Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2400 / 3984
(#) feketegyuri hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!
Hirtelen nem találtam jobb topikot a kérdéshez:
Döglődik a házimozi mélynyomója, meg kéne jevítanom, de nem boldogulok vele.
JBL SUB125 a cucc, találtam hozzá kapcsolást is: Schematic, de ezzel együtt se értem, mi a gond.
Jelenség: a tápfeszültség ki-be kapcsolgat. Van benne egy relé, ami kapcsolgatja a +/-15V-ot előállító rész bemenetét, ez kattog ahogy ki/be kapcsolgat.
Sajnos most nem áll rendelkezésemre rendes műszerezettség, úgyhogy egy szem digitmultival prógálom kitalálni mi lehet a gond.
Már kicseréltem egy pár ELKO-t (C302, C125, C123,124), hátha, valamint a Q301 és Q302 tranzisztorokat, de nincs változás.
Légyszi valaki, ha van ideje vessen egy pillantást a kapcsolásra, hátha van ötlet, merre tovább.
Előre is köszi.
(#) jog27 hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!

Egy olyan kis piros tokozású kondi amire az van írva, hogy 0.1 100J , annak mekkora az értéke?
Köszi!
(#) elektroncso válasza jog27 hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 1

100 nF 100 volt. A J a tűrés.
(#) lukacsp válasza feketegyuri hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Először meg kéne mérni, hogy a D104, D105 után a segédtáp folyamatosan megvan-e, és feszültség értéke megfelelő-e.

A Q118 a GND-t adja az RY101 relének a DC védelem és a koppanásgátló egység által vezérleve, a Q121 pedig a +tápot adja ugyanennek a relének a STBY jel szerint. A STBY jel akkor aktív ha az SW201 AUTO állásában van bemeneti audio jel, vagy a kapcsoló "ON" állásban van.

Meg kéne határozni, hogy az RY101 működtetéséne melyik irányból nem jön össze, és akkor lehet célirányosan tovább indulni.
(#) feketegyuri válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 1

Köszi a választ.
A D104, D105 után kb. 37V-ot mérek, felteszem ez rendben van. A D302-es zéner is szépen 6.2V-on tartja.
A StandBy-t kiiktattam (kapcsoló ON állásban), hogy ne kavarjon. A relének úgy tűnik a GND hányzik mert a tekercs mindkét lábán 37V-ot mérek.
Szűkíthetem a kört, ha a koppanásgátlót kiveszem a képből, (pl. R155 kiforrasztásával), vagy az annyira befolyásolja a működést, hogy nem érdemes?
Amit még észrevettem: az IC301 2-es lábán a feszültség folyamatosan "vándorol" (kb. 0,2 és 0,5V között) de nem értem mitől változhat egyáltalán. A C301-et meg a Q301-et már cseréltem, bár a 2sc1815 helyett BC550-et raktam be, de attól sincs változás (talán kicsit lasabban kúszik a feszültség). A VR301 változtatásával el todom érni, hogy soha ne kapcsoljon be, egy határ alatt bekapcsol, de a ki/bekapcsolgatás is jelentkezik.
(#) pisti hozzászólása Okt 6, 2014 /

Szeretném megtudni, hogy a hangszóró mágnesnél mit jelent az Oz adat pl:40 Oz.
(#) elektroncso válasza pisti hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Milyen Oz adat? Mutass egy képet. Hangszórókon az impedanciát (Ohm), és a teljesítményt (W) szokás feltüntetni. Esetleg még a típusszámot.
(#) kadarist válasza pisti hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szia!
Azt jelenti, hogy hány unciás (Oz) mágnes van benne.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Jé, erről még nem hallottam. De még csak nem is találkoztam vele, pedig pár hangszórót láttam már. Na mindegy, most már ezt is tudom.
(#) kendre256 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Semmivel.
Az a modul "morzézza" le a PIC-nek a rádión vett időt. Ha megnézed, a kapcsolásban egyetlen olyan alkatrész sincs, amivel te be tudnád állítani az időt, azt a PIC az impulzusokból olvassa ki.
(#) valaki2233 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Köszi a választ, hogyan kell összekötni diódákat hogy azoknak nőjön a max feszültségtűrésük?
(#) granpa válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Sorosan; nagy értékű feszültségosztó ellenállásokat (10-100k Ohm) kell velük párhuzamosan kötni.
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 6, 2014 /

köszi
(#) kendre256 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Mekkora feszültségű kell? Hacsak nem sok ezer voltos, akkor érdemesebb venni olyat, ami alkalmas.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) aramis hozzászólása Okt 7, 2014 /

Sziasztok!
Létezik olyan relé amelyik 220 v- ról működik és tud kapcsolgatni egy villanymotort irány váltással?
(#) qvasz2 válasza aramis hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Természetesen létezik, csak nem mindegy milyen motort és mekkora áramot kell kapcsolni !
(#) Raspun válasza Raspun hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Hogy kell kiszámolni hogy mennyi feszültség kell egy hangszórónak?
(#) qvasz2 válasza Raspun hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Nem a hangszórónak kell a tápfeszültség, hanem az őt meghajtó erősítőnek, Minél nagyobb tápról hajtod az erősítőt, annál nagyobb lesz a hangerőd. De az erősítőnek is és a hangszórónak is vannak korlátai, amiket túllépve károsodik.
Az LM386 IC-nek van adatlapja adatlap és ott meg van adva mekkora tápfeszről működhet, és kb milyen teljesítményt, milyen torzítással tud.
5V és 12V között bátran használhatod, ideális 9V-os elemmel.
A hangszóródra rá kell legyen írva, hogy milyen teljesítményt tud maximum.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) aramis válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Egy kefés 220v mosógép motor van amit szeretnék működtetni irány váltásban.
(#) pisti hozzászólása Okt 7, 2014 /

Köszönöm a hangszórós kérdésemhez adott válaszokat. A mellékelt ábrán is szerepel ez az adat 20 Oz. Eddig még nekem sem tűnt fel. Hála a segítőknek most már tudom 20 Oz=20×566.99 gramm.
(#) nedudgi válasza pisti hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Ha linkelted volna az eredeti helyet, akkor hamarabb kiderülhet, hogy az Oz inkább sajtóhiba, mint hangszórójellemző. Oe lesz az.
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Nem ismerem a jelenlegi technikát, de soknak tűnik egy 20 centis hangszóróhoz a 12 kiló.
(#) gkari válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Kizárt, hogy az a tömege, meg miért nem magyar (SI) mértékegységként lenne megadva? Szerintem is Oe (Oersted), ez egy ilyen hangszórónak logikus is.
(#) SzervízMacska válasza pisti hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

A mesterem mondta, hogy mindig először becsüljem az eredmény. Tuti, jó nagy baromságot írtál, mert az a mágnes közel sincs tíz kiló...
(#) nedudgi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Baromságot az ír, aki valamit rosszul tud. Miután a kolléga az itt kapott válasz alapján értelmezte újra kérdését, mondhatjuk azt is, hogy a He közössége félrevezette.
(#) nyeklenyukk hozzászólása Okt 7, 2014 /

Sziasztok!
Nagyon kezdő kérdéseim volnának!
Adott egy 12 V-os akkus fúró (skil), aminek elveszett a töltője. Pince/padlás mélyén találtam egy töltőt (valami noname) aminek a fészke, érintkezői pont passzolnak ehhez a skilhez, de ez 18 V-os. Kimértem, hogy a 18 V-os töltő érintkezőin 24 V-jelenik meg, persze terheletlen állapotban. Találtam egy trafót, ami 12 V-os (gyakorlatilag 13) és a trafó csati pont megegyezik azzal ami töltő oldalán van. Szóval az volna a kérdés, hogyha kicserélem a trafót a 12 V-osra, ezzel a töltővel tölthetek e 12 V-os akksit?
Mi a szerepük az alkatrészeknek a töltőben (képet mellékelek)? Volnának tippjeim, de nem vagyok biztos magamban...
Minek a hatására alszik ki a piros led, amennyiben elérte a megfelelő töltöttséget az akksi?
Miért nem gyullad ki a piros (töltöttséget jelző) led, ha 12 V-os trafóval használom?
Mondjuk az akksi lehet hogy már meghalt, mert kb több mint fél éve állt.
Köszi a válaszokat előre is.
Ha kicsit megértem a témát, szeretnék építeni egy profi kisitő/töltő szerkezetet. Egy 12 voltos akksihoz melyiket ajánlanátok itt a fórumon? (láttam van néhány)
(#) nyeklenyukk válasza nyeklenyukk hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Valami ilyesmire gondoltam.Gondolom itt is valami hasonló a szitu, csak elektronikai kapcsolásokkal.
Grat. Nagyon jó írás.
akkutöltő okosítás
(#) SzervízMacska válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Akkor olvasd el, amit írt... Ezek szerint az egész mágnes a fél kiló, nem még hússzor annyi.
(#) Raspun válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

De az lenne a kérdés hogy max hány voltra erősíthet.
(#) qvasz2 válasza Raspun hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Ezt egy kicsit pontosítsd, mert így nem értem, mit akarsz kérdezni.
Következő: »»   2400 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem