Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Hirtelen nem találtam jobb topikot a kérdéshez: Döglődik a házimozi mélynyomója, meg kéne jevítanom, de nem boldogulok vele. JBL SUB125 a cucc, találtam hozzá kapcsolást is: Schematic, de ezzel együtt se értem, mi a gond. Jelenség: a tápfeszültség ki-be kapcsolgat. Van benne egy relé, ami kapcsolgatja a +/-15V-ot előállító rész bemenetét, ez kattog ahogy ki/be kapcsolgat. Sajnos most nem áll rendelkezésemre rendes műszerezettség, úgyhogy egy szem digitmultival prógálom kitalálni mi lehet a gond. Már kicseréltem egy pár ELKO-t (C302, C125, C123,124), hátha, valamint a Q301 és Q302 tranzisztorokat, de nincs változás. Légyszi valaki, ha van ideje vessen egy pillantást a kapcsolásra, hátha van ötlet, merre tovább. Előre is köszi.
Sziasztok!
Egy olyan kis piros tokozású kondi amire az van írva, hogy 0.1 100J , annak mekkora az értéke? Köszi!
100 nF 100 volt. A J a tűrés.
Először meg kéne mérni, hogy a D104, D105 után a segédtáp folyamatosan megvan-e, és feszültség értéke megfelelő-e.
A Q118 a GND-t adja az RY101 relének a DC védelem és a koppanásgátló egység által vezérleve, a Q121 pedig a +tápot adja ugyanennek a relének a STBY jel szerint. A STBY jel akkor aktív ha az SW201 AUTO állásában van bemeneti audio jel, vagy a kapcsoló "ON" állásban van. Meg kéne határozni, hogy az RY101 működtetéséne melyik irányból nem jön össze, és akkor lehet célirányosan tovább indulni.
Köszi a választ.
A D104, D105 után kb. 37V-ot mérek, felteszem ez rendben van. A D302-es zéner is szépen 6.2V-on tartja. A StandBy-t kiiktattam (kapcsoló ON állásban), hogy ne kavarjon. A relének úgy tűnik a GND hányzik mert a tekercs mindkét lábán 37V-ot mérek. Szűkíthetem a kört, ha a koppanásgátlót kiveszem a képből, (pl. R155 kiforrasztásával), vagy az annyira befolyásolja a működést, hogy nem érdemes? Amit még észrevettem: az IC301 2-es lábán a feszültség folyamatosan "vándorol" (kb. 0,2 és 0,5V között) de nem értem mitől változhat egyáltalán. A C301-et meg a Q301-et már cseréltem, bár a 2sc1815 helyett BC550-et raktam be, de attól sincs változás (talán kicsit lasabban kúszik a feszültség). A VR301 változtatásával el todom érni, hogy soha ne kapcsoljon be, egy határ alatt bekapcsol, de a ki/bekapcsolgatás is jelentkezik.
Szeretném megtudni, hogy a hangszóró mágnesnél mit jelent az Oz adat pl:40 Oz.
Milyen Oz adat? Mutass egy képet. Hangszórókon az impedanciát (Ohm), és a teljesítményt (W) szokás feltüntetni. Esetleg még a típusszámot.
Szia!
Azt jelenti, hogy hány unciás (Oz) mágnes van benne.
Jé, erről még nem hallottam. De még csak nem is találkoztam vele, pedig pár hangszórót láttam már. Na mindegy, most már ezt is tudom.
Semmivel.
Az a modul "morzézza" le a PIC-nek a rádión vett időt. Ha megnézed, a kapcsolásban egyetlen olyan alkatrész sincs, amivel te be tudnád állítani az időt, azt a PIC az impulzusokból olvassa ki.
Köszi a választ, hogyan kell összekötni diódákat hogy azoknak nőjön a max feszültségtűrésük?
Sorosan; nagy értékű feszültségosztó ellenállásokat (10-100k Ohm) kell velük párhuzamosan kötni.
köszi
Mekkora feszültségű kell? Hacsak nem sok ezer voltos, akkor érdemesebb venni olyat, ami alkalmas.
Bővebben: Link Bővebben: Link
Sziasztok!
Létezik olyan relé amelyik 220 v- ról működik és tud kapcsolgatni egy villanymotort irány váltással?
Természetesen létezik, csak nem mindegy milyen motort és mekkora áramot kell kapcsolni !
Hogy kell kiszámolni hogy mennyi feszültség kell egy hangszórónak?
Nem a hangszórónak kell a tápfeszültség, hanem az őt meghajtó erősítőnek, Minél nagyobb tápról hajtod az erősítőt, annál nagyobb lesz a hangerőd. De az erősítőnek is és a hangszórónak is vannak korlátai, amiket túllépve károsodik.
Az LM386 IC-nek van adatlapja adatlap és ott meg van adva mekkora tápfeszről működhet, és kb milyen teljesítményt, milyen torzítással tud. 5V és 12V között bátran használhatod, ideális 9V-os elemmel. A hangszóródra rá kell legyen írva, hogy milyen teljesítményt tud maximum. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Egy kefés 220v mosógép motor van amit szeretnék működtetni irány váltásban.
Köszönöm a hangszórós kérdésemhez adott válaszokat. A mellékelt ábrán is szerepel ez az adat 20 Oz. Eddig még nekem sem tűnt fel. Hála a segítőknek most már tudom 20 Oz=20×566.99 gramm.
Ha linkelted volna az eredeti helyet, akkor hamarabb kiderülhet, hogy az Oz inkább sajtóhiba, mint hangszórójellemző. Oe lesz az.
Nem ismerem a jelenlegi technikát, de soknak tűnik egy 20 centis hangszóróhoz a 12 kiló.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Kizárt, hogy az a tömege, meg miért nem magyar (SI) mértékegységként lenne megadva? Szerintem is Oe (Oersted), ez egy ilyen hangszórónak logikus is.
A mesterem mondta, hogy mindig először becsüljem az eredmény. Tuti, jó nagy baromságot írtál, mert az a mágnes közel sincs tíz kiló...
Baromságot az ír, aki valamit rosszul tud. Miután a kolléga az itt kapott válasz alapján értelmezte újra kérdését, mondhatjuk azt is, hogy a He közössége félrevezette.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Sziasztok!
Nagyon kezdő kérdéseim volnának! Adott egy 12 V-os akkus fúró (skil), aminek elveszett a töltője. Pince/padlás mélyén találtam egy töltőt (valami noname) aminek a fészke, érintkezői pont passzolnak ehhez a skilhez, de ez 18 V-os. Kimértem, hogy a 18 V-os töltő érintkezőin 24 V-jelenik meg, persze terheletlen állapotban. Találtam egy trafót, ami 12 V-os (gyakorlatilag 13) és a trafó csati pont megegyezik azzal ami töltő oldalán van. Szóval az volna a kérdés, hogyha kicserélem a trafót a 12 V-osra, ezzel a töltővel tölthetek e 12 V-os akksit? Mi a szerepük az alkatrészeknek a töltőben (képet mellékelek)? Volnának tippjeim, de nem vagyok biztos magamban... Minek a hatására alszik ki a piros led, amennyiben elérte a megfelelő töltöttséget az akksi? Miért nem gyullad ki a piros (töltöttséget jelző) led, ha 12 V-os trafóval használom? Mondjuk az akksi lehet hogy már meghalt, mert kb több mint fél éve állt. Köszi a válaszokat előre is. Ha kicsit megértem a témát, szeretnék építeni egy profi kisitő/töltő szerkezetet. Egy 12 voltos akksihoz melyiket ajánlanátok itt a fórumon? (láttam van néhány)
Valami ilyesmire gondoltam.Gondolom itt is valami hasonló a szitu, csak elektronikai kapcsolásokkal.
Grat. Nagyon jó írás. akkutöltő okosítás A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Akkor olvasd el, amit írt... Ezek szerint az egész mágnes a fél kiló, nem még hússzor annyi.
De az lenne a kérdés hogy max hány voltra erősíthet.
Ezt egy kicsit pontosítsd, mert így nem értem, mit akarsz kérdezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |