A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   152 / 200
(#) szucsip válasza krisztianAMG hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Szóval egy régi tápról van szó (7805). A GND elválasztását én nem tenném meg (érintésvédelmi szempont), de amúgy működőképes az ötlet. Viszont a SB 5V -os ág nem szokott nagyon terhelhető lenni. Ha túlterheled, akkor az egész táp gyengülhet tőle, mert az táplálja a vezérlő IC-t is, ami pedig a tranzisztorok bázisáramait is szolgáltatja trafón keresztül.
(#) szinten hozzászólása Okt 15, 2014 /

Üdv. Keresgéltem fórumon, de nem találtam konkrét választ. Írtam másik topikba, de sajnos az már halott topik. Nem teljesen ide illő kérdés, de hátha tud vki választ.

Szóval a kérdés:
Adott egy GTX660 TI VGA, aminek a tápfeszt külső tápról szeretném megadni de:

A VGA a gép indításakor nem ad képet, csak a venti pörög max fordulaton (indításkor/újraindításkor a gépem lehüt minden alkatrészt pl.: cpu 25 fokra így a venti magas fordulaton pörög kb 5 mp-ig aztán leveszi szép halkra ugyanez vga esetén), de nem történik semmi. A közös földpont lenne a gond, hogy az nincs, vagy az, hogy szimplán külön/ korábban indítom a tábot mint a gép indítása (bár elv az h korábban indítom nem lehet gond).

Esetleg valami ötlet? Most vettem a vga-t, de nem tudom kihasználni mert lekapcsol a gép, de jelen pillanatban nem szeretnék új tápot venni.

Bármiféle ötletet elfogadok.

A gép:
Amd FX-8320 (8x3,5GHz)
Biostar a 960 d+
VGA: Nvidia GTX 660 TI 2048MB GDDR5
16Gb Ram (1333 MHz DDR3)
1,5Tb Seagate
1Tb Seagate
40Gb Intel SSD
+DVD író nem tudom miféle
(#) eSDi válasza szinten hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Üdv!

Ez így nem fog menni! Nem mindegy, hogy mikor kap áramot és hogyan. Mindenképpen vegyél új tápot! Ha merész vagy akkor párhuzamosíthatod a kettőt, de ahhoz is kell jó pár nagy teljesítményű dióda, hogy egymást ne zavarják. De ilyen értéket képviselő géppel én nem kisérleteznék, sőt én még gyenge táppal sem indítanám be.
(#) szinten válasza eSDi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Értem. Köszi a választ. Valahogy sejtettem, hogy ez lesz. Gyárilag ez a táp volt hozzá, csak egy VGA jött új bele, ha jól emlékszem 450W a táp de kicsinek bizonyult.
(#) eSDi válasza szinten hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Elvileg még beleférne a 450W-ba. Csak lehet nem túl minőségi a táp.

Azt hittem rosszul látok, ebből a proci sorozatból a legdurvábbnak 220W TDP-je van. Meg vannak huzatva az AMD-nél? Mivel lehet azt hűteni?! A VGA se piskóta a maga 150W-os fogyasztásával. Még jó hogy Intel párti vagyok... Ott kb 130W a max
(#) szinten válasza eSDi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Idézet:
„Mivel lehet azt hűteni?!”

hogy mivel?:
Kep

Hozzateszem gyari hutovel max 30-35 fok volt, ezzel 16 mig nem jatszok. Ha mar jatek megy (pl bf4) akk 20-25 plafon. Szerintem teljesen jo.

450W kimérve, lead 437 körül, mégis levág. Lehetséges, h valamiféle
(#) buburobi válasza szinten hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Üdv! Nekem is volt nem túl rég hasonló problémám egy GTX260SSC-vel. Játék közben eleinte minimum grafikán újraindult a gép, aztán nem indult. 550w-os gagyi táp volt benne. A főtrafót kicseréltem olyanra amin a 12v 2 szállal van tekerve (régi AT-s tápból) és betettem párhuzamosan még 1 diódát. Azóta bírja rendesen.
(#) eSDi válasza buburobi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Hmm... Érdekes! És honnan varázsoltad elő a 3.3V-ot? Csak mert a régi AT szabványnak nem kell. Másrészt, hogy bírja el a max 250W-ra (AT-ben nem nagyon láttam nagyobbat) tervezett trafó az 500W-ot?
(#) buburobi válasza eSDi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Lehet, hogy tényleg ATX volt... Rengeteg főleg AT-s és viszonylag kevés ATX-es tápot bontottam már nem tudom pontosan melyikből volt a trafó. Egyébként nem minden tápnál van külön megcsapolás a 3,3v-nak... Ha megnézed egy 200w-os AT-s és egy 500W-os ATX-es táp trafóját, mindkettő EI33... Sőtt van amelyikben még nagyobb is...
(#) roland9 hozzászólása Nov 9, 2014 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenn, hogy egy 300W-os pc tápot át lehetne úgy alakítani, hogy 12v helyett 24v jöjjön ki rajta át tekercselés nélkül?
(#) ferci válasza roland9 hozzászólására (») Nov 9, 2014 / 1

Szia!
Persze lehet.. beteszel még 2 diódát, olyanokat, mint az eredeti dupla a 12 voltra és így graetz lesz a két 12 voltos tekercsvég között... a két összekötött anódot pedig kihozod pár elkóra és a GND-hez képest lesz + /- 12 voltod, összességében 24 V.
Természetesen fele amperre kb.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) roland9 válasza ferci hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Köszi szépen, hogy erre én mért nem gondoltam....
(#) ferci válasza roland9 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Még nem gondolkoztál eleget... ... egy kis fojtót is betehetsz, ahogy a (+)-ban is van...

Oksa, esetleg abban tudsz segíteni, hogy a védelmet, hogy tudom ki iktatni vagy kicsit módosítani? ugyanis egy égőt kellene hajtania amit nem nagyon csipázok szegényem
(#) ferci válasza roland9 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Az már a konkrét kapcsolástól függ...erre hirtelen nem tudok ötletet adni, nézz körül a topikban, biztos van a tiédhez hasonló táp és kérdés.
Inkább az égődet védd meg..
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014

Rendben, köszi szépen!
(#) beratti01 hozzászólása Nov 15, 2014 /

Sziasztok.
Valaki tud segíteni abban hogy a linkelt ( töltő ) töltőt meg tudom e hajtani pc táppal és ha igen hány wattos tápot érdemes beszerezni hozzá?
(#) erbe válasza beratti01 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Nem írod, mit szeretnél tölteni vele. Éjszakai irányfény vagy elektromos autó akkumulátorát?
Meg lehet hajtani PC táppal, de a teljesítménye a fenti kérdés függvénye.
(#) beratti01 válasza erbe hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia.
Egyszerre több 6 cellás LiPo rc akksit szeretnék tölteni, a töltő kellene adjon kb 15 ampert.
(#) erbe válasza beratti01 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Olyan PC tápot keress, aminek a 12 V-os kimenete tud legalább 25-30 A-t! De inkább többet. Teljesítménye 500-600 W. Láttam már 12 V-os ágon 32 A-t is, közben csak 500 W-os volt.
(#) beratti01 válasza erbe hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Köszi szépen.
(#) (Felhasználó 112967) hozzászólása Nov 18, 2014 /

Üdv!
Érdekelne,hogy amennyiben egy pc tápegység 5 voltos és 12 voltos ágát összekötöm,akkor mi történik?Egyáltalán meg lehet-e oldani valahogyan?Összeadódik-e a feszültség vagy az áramerősség?Mi a különbség a -12 volt és a + 12 volt között és melyik mire jó?
Kérem méltányolni tudatlanságomat és azt, hogy kezdő vagyok ezen témában!
Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Nov 18, 2014 / 1

Jobb esetben csak lekapcsol, rosszabb esetben elfüstöl mivel rövidzárat csinálsz. Így néz ki a PC trafó bekötése.

PC_trafó.jpg

(#) ferci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Nov 18, 2014 / 1

Még annyit hozzátennék, hogy HA éppen ezzel a fajta trafóval lenne dogod, amit Ge Lee csatolt, akkor használhatod többfajta "közte" feszültségre is azzal a megkötéssel, hogy amelyik verzióban -5 vagy -12 volt is alkalmazva van ( +5 v, -5v >>10 volt, +12v és -12 v>> 24 volt, +5 v és -12 v>> 17 volt..), a mínuszos fesz diódája a meghatározó.
Ezt az áramértéket a doboz oldalán megtalálod
A tekercsek bírnák az eredeti amper nagy részét, de a diódák NEM.
(#) (Felhasználó 112967) válasza ferci hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Tehát ha jól értem,akkor össze lehet párhuzamosan kötni így például; +5volt és -12volt az = 17 volt?Viszont azt nem értem,hogy mi ez a - és + feszültség(Volt) és mire jó ez?
(#) ferci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

NEM párhuzamosan!!!!

A +5 volt és a -5 volt között mérhetsz 10 voltot pl., de csak a mínusz 5 volt áramterhelhetőségét használhatod ki.
+5 volt és -12 volt között 17 volt van, de csak a -12 volt áramterhelhetőségével.
+12 volt és -12 volt között van 24 volt, de csak a -12 volt áramterhelhetőségével...
Mi nem érthető ebben? Kötni semmit se kell, csak közéjük tenni a megfelelő terhelést.
Természetesen a +5 volt vagy +12 volt sok ampere külön-külön marad, valamint a -5 volt és -12 volt a saját kis "amperével"...

A pc-táp dobozán fel van tüntetve, milyen feszültségek vannak kivezetve és mennyi áram vehető ki külön és együttesen.
Ha további kérdésed van, a konkrét dobozfelirat képét tedd fel.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2014
(#) (Felhasználó 112967) válasza ferci hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Nem kell ide semmilyen kép, de még mindig nem derült ki,hogy a - és a + fesznek mi a célja és használhatósága és mi ez tulajdonképpen.Még annyit szeretnék tudni,hogy ha van egy 17 voltos fogyasztóm akkor a +5 voltot a + kivezetésre, a -12 voltot a - kivezetésre kell-e kötni.?
(#) pucuka válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Nov 18, 2014 / 1

Te jó ég! Ma ilyen sok az értetlen!
Nézd csak meg a tápegységed oldalára írt feszültség, áram, és teljesítmény értékeket! (ahogy ferci is kérte) Írta azt is, hogy nem párhuzamosan. Akkor sorosan. És akkor a sorbakötött két feszültség + vége a + 5 V, és a negatív vége a - 12 V. Így lesz meg a 17 V.
Nem mindegy, hogy mi volt az eredeti célja, ha úgyis másra akarod használni?
És még mindíg nem írtad, hogy mennyit (áramot) fogyaszt a fogyasztód, enélkül pedig konkrét választ hogy lehetne adni? Ha lenne kép, mi esetleg látnánk, amit Te nem látsz.
(#) erbe válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

A kép arra adhatna választ, hogy a felhasznált "-" ág terhelhetősége mennyi. Táponként elég változó, 0,35-1 A között. Növelhető a "-" ágak terhelhetősége apró átalakítással. Esetedben célszerűen a -5V-os ágat lehetne egyszerűen a 12 V-os terhelőáramához közelíteni.
Nagyon titkolod, mekkora áramot szeretnél kivenni belőle.
(#) (Felhasználó 112967) válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Itt a kép!Egyébként nem mindegy, hogy mi az eredeti célja ugyanis tudni szeretném!De persze nem kötelező válaszolni.Szeretnék egy kis tudást is szerezni, gondolom ,hogy nem baj.....

PIC_0002.JPG

Következő: »»   152 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem