyesmi nem lenne jó? A kettős tekercs telítődő magra (pl.: rossz kompakt fénycsőből bontott toroid mag) kell tekercselni. A rajzon lévő elrendezés kb. megduplázza a tápláló feszültséget, de lehet leválasztott szekunder tekerccsel a menetszám változtatással más feszültség értéket is elérni. Ha érdekes lehet, az alkatrészek kiválasztásában szívesen segítek. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2014
Szia!
Igen, valami ilyesmit keresek. Képes legyen meghajtani egy legalább 1 - 2Wattos végfok IC-t. Ha nem lenne elég az USB-ről nyerhető áram erőssége, még mindig van egy 2,5A-s stabilizált tápegységem is... Ez az astabil üzemű multivibrátoros megoldás (ha jól rémlik így hívják) nem lesz érzékeny a terhelésváltozásra? Pont az volt a bajom az egyszerűbb megoldással, hogy a terhelés megnövekedésekor vészesen leesett a frekvenciája (5 - 6KHz-re), majd - a zene dinamikájának megfelelően - mikor alacsonyabb volt a terhelés, akkor újra felkúszott 20Khz fölé - ennyit tud mérni a műszerem max - és a feszültség hirtelen meg is ugrott 35V-ig. (Ez meg a végfok IC végét jelentette sajnos.) Meg egy olyan problémával szembesültem, hogy a joule thief-et nem tudtam rendesen szűrni. (Érthetőbben megfogalmazva, a kimenő feszültséget nem tudtam szűrni rendesen, mert különben leesett a frekvencia, vagy az IC gerjedt.) Van egy-pár toroid magom. Kapcsolóüzemű tápból, régi PC tápból, régi monitorból, stb...
Régebben többször is megépítettem a kapcsolást, igaz 24V-ról üzemelő változatban, szerintem bőven tudni fogja az 1-2W-ot.
Az áramkör működésének kulcs eleme az induktivitás, illetve az, hogy milyen meredeken megy telítésbe. Természetesen befolyásolja a tranzisztorok kikapcsolási ideje, ami viszont függ a terhelő áramtól, azaz a terhelés nagysága ebben a kapcsolásban is kismértékben befolyásolja a működési frekvenciát. A kimeneti kondenzátort célszerű több tagból összerakni, illetve az elrendezés is fontos lehet, hogy terhelő áramkörre minél kevesebb zavar jusson (pl,:100nF kerámia, 1µF fólia, 100µF LowESR elko). Ide nem jó akármilyen toroid mag. A PC tápok némelyikében a +3,3V-os táp körben van mágneses erősítő, aminek a vasmagja alkalmas lehet végszükségben, de szerintem az neked nagy méretű lesz. Keress egy helyet, ahol leadnak használt kompakt fénycsövet, és kérj el néhányat. Ha szétbontod, azokban fogsz találni kb. 8-10mm külső átmérőjű toroid magot. Szerintem neked ezek közül a kisebbeket célszerű választanod, ezekre is rá fog férni a tekercs, és kevesebb lesz a veszteséged. Tranzisztornak a BD139-t ajánlom, a bázis ellenállások 2,2K-4,7K között legyenek (kisebb ellenállással nagyobb a kivehető teljesítmény, de nagyobb az üres járási áram). A bázis ellenállásokkal párhuzamosan kb. 100pF-os kondik kellenek a kapcsolás gyorsítására. A kimeneti diódák gyors diódák legyenek, az 1N4148 is jó lehet (az áram terhelés miatt 3db-ot is összefoghatsz párhuzamosan). Az induktivitást bifilárisan kell megtekerned (a kettő tekercsszálat szorosan összefogva egyszerre megtekerni), a tekercseket sorba kötésénél vigyázz, hogy kezdet-vég,kezdet-vég legyen a sorrend. Elsőre mondjuk próbáld meg 2x20 menettel. A tekercsen mérd meg a kapcsolási frekvenciát. Szerintem 10-12kHz-re érdemes beállítani, mert a kétutas egyenirányítás miatt 20-24kHz-es alap-harmonikusa lesz a kimeneti zajnak, és így a legkevesebb a veszteséged. Ha növeled a menetszámot csökken a frekvencia. A kimenetre lehet hogy rá kell tenned egy alapterhelést, hogyha az erősítő áramfelvétele nagyon lecsökken, ne emelkedjen meg túlságosan a kimeneti fesz. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
Ez nagyon jól hangzik. Van is ilyen kicsi toroid magom egy korábbi bontásból. Arra már megtekertem 2x 20 menetet, de nem bifilárisan. Tranzisztort keresek hozzá, meglátom milyen is van itthon a fiókban. Van kb. két marék tranyóm, csak lesz megfelelő.
Arra gondoltam, hogy a kimenetre teszek egy soros Zener + 1K-s ellenállást, meg két optocsatolót, aminek a vezérelt része a tranzisztorokat fogja kikapcsolni, ha túl nagy lenne a feszültség. Ezzel mondjuk esni fog a frekvencia is. Nem tudom, hogy mennyire jó ötlet egy ilyen megoldás...
Az alapján amit mutattál kapcsolás, ezt sikerült kiizzadnom magamból. Mit gondolsz róla?
Hello! Azért, mert hibás a rajzod. Ha megnézed a BC547 szabályzókörét, akkor láthatod, hogy a tranyó a 100k bármely állásában kinyit 600mV felett és lezárja a Fet-et. Vagy is minimum a bázisosztó hiányzik a tranyó köréből. (Ha meg nullára tekeri a 100k-t, azt meg is fogja hálálni a tranyó kis füst jelzéssel.)
Egyébiránt az IRF540 a leosztott kollektor feszültséget kapja, ami 3,4V-nál nem lesz több. Ennek Gate küszöbfeszültsége 2..4V között van, egyáltalán nem biztos, hogy ki is fog nyitni kellő képen ezen a Gate feszültségen..
Maximum 4-5 Volttal méretezd túl, és tegyél a kimenetére 7812-t. Meg fogja hálálni. Sem a zavarok, sem a túlfeszültség, sem a túláram nem lesz többé probléma. Ez a minimum, egy stabilizátor kell a kimenetén, ha ilyen egyszerű dologgal akarod megoldani. Nem baj az, hogy analóg, ha nem akarsz túl sok teljesítményt vele hővé alakíttatni.
Kösz, de már úgyis tárgytalan. Eredetileg 12 Voltról ment nálam a dolog, és 555-tel. Beláthatod, hogy 12 Voltról az a FET még így is sokat kapott, azért kellett, hogy az a tranzisztor állandóan vezessen. Annyira nem nyit ki soha, hogy a FET ne dolgozzon. Nem lett ez a dolog 5 Voltra áttervezve, így meg már túl bonyolult, az a tranzisztoros multivibrátor több alkatrész, sokkal több helyigény, mint az 555, ebben a felállásban nem is építeném meg.
Köszönöm! Ez végülis kézenfekvő megoldás lenne. Igaz, nincs 7812-m, viszont 7805-öm van, meg 5V-os zenerem. Így végülis egyszerűen megoldhatóvá válik. Amit meg akarol hajtani, az egy 1 - 2Wattos végfok IC. Átlagosan talán 500mW - 1Watt közti teljesítményt szeretnék kivenni belőle, mivel csak egy számítógéphangfal lesz. Két SE mini hangfalhoz kell egy kiegészítő mély, amihez kell az egész hóbelebanc. Nem kell nagy teljesítmény ezért.
A rajzon az R1 és R2 bázis ellenállásokat nem jól rajzoltad be, nem a tápra, hanem a másik kollektorára kell csatlakoztatni a kondenzátorokhoz hasonlóan. A kondiknak szerintem sok lesz az 1nF, kb. 100-200pF-nak elégnek kellene lennie. A bemenetre is kellene egy 100nF és egy 10µF-os kondi a tápfesszel párhuzamosan.
A vázlatomról hiányzik, de jó lenne, ha a tranzisztorok kollektora és emittere közé betennél egy-egy diódát. Elég ide is az 1N4148. Megfogná kisebb teljesítményen az induktivitásban tárolt energiát, és a tranyókat is védené. Értelemszerűen a kollektorra kerül a katód, az emittere az anód. Egyébként az egész problémád megkerülhető, ha az elterjedt kis teljesítményű D osztályú erősítőt használnád. Pár száz forintért is lehet kapni (Bővebben: Link), de az Ebay-on az IC-t is megveheted külön (PAM8403). Ha csak 1db kell, adhatok én is.
Akkor ez az erősítő kompletten ~270Ft??? Gondolom kimeneti L C tag még kell hozzá. Bár ez nagyon csinos darab. Van neked komplett készlet? Vagy csak IC. Azzal úgy lehet kevesebb lenne a mókolás. Kevesebb a veszteség, stb...
Lm2576 adatlap szerinti tipikus kapcsolást építettem, SMD kivitelű akatrészekből. A bemeneti feszültség 12V. A gondom csupán az IC melegedése, 1-1,5A kimenő áramerősség mellett 50-60 fok körüli a tok, hűtzászlóval is.
A tekercs is melegszik. Feltételezem a tekercs magjának nem megfelelő anyaga okozhatja a melegedést, de ez csak részben lehet ok, más fórumokon is találkoztam a jelenséggel, de megoldással nem. Valami ötlet ?
Igen, a komplett sztereo erősítő annyi. Azonban a postázás viszonylag drága. Nézd meg az adatlapját (PAM8403), nem kell hozzá kimeneti aluláteresztő szűrő. Én csak IC-t vettem. Több helyen lehet egyébként venni, a potméteres változat a Vaterán is kapható, csak jóval drágábban. Az Ebay-en persze sokkal olcsóbban sokféle változatban elérhető.
Vedd vissza 80 uH-re a tekercset, cseppet vastagabb dróttal.. 52 kHz nem túl magas freki, de normális mag kell persze.
Az IC meg picit melegedhet, mert kb. 60 % átmenő amperrel azért számolj 5-6 volt kimenőnél....
Köszönöm a tippet.
Annyi segítséget kérhetek még - esetleg konkrét webshop link formájában - milyen a normális mag SMD-ben ? Jelenleg egy Lomex-s van benne (sajnos nem találom jelenleg meg a webshopban), hestore, soselektronic, kilőve, farnell-nél ezt találtam :Farnell SMD induktivitás, ez utóbbi jó lehet ? (bár a szállítási költség miatt csak példaként idéztem) A 1-1,5A kimenő áramot a bemenő áramból arányosítottam hasonlóan az általad írt 60% -ból. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
Próbálhatsz ám vmi nagy légrésű fazékvasat is, ha van... AL 250 vagy hasonló... de azt nem írtad, mennyi a kimenő volt.
Pl. AL 250-nél 18 menet 80 uH, 20 menet 100 uH, AL 160 22 menet 80 uH, 25 menet 100 uH. Egyébként a felvett amper Iki=1.5 esetén kb/sacc. 0.7- 0.9 lehet, Uki-től függően. Így saccold a disszipációt.. de ha meg is méred az ampereket, kb. tudod, mi melegíti az IC-t.. Hatásfok gyárilag 88 % pl., maszekban kevesebb valamivel.. A hűtőzászló mit jelent nálad? ( a x b x c..) Lehet az is, hogy csak alulméretezted, azért "kézforró"...
5V a kimenő feszültség. Fazékmagom van, csak hely nincs elég hozzá.
A hűtőzászló mérete 20x20x10mm, ez egy alu idom, fekete eloxált, a tényleges felülete kb a 20cm2-t éri el (külső - belső nem takart felületek összessége). A bemeneti adatok: 12V és max 0,75A, a kimenet 5V (5,01 terhelt és 5,04 üresjárat). A kimeneti áramot nem mértem, a fogyasztó egy mikrousb-n keresztül táplált mobiltelefon volt. 9W bemenő teljesítményből ha 80% hatásfokkal számolok, 7,2W jut a fogyasztónak - ez 1,44A áramot jelent számolva - 1,8W az IC-re. Ha az IC adatlapja alapján számolok: Pd = (V in)(I q)+(Vout/Vin)(I load)(V sat) ahol ezekkel az értékekekel számolok: Iq = kb 12mA (adatlapból) V sat (1,5A kimenő áramnál) kb 1,1V Akkor kevesebb mint 1 W a veszteség.
Ezek szerint minden oké kell, hogy legyen..- azt nem tudod megpróbálni, hogy csak próbaképp, "élére" állítva odaférjen egy kis fazékmag? Az adatlap és a fesz szerint a 100 uH kell.. ide elég lenne, főleg egy fél órás tesztre 0.55-0.6 mm-es huzal és ne mobilt tegyél rá, hanem egy 3R3 10 wattnyi ellenállást, hogy könnyen mérhető legyen I load...
Akkor nézd meg a melegedést.
Jövő hét Hétfő után fogok tudni a fazékmagos és az ohm-s terheléses teszt ügyében válaszolni, addig más elfoglaltságom van. Köszönöm a támogatást!
Mennyire jelent az problémát az LM2596-nál, ha a bemenő feszültség hullámzik? Tehát a trafó után vagy egy Graetz és nincs semmi pufferelés kivéve az LM2596 lábánál lévő 100 mikrós kondit.
Ilyen esetben a minimális bemenő feszültségnek (tehát hullámvölgyben a feszültségértéknek) mennyinek kell lennie, ha a kimenet 5V?
Tanulmányozd át az adatlapját.. dropout volt, szaturáció, hatásfok különböző feszültségeknél, típusoknál ( 70 ...90 ).
100 µF puffer is jó kis áramhoz, erről nem írtál. Mindent egybevetve nem árt 8 volt felett maradni.
Egy kis adalék.. gyári cucc, Vin=12 volt, Iin=0,72 A, Uki=5 V, Iki=1,4 A.
Kitöltés kb. 50 %, hatásfok kb. 82 %. Tekercs 80 uH, talán 0.35-ös huzal, nem forró.... hűtőlemez hőfok 45 fok körül 1 óra után... nyugodtan lehet fogni.. Kb. ugyanazok a mérési eredményeim, tehát nem hiszem, hogy neked 50-60 fokos lenne az IC. Ráadásul te 20 cm2-ről írtál, nekem 14 cm2 sacc. A menetszám érdektelen, nem bontom le, mert nagyon szépen van tekerve 2,5 sorban.
A terhelés maximum 0.5A.
Ipyeneket meg, hogy szaturáció hiába nézek, mert fogalmam sincs mit jelent
Ott még nincs vész, mert ez neked 0.2-0.25 A bemenőt jelent, U in= 8 V minimummal elmegy.
Ismeretlen, de hasonló formájú ferrit "spulnin" vadtekercselve 65 uH, 12 volt, 0.82 A input, 5,3 volt 1.45 A kimenő, hatásfok 78 %, kicsit forróbb ugyanakkora lemezzel...
Azt kell megnézned majd, hogy a schottky dióda katódján szép négyszögjel van-e. Ha gerjedést látsz, vmelyik alkatrész pozíció nem oké és több áramot vesz fel, mint kéne, ettől aztán sokkal forróbb lesz az IC. Megszórja a feedbacket. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
Idézet: „Feltételezem a tekercs magjának nem megfelelő anyaga okozhatja a melegedést, de ez csak részben lehet ok, más fórumokon is találkoztam a jelenséggel, de megoldással nem.” Nyilván nem ugyanazzal a maggal dolgozik mindenki.. nem ugyanazok a feltételek, a huzal, stb... nem tudni, a vas melegszik-e jobban vagy a huzal. Az biztos, a tekercs behelyezése se mindegy, mert ettől is lehet gerjedés és máris megvan a baj, ill. a hiba oka... csakhát ez már nem egy "összerakom és megy vagy nem" kategória.
Sziasztok!
Én csak segítséget szeretnék kérni. Nekem egy olyan Step up/down feszültség szabályzó/stabilizáló elektronika kellene, ami fix 12v dc tud leadni ugy , hogy a bemeneti feszültsége 9v-20v között legyen. Egy vezeték nélküli AV jel átvitelhez kell, 11,1-es eleinte, illetve később 14,8-as lipo akksiról fog üzemelni. Ha valaki tudna ilyen elektronikát eladót, vagy kapcsolási rajz bármi segítség, azt nagyon megköszönném. üdv
Mekkora lenne a terheles [A]?
Mellekeltem egy kapcsolasi rajzot max 1A terhelesre. Valoszinu meg tudod ott rendelni az IC-t, de tudok olyan rajzot is kuldeni ami megfelelobb lenne, csak nem tudom milyen alkatreszeket tudsz beszerezni.
A trafó pedig az adatlap szerint 1:1-es áttételű, 22 uH primerrel ( 4. oldal..).
Töltsd le, mert túl nagy az LM2587-es feltölteni. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
HA tekersz..... a trafó Ae legyen 15-20 mm2, légrés kb. 0.3 mm, 100 kHz-en kell mennie, ennek megfelelően válassz vasmagot ( N87 féle..).
A menetszámot próbatekeréssel állapítsd meg, 10...25 között lesz AL-től függően. Wattot nem írtál, 10-nél több tuti nem kell, így 0.3-0.35 körüli szálakból rakd össze és a szekundert tekerd be a két fél primer közé. Menetirányra figyelj, kezdet-vég pöttyökre. .............. E-bay-on komplett cucc 510 Ft. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |