Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Lesz a két ünnep között egy kis szabad időm ! Szeretnék készíteni egy házi gyümölcs aszaló gépet ! Arra gondoltam hogy ha már van rozsdamentes tálcám 24 db akkor egy fém állványt készítenék nekik és azt lemezzel bevonnám .... DE ! Itt van a kutya elásva ! Almát banánt és egyéb cuccokat szeretnék aszalni amit ha gyorsan szárítasz rossz íze lesz ha lassan bepenészesedik. Sütőben meg hagyjuk az nem aszalás .... Itt a technikai kérdésben szeretnék tőletek segítséget kérni. Nem vagyok műszerész de megoldom a dolgokat . Arra gondoltam hogy ha megvan ez a fém kaszni benne a tálcákkal akkor hungival kívülről leszigetelném hogy a meleg bent maradjon. Alulról egy sima fűtőventilátorral meleg levegőt fújatnék be és a tetejére kellene valami pára elszívó egység. A gondom ... Kellene hőfokot szabályoznom, kellene alulról levegő langyos és felül valahogy a párát ki kellene vezetni. A lényeg hogy 15 % nedvesség alá vigyük a nedvességtartalmat ! Ami még nagyon tuti lenne ha olyant megtudnék oldani hogy egy szondát az banán karikába helyeznék és ha 15 % nedvességtartalom alá esne víztartalom akkor a rendszer lekapcsolna. Ne kelljen mindig ott figyelni ... Ti hogy oldanátok ezt meg ??? Ezek mind csak ötletek a technikáról. Segítségért fordulok hozzátok ! Köszi !
Szia!
Ezek perforált tálcák? Ha nem, akkor 'almás'! Nem kell páraelszívó, kimegy az magától, csak jó légsebességet, hőmérsékletet kell beállítani. A többi kísérlet, tapasztalat dolga. Mivel a hő alacsony, akármi lehet az oldala, csak légáramlás legyen egyenletes mindenhol. Nekem fából van az egész (na jó: dróthálós, 100 éves; de volt nádrácsos is). Ez a szondás dolog nem tuti, bár ki lehet próbálni. Olyan még nem volt, hogy egyszerre lehetett leszedni az egészet.
Szeva !
Épp azon gondolkodom hogy hideg szárítást kellene alkalmazni ! Talán szerezni kellene egy falszárító gépet vagy nem is tudom.... Amúgy igen sütőlemezeim vannak.... Szerinted hogy oldjam meg ezt a történetet ... Gagyit nem szeretnék .... Hogyan fújjak be levegőt vagy nem is tudom hogyan legyen ... Meg hát mennyi hővel érdmes neki esni szárítani ??? Van valami ötleted ??
Szia !
Néztél már gyárit ? Az enyém felülről fűt szabályozhatóan és ott a venti is. 4 tálcás.
Szia!
Az én gyárim alulról fűt. Sütőben légkeverés 70-80 fok. Nekem sem egyszerre szárad meg.
Nos én már egy picit túl mentem ezen nem bírtam tegnap este aludni és éjjel megálmodtam nagyjából azt amire gondolok ! A lényeg az hogy szendvicspanelből fogom elkészíteni... Alulról egy hőtárolós kályha motorja fogja a megfelelő légáramlatot biztosítani. Felül páraérzékelős axiális ventilátorok fogják kihúzni a levegőt....
De ! Ugyebár én nem vagyok villanyszerelő stb segítsetek ! Ha beteszem a szekrény aljába a hőtároló kályha ventilátorát ahhoz nekem kell egy fűtőszál is és egy termosztát amivel betudom állítani a hőfokot... Ezek összekötése mennyire összetett ??? Mert gondolom kell egy kapcsolószekrényt adni neki ahol lenne minden más... Valaki szerelt már hőtárolós kályhát ???
Sziasztok !
Csak elméletben gondoltam végig, megosztom bár lehet hibás. Páraelszívós venti, meg alulról is... a szárítási hatásfok így biztos a maximumon, de a meleget is folyton kidobod. Aztán meg csinálhatsz másikat. Ha nem is megy a páraelszívós oldal, akkor is kitolja maga előtt a régi levegőt Talán inkább belső keringetés, légcsere pedig csak a szükséges mennyiségben, páramérés alapján. Ha pedig nagyban, akkor még egy kis hővisszanyeréssel is érdemes játszani. A friss levegőt esetleg megszűrni, hátha a levegő pora nélkül még finomabb az eredmény.
A porszűrés max ha nagyon poros a levegő de akkor is csak az aszalvány miatt.
Amúgy meg lassan kell szárítani, mert ha gyorsan megy, akkor csak a külső rész szárad ki, egy kéreg lesz rajta, de belül vizes marad amitől nem lehet majd eltartani az aszalványt. A páramérős ötlet nem rossz! Amit linkeltem abban ha jól emlékszem csak 600-800watt körüli fűtőtest van, és jól működik. Ha ott elég akkor nem hiszem,hogy nagyobb kellene.
Sziasztok!
Ismerősömnek ehhez hasonló van: Bővebben: Link Bővebben: Link Egyetlen hátránya van, ha nem süt a nem, akkor nem aszal. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Nem rossz ez a csöves megoldás, de egy hibája van a napsütés hiányán túl:
Addig nem dolgozik míg a cső hátulja fel nem melegszik. Ezért már a Naplopók is áttértek a lyuggatott hullámlemezre. solarwall
Ezt a naplopást nem biztos hogy el kell vetni ebben az energiamegtakarítós világban. Ha csak egy marék gyümölcsöt szernék megaszalni, nem foglalkoztatna a villanyszámla, de egy közepes masina ami már a kisipari felhasználás felé kacsintgat, előnyös ha csak esténként kér a fizetős energiából.
A hibrideké a jövő Ha süt a nap, nem fogyaszt, ha meg nem süt, átkapcsol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |