Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   181 / 270
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Az IGSL-nél a GEB poti nagyon durván van megoldva. Iszonyatosan nagy az átfogása. Amikor használtam, akkor egy 100k-s trimmerrel volt sorosan egy 5k-s tengelyes poti. Ha a talajkiegyenlítés túl erős, akkor mindegyik gép hajlamos a jól vezető találatokat kiejteni. Sörösdoboz, nagy bronz medálok, stb... De ez logikus is.
(#) vandorbot válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ennek még kisebb az ellenállása és még gyors is. Igaz csatornánként 1db kell és a táp max. 6V.Analóg MUX
(#) Bu13 válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 1
 
B:U:É:K.
Köszönöm, hogy hasonlóan gondolkodsz a korszerűbb alkatrészekről. Sajnos a fórumon van egy
erős lobbi, akik elutasítanak minden új törekvést. Ördögtől való pl a korszerűbb alkatrész és a kisebb tápfesz is. Én is ajánlok egy 35 Ohmos-15 voltos IC-t. Hátha lesz rá "vevő"

DG411 kétszer be
DG412 kétszer ki
DG413 kettő be kettő ki (4053 helyett). Ezekhez még a nyákot tervezni is könnyebb.
(#) Bu13 hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Bocs. a DG411 4x be
a DG412 4x ki kapcsolóval rendelkezik.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szerintem üldözési mániád van... Senki nem utasít el semmit, erre való törekvésről meg pláne nincs szó, legalábbis ebben a topikban én ilyet nem olvastam.
Jómagam úgy vagyok ezzel, mivel alapból nem szeretem a bonyolult dolgokat, hogy minek tegyek egy áramkörbe kettővel több IC-t, ha anélkül a kettő nélkül is pont ugyanúgy működik. Vannak akik ezt teljesen máshogy gondolják, mert vagy nem értenek hozzá, vagy nem vették a fáradtságot hogy utánajárjanak a dolognak és kipróbálják. Így marad a tévhit, hogy ha jól meg van valami bonyolítva akkor biztosan jobb is.

A 4053 kontra 4066 tökéletes példa erre, persze mindig van aki szeret vitatkozni anélkül hogy elővenné a szkópot. Kipróbáltam, egy az egyben ugyanúgy működik a gép, és pont azért próbáltam ki, hogy egy kétcsatornás géphez ne kelljen majd betenni még egy IC-t, amikor a 4066-ban benne van az ehhez szükséges 4db kapcsoló.
De hozhatnám példának pont az SMW-t is, aminek a vevőjébe valaki "gondosan" beleapplikált 5db tranyót, meg 3db OPA-t. Aztán az van, hogy ezek helyett egyetlen OPA-val nem csak az érzékenysége lett jobb, de még a működése is stabilabb.

Ha meg mondjuk az orosz fejlesztésű csodákról van szó, azokban a kritikus helyre (megarton IC6-7) tehettem akármit, akkor se volt jó. A többi helyre (vevő, fázistoló) meg pont ugyanolyan jó volt a 40 éves vacak IC is mint az UBP. Tehát akkor mégsem azzal lehet gond, hanem a tervezéssel.

Ha meg már korszerű dolgokról beszélünk, egyik hozzászólásban sem láttam sem kvantált vevőjelet, sem annak digitális kapuzását és feldolgozását a konditöltögetés (analóg integrátor) helyett, így nyilván nem tudtam elutasítani sem.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ha egy konstrukció eleve rossz, azzal nem lehet túl sokat kezdeni. (megatron)
Elővettem a szkópot a bolti CD4066-al akármit csináltam, a kimeneten ott volt egy jókora tüske. Kicseréltem készülékből bontott HEF-re és voilá. (Lehet, hogy boltba gyári válogatás után megmaradt alkatrészek kerülnek, a jobbak mennek a neves gyárakhoz ? )
Az LM komparátor kimeneti négyszöge meg folyton beszakadt, néha 2 helyen is.
A bonyolításnak én sem vagyok híve.
A korszerű eszközöknek és módszereknek van létjogosultsága.
Egy lada is működik, teszi a dolgát, az elv jó régi, csak finomítottak rajta, de ki merné megkérdőjelezni az elektronikus motorvezérlés előnyeit ? A jól átgondolt tervezést, a pontos megmunkálást, a minőségi anyagokat egy járműnél ?
Szummárum, szerintem a jövő a digitális kontroll. Digitális kapuzójelek (láttam ilyet), az offset digitális kontollja. Sőt olyan is van, ahol a vevőerősítő jelét digi jelekké alakítják és a többit a műcé végzi (bár ez jelenleg nem kiforrott, nem vagyok híve, főleg nem 12 biten) és áramkörileg ez a legegyszerűbb.
Az azonban biztos, hogy javulást csak a stabilitás növelésével lehet elérni. Ha jónéhány alkatrész feszültsége jobbra-balra kóricázik egy fuvallat hatására is, abból jóképességű masina nem lesz.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Arra jöttem rá pár évvel ezelőtt, hogy nagyon nem mindegy hogy hol veszel alkatrészt. Egyszer nagyon megszívtam teljesítmény tranyókkal, azóta egy ideig még egy ellenállást sem mertem sehol máshol venni csak a lomex-ben. És amit eddig ott vettem arra panaszom sem volt soha.
És tényleg számít, még egy egyszerű BC tranyó esetében is hogy melyik nagykerből veszi az ember, de erről ne offoljunk itt.

Az LM komparátor az valóban egy vicc, de engem az olyan dolgok lepnek meg igazán, amikor a gépben matatva berakom a foglalatba a drága LT komparátort, lefotózom a szkópon a kinyújtott jelalakokat (fel és lefutást), majd berakok helyette a foglalatba egy olcsó OPA-t, és az jobb...

Erre írtam régebben hogy ezt nem lehet elméletben elintézni, mert ahogy ez a példa is mutatja egyáltalán nem biztos hogy az adott helyre a korszerűbb alkatrész jobb, sőt. Sajnos meg kell fogni a pákát, meg be kell kapcsolni a szkópot, nincs mese.

A teljes digitális jelfeldolgozásra láttam már próbálkozásokat, és ha sikerül jóra megcsinálni akkor sokkal érzékenyebb gép is építhető ezeknél az analógoknál. Nézegettük hogy egy adott szinuszjelen mekkora fázishelyzet változást lehet detektálni analóg módon (feszültségváltozással), és mekkorát úgy ha adott bitre van bontva és a bit változást figyeli a kontroller. Nem az analóg megoldás nyert. De számomra ez csak misztikum, mert a digitális technikával sem foglalkoztam sokat, a programozáshoz meg egyáltalán nem értek.

Meg ott vannak az olyan dolgok is ahol a jel a fej ofszetjével együtt van adott módon feldolgozva, onnantól meg már mindegy hogy az megváltozik-e a hő hatására vagy sem.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 6, 2015 / 1
 
Szívesen megnéznék egy gépet, amiben az említett IC-k ki lettek próbálva. mennyivel jobb a gép az ördögtől való áramkörrel, és mennyivel rosszabb a kommersz maszakkal.
Ahogy én beraktam ide egy videót múltkor a vevőerősítő IC-kről, úgy már szívesen megnéznék egyet ezekről is.
Addig is köszönöm a hasznos infókat, tényleg jó paraméterekkel rendelkeznek ezek az IC-k.
Egyenlőre megfelel nekem a 40 ohm-os 4053 (NXP), vagy a 35 ohm-os 4066(NXP). Játszadozni jók. Most inkább azon fáradozok, hogy olyan tekercselő alkalmatosságot tudjak csinálni, aminek a segítségével olyan tekercset tudok csinálni, aminél a tekercs alakja a kívánt, ki tudom a segítségével rendesen impregnálni, össze tudom kötegelni. Ha pedig leveszem róla és megszemlélem, azt látom, hogy a formája ugyanolyan maradt, menet menet mellet, és nincsen a 100 menetű tekercsben 150 szálkereszteződés. Szerintem van annyira fontos, mint az analóg kapcsolók kérdése.
Ge-Lee munkásságában azt szeretem, hogy épít, csinálja. Ennek az eredményeit időnként közzé teszi, és ez engem sokkal jobban motivál, mint egy 1500 oldalas katalógus.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Főleg úgy nincs értelme a 35 vagy 40 ohmon vakarózni, hogy több tíz vagy 100k ohm van vele sorosan kötve, ami ugye 3 nagyságrenddel nagyobb...

Az elismerő szavakat köszönöm, de nekem itt ebben a témában munkásságom nincsen. Neked van inkább, amit csodálok is (pláne hogy nem is ez a szakmád), mert nekem nincs ennyi kedvem meg türelmem ezekkel kísérletezni.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Amúgy valaki leírhatná nekem, hogy miért is kell ezen vakarózni? Ha jól látom, akkor az említett ellenállás sorosan van az X ohm-os analóg kapcsoló ellenállásával. Ha minden igaz, akkor mindkét ellenállás állandó. Tehát nem értem, hogy hol befolyásolja a készülék működését az, hogy itt most 0, vagy 1000 ohm-os kapcsolót használunk.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Egy. A levelet nem neked címeztem. A lobbit nem nevesítettem, az pedig, hogy találat lett belőle
sajnálom. Azt tudod, hogy nagy nyilvánosság előtt súlyos betegnek nyilvánítottál, már jogi kategória.
Az a minimum, hogy bocsánatot kérsz. Az analóg kapcsoló csak egy a sok egyéb probléma mellett.
A 4053 egy multiplexer, aminek a kimenete 3x morzés. Az igazság táblázata nagyon egyszerű, de itt a vezérlés a fázis eltolódás miatt nem tisztán csak L és H szintű. Ezt én egy alapos méréssel tudnám
minősíteni, hogy miért kell a nyugvóáramú érintkezőt felhasználni, mi lehet a magyarázata?
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Jan 6, 2015 / 1
 
És itt a legnagyobb igazság. Hiába a legspécibb elektronika, ha a fej vacak. Nem lenne rossz, ha szuper alacsony offszetű és érzékeny fej készítési receptjét kikísérleteznéd. Drukkolok neked.
(#) entorio válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szűcs Péter: "Elektronika mindnekinek" könyvében (93 oldal) találtam leírást a többsoros tekercselésről: ott az én elméletem szerint kell tekercselni, azaz nem soronként... A 94-95 oldal pont nyomdahibás és nincs nyomtatva.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) Bu13 hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Kedves kísérletezni szerető barátaim! Ha van kedvetek,hívjátok le a következő oldalt:
prakticka elektronika a radio-08/2006 A 10 oldaltól lapozzatok.
Itt 16KHz végfokot, hasonlóan mint a PI keresőknél rövid kb 500Hz pulzusokban van a 16KHz. Ezzel hajtják meg a TX erősítőt.
A 2db LF398 Sample and Holt IC vel vesznek mintát. Az adó DC árama 10-15mA a feszültség pedig
80v körüli. A pontos adatokat a szövegben találjátok. Úgy emlékszem, hogy a PIC-et 5000Ft árulja.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Most a szép D tekercsen agyalok. Csináltam egy ilyen "valamit" A kurblit kézzel tekerem, és a drótot is kézzel vezetem. Tekerés közben megy a lakk. Ha készen van, akkor a nyitott szakaszban bandázsolom, plusz a kis bevágásoknál összekötöm. Ha megvan, akkor összecsukom a sablont, és leveszem a tekercset. Sajna kissé kevés a tekercsnek ez a néhány kötés. Plusz 0.15-ös huzalnál ki a fene látja a menetet a menet mellet olyan sokszor.

img_0224.jpg
    
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Én úgy csináltam régebben, hogy középen egy D 5mm vastag plexiből, kétoldalára egy kicsit vastagabb anyagból 2db ami 6mm-el nagyobb, mint a középső. Az egész összerakható szétszedhető.
Minden sor után lakkozás, pihi, hagy száradjon. Az első sor alá papírt ragasztottam, hogy a végén le lehessen szedni a tekercset. A két oldalára pedig celluxot húztam körben, hogy ne tapadjon a két oldallaphoz.
Ilyen módon nincs szükség bandázsolásra.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Én a tekercsek impregnálására nem sellakot, meg nitrót használok. Igaz hogy ezek viszonylag gyorsan megszáradnak, de viszont olyan ridegek, hogy képesek kiperegni a tekercsből, ha azok hajlítva vannak. Milesi XGC lakkot használok. Nem ilyen feladatra való, de nagyon jó tud lenni. A megkötött lakk olyan, mint a gumi és ha akarnám se tudnám a tekercs menetei közül kimorzsolni, sem a tekercset letekerni, még ha milliméteres huzalból lenne sem. Cserében lassan szárad, mivel vízalapú. Sablonban nem igazán kötne meg egy-két hét alatt. Ez miatt az elkészült tekercset le kell szednem a sablonról, és szárítani.
Persze ezerféle mód van a tekercs elkészítésére, és mindenki a saját útját járja.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Kipróbáltam a legegyszerűbb módját az SMW másfélhangúsításának de nem tetszik, meg egy picit az érzékenységből is ellopott. Az egyik beállításban alig hallható ki a megváltozott hangszín, a másikban pedig nincs a vasnak dinamikája, azon még faragni kéne, bár talán így is jó, azt úgy sem akar ásni az ember.
Ez a megoldás arra lett volna jó, hogy ne kelljen két teljes csatornát építeni, a 4066 2 szabad kapcsolóját fel tudtam volna használni a pinpointhoz.
Most minden maradt a régiben csak az erősítőfokozatokból van kettő, amiből a másiknak a kimenete eltologatja az audió oszci frekijét.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
És ha kapásból műgyantát kennél a sorok közé ? Valamikor csináltam ilyet, olyan tartása volt mint a csontnak.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Abban nem kételkedem, hogy amíg a fej zaja és a driftje nagy, több helyen AC csatolás van, nincs értelme hiper szuper drága opa-kat belepocsékolni a körbe.
.........................
Nézd meg az LT1018 adatlapját. Ha a terhelő ellenállása nagy, vackabb eredményt produkál egy 50 forintos komparátornál.
..................
Delta Fázis----> Delta U konverzióhoz a PLL a legérzékenyebb analóg megoldás.
.............
Quartz stabil négyszögből stabilfrekvenciájú-fázisú szinusz előállítására is használható a PLL. (lásd elektronika füzetek 1.)
(#) vandorbot válasza entorio hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Ha jól emlékszem megvan ez a könyvem, de perpill 200Km távolságban.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Ezt már próbáltam. Olyan volt, mint a csont. Mikor egy picit igazítani kellett a tekercs ívén, akkor a vékony huzal elszakadt, mert a gyanta nem engedett.
(#) Bu13 hozzászólása Jan 9, 2015 / 1
 
Egy lehetséges megoldás a tekercsek kiöntése utáni beállítására. A tekercsek offsetjét állítsd be úgy, hogy
a vasmag szkóppal mérve kb fél állásba legyen. Arra vigyázz, hogy a kiöntés után a vasmag állítható legyen.

DSCF7423.jpg
    
(#) Bender hozzászólása Jan 10, 2015 /
 
Ennek a csatinak van valami neve, vagy spéci Garrett csati?
Lehet ilyet venni valahol Mo-n?

DSC_6071.jpg
    
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Jan 10, 2015 /
 
(#) Bender válasza mateatek hozzászólására (») Jan 10, 2015 /
 
Valóban, köszi
(#) Bender hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
Ha így felfogatom a kábelt a fejre az gáz? Nem akarom, hogy tőben eltörjön a sok össze- és szétszereléstől, az a kis tehermentesítő gumidarab pedig nem tűnik túl erősnek.

DSC_6091.jpg
    
(#) entorio hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
A tekercs és a fémkereső között milyen kábelt vigyek?
Találtam erenként rézzel árnyélkolt audiokábelt 0,08mm2 keresztmetszűt,de nem tudom, hogy az mekkora áramerősséget bír el?
Árnyékoláshoz holt taláhatok rézfóliát?
Milyen ragasztót tudtok ajánlani tekercseléshez?

Köszi.
(#) entorio hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
Jó ez a kapcsolási rajz?
(#) entorio válasza entorio hozzászólására (») Jan 11, 2015 /
 
Csak azértmert itt egy másik... és teljesen más...

kvarc_clk.gif
    
Következő: »»   181 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem