Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Vásároltam egy fórumtárstól egy MTX Thunder "12-es T2124/28-számú mély-hangszórót. Próbáltam keresgélni a neten, de sok dolgot nem találtam róla, illetve pár fotót igen, de az a fura, hogy az azokon szereplő példányoknak gumipereme van, míg az enyémnek szövet (hasonló, mint a HS500-as mélyének, csak erősebb). Zárt ládát szeretnék készíteni hozzá, valaki tudna segíteni doboztervvel kapcsolatban? Előre is köszönöm.
Az árát megérte, ha csak a magas hibás. Sok munkát nem éri meg belefektetni, inkább a magas megjavítása után eladni 20k-ért, és máris lesz tőkéd a SÁL lecseréléséhez.
Valaki biztos kicserélte az eredeti sérült vagy elbomlott habszélt, mert az volt rajta. De textillel nem biztos, hogy jó. Attól függ, miféle textilszél.
Biztos, hogy gyári, mert a kosárba bele van sajtolva egy nagy műanyag gyűrű, ami lezárja az egészet (ami a gagyi vackoknál leszokott válni és szivacsból van általában) és az teljesen sértetlen, az alól jön ki a szövet széle.
Te tudod.
Közben találtam olyan fotót is, amin szövet pereme van. Meg akartam keresni a gyártó archív adatbázisában, de ott sincs róla semmi... Létezik erre az esetre valami bevált dobozterv? Kb hány liter kell egy ilyen jószágnak?
Rendben, én csak ezt néztem: Bővebben: Link
A második képen ott a T2124/28. Itt habszél van rajta. Abban nem vagyok biztos, hogy tudtak olyan textilszélt készíteni, ami enged elég kitérést. A doboz kb. 40 liter, 40 Hz-re hangolva. Ki fog emelni, de autóban még így is elmegy. A térfogat növelhető, azzal csökken a terhelhetőség, javul a mélyátvitel. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
Köszönöm, nem autóba lesz. A nappaliba szánom. Nem falat akarok vele bontani, leginkább zenét hallgatni, filmet nézni kéne. Akkor 40liternél kicsit nagyobbat csinálok neki. Az oldalarányok milyenek legyenek? Azt tudom, hogy például a kockát nem szokták javasolni (bár már láttam több gyári kivitelt is...)
Akkor lehet 60 liter is. Nem is a falbontás miatt érdekes a membránszél, de ha túl magas a rezonancia pont, akkor nem fog jól szólni 2W-on sem. Másrészt ezekbe általában pumpálni kell a teljesítményt, hogy valamennyire megszólaljanak. Az autós alkalmazásra tekintettel az érzékenység nem túl nagy.
Akkor lehet, hogy magascsere után eladom, de szerintetek mélyeket cserélni milyen lenne benne? Mondjuk ezekre ? Inkább az eladás mellet döntenék. Üdv.
Értem. Köszönöm a sok hasznos infót. Egy kb 100W-os erősítővel szeretném hajtani, remélem az elég lesz neki.
Idézet: „Másrészt ezekbe általában pumpálni kell a teljesítményt, hogy valamennyire megszólaljanak.” Nyilván nem ér egy fabatkát sem.
Hú, erre ne, ez nagyon gáz. Inkább maradjon a mostani. Ne tegyél bele több pénzt, mint amennyit muszáj. Szerintem.
(#) enree Az 1% THD-vel határolt 100W biztosan elég. Reméljük a szél engedi mozogni.
Hali.
Csak érdeklődöm, hogy volt e már időd lemodellezni a hangszóróimat, úgy ahogyan elgondoltam. Ha nem lesz jó akkor viszont mennek vissza a piacra. Igaz bukok rajta, de ez van.
Körülnéztem a neten, találtam Preludium B31 -et.
Hangját nem ismerem, elvileg olyan mint a Heybrook HB1-é, az viszont remek. Igaz peremcserére szorul, de inkább egy minőségi peremezés mint egy pár cserehangszóró (50-60k/pár). Üdv.
Amugy megnéztem részletesebben a NOKIA-k adatlapját azok a q (meg a Vas) tényezők tényleg érdekesek. Legközelebb belenézek alaposan mit linkelek.
Nem, de ami késik, az egyszer készen lesz. Máris megnézem.
... Szóval arra jutottam, hogy ezek a hangszórók egész egyformán viselkednek. Gondolom a mágneskör is ugyanaz lehet. Ami azt jelenti, hogy a 25-ös kb. 45 literben szinte ugyanazt csinálja, mint a 30-as 55 literben. Arra figyelj, hogy nagyjából hasonló arányú legyen a csillapítóanyag mindkét dobozban, és a 25-össel párhuzamosan kellene egy 47 vagy 33 ohmos ellenállást kötni, legalább 5W-osat. Így még sorosan is kapcsolhatók elvileg a hangszórók.
A prelunak több esélye van, hogy jó legyen.
Igen a mágneskör teljesen egyforma mindegyik hangszórón. Tehát akkor jók lesznek úgy ahogy szeretném. Az ellenálás miért kell a 25cm-es hangszóróra? És ez zárt doboz legyen igaz?
Igen, zárt dobozok, így is 40Hz körüli az alsó határ. Az ellenállás arra jó, hogy mindkét mélysugárzó impedanciamenete hasonló legyen.
Így már világos. Köszi a segítséget. Most nekiállok kiszámolni mennyi faanyag is kell majd. Ja és 2 vagy 3 utas legyen? Melyik lenne a jobb választás?
Szóval ez többutas akar lenni? 4 mélyhangszóród van, 2db 25 ös és 2db 30-as?
Pontosan. 2-2 van mindegyikből.
Húha, és ilyen hatalmas hangsugárzót akarsz csinálni? Majdnem 100 liter lesz egy doboz... Nem lenne elég csak a 30-asat vagy csak a 25-öset használni?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Nem baj ha nagy lesz maga a doboz. Erősítőm miatt szeretném. 8 ohmot jobban szereti. Persze jobb lenne ha 1db 30-as lenne csak mélynek, de nincs másik. Tegnap volt szerencsém hallani egy Vidi dcr 3090-et. Igen jól szólt és hangosan is volt még benne mély. Ezt szeretném elérni ezekkel a hangszórókkal is.
Sziasztok!
Szétszedtem a hangváltót tényleg nem egy csúcs. A mélyen egy sima tekercs van, a mélyközépen egy ellenállásos másodrendű, a magason egy sima harmadrendű. Ennyi pénzért rakhattak volna bele nem bipoláris elkót, hanem MKP kondikat. A kapcsolási rajzát összedobtam, nem lett túl szép, de jó. Üdv.
Itt vannak a képek is.
Nem értem. Azt írtad 2-2 van mindegyikből.
Keresek bevált számítást, amivel közelítőleg meghatározható egy hangváltóba szánt induktivitás paraméter-együttese (menetszám, geometria). Utána meg is mérem, de jó lenne már eleve egy értelmes irányba indulni.
Terhelésnek megfelelő keresztmetszetet válassz, olyan csévére, amire megközelítőleg ráfér, nem kell ennyire túl bonyolítani. Magashoz csak légmagos tekercset rakj, bár én a mélyhez is azt szoktam, de elvileg lemezmagos lehet, a ferrit nem jó. Ha tévedek, lacibá kiigazít.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |