Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   166 / 3979
(#) nagyatesz172 hozzászólása Jan 19, 2008 /

Hello mindenki. Szerintetek ha pc.-t össze akarom kötni az lcd tv-vel, mire kell figyelnem? Ja, és a monitort nem akarom ki-be dugdosni. A videokártyán 2 kivezetés van a 15 tűs és a másik (ennek a nevét nem tudom). Kell-e valamit állitani a pc-n, stb...... Előre is kösz.
(#) Ashen válasza fongab hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

hát skype még lenne csak szereznem kell headsetet és akkor oké.ha sikerült írok privit.(mert itt tényleg nem olyan kényelmes) :phone:
(#) mikloss hozzászólása Jan 19, 2008 /

Van 4db 140mAh-es 1,5V-os infra LED-em. Mekkora ellenállást kell bekötnöm ha 1,5V-os ceruza elemekkel akarom őket működtetni?
(#) Norberto válasza mikloss hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Semekkorát... ha a LED valóban 1,5V-os, akkor ha rákötjük egy 1,5V-os elemre, akkor a LED majd önmaga "beállítja" saját áramát, pont annyit fog felvenni, amekkora a karakterisztika alapján az adott feszültségszinthet tartozik. (Azaz jelenleg maximális árammal fog működni!)
(#) fureszk válasza mikloss hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nem kell ellenállás, párhuzamosan kösd őket.
(#) Kicsa hozzászólása Jan 19, 2008 /

Szevasztok! Ha a 4029es fel/le számlálóra nem kötök órajelet,akkor nem számol semerre? Tehát 1 kimenet aktív (bináris tehát decimális kódolás után) és slussz passz az világít?
köszi
(#) uli hozzászólása Jan 19, 2008 /

sziasztok!
olyan problémám van, hogy a lassan(, de biztosan) készülő tápegységemben lévő pufferkondit manuálisan kell kisütnöm. Erre nem tud valaki mutatni valamit? mikor párhuzamosan kötöttem a kondival egy ellenállást, az nagyon melegedett, igy nem jó. Hogyan csináljam??? dióda szembefordítva + ellenállás jó lehet? (A fesz. kb 50 V körüli.) nem toom, a dióda bírja az akkora záróirányút? Hogyan csináljam?
kössz uli
(#) Dudus válasza uli hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Pontosítani kell a kisütő ellenállás értékét! Az "egy ellenállás" =? 50V-ra használj 5 KOhm- os ellenállást, és rendben lesz. Csak így picit tovább tart.
(#) kaqkk válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Igen jól látod!
(#) rolandosss21 hozzászólása Jan 19, 2008 /

Sziasztok azon gondolkodtam, hogy a 2 gép között meg lehet e osztani a netet bluetoothon. Tudnátok ebben segítséget adni? Hogyha meglehet akkor hogyan?
(#) Kicsa válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Üdv! És az is órajelnek minősül ha kézzel az 5Vot hozzáérintgetem a clock bementhez?
(#) idavid hozzászólása Jan 20, 2008 /

az 1N4148-as és az 1N002-es dióda között van más különbség is, mint a max. feszültség, illetve áramerősség?
(#) Norberto válasza idavid hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Igen. A típusszámuk
(#) fofo007 hozzászólása Jan 20, 2008 /

Sziasztok!!!

Van egy autófényszóró magasság állitó elektronikám minden ok csak az ic-t nem sikerült beazonositanom 8 lábú /2X4/ 2 sor irás van rajta

XM158D

LMB1021NF erre voltak találataim !

Ebben segitsetek légyszi véleményem szerint valami kinai gyártmány minden érdekkel róla főleg mivel helyetisithető ill kapható-e ???

Üdv FOFo
(#) Hroot hozzászólása Jan 20, 2008 /

sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy trafóról honnan tudom meg, hogy hány VA a teljesítménye?
(#) Hektor13 válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Üdv!
igen... De tegyél elé egy 470 ohmos ellenállást, De tudok még jobbat: Előveszed az íc adatlapját, és kibogarászod belőle mennyi a min bemeneti áram, az alapján választod meg az ellenállás értékét. :yes:
(#) csikosgabi hozzászólása Jan 20, 2008 /

Sziasztok.Van egy bizonyos EMA-02-es elektret mikrofon előerősítő kittem.Ezt egy Behringer ubb 1002-es zenekari keverőre szertném kötni (az egyik csatornájára)Nem teszem ezzel tönkre a keverő csatornáját hogy maga a kit is egy előerősítő meg + van a keverőbe is előerősítő (vagyis pontosan nem tudom hogy van-e a line csatornákon mert azt tom hogy az XLR vagy canon csatikon mikrofon előerősítő van).
Köszi előre is
Csikó Gábor
(#) Ashen hozzászólása Jan 20, 2008 /

helo!
van ez a kapcsolás(alapkapcsolások II.)és nem értem hogy hogyan halad az áram a csomópontoknál mert az I.részvben még csak egy felé haladhatott most meg már vannak hurkok.elolvastam a csomóponttörvényt de nem sokra mentem vele.gondolo ez a kisujjatokban van

aramkor1.gif

(#) Hektor13 válasza Ashen hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Szia!
Sajna nincs a kisujjunkban. Mindannyian tanultuk valamilyen szinten, ki iskolában ki autodidakta módon...
No nézzük a kapcsolást: Van egy áramforrásod, az áram a + oldalról szeretne a - oldalra jutni. DE ott van az a sok alkatrész, ami ebben a ténykedésében akadályozza. Ha átgondolod, hogy az áram milyen utakon tud a - oldalra jutni, akkor sok kérdésedre választ kapsz, még arra is, hogy működik ez az áramkör, milyen folyamatok zajlanak ott le.
1: A led-en R1 ellenálláson és tranzisztor kollektor- emitterén át,
2: Az R2 R3 tranzisztor bázis-emitterén át,
3: Az R2 sW1 kapcsolón át.
Az Sw1 kapcsolóval szabályozod a tranzisztorra jutó áramot és feszültséget, a tranzisztor pedig kapcsolgatja neked a ledet.
Építsd meg ezt az áramkört egy próbapanelon, és ha működik, komoly sikerélményben lesz részed!
(#) Ashen válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

wow vmwegértettem.én eddig ezt sehol se tanultam de már ezt a példát értem
nagyonkössz
(#) Kicsa válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Értem! köszi szépen...
(#) uli válasza Hroot hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

V*A. Benne van a nevében.
Tudod azt, hogy mondjuk a szek.ág 24 Voltos, tudod, hogy 3 Ampert bír el. Rgo a trafód 24V*3A = 72 VA
Remélem segítettem
puli

ez így működhetik? :finom:

my.jpg

(#) Frankye válasza Ashen hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Igen, de mit szeretnél ezzel csinálni?
(#) mikloss válasza Hroot hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

A VA(Volt*Amper) az a W(Watt). Általában rá van írva. De ha nincs akkor megszorzod a feszültséget(V)-t az áramerősséggel(A v. mAh ezred része) és megkapod hány wattos.
(#) Balázs válasza mikloss hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Azért ez így nem teljesen igaz. Watt-ban a hatásos teljesítményt adják meg (Pe=U*I*cos fi), míg VA-ben a látszólagost (Pl=U*I).
(#) Hroot hozzászólása Jan 20, 2008 /

köszönöm!
ez sokat segített
(#) Balázs válasza Ashen hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Itt az fog történni, hogy kigyullad a legfelső LED. A kondenzátorok egyenáramú körben (egy rövid tranzienstől eltekintve) szakadásként viselkednek, így a többi LED nem fog világítani. De Frankye kérdését ismételném: mi akart ez lenni? És az a három dióda miért is kell?
(#) Ashen válasza Balázs hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

igaz a dióták nem kellenek...de mért nem ég a Többi led?ha kiveszem az első led ellenállását és helyébe egy viszonylag nagy kapacitású kondit terszek és aztán a kondik akpacitása fokozatosan csökken akkor működik?
csak az akartam csinálni hogy mindegyik led kigyulladjon akkor amikor az eötte lévő led kialszik és ezt gyorsan....gyakorlásnak(mert semmit nem tudok)

kiveszem az első led ellenállását és helyébe egy viszonylag nagy kapacitású kondit terszek [quote]
bocs...ha az 1 led ellenállását kiveszem és az előtte lévő csomópont elé rakom a kondik
Következő: »»   166 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem