Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Toroidok százait használják hangfrekvenciás berendezésekben, különösebb gond nélkül, hogy a Tied miért nem olyan, azt nem tudom, talán nem is a szegény toroid a bűnös.
Erről beszltünk eddig, hogy valyon miért búg, így vetődött fel hogy hálózatból érkező egyenáram okozza. Azt nem értem hogy miért okozza, de a fentebb említett oldalon azt írják hogy az lehet a ludas.
Ezt elég nehezen tudom elképzelni az egyenáramot nem nagyon hallani az ilyesmin, de a korábban emlegetett hálózatból érkező felhamónikusokat már annál inkább. Ez van.
Mérjél, ha nem hiszed. Ha van a hálózatól egyenfeszültség, azt egy egyenáram mérő műszer (deprez) kimutatja. A felharmonikusokat pedig lehet szűrni, oda és vissza is.
Bővebben: Link A földhurok körüli témákban a diódák használatától ódzkodnék, bárki, bármit is mond, állít. A dióda nem lineáris elem, képes kiirthatatlan zavart termelni, inter, és keresztmodulációval.
Érdekes hogy külföldön komolyan foglalkoznak ezzel a témával, itthon pedig a suliban egy szó sem esik róla:mains and toroidal transformer.
Ha már a generátorról esett szó, akkor ne felejtsük el hogy össze is van kötve valahogy az utcai ELMÜ trafó és az erősitő trafója, és ez a renszer már nem ideális.
Egy hasonlóval kötöttem be a trafót próbálgatáshoz.
Ha nem lenne összekötve, honnan jutnál energiához? (pl. napelem, elem, akkumlátor, és akkor földelni sem kell)
Egyébként a legjobb megoldás a földfüggetlen hálózat, ott aztán nincs is esélye kialakulni földhuroknak. Pont erre valók a trafók, az energia, és az információ átvitelben is. Dehát nekünk mindig, minden áron földelni kell, ha kell, ha nem.
Pedig bizony a dolog létezik, nem egy 6-800VA-es toroiddal épített végfokot hallottam muzsikálni a trafójából kifolyólag , amit mindig furcsálltam, de sosem értettem mitől lehet.
Márpedig Ellliott hogyha ilyen mélységben foglalkozott vele, és ilyen szépen el is magyarázta az okát, higgyünk neki! Még ha az iskolában nem is tanították.ű Bár érthető okokból nem terjedt el mifelénk a PA erősítőkben a kompenzációja ( nem otthon használjuk , kit érdekel a plusz fogyasztás? ) Köszi Laci, én értékelem a linkedet!
És még egy pár lehetőség: (pdf-ben)
Illetve majdnem elfelejtettem, hogy minden esetben lágyindítást kell alkalmazni ezeknél a kapcsolásoknál mert a kondenzátorok nehezen viselik a trafó bekapcsoláskori csúcsáramát.
Igazad van, rosszul fogalmaztam. A meddő teljesítményt én az egyenfesz által létrehozott nemkívánatos veszteségként fogalmaztam, és nem a feszültség-áram fázishibájából.
Illetve az effektív érték: effektív értéke a lüktető egyenáramnak is van, még sincs periódusa.(maximum a lüktetésének) Például ha van egy erősitőd, rákapcsolsz 1kHz-et, kivezérled maximumra, éppen elkezd torzítani, (pl a QUAD esetében a pozitív félperiódusnál hamarabb vágja a szinuszjel tetejét) ebben a pillanatban már egyenfeszültség jelenik meg a kimeneten, (a nyugalmi 1-2mV helyett).
Szia!
Érdekes volt olvasni az okfejtésed erről a szűrőről. Az az érdekes, hogy ezt a kapcsolást én már évek óta használom, de erre nem gondoltam, hogy erre való. Csak azt tapasztaltam, hogy ha egy ilyen kapcsolás van a betáplálás útjában, attól szebben szól az erősítő. Én a Var VIII-at építettem meg de kondi nélkül, tehát csak a 4 dióda van, és úgy van megoldva, hogy a hálózati dugóba építettem be őket. Minden diódán van egy szál vezeték, és a kábel végén van közösítve. Mondjuk kondit nem tettem rá, de lehet hogy ez is megszűri a DC-t. Ki fogom próbálni kondival is. Ugyanezt a hatást lehet hallani, ha leválasztó trafót használ az ember a Hifi előtt. Szóval van benne valami, hogy jobb lesz az egész rendszer, ha nincs DC az erősítő betáp részén, vagyis nem kap DC-t a trafó, csak váltót. Idézet: „Csak azt tapasztaltam, hogy ha egy ilyen kapcsolás van a betáplálás útjában, attól szebben szól az erősítő.” Hát még a borz.... Mégis mitől szólna szebben?
Fontos dolog a pontos fogalmazás. Tehát nem meddő, hanem veszteség. Effektív értéke csak periódusos jelnek lehet, definíció szerint, más jelnek lehetnek különböző (akár időtartam függő) átlag értékei. Torz, nem földszimmetrikus, de periodikus jelnek van átlag, négyzetes átlag, csúcs, csúcstól csúcsig, külön egyen (átlag), és külön effektív váltó (a kettő összeadandó) értéke.
Mivel egy trafó az egyenszintet nem viszi át, az egyik oldalon levő egyenkomponens a másik oldalon nem jelenik meg, tehát az átlag szintet nem viszi át. (más problémákat azért okoz, előmágnesezés, veszteség növelés stb,)
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy van egy régi képcsöves TV, és egy újabb plazma TV. A hangerőtől függően gerjednek a hangszórók, és búgó/zúgó hang tapasztalható, sőt az adástó függően erős recsegés is. A probléma kezelhetővé válik, ha a TV-t halkra veszem, ám így a műsorokat alig hallani. Mi lehet a probléma? Hogyan tudnám megoldani? Esetleg a hangszóró vezetékekre egy-egy ferrit gyűrű megoldás lenne? Ha igen akkor azt hogy helyezzem fel, hányszor tekerjem át, és melyik vezetéket? A válaszokat előre is köszönöm! További szép napot! A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Hogyan tud zúgni a házimozira kötött hangfal úgy, hogy a házimozi közben ki van húzva a konnektorból? Ha kihúzom a tv-ből a Jack dugót, akkor elnémul. De akkor is hogyan zúg, ha nincs áram alatt? Most lettem figyelmes rá, már pár napja hallottam éjszaka, hogy néha valami zúg. De most jöttem rá, hogy micsoda. És a fura, hogy csak egy hangfal zúg, az összes többi néma.
Nem. De ha csak a Jack kábel van bedugva a tv-be és a házimozi ezen kívül sehová nem csatlakozik, a hálózathoz sem, akkor hogyan alakul ki földhurok? És mindez hogy jut el a hangszóróig (a 6-ból csak 1 zúg).
Annak az egynek átvizsgálnám a kábelét.
Érdekes. A tv az antennakábelen szedi fel a zavart és a kihúzott házimozi hangszóróján hallom. Kihúztam az antennakábelt a tv-ből és megszűnt. Viszont amikor vissza akartam dugni, akkor láttam, hogy összeérintéskor apró szikra van a kábel és a tv csatija között. Egy rendszeren van még ezen kívül 3 tv, vagyis STB és tv.
Kis kereséssel biztos megtalálod itt a fórumon az antennakábel egyenáramú leválasztását biztosító végtelenül egyszerű dobozkát
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Sziasztok!
Van egy Genius SW-HF 5.1 6000 házimozi rendszerem, aminek a mélyládája zúg. közvetlen a fal mellett van, csak a saját tápkábelje van a közelében a hangszóró kábelokon kívül. Ha forgatom, vagy megfogom (vagy akár csak a közelébe megyek), akkor csendesül/abbahagyja a zúgást. Most épp 45 fokkal van kb. a falhoz képest, igy elviselhető a zúgás, de nem túl dekorativ ebben a formájában. Három ismerősömnek van teljesen azonos tipusú darabja, nekik semmi probléma nem jelentkezett, nekem a gari lejárta után tűnt fel (költözés után az új helyén, és mint kiderült a házba az első pár hétben nem funkcionált földelés, de gondolom nem földelt tápkábel esetén ez nem releváns). Továbbá, nem tudom, hogy ez mennyire természetes, de üresjáratán (csak 230-ra van dugva, semmi más kábel nincs rajta) jócskán kézmeleg a hűtőbordája. Érdeklődnék, hogy mi okozhatja a zúgást, illetve hogyan lehetne megszüntetni (ha segit tudok felrakni képet a szétszerelt jószágról, de a tápja a láda belsejében, a nyák és a hangszóró alatt van közvetlen), illetve normális-e az ilyen fokú melegedés? Volt már szerelőnél is ezzel a problémával, de attól függetlenül, hogy legombolt némi pénzzel nem változott a helyzet. Ugyanitt megkérdezném, hogy a TV-m jack kimenete beadta a kulcsot (philips LED tv), érdemes-e egy amatőrnek nekiállni szerelgetni a dolgot és ha igen, akkor hogyan fogjak hozzá? (kisebb szerelgetéseim voltak egyenlőre, laptop táp javitás, és hasonlók, de ott ki tudtam mérni, hogy meddig jut el az áram és melyik alkatrésznél akad meg a dolog, itt viszont nem tudom hogy kezdjek hozzá, vagy érdemes-e egyáltalán) Válaszokat előre is köszönöm. (Ui.: elnézést, nem működik a hosszú "i" a billentyűzetemen.) A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Milyen a hálózati csatija? Mert ha földeletlen, mint a legtöbb ilyennek, akkor nem földhurok.
Idézet: „csak a saját tápkábelje van a közelében” Vidd máshol a tápkábelt. A melegedés, ha csak kézmeleg, nem hiszem, hogy gond. Ha égetne, és nem tudnád megfogni, akkor kéne vele foglalkozni. A TV gond nem ide való, de azt javaslom, hogy ne a LEDTV-n kezdj el gyakorolni! Csak akkor állj neki, ha már biztosan jól tudsz forrasztani.
Van egy fejhallgatóerősítőm amiből halk zizegés jön amikor ki van kapcsolva, de ahogy bekapcsolom, síri csend lesz.
Ja és ha a fejes kábelét bizonyos irányba viszem az erősítőhöz képest, nem zúg.
Abban a dobozban maga a trafó búg, nem nagyon lehet mit csinálni vele, legfeljebb kiszerelni a dobozból, mert az erősíti a hangját.
Üdv.Egy hasonló problémám adódott.Van egy keverőpultom(2 x CDJ 900 nxs +djm 700).A minap bekötöttem otthon a szobámban, a szobai erősitőmre (Onkyo A-9211) szépen megy minden semmi búgás,eddig nem is volt gondom.De utána még pluszba a a Record kimentet a keverőn rá akartam kötni a szmitógépemre és ahogy hozzáértem véletlen a gép házához kicsit csipkedett,hát egyből gondoltam is hogy valami földhrok gondok lehetnek.Ha bekötöm a helyére természetesen búg zúg meg minden szoval ki is kötöttem egyből.Ugyan ez akkor is ha ez erősítőt kiiktatom és közvetlenül csak a gépre kötöm a keverőt.És a keverő jelkábele és a konekktor földelése között jön létre valami feszültség,és nem tudom mit tegyek!Megköszönnék minden segitő választ !
Fördhurok van a PC és az erősítő is földelt. Vagy leválasztod a jelet az erősítő bemenetéről, vagy a földelést az erősítő dobozáról (földeletlen elosztó)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |