Fórum témák
» Több friss téma |
Bizony én is csak kb. 1 hónapja kezdtem el nézegetni PLL-es dolgokat és itt figyeltem fel a DDS-re is.
Ha a PLL-DDS kombináción azt érted, hogy DDS állítja elő a referenciát, azt úgy képzelem el, hogy a vezérlő processzor alsóbb hangolóbitjei a DDS frekvencia regisztereit vezérlik, a felsőbbek pedig a PLL-t. Tehát innentől programozástechnika. Vannak fázisregiszterek is a DDS-ben, nem tudom jól értelmezem -e, hogy ezen regiszterek változtatásával, bele tudok szólni programmal a jel fázisába, tehát tudok csinálni fázismodulációt? Ami még a DSS előnye, a tiszta frekiváltás és a gyorsaság. Egyébbként az 1GHZ-et hogyan lehet szolgáltatni egy olyan DSS-nek ami addig működik?
DDS/PLL-re egy egyszerűsített megoldás:
Bővebben: Link Talán azért olcsóbban is lehet itthon DDS IC-t kapni itt: Bővebben: Link Olcsóbb PLL szintézerek pedig az ADF4xxx sorozat, szintén az AD - tól Idézet: „Egyébbként az 1GHZ-et hogyan lehet szolgáltatni egy olyan DSS-nek ami addig működik” A DDS kimeneti frekvenciája programozható, de megjelenik (igaz kisebb amplitúdóval) a referencia frekvenciától +/- távolságra is a kimeneti jel. Azaz: Fref=180MHz, Ftw=20MHz akkor a kimeneten megjelenik a 20MHz, 160MHz, ill. a 200 MHz is. (Egyébként ezért illik szűrni) Elnézést, ha nem voltam egyértelmű, érdemes az alábbi linken megnézni ezt grafikonon ábrázolva. Bővebben: Link
Ez igaz, tehát egy D/A-nál az órajel és a kimeneti freki(k) összege és különbsége is megjelenik a kimeneten. Ez azért nem olyan vészes, mert a diagramból is látszik, hogy kis szintűek.
A példában mindegyik nem kívánt összetevő kisebb, mint kb. -35dB. Boldivi! Szerintem félreértettél valamit. Egy 1GHz-es órajelű DDS-sel nem lehet 1GHz-es jelet előállítani. Leszámítva az előbbi nem kívánt jeleket. Ferkógyerek azt írta, hogy egy 1GHz-es órajelűvel max 400 MHz-et lehet előállítani. (#170708) A mintavételezés "törvénye" alapján ez így korrekt lehet, bár én csak most tanulom a témát, mint előző hozzászólásaimból kiderült.
Szerintem Boldivi arra kíváncsi hogyan lehet 1GHz-es órajelet előállítani az IC számára.
Nem kell megijedni nem kell neki 1GHz-es külső oszcillátor. A nagyobb frekvenciájú DDS áramkörök belső PLL-es szorzóval vannak ellátva (hasonlóan a számítógép processzoraihoz).
Köszi a linket !
Már nagyon régóta vadászom olyan üzletre Magyarországon ahol lehet kapni DDS-t. Remélem ez a cég foglalkozik kisebb tételű eladásokkal is meg a csomagküldés sem lenne utolsó.
Igen, arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet az 1GHz-et megadni a DDS-nek. Tényleg a belső PLL! Mint a gyorsabb mikrovezérlőknél. A mintavételezést vágom.
Ez a netes-írásos kommunikációs forma már csak ilyen. Könnyű félreérteni a dolgokat.
Sziasztok!
Már csak a varicap hiányzik. Próbaképpen a referenciát teszteltem (csak, hogy lássam már működni az IC-t). Remekül funkcionál. Nemrég be is fejeztem a programot. Annyit lehet vele, hogy 2-2 nyomógombbal csökkenteni/növelni a regiszterek tartalmát. A Medve által csatolt rajzon szerepelnek ellenállásértékek különféle raszterekhez. Én 10MHz kvarcot találtam és kezdetnek 25KHz-et szeretnék referenciának. Milyen ellenállást használjak? Többnyire ebből a rajzból indultam ki, tehát a szűrő alkatrészei ezzel azonosak.
Sajnos igy nyilvánosan kell offolnom, mert biztosat nem tudok. Vagy letöltesz egy hurokszűrő méretező progit. Vagy kisérletezel Elkészíted először olyan alkatrészekkel, amelyek adva vannak, megnézed, hogy hogyan működik, majd kristálycsere, s egy trimmerrel beállítod, hogy úgy működjön kb, ahogyan a "gyári" értékekkel.
(De jó kis DDS téma volt,kár hogy épp nem voltam gépközelben)
Akkor bizony úgy lesz, ahogy mondod. Gyári érték, ha kell kísérletezés.
Sziasztok!
Szombaton feléledt a PLL szintézer. Jelenleg tudja az elvárt tartományt: kb.: 128-145MHz, 25KHz lépésközzel. Nagy, nagy köszönet a segítségért Medvének! És persze a többieknek is! Még a mérések és a fínomítások hátra vannak. No és egy jó AM KF. Lehet a VCO-t SA612-tal csinálom, mivel keverőt is tartalmaz és a kettő egyszerre le lesz tudva.
Jelenleg ez a VCO, BB530 diódával. A 10pF kondival párhuzamosan kapcsoltam egy 1nF kondit, ezzel növelve a Mhz/Voltot. Az egész áramkör jelenleg 5V-ról működik.
SA612-vel is ki szeretném próbálni, az adatlapján példa is van rá. Egyébbként milyen lenne szerinted a megfelelő VCO?
Hát ilyen! Az SA jó dolog, ha kvarcstabil frekivel kevered, akkor igen univerzális PLL-t kapsz! Mitöbb szignálgenerátort a behangoláshoz. Jó öltet az, ami még ezen az oldalon van, a keverő rendszerű szignálgenerátor, csak hát melyik mobilban van ilyen VCO?
Hasonló VCO-mütyűröket láttam már régebbi mobilokban. Pl 2110i, persze az kit tuja, mit tud, de gondolom hasonló lehet.
Sziasztok!
Eszembe jutott valami. Ha egyből 455KHz-re keverém le a jelet, akkor már nem jó a 25KHz, legfeljebb 5KHz lépéssel tudnám megoldani azt hiszem. Ezért gondoltam, hogy kettős keverést alkalmazok esetleg. Szerintetek 2db SA612-vel megoldható a dolog? Arra gondoltam, hogy az egyik a PLL és RF jelet kapja és a kimenete egy 10,7MHz szűrőre csatlakozik. Ezt követné a másik SA612, melynek az oszcillátor lábain egy 10,245MHz kvarc ketyegne és a 10,7MHz-et lekeverné 455KHz-re. Szóval mi a véleményetek erről? Tudom, hogy léteznek kész IC-k, de most ez a típus van itthon és talán még tudok szerezni belőle.
Sziasztok!
Az előzőekben felvázolt megoldást alkalmazom. Kérdésem is van ám, nagyon alapvető. Ha szeretném fogni mondjuk a 100MHz-en sugárzó adót, akkor ezt megtehetem a 110,7MHz-es keverőfrekivel, de megtehetem a 89,3MHz keverőfrekivel is. Ebből az következik, hogy két adó jelét fogom. Nyílván kettős keveréssel kiküsszöbölhető. Igen ám, de ha mondjuk a vevőm 80MHz-150MHz hangolásra képes, akkor hiába a kettős keverés ugye? A tüköradó-jelenség jelen lesz. Most jut eszembe, lehet a szélesebb hangolási tartománynál ezért kell az első KF-nek akkorának lenni, hogy kiküszöbölje ezt? Tehát az én példámban mondjuk az első KF 35MHz legyen? Bocsi a kérdésért! Lehet már válaszoltam is magamnak... Kicsit fáradt vagyok most, már aludnom kéne. De azért a megerősítés jól jönne. Előre is köszi!
Ha kettős keverésű vevőt akarsz, akkor is elég egy PLL, mert az egyik keverő elég, ha egy fix frekvenciát kap. A tükörfrekvenciás problémát pedig az előerősítő sávkorlátozásával szokás megoldani, vagyis az együtthangolt lesz az oszcillátorral. Ebből a szempontból jó, ha az első KF viszonylag magas érték.
Köszi a választ! Tehát a szűrő oldja meg, gondoltam.
Egy PLL-t használok természetesen. Lehet írtam már, 10,7MHz-ről 455kHz-re még egy SA612 és egy kvarc, ami lekeveri.
Üdv!
Egy vezeték nélküli telefonból kibontottam 2 transceivert. Adatlapot nem találtam róluk, a gyártó SHARP, a típus pedig RY3GB032. A lábkiosztását nagyjából ki tudtam mérni szkóppal. Van benne egy TB31202FNG típusú PLL, erről már szerencsére van adatlap. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy tudnám feléleszteni? A PIC-et már rákötöttem a Clk, Sda, Stb vonalakra, van valami ötletetek hogy mit küldjek ki neki? Most először foglalkozok PLL-el. Meg lehet őket ölni hibás kódokkal?
Azt mondom folytassuk a "Philips telefonból RF modulok" c. topikban, ott lelsz hasznos infót. Szerintem amúgy nem lehet megölni rossz kóddal egy PLL-t, legfeljebb a végfokot, ha az adott frekin annyira megnőlne az SWR. De 50mW-nál nem kell aggódni.
Sziasztok!
Elővettem kicsit a projektet. Ma megtörtént egy szoftverfrissítés, így már a Nokia kijelzőn látható a frekvencia. A légi sávban fogható pár digitális adás, nem tudja valaki mik lehetnek? Már ha nem a frekvenciák összegén van 200Mhz fökött. Nincs ugyanis még a bemeneten szűrő.
OFF:
Azok lehetnek pl a ACARS jelek is. Csomagokban küldött repülési adatok infók a gépekről. rövid vonyítások formájában. Létezik hozzájuk dekóder progi is WACARS néven .... Hangkari kell és ez a progi. 13x Mhz -en adnak földrajzi régiók függvényében több elsődleges / másodlagos csati van. Bővebben: WACARS progi De lehet hogy 144 megás éppen AX25ös csomag rádió csomagokat fogsz :-S Arra meg ott van pl.: AGW soundmodem progik Bővebben: Link SV2AGW oldala Google a haverod ON: Bemeneti szűrő talán segítene szwelektálni .. Mit jelez ki a freki mérőd ?
Köszi szépen az infókat!
Felső keverésnél is kijön és alsó keverésnél is. Az hisszem tegnap már fáradt voltam és hülyeséget írtam a 200Mhz-ekkel kapcsolatban, tehát az felejtős. Tehát kipróbáltam alsó keveréssel is (most, hogy látom is az aktuális frekvenciát), így gondolom hogy a légi sávban van 127MHz környékén. Majd ha hazamentem, megnézem pontosan. A két legerősebb közzül az egyikben hallani magasabb frekvenciákat is, a másik a commodore gépek turbó nélküli betöltésére emlékeztetnek, zörgés jellegű.
Nos!
Egyik adó: 117.000MHz keverőfrekvenciánál, másik adó: 117.350MHz keverőfrekvencia. Kb. Továbbá: 118.025 118.575 119.650 119.750 120.100
Európai ACARS frekik nem itt vannak
de ha rárakod a dekoder progit kiderül . Ezek után bármi lehet ... Megkéne lesni a részletes repsávos frekitáblázatot . |
Bejelentkezés
Hirdetés |