Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Azt nem tudom megnézted e alaposan, hogy az általad linkelt műszer kapcsolása hány %-ban egyezik meg az LCM3 kapcsolásával?
Illetve egy idézet, az LC2 oldaláról: "The two 1000pF capacitors ("C" and "Ccal") should be fairly good quality (stability is important, accuracy is not . Polystyrene are preferred. " Röviden ők is a stiroflex-et ajánlják, de bármilyen másfajta is belerakható... Így amit én lényeges "drága alkatrész"-beli különbségként látok az maga a pic, amit így tényleg nem kell megvenned, ha már van az lc2-höz Amúgy nyákot meg rajzolhatsz újat az lcm3-hoz is... bár ahogy nézem ami van itt ehhez az lc2-höz nyák tényleg egészen egyszerűnek tűnik... Amúgy azt pontosan talán p_istvan tudja megmondani, hogy az lc2-höz képest (az esr mérés hozzáadásán, meg a dielektrikus veszteség mérésén kívül) mit adtak hozzá, és így jött létre az lcm3....
Nem néztem meg, ez a kapcsolás az egyszerűsége miatt tetszett meg nekem.
Az eredeti LCM3 panelt próbáltam átcopyzni, ugyanis túl kicsik a forrszemek sok helyen, én pedig csak 1mm-es fúróval tudok fúrni, szépen sikerült is, viszont nem tudtam a GND részt megoldani... Különben nem is akarok sokat költeni, azért is jó, hogy az LC2 PIC-je megvan már itthon. A tekercsben tudnál segíteni? Én az általam linkelt oldalon nem találtam semmi jó tekercset , de reed relét se, csak bizonyos reed csövet... Üdv!
Az általad választott helyett, a melléklet szerinti készüléket javasolom.
Régebben megépítettem hibátlanul működik. Ha megépítése mellett döntesz szükség esetén az assemblert is elküldhetem.
Onnan sajnos nem tudok sem induktivitást sem relét ajánlani.
Lomex: Induktivitás: 100uH 1A [55-01-86] ~ 100Ft. Relé: [42-03-12] ~ 300Ft. Mik is azok a drága alkatrészek? LCD, relé, induktivitás, a két pontos 1nF kondenzátor , stabilizátor, két tantál kondenzátor, három kapcsoló mindkettőbe kell. Marad egy kondenzátor (33nF) és pár ellenállás. -- De a műszer sokkal többet tud! Sajnos pont erre a 33nF -os kondenzátorra nem találok most forrást...
Szia!
Néztem én is a boltot, amit linkeltél, és ott én se láttam se reed relét se 100uH tekercset, legalábbis a keresőjüket használva, nem dobott ki találatot... Viszont, ahogy látom az a bolt szegedi, ahonnan vásárolni szeretnél, így megnéztem a RET-nél, és ott van reed is meg tekercs is, tekercsből talán a: "56-02-10 100 uH 15 % AX "Y" 1,2 A 0,08 Ω SC1223 O12x23,5mm" lehet jó, a dc ellenállása legalábbis eléggé kicsi, amúgy nem tudom, hogy megfelelő-e, de rengeteg fajtát árulnak még... Reed reléből meg kétfajta is van, az egyikben elvileg a leírás szerint van beépített dióda, a másikban nincs, viszont azzal nem ártasz neki amúgy se, ha teszel bele, akár pluszba is 49-03-01 SIL 05-1A72-71D REED 5 V 500 Ohm 200V/1A 1 Á.K. ZÁRÓ SIL4 +DIÓDA 49-01-76 SIL 05-1A72-71L REED 5 V 500 Ohm 200V/1A 1 Á.K. ZÁRÓ SIL4 (amúgy érdekes módon a "diódás" olcsóbb...) Amúgy az lcm3-nál azzal, hogy a "földet nem tudtad megcsinálni" , a teliföldre gondolsz, azt pl az Eagle a Polygon funkció használatával rá tudja rakni automatikusan a nyákra, szóval nem kell kézzel megrajzolni...
A 33nF az pl a HRelektronikában kapható X2 275V-os, ami 50Ft-ba kerül, bár a honlapjuk alapján ha jól tudom még mindig nem látszik, hogy mi van nekik készleten, de gondolom ha beszerezhető, akkor rövid időn belül, ha elfogy tudnak hozni...
De most, szintén a RET-ben rákeresve erre is, kiderült, hogy van nekik többféle is.
"33nF" kulcsszóra, a fölső 6 találat, mind X2-es 250-275V-os, ebből 3 féle elvileg rendelhető is (mert van ára)... 28..54Ft+ÁFA árkategóriában...
Bocsi, de valójában rossz dokumentációt küldtem, mivel hasonló, de más felépítésű LCF mérőt építettem meg. Mellékelten küldöm a dokumentációt.
Az LCM3-al szemben nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem igényel speciális, nagy pontosságú alkatrészeket, kivéve 2db 1%-os ellenállást. A tárcsás kapcsoló toló kapcsolóval kiváltható. Mérési elve egyszerű, hiszen a mérendő elem értéke határozza meg a szabadonfutó oszcillátor frekvenciáját. Majd a mért frekvenciából a Thompson képlet segítségével kiszámítja az L ill. C értékét. Ebből levonja a hitelesítésnél mért L ill. C értéket. Igaz, hogy ESR-t és mOhm-ot nem mér, viszont a teljes méréstartományban lineárisan mér. Különösen jobban viselkedik az LCM3-al szemben induktivitás mérésnél. Mielőtt bárki nekem ugrana az LCM3 védelmében. LCM3-at is építettem és sűrűbben használom is. De ha kétségem támad összehasonlító mérést is végzek.
Ezt megépítettem de mérésre nem volt alkalmas.
Mit lehet erre mondani? Attól, hogy esetleg rosszúl építetted. Még nem jelenti azt, hogy nem működőképes a kapcsolás
Van PICkit2 -d? Bővebben: Link
Ezt én is megcsináltam és nálam sem vált be. Ha jól emlékszem (már elég rég volt) a mutatott érték elmászkált, pontatlan és megbízhatatlan volt (több mérés, többféle eredmény).
Az LCM3 viszont teljesen stabil, jól használható.
Üdv. Mindenkinek, sziasztok!
Az LCM3-hoz sikerült egy AL125 14mm átmérőjű fazékmagot szereznem. Számításom szerint 28 menet fog kelleni. A rajta levő kb 0.1-es huzalból 7 párhuzamos darab lett, amit összesodrok. Összegyűjtöttem néhány bontott 1nF-os kondit is azonban különböző méretűek. Került egy FKC (Bővebben: Link) Polycarbonate film típusú 33nF is. A tekercset nem tudom megmérni, majd legfennebb a képen is látható folytóval megépítem a műszert, és úgy mérem meg a fazékmagosat. Véleményt kérnék hogy megfelelőek-e az alkatrészek, esetleg 1nF-osok közűl melyiket érdemesebb választani. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
Mellékelten küldök egy pár képet a mérési eredményekről. Nincs semmi baja ennek a készüléknek. Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani. Ilyen hibátlan dokumentációval egyetlen LC mérő sem rendelkezik. Mérési pontossága a teljes tartományban LC kisebb, mint 2%. S csak 10%-nál nem kisebb tűrésű alkatrészeket tartalmaz. Semmi speciális követelmény.
Egyedül a 4013-as IC nél vannak megkötések. A hálózati trafó primer oldalánál az LCM3 csak a fél tekercset tudta mérni (durva pontatlansággal) a teljes primernél meg sem nyikkant. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
A további képek. Gondolom meggyőzőek.
Szervusz!
Valóban, a magasabb mérőfrekvencia miatt a nagyobb veszteségű (vagy nagy DC ellenllású primer esetén > 1,5 - 2 kOhm)lemezes trafoknál lehetnek gondok, bár ennek ellenére úgy látom az én tapasztalataim lényegesen jobbak mint a Tiéid! Lehet, hogy frissiteni kellene a szoftvert? Bár az is igaz, hogy egy hálózati trafó tekercsinduktivitásának pontos értéke nem hordoz túl sok hasznos információt (számomra) Ez viszont igaz minden "mérőműszerre" Idézet: „Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani.” Mérések pimer és szekunder oldalon ->ekkor a betranszformált primer kapacitást is méri, a mért értékek mérőhdal is csak max 5-8% térnek el, igaz csak az egyik volt hálózati trafó a 23,3 H értékű: A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
Szervusz!
A fazékvasat nyugodtan tekerd meg a 28 menettel, esetleg 28,5 menettel, nem kell egészen pontosnak lennie (a gyári fojtónál még igy is pontosabb lesz) nem fontos méregetni. A képekből nem látszik a kondik felirata, de a két legkisebb szinte biztos, hogy nem jó, a két közepes akár lehetne jó is, de így látatlanban a legnagyobbakat használnám. (a polisztirol kondik fajlagosan nagyobb méretűek mint pl a polészter és társai) A 33 nF is lehet jó, az Uesr0 értékéből eldöntheted, de a javasolt mkp x2 zavarszűrő kondi sok helyen kapható és nem is drága. István
Köszönöm válaszod.
Az 1nF-osokon csak a gyártó neve, a kapacitás és egy 5-ös áll (valószínűleg 5%) Majd összeválogatok kettőt a legnagyobbak közül. (és az EEPROMba is műszerrel mért értéket írok)
Előkotortam a masinát, rosszul emlékeztem, az ugrálós egy másik fajta volt, ez a teljesen zöldeket mérő.
Idézet: „Csak jól kell elkészíteni és főleg beállítani.” Erről írnál néhány mondatot, mármint a beállításról. Az eredeti doksi angol nyelvű, és lehet, hogy nem értettem meg mindent belőle. köszönöm A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
Szia
Az LCF méter beállításához a lcfchange.txt ad segítséget. Alapjában a klf. gyártmányú HCF4013-as IC-vel van a probléma Kapacitásmérő módban a következők szerint: HEF4011BP nincs probléma HCF4011BE parazita oszcilláció 6MHz körül MC14011BCP parazita oszcilláció 2MHz körül RS4011B parazita oszcilláció 4MHz körül Megjegyzés: drHutale féle mérőben is azonos probléma van. Ő szoftveresen oldotta meg a problémát. A klf. típushoz más-más szoftvert ajánl. Az LCF mérő szerzője úgy oldotta meg a problémát, hogy a 4011 6-os lábát egy 68pF-os kondival leföldelte. Szükség szerint további javítási lehetőség R4= 2kOhm R3 = 20kOhm csere ez esetében az asm file 580-ik sorában a "movlw 22" helyett "movlw 44" beírni.Ez esetben a méréshatár 50%-al csökken. L mérés hitelesítésénél (nullázás) az L-C mérőpontokat rövidre zárni nyomógombot megnyomni. C mérésnél L-C nyitott nyomógombot megnyomni. Az első mérés előtt mérési korrekciót kell elvégezni a következő szerinti: L korrekció: Készüléket kikapcsolni, üzemmód L állásban. Nyomógomb nyomva tartása mellett bekapcsolni, a kijelzőn 100 jelenik meg. L állásban a nyomógombot nyomkodva ez az érték csökkenni fog C állásban a nyomkodásra növekszik. C korrekciónál ugyanígy kell eljárni, azzal a különbséggel, a nyomógomb nyomva tartása mellett a bekapcsoláskor a C üzemmódban legyen. A fentiek ismeretében jöhet a hitelesítés: L esetén mérjük meg egy ismert értékű (etalon) induktivitás értékét, ha a kijelző kisebb értéket jelez, akkor az L korrekciónál ismertetett módon a 100 értékét növelni kell, ha nagyobbat, akkor csökkenteni. C esetén ugyanígy kell eljárni. Ezeket az értékeket a PIC automatikusan rögzíti. Az általam készítetben 10% tűrésű poliészter kondenzátorok vannak. ST HCF4011BE IC-vel készült. Ezzel sem tapasztaltam semmiféle parazita jelenségeket. Az eredeti kapcsoláson semmit sem módosítottam. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Bocsi az 5-ös lábra kell kötni a 68pF-et
Köszi a leírást. Rászántam a délutánt, kicseréltem a PIC-et, a programot, a 4011-et, kalibráltam, ahogy leírtad, de még mindig nagyon messze van egy műszertől, bár tény, hogy sokkal kevésbé lett pontatlan. Olyan 5-10-15 %-ot csal, minél messzebb mérek a kalibrált etalontól. (Szerencsére vannak 1% kondiból több különböző, valamint " A" tűrésű kondijaim nF és pF tartományban szintén több érték, így jól megítélhető a pontosság hiánya. Az a bizonyos " A " tűrésű valami brutál pontos, nem is százalékos, hanem valami ezred százalékos pontosságú)
Jó napot kedves fórumozók!
Egy kis bajba keveredtem: tegnap elkészítettem az LCM3 paneljét (mivelhogy végül úgy döntöttem mégiscsak azt építem meg) , viszont ma, amikor elkezdtem fúrni (bár eddig is tartottam attól, hogy nem fogom tudni szépen elkészíteni) akkor jöttem rá, hogy kidobhatom a panelt a szemétbe. Patronos Proskit fúróm van, amibe 0,5-ös (túl kicsi) 1-es, 1,5-es stb. szárak mennek bele, s az 1-es annyit kiszedett a legtöbb forrpontból, hogy forraszthatatlan maradt, hisz nincs mihez forrasztani. Megpróbáltam átrajzolni az eredeti rajzot, csatolom is, hogy mi lett a vége (néhány helyen még változtatni fogok), de szeretnélek Titeket megkérni arra, hogy nézzétek át, a hibáimat javítsátok ki, finomítsatok rajta, ha tudtok! Ha valaki járt már így, s van saját tökéletesen működő rajza, azt is szívesen elfogadom! Remélem tudtok segíteni!
Szia!
Esetleg nézd meg ezt.
Köszi, de ez talán még alkalmatlanabb , mint az eredeti...
Igen, jó lenne nekem is kicserélni, csak kérdés: hogyan?... Először venni kéne tudni valahol megfelelőt.
A NYÁK készítő rovatban már leírtam, hogy 0,5÷0,6 mm-es furatok készítéséhez, pláne keményfém fúróval minimum ERRE és ERRE lesz szükségetek. Az első helyett persze megfelel annak 12V-os változata is. Sok mindent kipróbáltam már ebben az ügyben, de eddig ez vált be a legjobban.
Válaszom a "ne költsünk sokat, de mégis sikerüljün a 0.6 mm -es fúrás" problémára volt.
Rendben!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |