Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Nem cserélted fel a ki és bemenetet véletlenül?
A kettes lábra küldöm a bemeneő jelet, és az egyesen várom kijönni.
Szerinted működnie kellene egy csőnek, ha jelentősen alul van fűtve, és az anódfeszültsége alig van? Vajon mekkora lehet az anódáram?
6.4Volttal fűtöm, a fűtés nem eszerint a kapcsolás szerint megy, arra külön áramkör van. (illetve mint írtam 6n2p csövekről van szó)
Az anódáramot próbáltam kimérni, de nem méri a multiméter... A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Az anódáramot kiszámolhatod az anódellenálláson mérhető feszültségből.
Ha a csövet munkapontba lehetne állítani, az anődáram kb. 0,9 uA lenne. A cső szivárgó áramai is ebbe a nagyságrendbe esnek. Ilyen feladatokra ez a cső nem jó, ide ún elektrométer csövet lehetne használni.
Akkor egy másik kérdés,
ez kapcsolás hogy működhet ha ebben még kissebb az anódáram, mint amit először linkeltem? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
0.20Voltot mértem, szóval kb 4,2uA lehet az anódáramom.
Ez utóbbi kapcsolásban legalább nincsenek a csövek záróirányban előfeszítve. Így torzítónak beválhatnak. Rácsáramos üzemben, ahogy itt is van, a rács némileg gyorsíthat az elektron áramláson. Csak az nem világos, hogy miért kell a csöveket ilyen extrém módon használni.
Általában két kapcsolót rakok a saját építésű csöves cuccaimra (főként erősítőkre), egyikkel az anódfeszültséget, másikkal a fűtést kapcsolom. Egy eredetileg füles erősítőnek épült készüléket teszteltem nagy érzékenységű hangládákkal. Mind az elő, mind a végfokcsövek 6n28b típusúak 60V anódfeszültséggel.
Kikapcsoláskor a következőt figyeltem meg. Kikapcsoltam az anódfeszültséget, viszont a buffer még egy ideig táplálta a csöveket. A műsorforrást nem kapcsoltam ki, és a feszültség csökkenését multiméterrel figyeltem. Amíg a feszültség 9V alá nem csökkent, tisztán szólt, bár egyre halkabban. Amint tovább csökkent a feszültség egyre inkább torzított, és 2V környékén teljesen elhallgatott. Akkor kikapcsoltam a fűtést is. Egy kis idő elteltével még pár másodpercre megszólalt. Ahogy hűltek a csövek, egyre halkabban, ugyanakkor egyre tisztábban szólt.
Már párszor ki lett tárgyalva a kapcsolás, nekem is itt van az asztalon megépítve. Az eredeti ECC82-vel jól működik a kapcsolás 9 voltos fűtéssel is , de mégsem adja az átütő csöves hangzást. ECC83-al nem működött, ahhoz némi átalakítás kell.
Én is megnyugtattam magamat,hogy a 6n2p csövekkel nem fog ebben a formában menni...
Megépítem megint a behringer vintage tube overdrive-ot, az jól Szólt. Bár az érdekelne,hogy konkrétan miért nem jött ki semmi a csőből... A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Sziasztok!
Megtudja valaki mondani, mi az EZ81 orosz megfelelője?
Nekem is így volt lepattanva a fém kupak, de volt egy kis "kiszabadítható" csonkom, amit finom smirglivel fémtisztára csiszoltam majd megtoldottam egy kis rézdrót darabbal.. óvatos forrasztás. Az anódsapka eleve forrasztható , átdugtam rajta lecsíptem a felesleget és pillanatragasztóval rögzítettem, majd ráhajtva forrasztottam. Azóta is megy a kütyü.. Továbbá pufferkondikat és a két 47n/400V csatolót cseréltem ki.
A Frank's Electron Tube-n nem találtam megfelelőjét. Mindenben egyezzen, vagy csak áramban? Olyan van.
Üdv! Lehet azt számítani, vagy milyen jellemzője utal, ha igen, az egyenirányító csöveken eső feszültségre? Van néhány egyenirányító csövem és a tápfeszültség kalkulációjához jó lenne ilyen paraméter. Találtam egy táblázatot, de olyan csöveim nincsenek, ezekre az itthoni, elérhető orosz csövekre lennék inkább kíváncsi.
Szerintem erre nincs általános számítás vagy jellemző, ez minden csőnél más és más. Az adatlapokon szokott lenni egy görbe, ami az átfolyó áram függvényében megmutatja, hogy mekkora feszültséget fogsz veszteni a csövön.
Üdv. 6AQ5 csöveket mire tudok felhasználni?
Remek erősítőépítésre. 6P1P az orosz megfelelője.
Rádióadót is láttam vele,viszont csak morse adókat. Lehet vele AM adót építeni?
Ez egy hangfrekis tetróda, SE -ben 3W. Nem tudom, hogy lehet -e építeni vele AM adót, majd a többiek elmondják.
Rendben köszönöm.
Lehet: pl.:Bővebben: Link , persze ez CW. vagy Bővebben: Link, itt van AM is.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
Hangbemenetet lehet neki kreálni valahogy? Vagy csak morse adásra képes?
Az a különbség, hogy a CW az ON-OFF mód, tehát csutkára ki lehet hajtani a csövet.
Egy broadcast AM adónál ("hang") a teljesítmény 50%-a a folyamatosan kisugárzott vivőre fordítódik és csak 25-25% marad a két oldalsávra. Talán 1..1,5W-ot ki lehet hajtani belőle.
Ez csak morzéra jó, elég durván csinálja. A rácselő feszültség billentyűzésével kellemesebb hangút lehet készíteni, de az ennyire nem egyszerű.
Lehet AM -et is csinálni, pl 2 csővel anódmodulációval. A csőkapacitásokat nézegetve olyan 10 MHz -ig, nagyjából 5 - 6 W -ost..
Szerintem több is lehet, távíróban olyan 60 % hatásfok, a disszipáció 12 W, és még a modulátor néhány wattja. Persze csak úgy érzésre mondom.
Nincs szükségem egetverő teljesítményre,itthoni rádiókhoz lenne jó mint "kihangosító adó". Van több csövem is,tudok miből gazdálkodni. Hangfreqvenciás erősítőként milyen kimenő inpetanciával rendelkező kimenőtrafó kell hozzá?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
Arra egyszerűbb egy kis tranzisztoros adó, oda elég pár 10 mW.
5000 ohm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |