Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcillátor építése rajzok

Témaindító: Kartalljani, idő: Máj 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) davix95 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Köszönöm a segítséget csak az a baj hogy nem tudok honnan be szerezni egy CD4016-ost (nincs semmi pénzem bár az alkatrészek kijönnének de már a postát nem tudom ki fizetni ) Úgy hogy valahogy ezekkel kéne meg oldani : CD4060, CD4053bcn?CD4094BCN,CD4094BEés CD4066BE nem tudom hogy ezek egyáltalán jók e erre a célra de még soha nem foglalkoztam ezekkel de most nagy szükségem volna rá még NE555 ösből van itthon vagy 3 db. Az sem baj ha csak 4Hz,2HZ,1Hz van a 0.5Hz kimarad nem baj de csak ezek álnak a rendelkezésembe bár szerintem a felá másra való.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) pucuka válasza davix95 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Nem nagy választék, a 4016 mire kellene? az egy analóg kapcsoló, ide nem jó. a többi multiplexer, meg shift regiszter. Frekvencia osztásra egyik sem jó. Ha elég a 3 leosztott freki, akkor jó a CD4060.
Ha a pontokkal aláhúzott típusszámokra kattintasz, akkor rögtön felhozza a HEStoréban levő alkatrészt, ott megnézheted mindjárt az adatlapját is. Minden információ rajta van, amire szükséged lehet.

Le tudná nekem írni hoyg mit hova kell kötnöm ? pl hanyas lábain van a ki menet meg a resetet tenni kell- e valahova ? Köszönöm a segítséget. Miután el küldtem láttam hogy ki írja mi mire jó hcf 4060be van az alkatrészre írva de utána néztem és az írja rá ,hogy 14-stage ripple carry binary counter/divider
(#) Moderátor hozzászólása davix95 hozzászólására (») Ápr 22, 2014

Akkor most próbáld ezt úgy leírni, hogy az ork nyelven nem beszélők is megérthessék!

Azért a digitális áramkörökkel foglalkozás feltételez némi jártasságot.
A bináris osztó 2 -vel oszt Ha 14 fokozat van egymás után kapcsolva (ripple carry) akkor az 2^14 -et oszt. Resettel lehet minden számlálót alaphelyzetbe állítani, (0) ennek csak akkor van jelentősége, ha pontos időzítést akarsz készíteni. Jelen esetben nincs rá szükség, hagyd szabadon. Az áramkör alkalmas számlálásra, de Te frekvencia osztónak (divider -nek) fogod használni.
A kimenetei az adatlapon világosan látszanak, két kimenet között pontosan feleződik a frekvencia, hogy hogyan, ez is látható az adatlapon.
Az alap áramkör CD4060, ennek vannak változatai, de funkcióiban megegyeznek, elektromos paramétereiben vannak különbségek. (tápfeszültség, max frekvencia, stb.)
(#) davix95 hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Akkor ha jól értelmezem nekem az 1,2 és a 3-as kivezetésekre lesz szükségem az RC tagot pedig úgy kell meg választani, hogy 2^14Hz legyen és akkor lesz a 3 kimeneten 1,2 illetve 4Hz ?

Jól értelmezed. De miért vársz mindíg jóváhagyásra?

Milyen jóvá hagyásra? Bocsánat,hogy értetlenkedek de már ez a 3. nap hogy nem tudok aludni kicsit nehezen fogom fel a dolgokat.

Félóra míg kiszámolod, néhány perc, míg összerakod, már mérheted is.
De ha megtanulod valamelyik áramkör szimulátor kezelését, még meg sem kell vásárolnod az alkatrészeket, míg nem működik a dolog.

Rendben nagyon hálás vagyok a segítségért bár a mérés kimarad mert a szókopomon még skála sincs.

Rajzolj rá, átlátszó anyagból. Meg anélkül is láthatod hogy mi történik. Azt a pár Hz -et akármelyik szkóp megeszi.
(#) davix95 hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Meg építettem működött, majd ki kapcsoltam nem csináltam vele semmit másnap kapcsolom be és nem működik újra építem de úgy sem működik az lehetséges, hogy valamitől tönkre ment a 4060 as
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) hbtyuska hozzászólása Máj 30, 2014 /

Sziasztok!

A Texas Instruments műveleti erősítővel megvalósított oszcillátorokat bemutató pdf 6. ábráján látható kapcsolást csináltam meg itthon egy próbapanel-en, a phase-shift oscillator-t. Nálam R_F 1,47M lett, és R_G 51,7K mert azokat tudtam sebtiben összerakni az itthon lévő készletemből. A cucc működött is, kb. 3.2 KHz-es szinuszt produkált. Aztán itt jött egy újabb ötletem, hogy akkor már kéne egy pittyegő áramkört csinálni, ami mondjuk 1 másodpercig nem ad jelet, 1 másodpercig meg azt a 3.2 KHz-es szinuszt. Gondoltam, hogy 555-tel vezérelném az áramkör ki-bekapcsolását, de sajna már nincs elég átkötő drótom itthon, úgyhogy még megtápolni se tudnám az 555-öt. Ezután ami maradt, hogy egy mikrokontrollerrel vezérlem, kb. másodpercenként invertálva valamelyik lábát. A kódot gyorsan össze is dobtam, de a hangszóróból valami gyenge sistergés jött. Az eredeti kapcsolásban az opamp tápját egy 7805 által 9V-ból kiadott 5V-os stabil tápfesz adta, a mikrokontrolleresnél meg annak a lábáról táplálódott a műveleti erősítő. Mi lehet itt a gond, és hogyan lehetne megoldani?

Köszönöm előre is,
hbtyuska
(#) Medve válasza hbtyuska hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

-Hello, én így oldottam meg. RF modulációhoz van, azért lett így túllihegve, a cél a tranziensmentes indulás volt. Nem állítom, hogy sikerült, de pittyeg
- Mérd meg, hogy a kontrollert nem terheli le az OPA. 3-4V-ról már lehet nem működik.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014

mod.JPG

(#) hbtyuska válasza Medve hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Helló!

Köszi, akkor azt hisze, lemérem elsőre hogy leadja-e az 5 voltot. Addig is mellékeltem egy ábrát, hogy hogy is van ez nálam. Az ábrán csak a táplálás van, a műveleti erősítővel megvalósított oszcillátor többi része nincs rajta, az az előbbi hsz.-omban linkelt pdf 6. ábráján van.

Megjegyzés: a 2,5 voltos opamp táp - az nyílván csak az 5voltos szakaszban érvényes...
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014

tap.JPG

Mindenképp, de az a féltáp is igencsak nagy impedanciás. Az ilyet inkább egy másik OPA-val szoktuk megoldani, hogy a bemenetén állítjuk be a féltápot és azt alacsony impedanciával másolja át a kimenetére.

Na, lemértem multival, és sajna 4,88 voltot ad le az OPA terhelése mellett a kontroller. Akkor innentől a kérdés egyenes: hogyan tudom biztosítani, hogy az 5 voltos bemenete meglegyen az OPA-nak? Tranzisztoros meghajtást csináljak hozzá? Gondoltam már erre, csak kicsit összevisszaság van bennem atekintetben, hogy ott mit hova kapcsoljak az áramkörben.

Az egész jó....Ám egy tranyón is esne 120mV. Én magasabb tápot használnék, és tranyóval kapcsolnám a PIC logikai szintjével. De egy ilyen feladatot méltatlannak találok egy PIC nek, igy ahogy a rajz mutatja, 555 pl 12V-ról.

Basszus. A mikrovezérlőt(Freescale S12XE) lehet táplálni 12V-os szabályozatlanról, meg USB-ről. USB-nél a Vcc pinje, és az egyéb pinek maxon 4,88V-ot adtak ki, a 12V-os táplálásnál meg 4,99V-ot, és ez már elég lett.
(#) hbtyuska válasza Medve hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hello!

Azota tortent egy es mas, tapegysegem most nincs ugyhogy jelenleg usb-rol taplalok mindent. Vegul 555-tel csinaltam meg miutan valahogy szereztem eleg drotot. De meg mindig nem megy. Amit viszon rosszul mondtam, hogy nem az opa GND van feltapon, hanem a neminvertalo input. Tehat a tapfesz arra eleg, hogy az opa-val megvalositott oszcillatort megtaplalja, de ha az 555 kimenetere kotom az opot, akkor idozitett bugas hallatszik halkan. Ja es a feltapot mar feszkovetovel csinaltam. Gondolom az 555 is levesz egy kis fesztt ugye?
(#) Medve válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Igen, 100mA esetén 3.3V marad az 5-ből, az én adatlapom szerint. Mérj csak rá!
(#) hbtyuska válasza Medve hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Helló!

Nos azóta ismét foglalkoztam a problémával és megoldódott, mégpedig igen egyszerű oka volt annak, hogy csak ilyen vízcsepegés hang jött ki: nem bírta a hangszórót meghajtani az opamp. Mondjuk ez egy kicsi hangszóró, kb. 3 cm-es átmérőjű kör alakú, paramétereit sem tudom, de nem tudta meghajtani. Úgyhogy fogtam, csináltam a kimenetre egy feszültségkövetőt, szerencsére az LM258N egy tokban 2 opa-t tartalmaz, és máris megjött a hangja, sípol! És annak ellenére működik, hogy az mcu-ból tápláltam, ami múltkor 4,9V környékén volt.
(#) hbtyuska válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Na egy kicsit elírtam. Szóval az oszcillátor kimenete nem tudta meghajtani a hangszórót, és az lett feszültségkövetővel megacélosítva.
(#) Medve válasza hbtyuska hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Azt hittem, az 555-tel hajtod meg a hangszórót
(#) tranyoval hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok!
Kellene nekem egy hangolható, 180-200 Mhz tartományban üzemelő oszcillátor kapcsolás.
Van valakinek valami bevált kapcsolása? Ha van, küldje el nekem. Köszi!
(#) fecameca válasza tranyoval hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Szia. Nekem ez a legbeváltabb. GDO, szignál, FM rádióvevő épült már vele. Egyszerű, csak 1 tekercs, és 1 forgókondi (Varicap?)stabil, megbízható, nincs vadrezgés, torzítás, harmonikusok, teljesen tiszta jelalak, ha nagyobb feszültség kell, lehet a rezgőkörről levenni 1-2 pF-al, esetleg leválasztó fokozat alkalmazása. Tranzisztornak bármely nagyfrekvenciás tranzisztor megfelel, kondenzátor értékek a 100 MHz körüli tartományra vannak megadva, gondolom ezekkel elmegy 200-ig. Hangoló kapacitás 30 pF körüli, a sávszélesség igényed szabja meg. Tápfeszültség jelen beállításban 6-12 V, lehet 2 ellenállásos osztót is alkalmazni, az 1 ellenállás a B-C közt, bázisáramos munkapont beállítás az egyszerűség kedvéért van, nekem mindig bevált.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014

Colpitts.jpg

(#) Ge Lee válasza fecameca hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Szignálnak így önmagában mennyire vált be? Nekem 10 és 100MHz között kellene hangolhatónak lennie, semmi más paraméter nem lényeges csak hogy ne változzon az amplitúdó.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Az 1:10 átfogás az közvetlen hangolással egy lépésben nagyon nagy. Vagy több, legalább 3 fokozatban hangolod, vagy heterodin (keverős) fokozatot csinálsz. Szignálhoz az oszcillátor után mindenképp kell erősítő (impedancia illesztő, elválasztó ) fokozatot illeszteni.
Az amplitúdó értékét stabilan tartani, a végfokozat erősítés szabályzásával lehet, a vezérlőjel a kimeneti feszültség egyenirányításából nyerhető. Ezután jöhet a kimeneti osztó. A fokozatokat lehetőleg egymástól is árnyékoltan kell kivitelezni, a kimeneti osztó különösen fontos, hogy a kimeneten jöjjön ki a jel, és ne máshol, mert akkor nem tudsz érzékenységet mérni, vizsgálni.
(#) fecameca válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 1, 2014 /

Pedig ez az egy, ami nála változik. A frekvenciával arányosan gyengül a jel, amit én úgy kompenzáltam, hogy olyankor több telepet adok neki. A többit megírta Pucuka. Én olyan gyakran nem használom, hogy megérje komolyabbat építeni.
(#) elektroncso hozzászólása Szept 1, 2014 /

Sziasztok, egy kis segítségre volna szükségem. Építettem egy LC oszcillátort. A kapcsolási rajzot mellékeltem. A táp ráadása után nem indul el az oszcilláció. A panel jó, forrasztások rendben zárlat, szakadás nincs. 9018-as tranzisztort használok benne. Jól van bekötve, beépítés előtt ellenőriztem, jó. Az ellenállások jók. A tápfeszültség a tranzisztor kollektorán megvan. A tekercsem 20uH-is. Szerintetek mi lehet a hiba? A közölt adatokkal elméletileg 1,1MHz környékén kéne üzemelnie. De frekvenciamérővel csak a műszerzsinór által összeszedett 50Hz-es zavarást mérem. A 100pF-os kondenzátor előtt még azt sem. Ezt a jelgenerátor már régebben megépítettem, akkor elsőre működött.

LC.JPG

Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem