Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2373 / 3985
(#) Raspun hozzászólása Aug 27, 2014 /

Hello!
Építettem egy rádiót(Bővebben: Link ) de nem működik. Elmondom miben nem vagyok biztos: a drót a megadott paraméterek szerint van egy 5mm átmérőjű hengeré hajtott kartonpapírra feltekerve. Egy gerjesztő nélküli piezo hangszóró van benne. Ez a trimmer kondi van benneBővebben: Link ,és ez a potenciométerBővebben: Link . Az antenna egy rádió teleszkópantennája ezen a módon Bővebben: Link (a képen). Ezek közt van a hiba?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) Raspun válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

A henger keresztmetszete nem biztos hogy szabályos kör.(kisebb eltérések vannak de nagyjából henger).
(#) gaben110 válasza reloop hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Egyszer már bontottam meg, mivel gyárilag ojan kevés a puffer a végfokozatnak hogy fél hangerőnél már led majd kialudt tortyogott stbb, sőt már volt szervízbe is,mikor megvettem kb 2 hét után elkezdett recsegni ropogni vissza kellett vinni garanciálisan megjavították,és nagyon silány a belseje majd csinálok képeket, amin csak tudtak spóroltak vele senkinek nem ajánlom ezt a hangfalat.Egy jobb pc -s 2.1 nagyobbat szól.Potméterek újkora óta recsegnek az összes...gyárilag ien, üzletben azt mondták 24 ezer ft ért mit várok ne reklomáljak.
(#) kadarist válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Szia!
Használj normál dinamikus hangszórót és úgy is próbáld ki.
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Egy 5 mm átmérőjű fúró szárára jobb lett volna. Ha 0,6 - 0,8 mm átmérőjű CuZ tekercselő huzal öntartó, és a menetek össze - szét húzogatásával könnyebb hangolni.
(#) Raspun válasza kadarist hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

(#) kadarist válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Nem, hanem például ez.
(#) kendre256 válasza Raspun hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Miért nem próbálkozol egy rádiókapcsolással? Mert ez minden, csak nem az...
(#) nem hozzászólása Aug 28, 2014 /

Sziasztok!
Egy kis fogyasztású LED-villanót szeretnék építeni (ritkán villanjon egy nagyot).
Kaptam javaslatot egy kapcsolásra, amit megépítettem (alább csatolom).
Ez ugye úgy működik, hogy töltöget egy kondit egy ellenálláson keresztül, és ha a feszültség elér egy szintet, a tranzisztort nyitja a shcmitt-trigger, és villan egyet a LED (visszaejtve ezzel a feszültséget a kondenzátoron), majd így tovább előről.
A kérdésem az, hogy szerintetek miét van az, hogy DC_IN=6.3V alatt a LED folyamatosan világít? Felette működik a dolog... elvileg CD4093 egy CMOS IC és 3V felett már muzsikálnia kellene...
Köszönöm!
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Van ötletem, de megerősítést kérek!
Kimértem, hogy fehér LED esetén jóval magasabban van ez az érték, mint pirosnál... talán a tranzisztor és a LED együttes nyitófeszültsége miatt lehet.. a LED + tranyó nem tud kinyitni rendesen, hogy levezesse az áramot, ezért folyamatosan fenn áll a nyitási feltétel (a schmitt-tiggerek vezérlik a tranzisztort) és így beáll egy egyensúlyi állapot. Jól gondolom?
(#) moltam válasza nem hozzászólására (») Aug 28, 2014 / 1

Ha ez a gond, próbáld földelt emitterbe kötni a led tranyóját. Ekkor kell ugye bázisellenállás és invertált jel kell.
(#) nem válasza moltam hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Érdekes módon földelt emitteres kapcsolásban nem akar működni (GATE-en 0.9V és nem nyit a tranyó, akármekkorára állítom is a DC_IN-t), de ha beteszek például egy N-csatornás FET-et (2N7002) "földelt source-os" kapcsolásban (a LED a kondi(+) és a DRAIN közt), akkor megy a dolog, csak még így is magas a szükséges működtetési feszültség (5.8V fehér LED-del)... nekem ennek 4V környékén már működnie kellene.. akksi töltést szeretném vele indikálni, és kevés a delej egy LED folyamatos üzemltetéséhez..
(#) moltam válasza nem hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Bázisellenállást mekkorát tettél be?

47 Ohmos ellenállást.. mindezt amolyan megérzésből.
Egyébként FET-tel,piros LED használatával már 3.5V-ról működik, tehát, ha lemondok a fehér színről, már lehet jó a dolog...
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014

Szerintem kevés lesz. Hány voltról kéne hogy menjen? Próbálj egy 470 ohm ost
(#) lukacsp válasza valaki2233 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

A csatolásban lévő erősítőt kösd utána.

DOC140828.pdf

Jobb a helyzet! Kb 3.6V-ról elmegy ez is, mint a FET-es verzióm. Innentől végül is mindegy, hogy FET vagy BJT, csak azt mondd meg kérlek, hogy mitől van az, hogy 47 Ohmos bázis ellenállással nem megy, 510 Ohmossal meg igen, illetve, hogy földelt emitteresben miért kell kisebb feszültség a tranzisztor+LED-nek mint az eredeti kapcsolásban! Köszönöm!

Földelt emitternél a nyitáshoz a b-e dióda feszültsége kell csak, ami 0.7V kb. Emitterkövetőnél a b-e dióda lényegében sorba van a leddel, a nyitófeszek összeadódnak. Kis ellenállással azért nem ment szerintem, mert az ic nem szerette a túl nagy terhelést, annyira leesett a kimeneti fesz, hogy nem nyitott a tranyó. Ja és itt ez a link.

Köszönöm!
(#) nooorbi hozzászólása Aug 28, 2014 /

Sziasztok!

3A-t kellene kapcsolnom egy 1,5A-t bíró kétállású kapcsolóval.
A kapcsolóra 1,5A 250VAC van írva. Lehetséges hogy kisebb feszültségen nagyobb áramot is bírna? (A tápfeszültség max 4,2V.)
(van olyan kapcsoló aminél szépen meg van adva hogy hány volton hány ampert bír és ahogy a feszültség csökken úgy nő az áram)

Ha nem bírná akkor pedig kellene valami kapcsolás amivel megoldható.
A hely elég szűkös, a kapcsoló lecserélése nem megoldható(ilyen kialakítású és méretű 3A-es kapcsolóról nem tudok). Erre keresnék valami, lehetőleg minél egyszerűbb és kisebb helyre bezsúfolható megoldást.
(#) lukacsp válasza nooorbi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Kapcsold vele nyugodtan a 3A-t, semmi baja nem lesz.
(#) nem válasza nooorbi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Szia!

Sajnos a maximális megengedett áram jelen esetben nem függ a feszültségtől, a melegedés az átfolyó árammal arányos. Ugyanakkor én nem vagyok biztos benne, hogy 3A-t nem bír el az a kapcsoló valójában
Egy próbát megér... járasd a cuccot, és nézd meg, melegszik-e a kapcsoló, illetve egyáltalán kibírja-e!
És ha igen, használd!
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Aug 28, 2014 / 1

Hello!
- A CD4093 Schmitt triggeres bemenetű. Vagy is a bemenetnek van hiszterézise. (De ez alapkövetelmény is a működnél.)
- Az adatlapból látható, hogy 5V tápfeszültség esetén a felső küszöbfeszültség (25°C-on) 3,3V, az alsó 1,8V. Nyilván kisebb táp esetén ez még kisebb.
- De az oszcillátor csak akkor működik, ha a kondit a 3,3V fölé tudod tölteni, kisütni pedig 1,8V alá. Ha a Led nyitó feszültsége magasabb, mint az alsó küszöbszint, már is bukott a mutatvány, hiszen a bemenet nem tud 1,8V alá menni.
- Viszont jobb lesz a helyzet, ha közös emitteres kapcsolásban használod a tranyót. Mert ekkor a bázisáram nem tudja nyitva tartani a Led-et. A töltő ellenállást (R4), pedig nem a tápra kötöd, hanem az első kapu kimenetére. Mert akkor kisütés alatt annak szintje alacsony, és nem tölti ekkor a kondit. A Led ugyan ki fog aludni, ha a kondi feszültsége kisebb lesz, mint a Led nyitófezsültsége, de a kondi további kisütéséről az R4 gondoskodni fog..
- Nagyobb bázisellenállással való működésnek vélhetően az a magyarázata, hogy ha kicsi, a bázisáram is megtartja a Led nyitófeszültségét, és az nem tud csökkenni. Kisebb bázisáram, kisebb nyitófeszültséget jelent a Led-en..
(#) nooorbi válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

És hosszú távon is fogja bírni?
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Hello!
Többnyire értem. Vagyis azt értem, hogy miért csak egy bizonyos feszültségnél magasabbról működik, tehát az alapprobléma már tiszta.
Azt viszont nem értem, hogy a közös emitteres kapcsolás hogy jön a képbe...Megnéztem, hogy néz ki egy ilyen kapcsolás, és ha jól értelmezem, a terhelést (LED-et) a tranzisztorral párhuzamosan kellene bekötnöm... ? .. Mindenesetre azt mondod, azért lesz jobb, mert a bázis áram nem tudja nyitva tartani a LED-et... erre végül is a FET is jó megoldás, nem? hiszen a GATE el van szigetelve.. VAGY lehet, hogy a földelt emitteresre gondoltál (mint, ahogy moltam is ajánlotta), és annak a magyarázata így végül is világos (hiszen ugye az volt a problémám, hogy alacsony fesz.-ről halványan, folytonosan világít a LED).
Az R4 máshova kötését még kipróbálom!
Köszönöm!
(#) nem válasza nooorbi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

noorbi, próbáld ki! Ha 5 perc alatt semmilyen kézzel érzékelhető melegedést vagy tönkre menetelt nem tapasztalsz, akkor biztosan fogja!
(#) nedudgi válasza nooorbi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

A feltüntetett értékek a garantált, x üzemórára, y kapcsolásra vonatkoznak. Az egyenáramú kapcsolt áram rendszerint kevesebb, mint a váltóáramra megadott.
Azt nem mutattad meg, hogy mit kell kapcsolni, milyen kapcsolód van, milyen volt a régi. Így tudunk tippelgetni, jó móka...
(#) nem válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Én úgy tippelem, egy LiPo akksiról hajt meg valamit az alapján, hogy azt írja: "A tápfeszültség max 4,2V"... 4.2VDC azért nem egy nagy rocknroll, tehát erre alapoztam, hogy ha nem nagyon melegszik neki az elején (ami csak akkor fordulhat elő, ha a kapcsolót nagyon spórolósan tervezték), akkor jó lesz..
(#) nedudgi válasza nem hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Én is ilyesmire gondolok, a méretből és az áramból kiindulva pedig egy elemláma lesz az alany. De majd a kérdező megmondja a tutit.
(#) nooorbi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

ezzel a kapcsolóval akarom, vagy ezel és egy 10W-os LED-et akarok vele kapcsolni. (persze LED meghajtón keresztül, de max fokozatban egy jó aksival megvan a 3A)
Jelenleg billenőkapcsolóval van, ez 3A-t bír, de nagy, sérülékeny és nincs hozzá normális vízzáró sapka (mert vízállónak kell lennie, még az után is ha zuhan pár métert)

Kipróbáltam, pár percet ment, amitől egy picit melegedett. Bár a műanyag ház miatt nem tudom hogy belül mennyire melegedett.

És igen, lámpa lesz. De most a szokásosnál is strapabíróbbat kell csinálnom.
Következő: »»   2373 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem