Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   590 / 1210
(#) foxi63 válasza Hilo hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia!
A két négyszögjelhez hozzárendelsz két változót. amik szabadon futnak. Induláskor az egyik nulla a másik egy értékű.
Amikor lejár a periódus idő (1- 1/200) növeled mindkét változót.A kimeneti jel a két változó 1. bitje lesz, ezt kell kitenni az adott portra.
Mivel csak minden második periódus időhöz tartozik váltás az időalapot a felére kell venni.
0,5 - 1/400 s.
(az adott regisztereket soha sem kell törülni)
(#) Hilo válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Köszönöm. A lényeg (csak hogy biztos jól értem e):
Van A és B kimeneti pontom. A-ra kirakom a +5V-ot. B-n föld van. Majd B-re rakom ki a +5V-ot és A-n van a föld.
A fenti folyamatot ismétlem másodpercenként X-szer akkor van egy X Hz-es kétfázisú négyszögjelem.
(#) foxi63 válasza Hilo hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia!
Nem....
Ekkor csak ellenütemű négyszögjeled van.
Amikor az A magasra vált és a magas idejének a fele eltelt, akkor vált a B is magasra.
Elsőnek az A lesz alacsony, alacsony idejének felénél valt a B is alacsonyra.
(#) Hilo hozzászólása Nov 9, 2014 /

Akkor A fel B fel, A le B le.
Ha oszcilloszkópon nézném a kimeneti jelalakot, melyik állapot micsoda? (Tudom hogy néz ki oszcilloszkópon a kétfázisú négyszögjel, csak nem tudom még hozzá kapcsolni fejben a fentebbi módszerhez.)
Szeretném fejben össze rakni, a PIC en belüli megvalósítás már nem lesz gond. Köszönöm előre is.
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Legyen egy fázis változód, kezdeti értéke legyen 0. Adott x időnkét adj hozzá 1 -et. Konvertáld az alső két bitejét Gray kóddá és vidd ki a portbitekre. Ha nem a port 1. és 0. bitjén kell a jel, a legkisebb helyiértéknek megfelelő számot add hozzá a fázis változóhoz.
Pl. PORTA 4. és 3. bitjén:
  1. X_idonként:
  2.  movlw 0x08
  3.  addwf fazis,f
  4.  rrf fazis,w
  5.  andlw 0x08
  6.  xorwf fazis,w
  7.  xorwf PORTA,w
  8.  andlw 0x18
  9.  xorwf PORTA,f
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
(#) cross51 válasza Birs Alma hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Igen akkor nem kell tartalmazza a projekt a file-t, de ha C be írod akkor mért *.inc akarsz berakni oda tudtommal header file-t szoktak rakni ami *.h kiterjesztésű.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
(#) Hilo hozzászólása Nov 10, 2014 /

Eddig az hittem tiszta mi kell, de sikerült összezavarodnom.
Konkrét kód nélkül, csak hogy tiszta legyen.
Adott két kimenetem, legyen A és B. Kezdetben mindkettőn alacsonyon van.
Sorrendben így kapcsolgatok: A magas, B magas, A alacsony, B alacsony.
Ez egy periódus, jól értem?
(#) foxi63 válasza Hilo hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia!
Úgylátom vizuálisan kell lásd:

negyszög.jpg

(#) Hilo válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Köszönöm, amúgy igazad van, vizuális vagyok.
Így már menni fog. Köszönöm még egyszer mindenkinek aki segített.
(#) razor1995 hozzászólása Nov 12, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Szeretnék elkezdeni pic-et programozni, de még semmim sincs hozzá. Illetve talán van. Van egy FT232RL USB->TTL (?) átalakítóm. Ezzel lehet programozni pic-et? Googleban nem találtam egyértelmű választ, feleslegesen (jó, persze nem felesleges, de egyenlőre nincs miből) nem vennék pickit-et, ha jó hozzá.
(#) eSDi válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Üdv!

Sanjnos ennyi nem elég hozzá. Keress PICKit klónt itt az apróban, vagy az apróhirdetési/licitálós oldalakon. Elég jó áron hozzá lehet már jutni.
Illetve, ha rám hallgatsz és komolyan is gondolod a "PICezést", akkor gyűjtesz egy PICKit 3-ra.
(#) razor1995 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Hmm...Értem. Csak elkezdeni gondoltam valami olcsóbb megoldással (villogó és alap dolgok). PICKit 3-ból jó az ebay-en fellelhetőek is (7-10eFt-os változatok) vagy azok csak ilyen hamisítványok?
(#) cross51 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

De talán elég lehet, razor1995 nem mondta, hogy hány darab PIC-et akar programozni,
a mikroelektronikánál megtalálható ReadyPIC panel mely FT232RL chipre és PIC18F45K22-re épül viszont a PIC-be be kell égetni a bootloadert hogy használható legyen UART-os programozáshoz.
(#) Pali79 válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Nem hamisítvány, hanem klón. A PicKit kapcsolása és programja szabadon letölthető, így után is építhető. Elméletileg nem szabadna különbségnek lennie a gyári Microchip és a klón között. Egyébként innen fel is lehet ismerni az eredetit: Microchip felirat és logó van rajta. A klónokon csak hasonló a felirat. Egyébként ha full kezdő vagy akkor kezdetnek elég a PicKit2 is, azzal is sokfélét lehet programozni.
(#) vicsys válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Migiri, migiri, úgy ám!
(#) don_peter hozzászólása Nov 13, 2014 /

Uraim, mi lehet a gond akkor, ha egy "Programing failed at Program Memory address 0x000000" üzenetet kapok programozásnál?

Okozhat ilyet esetleg egy forrasztás közbeni impulzus?
Lehet tönkre tettem a PIC-et?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014
(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Az is lehet, de mielőtt kidobnád azért alaposan nézd át. A legutolsó helyre tenném a PIC halálát. (Nekem még nem sikerült megölni...)
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Az a gond, hogy még soha nem találkoztam ezzel az üzenettel.
Max akkor ha rossz helyre kötöttem valamit akkor dobot hibát a program..
Elvileg minden jó és egyszer sikerült is beprogramoznom, de aztán elnémult..
Érdekes jelenség...
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Fogsz még találkozni vele.
Én sem a PIC-et dobnám ki először.
Ellenőrizd a bekötést.
MCLR pull up, LVP, stb..
Forrasztás azt jelenti, hogy a PIC a panelon van több kevesebb alkatrész társaságában?
Ha igen akkor izoláció megvan?
(#) don_peter válasza usane hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Nos az már biztos nem a PIC-el van a gond.
Leszedtem és tettem fel egy újat, egy másik nyákra meg rátettem amit levettem és azon lehet programozni.
Az új PIC-et felprogramoztam egyszer és aztán ez is dobálja a hibát.
MCLR és VDD közt van egy 10K-s ellenállás.
LVP ki van kapcsolva.
PGM nincs bekötve.

Az érdekessége, hogy minden jól működik ameddig nem akarom írni, ellenőrizni vagy blank checkolni..
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

közben meglett a hiba..
Valamiért a VDD-t az egyik átkötésnél 100Ohm ellenállással hidaltam át.
Persze, hogy nem akart menni
Köszi srácok a rávezetést..
(#) razor1995 válasza cross51 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Hát nem akarok én sokat, egyenlőre. Találtam két talán használható kapcsolást. Ezek működhetnének nekem? (Laptopon csak usb van) Egyébként PIC-et lehet VHDL nyelven programozni? Mert egyetemen azt (is) fogjuk tanulni, így lenne haszna ott is, nem csak magamnak szórakozgatnék itthon vele.
(#) brato hozzászólása Nov 13, 2014 /

A JDM rajzot felejtsd el! A sárga alapon n ovasható.
(#) razor1995 válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Kicsit kicsúsztam a szerkesztési időből...
PIC-et lehet valamiből bontani? Rossz tv (mondjuk még jó csak képcsöves) vagy dvd lejátszó, cd olvasó ilyenek? Vagy csak venni tudok? Sima híradástechnikai boltban szerintetek tudok venni?
brato: Azzal kezdtem, hogy elolvastam, de csak átmenetileg kellene valami "tanulni". Max 2-3 pic-et felprogramozni, már ha lehetséges.
(#) brato válasza brato hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

A JDM rajzot felejtsd el! A sárga alapon n olvasható.
(#) Pali79 válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Bontani nem valószínű, nem minden boltban kapni. Nálunk helyben pár népszerű típust tartanak.
(#) brato válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

pár száz forintért vehető, bontani nagy eséllyel csak C-st tudsz.
(#) razor1995 válasza brato hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Egyébként mi a baj a JDM égetőkkel? Miért nem ajánlott használni őket?
Miért baj az, ha C-s? Olvastam valami olyasmit itt a topic elején, hogy az csak 1x írható, de később valaki írta, hogy az is többször írható csak EEPROM van benne nem Flash memória.
(#) Pali79 válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

A JDM nem szereti az újfajta soros portokat, régi géppel működhet. Tudtommal a c csak egyszer progamozható, bár ebbe sose mentem be. 600 Ft körül szokták adni a 682A-t. De 1000 alatt már több típusból lehet válogatni.
(#) razor1995 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Úgy is kell vennem akkor PIC-et (mondjuk rögtön 2-őt hátha kiengedi a működtető füstöt), megveszem azt a pár apróságot a JDM-hez is, hátha jó. Ha mégsem akkor van régebbi gép, azon megpróbálom, ha azon se akkor legalább lesz tapasztalat! Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   590 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem