Fórum témák
» Több friss téma |
A sárga kondival párhuzamosan kötött ellenállás 1M Ohm-os. Nem tudom mi számít kis értékűnek. Szinte minden alkatrészt végigmértem, egyedül a zéner volt zárlatos.
Illetve a tranzisztort nem igazán sikerült méregetni, de ellenállása van, és nem kiugróan kicsi. Csak tőlem eléggé távol áll az elektronika, így nem nagyon tudtam mit mérjek, úgyhogy mértem mindent mindennel. Remélem sikerül kijavítani, jövő hét szombat este/vasárnap kiderül. Már vagy 3 éves a kapcsoló, és napi 24 órát használva van, folyamatosan. Akvárium világítást kapcsol, ami most rám maradt. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
"sárga kondival sorban" Nem párhuzamosan. A párhuzamos ellenállás csak azért kell, hogy amikor kihúzod a konnektorból a készüléket, a kondiban tárolt töltéstől ne legyen megrázó élményed..
Jaj. Figyelmetlen voltam. Sorban viszont nem tudom, melyik ellenállás van vele. Sárga kondi egyik vége a hálózathoz (fekete kábel), másik két egyenirányító diódához kapcsolódik.
Esetleg a kék hálózati vezetéknél lévő ellenállás az? Az 150 ohm-os (relé mellett). Ezután már nincs ellenállás, mert az egyenirányító diódák után már egyből a zéner jön.
Igen elvileg annak a szép testes 150ohm-nak kellene annak lenni. De egy egyszerű ránézéssel a nyák másik oldalán, vagy méréssel is megállapítható..
Végül csak a zéner lett cserélve, és teljesen jól működik.
Hello! Azért nézd meg, hogy a 150ohm tényleg soros-e a kondival, mert ha nem, akkor akár máskor is megpusztulhat. Egyébként a 150ohm-nál nagyobb illene, mert ez egy tranziensre, akár 2A feletti csúcsáramot enged meg. A zéner nem tudom mennyire örül ennek.
Szia.
Már munkában van, de emlékezetből lerajzoltam a kérdéses rész kapcsolási rajzát. Bocs, ha valahol rosszak a jelölések, vagy ilyesmi, az összes elektronika ismeretem általános és középsuli fizikai óráiról való. Ami amúgy sem ma volt már. Diódák után már nem tudom hogy volt, de azt hiszem, hogy a jobb oldali ágba van kötve a zéner, és onnan meg a kisebbik kondihoz.
Hello! Jó ez így. A zéner nem csatlakozhat máshova, csak az egyenirányító kimenetére. Én minden esetre a 150ohm-ot 470ohm-ra cserélném, így a tranziens áram a harmadára esne. A zénernél, pedig a BZX85 vagy ZY típust választanám.
(A népi bölcsesség azt mondja, hogy "Amit Peti megtanult, azt Péter sem felejti el.")
Rendben, köszönöm.
A zéner BZX85C47-re lett cserélve, mert ilyen volt ott, ahonnan hozattam. Örülök neki, hogy végül is csak ez volt a baja, és ilyen olcsón megúsztam a javítást.
Segítséget szeretnék kérni, keresek egy olyan digitális időkapcsolót (időrelét) ami megfelel a következő feltételeknek: 2 db berendezést kell kapcsolnia valós órára. 12h és 24h-kor kell, hogy legyen a váltás (0:00-12:00-ig az 1-es berendezés működik, 12:00-24:00-ig a 2-es berendezés működik.). Viszont, ha kap egy záró feszültségmentes kontaktot akkor át kell váltania feltételek nélkül az éppen nem üzemelő egységre a másikat meg le kell állítania, ezt az állapotot egészen addig fent kell tartania, míg ez a zárt kontakt meg nem szűnik. Mikor viszont megszűnik akkor az eredeti programot kell követnie, miszerint 0:00-12:00-ig az 1-es berendezés működik, 12:00-24:00-ig a 2-es berendezés működik.
Üdv!
Lehet, hogy van direkt céláramkör, de relékkel is megoldható. Csatoltam egy képet. (csak kézi rajz). Az alsó 'idő feliratú' relének adj tápot egy óráról, ami lehet digitális vagy egyszerű mechanikus dugaljba dugható óra - beállítva, hogy 0:00-12:00 kikapcsolva legyen, utána éjfélig be. A felső relének csak egy táp kell az említett záró kontakton keresztül, ami lehet bármilyen fesz, amit a kontakt elbír, ill. amilyen a relé. U.I: egyre nem gondoltam!!!!!!!!! Ha hiba alatt vált az időkapcsoló, akkor átkapcsol. Így mégsem jó az áramkör!!!!!!!!!!!! A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
Hello! Megrajzoltam, hátha nem csak egy kimondott relés kapcsolás is megfelel. Működése..
- Amíg nincs hiba, addig a K1 időzítő vezérli a kompresszorokat. Ha az idő bekapcsolt állapotban van, akkor az "a" kompresszor működik (0..12h). Ha ki van kapcsolva, akkor a "b" kompresszor működik. A K1 kapcsoló, közvetlen vezérli az RS bemenetein keresztül az U2b tárolót. - Ha hiba lép fel, akkor akkor D1 édD2 diódák segítségével, letiltódik a közvetlen tároló vezérlés. De letiltás után, (R7-C3) késleltetéssel átbillen a tároló, mindig a másik állapotában, ahol éppen volt. Mert a tároló közben visszacsatolt "D" tárolóként is működik. (Csak az RS vezérlésének elsőbbsége van.) Ez az állapot addig fennáll, míg az ERROR hibajel van. - Ha megszűnik a hibajel, akkor visszatér az "TIME" időzítőről nyert vezérlésre. Hibajel alatt, hiába van idővezérlés, mivel annak hatása letiltott, nem lép életbe az "időzített váltás". - Néhány "zavarszűrés" van a rendszerben. C1 és C2 kondik megakadályozzák a vezérlő bemenetek felüli "gyors reagálást". Időzítés ideje kb. 1sec. Az R8-C5 és R9-C6 időzítések, nem engedik a kompresszort azonnal bekapcsolni, az átváltott állapotnak (amit a két Led mutat) minimum 5sec ideig fent kell állni. Vagy is a két kompresszor bekapcsolása késleltetett, míg kikapcsolása azonnali. Erre a késleltetésre azért is szükség van, mert hálózat megjelenésekor az áramkörnek "el kell döntenie", hogy melyik kompresszort indítsa el. Közeben 1sec ideig (bementi kondik feltöltődési ideje miatt) elindulhatna a másik kompresszor, majd megtörténne a tényleges üzemállapot szerinti váltás. - Utólag láttam, hogy a hibajel nálad külön-külön képződik. Ha ez így van, akkor a két hibajelet párhuzamosan lehet kötni. Hiszen hiba mindig csak annál a kompresszornál képződhet, ami éppen működik. - Az U2a tároló jelenleg parkoló pályán van. De esetleg felhasználható arra is, hogy megtárolja ha volt egy "hiba működés" az üzem alatt.
Sajnos nincs időnk ezt legyártani, tesztelni. mert talán 2 hetünk van, egy meglévő elektronikára van szükségünk, valami ilyesmikre: Schrack
Sziasztok!
Kaptam egy kapcsolóórát, de használati utasítás nélkül. A nagyobbik baj, hogy a gúgli sem volt a barátom, nem találtam hozzá semmi leírást. Nehezítette a dolgomat, hogy a készülék hátuljáról vagy már lekopott a típusjelzés, vagy nem is volt rajta korábban sem. Ráismer valaki, tudtok esetleg használati utasítást hozzá?
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Van egy Tracon TKO-HE típusú időzítő kapcsolom. Valaki meg tudná nekem mondani, hogy a mellékelt ábra szerinti bekötés esetén miért nem működik? Sem manuálisan, sem időzítő beállításával nem kap áramot a fogyasztó. Köszönettel, A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Hibás lehet az időzítő. Lehet, hogy csak relét kell benne cserélni, de ezt szétszedés nélkül nem lehet megmondani.
Vagy rossz a reléje vagy nem így kötötted be ...
Köszönöm szépen a válaszokat. Ma kimérettem egy ismerőssel és úgy néz ki nem jó. Holnap visszaviszem és kíváncsi vagyok vajon kicserélik e?
Az eredménnyel jelentkezem.
Hali!
Egy olyan jelző berendezést szeretnék csinálni: Ami, egy gomb nyomásra sípol egyet, majd 3-4 mp. múlva megint, majd 15-25mp. múlva megint. Ehhez szeretnék kapcsolási rajzot keresni. Köszönöm
Rakd össze "kockákból", csak ötletet adok..
Kell egy 555, ami pl. 4 mp ütemben léptet egy CD4017-et. Annak az aktuális kimenete indít egy 555-ös monostabilt tranyós, diódás elválasztással, ami viszont engedélyez vmilyen sípoló akármit. 4, majd 16 sec múlva a 5. vagy 6. kimenet lesz aktív, ami szintén indítja a monostabilt az előző módon. Ha lejárt ez a ciklus, a következő kimenettel blokkoltasd a léptető 555-öt. Új indítás egy resettel, első síp pedig nyomógomb helyett a bekapcsolással.
Hello! Példának egy megoldás..
Hali!
Húúú, - ez nagyon príma! Köszönöm szépen!
Remélem meg tudod fejteni, hogy működik. De ha mégsem..
- Az U2 egy monopstabil, ami a csipogás idejét időzíti. A 2-es lábról indul, lefutó élre. - A három dióda egy VAGY kaput alkot. Előtte az RC tagok (pld. C4-R6) az indításhoz szükséges tüskét állítják elő. Azért három, mert három impulzus lesz. - Az U1 egy monostabil, aminek ideje kb 22sec. A nyomógomb megnyomásakor elindul az időzítés, és töltődni kezd a C2 kondi. - A nyomógomb megnyomásának pillanatában Q kimenet magas szintre ugrik. Az U1a mindössze invertálja a jelet, így a felfutó élből, egy lefutó élet generál, ami C6-D3-on keresztül indítja U2 monostabilt. - Mikor a C2 kondi feszültsége eléri R4-en eső feszültséget, U1b kimenete alacsony szintre vált. És C4-D1-en keresztül ismét indítja U2 monostabilt. - Amikor C2 feszültsége eléri U1 Cv feszültségét, a monostabil visszabillen. A Q lefutó éle C4-D1-en keresztül, ismét indítja U2 monostabilt. A folyamat ekkor ismét indítható a nyomógomb segítségével. - Vagy is az első impulzus, a nyomógomb megnyomására generálódik. A harmadik impulzust az U1 monostabil ideje határozza meg, amit a C2-R2 szorzata ad meg. A második impulzus idejét az R4 értéke állítja be. (természetesen C2-R2 idejétől is függ) Idézet: „A három dióda egy VAGY kaput alkot.” Nagyon köszönöm a részletezést, sokat segít, nagyjából értem. Ha valahol felakadok, írok.
Akkor legyen egy talán átláthatóbb verzió is.
- Az U1a és U1b egy monostabil multivibrátort alkot, amely a 2-es lábon indítható, egy lefutó éllel. Ez szolgáltatja a kimenti impulzust és R3*C3 határozza meg hosszát. - Az U1c és U1d két egyforma-egyszerű időzítő, csak az időintervallumai különbözők. Időállandókat a R5*C1 valamint az R7*C2 határozza meg. - Mikor a S1 gombot megnyomjuk, D1 és D2 diódákon keresztül feltöltődik a C1 és C2 kondenzátor. Ugyanakkor a D3 elindítja a monostabilt. Így ekkor egy kimenti impulzus képződik. - A nyomógombot elengedve indul C1 és C2 kisütése R5 és R7 által. - Amikor T1 időzítése lejár, U1C kimenete alacsony szintre vált vissza. Ekkor a C5 a D4-en keresztül elindítja újra a monostabilt. Ugyan ez történik T2 időzítő lejártakor. - Ha a nyomógombot folyamatosan nyomva tartjuk, akkor csak az első impulzus generálódik. Elengedése után a többi. Ha T1 vagy T2 időzítése alatt a nyomógombot újra megnyomjuk, akkor a teljes időzítési folyamat újra indul. - A Q1 kapcsolja a kimenetre kötött terhelést. Ha az induktív jellegű lenne (mint egy relé) akkor az OUT és GND közé diódát kellene tenni. (Katóddal az OUT felé.) A kimenet kb. 100mA-ig terhelhető. Nagyobb igény esetén egy P-MOS Fet-et célszerű alkalmazni. - A tápfeszültség 6..12V között lehetséges. Passzív állapotban az önfogyasztása csak néhány uA.
Ez első ránézésre egyszerűbbnek tűnik, már az előzőt kezdtem rajzolni a Sprint5.0-val, de lehet át állok erre.
Hali!
Hozzáfogok panelt rajzolni, ha kész leszek vele, felrakom, és megkérlek hogy nézd át. Konyha nyelven szeretnék egyeztetni. Egy gomb nyomás: Azonnal egy síp, majd 2mp. múlva megint, majd 20 mp. múlva megint. Ha az R5 öt, valamint az R7et trimerrel helyettesítem, akkor be tudom szabályozni az időt.? Ilyen zümmert akarok használni, és ilyen elemet. A végére még egy kérdés a trimerekkel kapcsolatba. Valószínű, hogy emelnem kell az időt pár mp.-cel mind két zónában. A trimerek értéke maradhat az ellenállásoknak megfelelően, vagy nagyobb értékűek legyenek? A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |