Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! MPlab X alatt szeretnék szimulációt használni. két dolog lenne:
1. A program egy sebességmérőt valósítana meg CCP segítségével. A program várja a CCP felől a jeleket, amíg ezt nem kapja meg addig gyakorlatilag nem csinál semmit. Tehát a kérdés az, hogy miként lehet a valóságban egy lábra folyamatosan beérkező jelet szimulálni? Itt nem feltétlenül csak a CCP-re gondolok, hanem pl. az AD-ra is. 2. A szimuláció sebességét lehet választani valahol? Ha elindítom a szimulációt nem látok semmit, mert olyan gyors. Ha meg lépésenként hajtom végre akkor egy-egy késleltető rutin több száz kattintást is jelenthet, ilyenkor meg sose akar véget érni.
Ohh ez nagyszerű ötlet, ha több gomb kell...
(közben elbizonytalanodtam, hogy biztosan jól értettem e meg amit írtál) Arra gondolsz, hogy amíg az LCD-t vezérlem az egyik SR-el addig ugyan azon a vonalon párhuzamosan egy másik SR-el a gombok meghajtását tudnám megoldani? Ehhez azért kellene egy + engedélyező láb, hogy a folyamatos LCD frissítés és a párhuzamosan kötött SR-t külön tudjam léptetni, vagy nem? A gombokat meg úgy gondoltad ellenőrizni, hogy 1 lábat inputra állítanék és figyelném mikor változik a szint és a léptetés aktuális száma adná meg melyik gomb volt lenyomva. Jól értettem amit mondani akartál? Ez nagyon jó ötlet egyébként... Az LCD lesz a nehezebb. Egyébként 2 azonos típusú SR nem lenne jó erre a feladatra? nagym6: igen ezt tudom és amúgy sincs értelme, mert a 74HC595 csak out szóval... A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Nem egészen erre gondoltam.
74HC595: Si, SCLK, RCLK három PIC lábra kötve. 74HC166: PE -- RCLK, CP -- SCLK közös a 74HC595 -tel, Q7 egy külön PIC láb. Kezelés: - PE = 0, egy órajel az SCLK -ra: a 74HC595 lép egyet, de nem érdekes, a 74HC166 betülti a párhuzamos bemenetet. - 74HC166 soros kimeneti bit eltárolása, 74HC595 soros bemenet előkészítése - egy órajel az SCLK -ra, - goto -2 ameddig a kívánt számú bitet ki nem küldtük, - RE = 1: a 74HC595 a kimeneti regiszterébe tárolja a beléptetett biteket. Olyan hosszú láncot csinálhatsz, amekkora kell. Egy 16F876 -tal 128 be- és kimenetet kezelek. Idézet: "step over" „Ha meg lépésenként hajtom végre akkor egy-egy késleltető rutin több száz kattintást is jelenthet”
Üdv!
Elkezdtem érdeklődni a mikrovezérlők után és a PIC-ek tetszettek meg. Szeretnék venni valamilyen programozót. Ebben kérném a segítségeteket. Lehetőleg olcsó legyen 2-3000Ft és egyszerűen lehessen vele programozni viszonylag sokféle picet. Gondolkozom egy PICkit2 ben de most az anyagiak nem engedik meg. Előre is köszönöm!
Pedig venni ennyiért max használt PICKIT2-őt tudsz. Az a helyzet, hogy mással nem is nagyon érdemes foglalkozni.
Bővebben: Link
Itt 6500Ft. a Pickit2. Dobozolva: 7500Ft.
Aliexpress 13-14 $
No csak megírtam.
Át kellett tanulmányoznom a HD44780 LCD leírását és a lépéseket mikor milyen parancsot és mekkora időzítést kell adjak. Meg persze jól jött a PICCOLO projekt LCD driver-e is. ( sokat segített, főként a parancsok megértésében ) Írtam egy saját drivert ami szépen teszi a dolgát. Majdnem 2 napom ráment, de most nagy az öröm 16F690 és 74HC595-el hajtom most már a kijelzőt. Egyelőre még szimulátorban, de nem soká élesben is.
Ennél sokkal egyszerűbb, ha a gombok különböző ellenállásokat kapcsolnak ugyan arra a PIC analóg pin-re, így egy analóg bemeneten akár 10-20 gombot is figyelhetsz. Csak arra kell figyelned, hogy minden lehetséges gomb kombinációhoz különböző ellenállás érték (illetve feszültség) tartozzon. Pl. 10,20,40,80,160 stb.
Köszi, ez is jó ötlet.
Ennyi gomb most nem kell, de raktározom ezt a megoldást is. A kijelző meghajtásából felszabadult lábak már elegek lesznek és a Shift regiszteren belül is maradt két láb szóval azt is ki tudom még használni ha nagyon kell a LED. Ezt az analóg dolgot még nem próbáltam, de lassan el kell kezdeni. Majd biztosan kérdezek, ha itt tartok.. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Egy MCP23017 -tel két láb (I2C busz SCK és SDA) felhasználásával menne az LCD vezérlése és még 15 gomb állapotának beolvasása is. Mivel az LCD az adat és a C/D lábain levő szintet csak a E jel magas szintje alatt (egy kis idővel az E felfutó éle előttől egy kis idővel a lefutó éle utánig) köveleti meg, ezeken a vezetékeken is be lehet olvasni nyomógombok állapotát. Az LCD vezetékeit ellenállásokkal felhúzzuk a tápra és soros ellenállással kötjül rá a gombokat. Ha a bővítő lába kimenet, a nyomógomb nem tudja a szintet megváltoztatni a lábakon, az adat beírható az LCD -be. Ha a bővítő lába bemenet, a gombok állapota beolvasható a bővítőn keresztül. Így maximum 128 bit kimenet és 128 bit bemenet kezelhető két lábon.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Uraim,
MPLAB, Hi-Tech C 10-12-16-os fordítónál azt a beállítást, hogy a felhasználói függvény legyen az alap kimenet, vagy rögtön a kijelzőre írjon az, hogy lehetne beállítani? C18-nál a PICCOLO-ban így van megadva:
16F690-es PIC-el vacakolok most.. Köszi.
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy MPLABX XC8 PIC16F877A esetén lehet-e, s ha igen hogyan lehet beállítani, hogy szoftveres stack-et használjon. Az "XC8 Gloabal option"--> "Stack option"-nál minden szürke. Kösz a segítséget.
Ha jól értem a kérdésedet, akkor szerintem csak annyi a dolgod, hogy az egy karakter kiíró függvényt meg kell írnod, és el kell nevezned putch()-nak.
Valami ilyesmi:
Ha minden igaz a 24 bites idő megvan, tehát a két 24 bites érték különbsége. Viszont megintcsak elakadtam. Számoltam már mindent össze-vissza, de csak nem találom a kiutat.
Szóval az idő megvan, a két jel között megtett út kb 1,2m. De, hogy lesz ebből sebesség? Azt vágom, hogy megtett út/idő az összefüggés, de az idő (ha jól gondolom) us-ben van meg. Nem tudom az utat miben kéne számolni, hogy összejöjjön a két mértékegység vagy mit is kéne tenni pontosan.
Természetesen ezt a függvényt megírtam, különben nem is tudnék kiíratni a kijelzőre semmit.
A kérés itt az, hogy a felhasználói függvények kimenete a kijelzőre íródjon. Tehát mondjuk a printf utasítás alapból a kijelzőre írjon.
Vagy arra gondolsz, hogy a felhasználói függvények kimenete mindig majd a putch() függvényemet fogja meghívni a kiírandó értékkel? A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
Mivel a m/s és km/h között 3,6 a váltószám a s és a us között 1 000 000, úgy kell számolni, hogy 1,2x3 600 000/idő (tehát 4 320 000/idő, ami hexában 41 EB 00) . Ez km/h-át ad egész értékben. Keresned kell 24 bites osztórutint (vagy 32 biteset és kiegészíteni a számokat).
Mondjuk nem lenne muszáj us-ban mérni .
Mostanra tudtam kipróbálni.
Köszi a segítséget. Működik.
24 bites osztórutin elméletileg van a piclist oldalon. Azzal menni fog szerintem.
Idézet: „Mondjuk nem lenne muszáj us-ban mérni.” Ne zavarj össze! Akkor, hogy kellene? Ott tartok, hogy megvan a 24 bites különbség.
Jó régi gyűjteményt találtál... A kapcsolások zöme JDM változat, ami a mai PC -kel majdnem biztosan nem fog működni. Ld. Sárga mező a topik tetején. Ha valamelyik működne, csak arra lehet jó, hogy egy 18F2550 -et frlprogramozza a PICkit2 klónba.
Uraim, segítségeteket kérném a következő AS kód értelmezésében.
P16F690-en szeretném beizzítani az SPI modult. (16f690 pdf) Az init-et már elkezdtem megírni, de egyelőre hiányos.
Előre is köszi. MPLAB + Hi-Tech C10-12-16 PICCOLO-ból már ismert SPI függvényeket használom.
Egyelőre error van mert nem fogadja az adatokat. Vagy is valószínűleg a regiszter kódokat nem fogadja és ezért az adatokat sem. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
Utóbbi tárgytalan.
Rossz volt a lábkiosztás. Köszi..
Sziasztok! Remélem jó helyre írok. A kérdésem az lenne, hogy a pickit3-as programozó a pic 16f88-at ,,támogatja-e(lehet-e vele programozni ezt az ic-t)
Igen. Még a PICkit2 is támogatja.
Sziasztok
A segítségetek szeretném kérni. Pic16c57c-04/p lábkiosztásában.... Pickit2 klónom van.Adapterem nincs hozzá. Kiszeretném olvasni belőle a tartalmat majd egy másik ugyan ilyen pic-be beleírni... Mivel az egyik in-out lába zárlatos lett. A gond az hogy teljesen ellentmondásos doksikat találtam. Előre is köszönöm.
Sajnos nem fog menni:
- A PICkit2 nem képes biztosítani a Vpp áramigényét, nem ismeri a típust, - Kódvédelem be lehet kapcsolva a konfigurációjában.
A leírásban benne van, hogyan lehet kiolvasni (ha nem védett), már csak az a kérdés melyik láb lett zárlatos (és hogy érdemes-e vele foglalkozni ).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |