Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1011 / 1274
(#) netuddki hozzászólása Dec 4, 2014 /

Lehet a BU 4508 hibás? Mennyire lehet meleg, mert a hűtőbordáját épcsak állja a kezem.
(#) küzmös Gergely válasza Béla 66 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szia! Egy kis segítség ami nekem sokat segített anno! "mérd meg a katódfeszültségeket -kép legyen rajta- 100-120V körül kell lenniük.Mérd meg a katódokkal soros ellenállásokat is,mind a CRT lapon mind pedig az RGB lapon,mert a megnyúlásuk hasonló jelenséget okoz.Előfordul a TDA 3560 hibája is,ekkor az RGB lap bemenetén a feszültségek nagyon eltérőek, 3,2V körül kell lenniük.A három mérőpont jól látszik a modul csatlakozónál a nagy panelen.

Ha az RGB-végfokról lehúzod a három csatlakozót, és nincs halovány zöldes derengés, akkor van még remény. Aztán egyenként testre nyomva a katódok csatlakozóit, mrglátszik, melyik katód milyen állapotban van. No persze, a soros 1k5-től is függ. "
(#) Béla 66 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Köszi Gergely a segítséget!
Holnap elutazom 5 napra, utána elvégzem amit javasoltál.
RGB panelt cseréltem (bontott), de nem igazán változott a helyzet.
Ha visszajöttem visszaolvasok, hogy esetleg a többiek mit tanácsoltak.
Már összepakoltam és készülök az utazásra.

Köszönöm a segítségeteket!

Üdv. Béla
(#) kalmi.kalmi válasza netuddki hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

A BU nem lehet gond. 100µF/160V ilyeneket nézzél meg első körben.
(#) jdani hozzászólása Dec 4, 2014 /

Hali. Na van továbbra is ez a TV. Nem tudom hogy kontkathiba-e, vagy sem. Van hogy a kép elcsúszva jön be, van hogy jól. Kikapcsoltam a TV-t. Megpüfölgettem a nyákot. Bekapcsolom, jó a kép. Kikapcsolom, megpüfölgetem, bekapcsolom, már elcsúszott a kép.
Na megint kikapcsolom, de most hozzá nem nyúlok, bekapcsolom, megint jó a kép.
Érdekes hogy ha hozzá se nyúlok, akkor is elmászik, majd kikapcsolom, és hozzá nem nyúlok, majd megint bekapcsolom, és már jó...
Ez kontakthiba? Sorvégtranyót cseréltem még legelőször..
Gondoltam hátha körülötte vacakol valami.
Tv-t kikapcsoltam standby-ba. Sorvégtranyó hűtőbordáját megkopogtatom a csavarhúzó nyelével, és a biztosíték elvillant...
Újta tettem, az is elvillant....
Ezt meg miért csinálta?
(#) eyess válasza Béla 66 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Én elvinném magammal a tévét a helyedbe .
(#) kislacikahu válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Hali!

Vedd ki a sorvég tranzisztort, és kapcsold be a készüléket!

-mérjél tápfeszültséget a sorvégtranzisztor collektorán

- mérjél tápfeszültséget a tápegység kimenetén

Írd le az eredményt és segítek!

Laci!
(#) netuddki válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Az elkókat többnyire már kicseréltem, de nem változott semmi. Igaz a 160v helyett csak 200v-ost kaptam, de a kapacitásértékek megegyezőek voltak. A feszültségnek a rajz szerint 140v körüli értéknek kellene lenni, mérni pontos értéket nem tudok, csak egyszerű, nem hiteles műszerem van.

sup.jpg

(#) jdani válasza kislacikahu hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Érdekes, ha nincs rajta a legmágnesezés, akkor nem üti ki a biztosítékot.
Eleve úgy kezdtem hogy tranyót kivettem, új biztosítékot bele, áram alá helyeztem, és nem űtötte ki a biztosítékot.
Most másodszorra, hogy le akartam mérni a feszültséget a kivett tranyó kollektor helyén lévő forrszemnél, ekkor jutott eszembe, hogy csatlakoztassam a lemágnesezés tekercsét is.
Ekkor áram alá helyeztem, és a biztosíték villant.
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Kivettem a PTC-t, csörgött a belseje
Pedig nem is azt kocogtattam, és nem is olyan erősen.
Közbe megfigyeltem, hogy darlington helyett sima tranyót tettem bele.
Ez csinálhatta a képelcsúszást?
BU808DFI helyett ST1803DHI
(#) roymen válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szia! Sziasztok! A 11ak30 képelcsúszás hiba,nálam az alábbi alkatrészek cseréjével szűnt meg. Q604,Q606,ill.R638 megnyúlt. A geometriát a szervíz menübe lépés után, nyomd meg a zöld gombot ,és bejön a geometria állító menü.Valahol van elmentve komplett leírásom a geom.beállítására.Ha megtalálom feltöltöm ide.
Üdv:Roymen
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) jdani válasza roymen hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Na jó oké, csakhogy nincs sorvégtranyóm.
Darlington volt benne, de nincs ilyenem.
Sima tranyó nemigen jó bele mi?
Mármint pl ST1803DHI
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Szia!
Akár még jó is lehet, de a bázis-emitter közé tégy egy 1N4148 diódát, úgy, ahogyan az alsó rajzon van: Bővebben: Link. A bázis csatolóelkóját cseréld nagyobb feszültségtűrésűre!
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Sajnos a nyák felválott a ki-be szedegetéstől a sorvég körül, így dróttal helyettesítettem.
Melyik kondiról van szó?
Többi kép
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014

Mutattam a rajzon: C613. De én a forrasztási oldalon amúgy sem látok kondenzátort...

Ja, azthittem ez egy más rajz, csak megmutattad hogy hogyan kell a diódát bekötni.
A rajzon a fenti szöveget ne vegyem figyelembe?
A kondit már cseréltem, 10µF 63Vra. Vagy kell több?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014

Akkor vedd figyelembe, ha ON... tranzisztorral helyettesítesz, de a te esetedben ez nem áll fenn.

Végülis, most megy a TV, a kép sincs elcsúszva. Igaz átforrasztottam pár kontaktot...
Akkor hagyhatom benne ezt a tranyót, így a diódával ahogy van, nem lesz gond hosszabb távon?

Ha nem melegszik sütősre, akkor hagyhatod.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

30perc nézés után elég forró, megfogni nem bírom. Sőt tettem hozzá még egy nagyobb bordát, de akkor is. Vegyek bele belevalót, ami volt benne eredetileg?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Csináld meg az átalakítást az ON tranzisztorral, a lapon látható leírás alapján. Nekem több alkalommal bevált, olyannyira, hogy a tranzisztorra nem is kellett hűtőbordát tenni. Bővebben: Link.

Számomra nem elérhető ez a tranyó, meg amúgy is már megrendeltem a bele valót.
Apropó, most bekapcsoltam a TV-t, el volt csúszva a kép. Kikapcsoltam, és vissza be, még mindig el van csúszva. Megy vagy 5 percet (bemelegszik), kikapcsolom a TV-t, vissza bekapcsolom, és már jó a kép, a helyén van....
Van köze ennek a sorvégtranyóhoz?

Ha el van csúszva a kép ezzel az új tranzisztorral is, akkor nem ott kell keresni a hibát, hanem máshol. Szakadozó, kontakthibás kondenzátorok okozhatnak ilyen jelenséget. Egy képet mutathatnál az elcsúszásról.

Félreértettél valamit.
Megkaptam a tv-t, zárlatos volt a a a BU808DFI tranyó.
E helyett tettem bele egy ST1803DHI. Mikor kipróbáltam, a kép el volt csúszva.
És most is ugyanaz a tranyó van benne, és hidegen el van csúszva. (tehát most is megy, meleg alaktrészek, nincs elcsúszva a kép)

Ha melegen jó, akkor nincs hiba Az a baj, hogy gyakorlatilag csak hamis BU808-akat lehet kapni, ezét vannak ezek a helyettesítő kitek meg variációk. Vedd ki a tranzisztor bázisából az R633-at. A csatolóelkót (C613) kicserélted?

Igen kicseréltem, 10µF 63Vra. (írtam is, csak egy módosított hozzászólásban, amit szerintem nem láttál ) És ha kiveszem az R633-at, akkor mi lesz másabb?

A kiveszed, akkor remélhetően több áram folyik a bázisba. Növeld a kondenzátor kapacitását 47 µF-ra!

Ellenállást kivettem, kondit növeltem.
Miután kikapcsoltam tvt (még az ellenállás és kondi csere előtt), a tranyó hűtőbordája 70 fokos volt. Ettől több nemigen lenne szerintem. Az soknak számít?

Kicsit sok az a hetven fok, de ha stabil, akkor jó lesz úgy is.

Most is be van kapcsolva, megyen hiba nélkül. Majd ha kikapcsolom, lemérem a hőt, hagyom állni, kihűlni, majd bekapcsolom, és meglátom, mi lesz a képpel, és majd írok.
Következő: »»   1011 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem