Fórum témák
» Több friss téma |
Bizony én is csak kb. 1 hónapja kezdtem el nézegetni PLL-es dolgokat és itt figyeltem fel a DDS-re is.
Ha a PLL-DDS kombináción azt érted, hogy DDS állítja elő a referenciát, azt úgy képzelem el, hogy a vezérlő processzor alsóbb hangolóbitjei a DDS frekvencia regisztereit vezérlik, a felsőbbek pedig a PLL-t. Tehát innentől programozástechnika. Vannak fázisregiszterek is a DDS-ben, nem tudom jól értelmezem -e, hogy ezen regiszterek változtatásával, bele tudok szólni programmal a jel fázisába, tehát tudok csinálni fázismodulációt? Ami még a DSS előnye, a tiszta frekiváltás és a gyorsaság. Egyébbként az 1GHZ-et hogyan lehet szolgáltatni egy olyan DSS-nek ami addig működik?
DDS/PLL-re egy egyszerűsített megoldás:
Bővebben: Link Talán azért olcsóbban is lehet itthon DDS IC-t kapni itt: Bővebben: Link Olcsóbb PLL szintézerek pedig az ADF4xxx sorozat, szintén az AD - tól Idézet: „Egyébbként az 1GHZ-et hogyan lehet szolgáltatni egy olyan DSS-nek ami addig működik” A DDS kimeneti frekvenciája programozható, de megjelenik (igaz kisebb amplitúdóval) a referencia frekvenciától +/- távolságra is a kimeneti jel. Azaz: Fref=180MHz, Ftw=20MHz akkor a kimeneten megjelenik a 20MHz, 160MHz, ill. a 200 MHz is. (Egyébként ezért illik szűrni) Elnézést, ha nem voltam egyértelmű, érdemes az alábbi linken megnézni ezt grafikonon ábrázolva. Bővebben: Link
Ez igaz, tehát egy D/A-nál az órajel és a kimeneti freki(k) összege és különbsége is megjelenik a kimeneten. Ez azért nem olyan vészes, mert a diagramból is látszik, hogy kis szintűek.
A példában mindegyik nem kívánt összetevő kisebb, mint kb. -35dB. Boldivi! Szerintem félreértettél valamit. Egy 1GHz-es órajelű DDS-sel nem lehet 1GHz-es jelet előállítani. Leszámítva az előbbi nem kívánt jeleket. Ferkógyerek azt írta, hogy egy 1GHz-es órajelűvel max 400 MHz-et lehet előállítani. (#170708) A mintavételezés "törvénye" alapján ez így korrekt lehet, bár én csak most tanulom a témát, mint előző hozzászólásaimból kiderült.
Szerintem Boldivi arra kíváncsi hogyan lehet 1GHz-es órajelet előállítani az IC számára.
Nem kell megijedni nem kell neki 1GHz-es külső oszcillátor. A nagyobb frekvenciájú DDS áramkörök belső PLL-es szorzóval vannak ellátva (hasonlóan a számítógép processzoraihoz).
Köszi a linket !
Már nagyon régóta vadászom olyan üzletre Magyarországon ahol lehet kapni DDS-t. Remélem ez a cég foglalkozik kisebb tételű eladásokkal is meg a csomagküldés sem lenne utolsó.
Igen, arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet az 1GHz-et megadni a DDS-nek. Tényleg a belső PLL! Mint a gyorsabb mikrovezérlőknél. A mintavételezést vágom.
![]() Ez a netes-írásos kommunikációs forma már csak ilyen. Könnyű félreérteni a dolgokat. ![]()
Sziasztok!
Már csak a varicap hiányzik. Próbaképpen a referenciát teszteltem (csak, hogy lássam már működni az IC-t). Remekül funkcionál. Nemrég be is fejeztem a programot. Annyit lehet vele, hogy 2-2 nyomógombbal csökkenteni/növelni a regiszterek tartalmát. A Medve által csatolt rajzon szerepelnek ellenállásértékek különféle raszterekhez. Én 10MHz kvarcot találtam és kezdetnek 25KHz-et szeretnék referenciának. Milyen ellenállást használjak? Többnyire ebből a rajzból indultam ki, tehát a szűrő alkatrészei ezzel azonosak.
Sajnos igy nyilvánosan kell offolnom, mert biztosat nem tudok. Vagy letöltesz egy hurokszűrő méretező progit. Vagy kisérletezel
![]() (De jó kis DDS téma volt,kár hogy épp nem voltam gépközelben)
Akkor bizony úgy lesz, ahogy mondod. Gyári érték, ha kell kísérletezés.
Sziasztok!
Szombaton feléledt a PLL szintézer. Jelenleg tudja az elvárt tartományt: kb.: 128-145MHz, 25KHz lépésközzel. Nagy, nagy köszönet a segítségért Medvének! ![]() Még a mérések és a fínomítások hátra vannak. No és egy jó AM KF. Lehet a VCO-t SA612-tal csinálom, mivel keverőt is tartalmaz és a kettő egyszerre le lesz tudva.
Jelenleg ez a VCO, BB530 diódával. A 10pF kondival párhuzamosan kapcsoltam egy 1nF kondit, ezzel növelve a Mhz/Voltot. Az egész áramkör jelenleg 5V-ról működik.
SA612-vel is ki szeretném próbálni, az adatlapján példa is van rá. Egyébbként milyen lenne szerinted a megfelelő VCO?
Hát ilyen!
![]() ![]()
Hasonló VCO-mütyűröket
![]()
Sziasztok!
Eszembe jutott valami. Ha egyből 455KHz-re keverém le a jelet, akkor már nem jó a 25KHz, legfeljebb 5KHz lépéssel tudnám megoldani azt hiszem. Ezért gondoltam, hogy kettős keverést alkalmazok esetleg. Szerintetek 2db SA612-vel megoldható a dolog? Arra gondoltam, hogy az egyik a PLL és RF jelet kapja és a kimenete egy 10,7MHz szűrőre csatlakozik. Ezt követné a másik SA612, melynek az oszcillátor lábain egy 10,245MHz kvarc ketyegne és a 10,7MHz-et lekeverné 455KHz-re. Szóval mi a véleményetek erről? Tudom, hogy léteznek kész IC-k, de most ez a típus van itthon és talán még tudok szerezni belőle.
Sziasztok!
Az előzőekben felvázolt megoldást alkalmazom. Kérdésem is van ám, nagyon alapvető. Ha szeretném fogni mondjuk a 100MHz-en sugárzó adót, akkor ezt megtehetem a 110,7MHz-es keverőfrekivel, de megtehetem a 89,3MHz keverőfrekivel is. Ebből az következik, hogy két adó jelét fogom. Nyílván kettős keveréssel kiküsszöbölhető. Igen ám, de ha mondjuk a vevőm 80MHz-150MHz hangolásra képes, akkor hiába a kettős keverés ugye? A tüköradó-jelenség jelen lesz. Most jut eszembe, lehet a szélesebb hangolási tartománynál ezért kell az első KF-nek akkorának lenni, hogy kiküszöbölje ezt? Tehát az én példámban mondjuk az első KF 35MHz legyen? Bocsi a kérdésért! Lehet már válaszoltam is magamnak... Kicsit fáradt vagyok most, már aludnom kéne. De azért a megerősítés jól jönne. Előre is köszi!
Ha kettős keverésű vevőt akarsz, akkor is elég egy PLL, mert az egyik keverő elég, ha egy fix frekvenciát kap. A tükörfrekvenciás problémát pedig az előerősítő sávkorlátozásával szokás megoldani, vagyis az együtthangolt lesz az oszcillátorral. Ebből a szempontból jó, ha az első KF viszonylag magas érték.
Köszi a választ! Tehát a szűrő oldja meg, gondoltam.
Egy PLL-t használok természetesen. Lehet írtam már, 10,7MHz-ről 455kHz-re még egy SA612 és egy kvarc, ami lekeveri.
Üdv!
Egy vezeték nélküli telefonból kibontottam 2 transceivert. Adatlapot nem találtam róluk, a gyártó SHARP, a típus pedig RY3GB032. A lábkiosztását nagyjából ki tudtam mérni szkóppal. Van benne egy TB31202FNG típusú PLL, erről már szerencsére van adatlap. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy tudnám feléleszteni? A PIC-et már rákötöttem a Clk, Sda, Stb vonalakra, van valami ötletetek hogy mit küldjek ki neki? Most először foglalkozok PLL-el. Meg lehet őket ölni hibás kódokkal?
Azt mondom folytassuk a "Philips telefonból RF modulok" c. topikban, ott lelsz hasznos infót. Szerintem amúgy nem lehet megölni rossz kóddal egy PLL-t, legfeljebb a végfokot, ha az adott frekin annyira megnőlne az SWR. De 50mW-nál nem kell aggódni.
Sziasztok!
Elővettem kicsit a projektet. ![]() Ma megtörtént egy szoftverfrissítés, így már a Nokia kijelzőn látható a frekvencia. A légi sávban fogható pár digitális adás, nem tudja valaki mik lehetnek? Már ha nem a frekvenciák összegén van 200Mhz fökött. Nincs ugyanis még a bemeneten szűrő.
OFF:
Azok lehetnek pl a ACARS jelek is. Csomagokban küldött repülési adatok infók a gépekről. rövid vonyítások formájában. Létezik hozzájuk dekóder progi is WACARS néven .... Hangkari kell és ez a progi. 13x Mhz -en adnak földrajzi régiók függvényében több elsődleges / másodlagos csati van. Bővebben: WACARS progi De lehet hogy 144 megás éppen AX25ös csomag rádió csomagokat fogsz :-S Arra meg ott van pl.: AGW soundmodem progik Bővebben: Link SV2AGW oldala Google a haverod ![]() ON: Bemeneti szűrő talán segítene szwelektálni .. ![]() Mit jelez ki a freki mérőd ?
Köszi szépen az infókat!
Felső keverésnél is kijön és alsó keverésnél is. Az hisszem tegnap már fáradt voltam és hülyeséget írtam a 200Mhz-ekkel kapcsolatban, tehát az felejtős. ![]() Tehát kipróbáltam alsó keveréssel is (most, hogy látom is az aktuális frekvenciát), így gondolom hogy a légi sávban van 127MHz környékén. Majd ha hazamentem, megnézem pontosan. A két legerősebb közzül az egyikben hallani magasabb frekvenciákat is, a másik a commodore gépek turbó nélküli betöltésére emlékeztetnek, zörgés jellegű.
Nos!
Egyik adó: 117.000MHz keverőfrekvenciánál, másik adó: 117.350MHz keverőfrekvencia. Kb. Továbbá: 118.025 118.575 119.650 119.750 120.100
Európai ACARS frekik nem itt vannak
![]() ![]() de ha rárakod a dekoder progit kiderül ![]() Ezek után bármi lehet ![]() Megkéne lesni a részletes repsávos frekitáblázatot . |
Bejelentkezés
Hirdetés |