Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gyümölcs aszaló készítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Kurcy hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok !

Lesz a két ünnep között egy kis szabad időm ! Szeretnék készíteni egy házi gyümölcs aszaló gépet ! Arra gondoltam hogy ha már van rozsdamentes tálcám 24 db akkor egy fém állványt készítenék nekik és azt lemezzel bevonnám ....
DE ! Itt van a kutya elásva ! Almát banánt és egyéb cuccokat szeretnék aszalni amit ha gyorsan szárítasz rossz íze lesz ha lassan bepenészesedik. Sütőben meg hagyjuk az nem aszalás ....

Itt a technikai kérdésben szeretnék tőletek segítséget kérni. Nem vagyok műszerész de megoldom a dolgokat . Arra gondoltam hogy ha megvan ez a fém kaszni benne a tálcákkal akkor hungival kívülről leszigetelném hogy a meleg bent maradjon. Alulról egy sima fűtőventilátorral meleg levegőt fújatnék be és a tetejére kellene valami pára elszívó egység.
A gondom ... Kellene hőfokot szabályoznom, kellene alulról levegő langyos és felül valahogy a párát ki kellene vezetni. A lényeg hogy 15 % nedvesség alá vigyük a nedvességtartalmat !
Ami még nagyon tuti lenne ha olyant megtudnék oldani hogy egy szondát az banán karikába helyeznék és ha 15 % nedvességtartalom alá esne víztartalom akkor a rendszer lekapcsolna.
Ne kelljen mindig ott figyelni ...

Ti hogy oldanátok ezt meg ??? Ezek mind csak ötletek a technikáról. Segítségért fordulok hozzátok ! Köszi !
(#) granpa válasza Kurcy hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szia!
Ezek perforált tálcák? Ha nem, akkor 'almás'! Nem kell páraelszívó, kimegy az magától, csak jó légsebességet, hőmérsékletet kell beállítani. A többi kísérlet, tapasztalat dolga. Mivel a hő alacsony, akármi lehet az oldala, csak légáramlás legyen egyenletes mindenhol. Nekem fából van az egész (na jó: dróthálós, 100 éves; de volt nádrácsos is).
Ez a szondás dolog nem tuti, bár ki lehet próbálni. Olyan még nem volt, hogy egyszerre lehetett leszedni az egészet.
(#) Kurcy hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Szeva !

Épp azon gondolkodom hogy hideg szárítást kellene alkalmazni ! Talán szerezni kellene egy falszárító gépet vagy nem is tudom....
Amúgy igen sütőlemezeim vannak....

Szerinted hogy oldjam meg ezt a történetet ... Gagyit nem szeretnék ....
Hogyan fújjak be levegőt vagy nem is tudom hogyan legyen ... Meg hát mennyi hővel érdmes neki esni szárítani ???

Van valami ötleted ??
(#) tursaba válasza Kurcy hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Szia !
Néztél már gyárit ?
Az enyém felülről fűt szabályozhatóan és ott a venti is. 4 tálcás.
(#) hjan válasza granpa hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Szia!
Az én gyárim alulról fűt. Sütőben légkeverés 70-80 fok. Nekem sem egyszerre szárad meg.
(#) lucky hozzászólása Nov 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Némi keresés után erre akadtam.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) Kurcy hozzászólása Nov 27, 2014 /
 
Nos én már egy picit túl mentem ezen nem bírtam tegnap este aludni és éjjel megálmodtam nagyjából azt amire gondolok ! A lényeg az hogy szendvicspanelből fogom elkészíteni... Alulról egy hőtárolós kályha motorja fogja a megfelelő légáramlatot biztosítani. Felül páraérzékelős axiális ventilátorok fogják kihúzni a levegőt....

De ! Ugyebár én nem vagyok villanyszerelő stb segítsetek ! Ha beteszem a szekrény aljába a hőtároló kályha ventilátorát ahhoz nekem kell egy fűtőszál is és egy termosztát amivel betudom állítani a hőfokot... Ezek összekötése mennyire összetett ??? Mert gondolom kell egy kapcsolószekrényt adni neki ahol lenne minden más...

Valaki szerelt már hőtárolós kályhát ???
(#) Kékróka hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Sziasztok !

Csak elméletben gondoltam végig, megosztom bár lehet hibás.
Páraelszívós venti, meg alulról is... a szárítási hatásfok így biztos a maximumon, de a meleget is folyton kidobod. Aztán meg csinálhatsz másikat. Ha nem is megy a páraelszívós oldal, akkor is kitolja maga előtt a régi levegőt
Talán inkább belső keringetés, légcsere pedig csak a szükséges mennyiségben, páramérés alapján.
Ha pedig nagyban, akkor még egy kis hővisszanyeréssel is érdemes játszani.
A friss levegőt esetleg megszűrni, hátha a levegő pora nélkül még finomabb az eredmény.
(#) lucky válasza Kékróka hozzászólására (») Dec 9, 2014 /
 
A porszűrés max ha nagyon poros a levegő de akkor is csak az aszalvány miatt.
Amúgy meg lassan kell szárítani, mert ha gyorsan megy, akkor csak a külső rész szárad ki, egy kéreg lesz rajta, de belül vizes marad amitől nem lehet majd eltartani az aszalványt.
A páramérős ötlet nem rossz!
Amit linkeltem abban ha jól emlékszem csak 600-800watt körüli fűtőtest van, és jól működik. Ha ott elég akkor nem hiszem,hogy nagyobb kellene.
(#) hanolfe hozzászólása Dec 11, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Ismerősömnek ehhez hasonló van:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Egyetlen hátránya van, ha nem süt a nem, akkor nem aszal.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) lucky válasza hanolfe hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Nem rossz ez a csöves megoldás, de egy hibája van a napsütés hiányán túl:
Addig nem dolgozik míg a cső hátulja fel nem melegszik. Ezért már a Naplopók is áttértek a lyuggatott hullámlemezre.
solarwall
(#) Kékróka hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
Ezt a naplopást nem biztos hogy el kell vetni ebben az energiamegtakarítós világban. Ha csak egy marék gyümölcsöt szernék megaszalni, nem foglalkoztatna a villanyszámla, de egy közepes masina ami már a kisipari felhasználás felé kacsintgat, előnyös ha csak esténként kér a fizetős energiából.
A hibrideké a jövő
Ha süt a nap, nem fogyaszt, ha meg nem süt, átkapcsol.
(#) Kékróka hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
"szonda a banánkarikába"

Ez is lehet egy megoldás, vagy :
Tegyük az egész tálcacsomagunkat mérlegre, elegánsan beépítve a masinába. Ha szárad, veszít a súlyából.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem