Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Szerintem sincs azzal a DC-vel semmi gond, nekem +12V és -12V között van a fűtés, a szabályozás 0 és +5V között működik, PIC-kel. Egy átalakított, megerősített -12V-os ágú PC tápról megy.
A legfrissebb dolgok még nincsenek fent, de az alap innen indult ki, ez fejlődött még tovább: Bővebben: Link
szeva
mágneses hatás??nem gondoltam ilyenekre, de elképzelhető...(nem réz heggyel.) a hegy egy darab réz galvanizálva.. a műer je 1, vagy 1 alatti (nem emléxem pontosan, hogy para vagy diamágnes )... szal innét nincs is értelme mágneses hatásról beszélni... szerintem ja megskeráztam már az alkotásod nagyon pipec.. én nme értek a picekhez .. meg erre a feladatra (szabályozás, kijelzés) van elég "analóg" áramör .. (ICL7107is félig analóg ) tied az kicsit bonyolultabb,és többet is tud, mit az én paraszt verzióm.. XD
Az LM324 tud egy tápról 0-n lévő bemenettel is helyesen működni. A kimenet is eléggé le tud menni a nullához. A hőelem jele nagyon kicsi, és mivel nincs DC szinttel megemelve, ezért ilyen műveleti erősítő az alkalmas ide.
Még egy kérdés A fetes megoldás működik váltó feszültséggel
Én sem a hegyre gondoltam, hanem a fűtőszál körül, mint áramjárta vezető körül kialakuló mágneses térre. A fűtőszál pedig eleve messze van ilyen szempontból a hegytől, ráadásul egy, vagy inkább két cső is van körülötte, amik szvsz valamilyen vasszármazékok, így elvileg árnyékolnak mágnesesen. De mondom, én nem tapasztaltam semmiféle mágneses hatást a páka környékén.
sztem ne próbálkozzvele
(sztem a fet tud AC-t is vezetni ha a Ugs állandó, és független az AC től, de, mit szólna hozzáá, hogy a drain áram negítív értelmű nemtudom, talán semmit) triak meg egy optodiak és kész... vagy egyenirányítasz, de akkor a fesz emelkedik 1,41 szeresre.. ezért 24V os trafó helyett 17-18 V körüli kellene..
Kicsit önképzési céllal is vágtam bele a PIC-es verzióba: egyrészt a PIC-ekben kicsit nagyobb gyakorlatot szerezni, másrészt a szabályozástechnikába is belekóstolni.
A szoftverben működik digitális szűrő, PI típusú szabályozás, szóval van benne elég sok nyalánkság. A legutolsó verzió 18F2321-gyel lett összerakva, a végén írtam hozzá bootloadert, így már a soros porton keresztül lehet a szoftverét frissíteni, nem kell hozzá programozó eszköz. Lehet, hogy korábban már mutattam, beteszek néhány képet a legutolsó megépített verzióról.
hát ilyen szepontból sztem a váltó a "veszélyes"ebb
szaggatottan állandó egyirányú B nem sok zavart kelthet.. ellenben az 50Hz es szagagtott szinuszosan változó B vel .. de minek ezel foglalkozni?? olyan messze van a hegy végétől, és olyan kevés menet van a fűtőbetétbe + ahogy mondtad árnyékol a fém... ha ez nagy baj, akkor térjünk vissza a parázsban melegítős cinezőre XD lol
Tetszik nagyon a pices állomásod de nem úgy kezdtük a beszélgetést hogy egyszerüsítés Apropó menyibe kerülne ha meg vehető volna
Aki nem hiszi hogy rossz dolog DC-vel fűteni pákát, az kapcsoljon egyenáramot egy kattogós Wellerre és járassa egy darabig! Egy idő után már nem fog elengedni a mágnes és felizzik a páka!
[off]
Idézet: „Egy idő után már nem fog elengedni a mágnes és felizzik a páka!” solomon nem egyenlő a wellerrel szerintem, már csak azért sem, mert a solomon nem kattog és nincs benne mágnes sem.. van solomon-od próbáld ki DC-vel.... bocs, hogy okoskodok
Tisztában vagyok vele, hogy a Solomon pákában nincs mágnes és nem kattog. Ezt eddig is tudtam...
A hozzászólásomban a fűtőbetét mágneses 'képességeire' utaltam.
azt már kitárgyalták, messze van a hegy..
Idézet: „azt már kitárgyalták, messze van a hegy..” Az nekem kevés. Na jó, ne csak a levegőbe beszéljünk; kipróbálom a Solomont egyenárammal. De erre csak januárban kerül sor.
Sziasztok!
Most szeretnék pákát venni és gondoltam így vásárlás előtt megkérdem az írás-tudókat, hogy mi a különbség ezek között: http://elektroexpressz.hu/shop_art.php?shop_id=5495&cat=188804 Főleg a JLT-02 és a Fahrenheit 28001, 02 és 03 közötti difi érdekelne, mert ahogy elnézem árban nincs nagy különbség. Ja és ez az ESD mit jelet? Előre is nagyon köszönök minden segítséget.
Hali én úgy tudom hogy tetvérek a jlt a Farenheit felújított változata
Na szevasztok!
Szabi83 jóvoltából sikerült összeállítani az attila féle pákaszabályzót. Nos eggy kis problémám lett közben mert a trafóm terhelten 17V-ot ad ami elegendőnek is bizonyul hozzá csak itt jött egy problémám. Mégpedig hogy kellene hozzá eggy kistrafó is magához a szabályzó rész táplálásához amit én kiváltanék oly módon hogy eggy diódasorral leszedem a feszt az eredeti 17v-ból ez eddig okés is mert működik is. A szabályzó résznél lévő stabic előtt 15V-ra sikerült leszedni a feszt de ez a kis tokozású stabic nagyon melegszik.Sok neki előtte a 15V? Normális ez a melegedés ennél az ic-nél? Vagy valami gond lehet hogy ennyire melegszik?
Na szia a stab nálam is meleg én tettem rá hűtőbordát(amekkora odafért) mások külön kistrafót tettek bele válassz
Normalis ez a melegedes mert nagyobb feszultsegrol uzemelteted igy a folosleget hove alakitja.Valaki itt mar alkalmazta a 2X12 V-os taplalast igy a stabkocka nem izzad ,hogy eloalitsa a 8 V az elektronikanak.
Kivancsisagbol en is megepitettem ezt az egyszeru kapcsolast de eleg szerenyen teljesit ...vegul is hasznalhato de tovabb lehetne bonyolitani pl. egy AD 595. Fere
Bocsi de most én erről a picike tokozásúról kérdeztem nem a to220-as tokról.
To 220 ast használj a pici tokos nem fogja bírni túl melegszik és lekapcsol nálam hűtés nélkül a to 220 is leoldott.
Oké rajtavagyok a témán csak nincs hirtelen 8V-os verzióm.Van 5 és 12V-os.Zokon venné a vezérlés a 12V-ot?
Szerintem tedd be az 5v ost de emeld fel a common lábat egy 3,9 es zenerrel
Hello!
Én is megépítettem Attila szabályzóját. Arra lennék kíváncsi, hogy valahogy be lehet-e állítani hőmérős műszer nélkül elég pontosra. Előre is köszi
Szia be lehet ha van vagy ha kérsz kölcsön egy ojan digit multimétert amihez van hőmérőszonda és tud legalább 500 c°-ot
Nem hiszem, hogy multimétert tudok szerezni, esetleg valami infrás hőmérőt vagy mi az. Az alapján nem lehet valahogy megoldani, hogy a hőelem hány °C-on hány mV-ot ad le?
A forrasztóállomás paneljára csak a segédtápot add rá, a pákát fűtő 24V-ot ne! Ez után a forrasztópákának a végét lógasd forrásban lévő vízbe. Kis idő múlva, amikor a kijelzett érték már nem változik, akkor a helitrimmerrel állítsd be, hogy a kijelző 100-at mutasson.
Jobb ötletem nincs.
Még a nullát lehetne beállítani olvadó jégbe dugva a pákát. Ha két ponton be van így állítva, akkor elvileg jól fog mérni.
Az infrás hőmérőt ki se próbáld anyira kicsi a páka felülete hogy nekem a lézeres sem mutatott értelmes értéket!Csak tapintó hőmérő jó!
Szerintem az infrás hőmérő is használható. A pákával meg kell melegíteni egy nagy ónpacnit vagy valamit...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |