Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
270 n kondit soba és egy 4048 diódát párhuzamosan záró irányban. Ha ellenállást használnál kb 3 w teljesítmény esne rajta és melegedne !
Így, ahogyan a mellékelt ábrán látható?
Itt most a kondi mire kell?
Áramkorlátozásra? A dióda 07-es feszültsége elég egy lednek? A led elé nem kell egy ellenállat? A fon rendszeréről aki tud valami részletesebbet, az lécci világosítson fel msn-en: zoltan.bagi@hotmail.com Kössz!
A kondi az előtét ellenállást helyettesíti , nincsrajta veszteség nem melegszik a dióda a visszáramok levágásáról gondoskodik .A rajzod jó! Ha kell leirom holnap a számitó képletet a kondi méretezéséhez! És kédezem mi az a fon?
"Tudás"?
Attól függ mid van. Van egy rajzod? Be kell szerezni az alkatrészeket ( ha nem tudnak azt adni ami kell tudnod kell mi jó helyette ) Alkatrészek mérete alapján meg kell tervezni a nyákot. Ehhez sok idő. (de ezt csinálhatod kézzel (kockás füzetlap és ceruza) vagy géppel (nyákterező program) ) A tervedet át kell vinni, a nyák lapra. ( kézzel sima pontozó maratás álló tus ) vagy ( géppel nyomtató kinyomtatód, vagy a vasalásos technika, vagy pozitív20 fotólakk. Itt előhívó is, kell) Nyák lemez maratása ( itt a marató folyadékok, illetve tálak, amibe csinálod. És jól szellőző helység, de ez folyadék függő) Az alkatrészek beültetése ( fogó a hajlításhoz és a méretre vágáshoz. Forrasztópáka, és ón, a beforrasztáshoz ) Kell egy táp hogy próbálni tudd az erősítőt. ( áram, és feszültséget, be tudd állítani ) És itt jön a legnehezebb. Mérni feszültséget, áramot, jel alakot. és javítani vagy beállítani. ( itt kell a tanulás, ami lehet iskola, vagy csak otthon, de ezek évek kérdése. És kellenek a műszerek ami nem kis összeg) És akkor márt jó úton haladsz, ha el tudod dönteni, ennek neki tudok állni, vagy a képességeidet meghaladja, és tovább kell tanulni. Lehet hogy nem írtam le mindent, akkor a tudásom ennyi. Vagy van ami nekem, márt kézen fekvő. Kb 35éve építtetem az első detektoros rádiót nyári szünetbe. Következő évbe 5tranzisztoros szupervevőt. Ez most márt mosolyogni való, de akkor beszerezni pl-:OC1070 tranzisztort vagy OA1160 diódát nem volt olyan egyszerű. 100W erősítő? Ha 20W talált valaki márt nagy szó volt. És a műszerekről ne is beszéljünk, jel formáját 1980 –ban láttam először ( talán volt 0,2MHz a skop ). És akkor NET se volt. Ahol minden, vagy majdnem minden, meg van. Ajánlatom: Olvas. És utána, olvas. Ha nem érted, olvasd el még egyszer. Ha így se megy, olvas utána a dolognak. És ha mindig nem tudod, kérdezd meg.
Nagyon megköszönném a képletet! (nem elektros vagyok, de szeretek ezt-azt építgetni, biztosan kell még máskor is)
Köszi, hogy segítetél!
Szivesen máskor is a képletet holnap megpróbálom megkeresni! ÉS mi az a fon? Ja és a kondi itt legalább 400v os!!!!
Ez a 400V-os az ugye már nem nekem szól?
így utólag olvasgatva.... gondolom nekem szólt a 400V...
Akkor olyat veszek holnap
Én inkább így csinálnám.
A 510K ohm azért kell hogy a kondi kisüljön ha márt nem kap 230V –ot. A 510….560 ohm ez korlátozza a kondi töltődéséből adódó hirtelen áram lökéseket. A 1N4148 nem engedi a feszültséget felmenni amikor a LED nem világít. Ha kétirányú LEDet raksz bele, el kell hagyni. Mert az egyik irányba nem világít. A kondi nem elektrolit csak sima de a min 400V kell neki. Mert 230V -on kb. 325V a feszültség csúcs.
kösz mindent...szóval bonyolult dolog de sok idővel ésszel pénzel és akaraterővel meg lehet tanulni egyéletemegyhalálom
Köszi a választ,sajnos nem lettem sokkal okosabb.A nagybetűkkel írást nem kiabálásnak szántam, eddig még nem tette senki szóvá.Üdv.
Hali megtaláltam a képletet C=I/6.28*U*F
C a kondi értéke farádban I a led árama amperben U a feszültség F afrekvencia
sziasztok
azt szeretném kérdezni hogy ellenálláskat, tranzisztorokat meg ilyeneket hol lehet venni? meg láttam h van egy csomó fajta ic például és hogy azokat honnan tom h mire működnek jah és a NYÁK készítésről tuttok vmi részkletes leírást? egy erősen kezdő
Ja ahogy mondtuk a kondi mindig 2* es feszültségre méretezve!!!
Körülbelül, igen.
És ha lehet, próbáld egyszerű kapcsolással. 10 alkatrészes kapcsolásba is, bele törhet, az ember bicskája. Próbáld meg az astabil multivibrátort. Ellenállás, kondenzátor, dióda, tranzisztor, van benne. Pár száz forintból el lehet játszani. És ha a LED mint kijelző, helyére izzót teszel majd trafót, kész is van egy feszültség átalakító. Ehhez persze márt, több alkatrész kell, és nem 1-2 száz forint. De gépkocsi erősítőkbe, márt, lehet használni 14V ból lehet akár +/-, 40-50V is. Vagy busz, teherautó, 24V –ból csinálhatsz 12V –ot és ezekért még, fizetnek is. Persze ha megfelelően működik. És két tranzisztorból indultál ki. Ne mindjárt 20 tranzisztorosat válaszd, aminél mind a 20 –nál, figyelni kell a munkapontra. Igen, gondolom fiatal vagy. És a erősítők, érdekelnek. De a multivibrátorból, ha jól csinálód, megtudsz élni. pl.: kapcsolóüzemű táp, annak is ez az alapja.
ja tényleg fiatal vok kemény 9-ik es.össze van vonva a biosz föci kémia fizika.idén csak föci van jövőre meg csak fizika lesz mer ez ilyen beteg suli.
az egésszel egyébként az a bajom hogy azt se tudom hol kezdjem.mármint veszek alkatrészt meg megépítek egy két egyszerűbb dolgot de mind hiába ha nem értem.és akkor hogy csináljak saját kapcsolási rajzot
Ahol lenyitottad ezt a lapot, ugyan ott van
Idézet: ott megtalálod a választ, csak vissza kell lapozni.„NYÁK készítés kérdések” Ha a google keresőbe beírod 1K ellenállás nekem 19800 találatom van. Gondolom neked is ennyi lesz. Nincs más dolgod, mint kiválasztani 30-100 céget aki eladással foglalkozik, és számodra legjobbak az árak. Az IC –re hasonló, amit tudok mondani. Ott ***.pdf formát keressél és megkapod az adatlapot. Amiből kinézheted, milyen feltétellel, használhatod.
Szia!
Köszönöm a képletet! Nem tudtam megvenni a kondit, mert nem volt 400V-os vagy annál nagyobb. Majd legközelebb
Mint márt írtam olvas
Kérd el a fizika könyvet alapok benne vannak. Nem az erősítő alapok, hanem az elektronika, alapok ohm törvény stb..stb. Vagy könyves bolt Itt ajánlom U.Tietze-Ch. Schenk ANALOG ÉS DIGITÉLIS ÁRAMKÖRÖK című könyvet. A felét se fogod meg érteni, de az alapoktól kezdi. Igaz röviden. Ha gyártás, nagyon alapok kell, akkor antikvárium pl.: Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve. Igaz, mindegyiknek csak egy részét tudod majd hasznosítani. És lehet, hogy a sok képlet, számolástól elmegy a kedved. A neten is van. De akár itt a hobbielektronikán is van. Idézet: .„Gyűjtemény>iskolai anyagok” De ha írni, és kérdezni szeretsz, az más.
sziasztok
Tudnátok csatolni nekem 1 olyan rajzot amin le van írva pcl85-ös cső "lábkiosztása" (Lehetőleg magyarul) Előre is kösz Üdv:Root
szívesen olvasok meg nem megy el a kedvem a képletektől se csak annyi a szakkifejezés a megyarázatokban is hogy nem értem meg.De akkor keresek valami nagyon alapot
kösz!
Ashen skype van? telefon program. Illetve hallgató mikrofon. Ha van, privátba közöld a neved. Én is közlöm, és beszélgetünk. Mert írni, nem szeretek.
Sziasztok
szeretném ha segítenétek értelmezni ezt a mondatot: szerezzünk egy 230/6V kimenetű trafót és a szekundereire kössünk rá egy 230/8V kimenetű trafót, de a 6V-os trafó szekunderére menjen a 8V-os trafó szekundere (én így csináltam), ha így oldjátok meg akkor a fűtést az első trafó szekunderéről, az anódfeszt pedig az utolsó trafó primeréről táplálhatjuk. rajzoltam 1 rajzok így kell?
Pl. BC300-assal. A különbség annyi, hogy a 300-as 120V-ig bírja, a 301-es csak 90V-ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |