Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 85
(#) kadarist válasza bjanoss hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Nem neked válaszoltak.
(#) bjanoss hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
bocsánat..most regisztráltam ide és még nagyon új vagyok itt
(#) granpa válasza bjanoss hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Ha új vagy is: kicsit több figyelmet. "22nF/630V kerámia"; amire kérdeztél 100nF/63V fólia. A készülék is más. Továbbá a shift használata javallt a mondat elején (is).
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) mormi hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Köszönöm szépen a jó tanácsokat. Igazából nem én csináltam a "rombolást",hanem a barátom. Én csak szeretném megoldani a problémát.
(#) mormi hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Még lenne 2 kérdésem:
1: Az 1-es és 4 lábat kell ahhoz összekötni,hogy úgy érzékelje az elektronika,hogy nincs semmi besugva a jack aljzatba?

2: Az világos,hogy az IC106 8-as lábáról kell a jobbos csatornát venni,a 7-es lábáról pedig a bal csatornát venni,viszont ugye kell nekünk egy föld is. Az lenne a kérdés,hogy az a föld megfelelő,amit a jack-nél használunk?

Köszönöm szépen a segítséget.
(#) lukacsp válasza mormi hozzászólására (») Jan 9, 2015 /
 
Szia!
1: A nyákon az 1, 5, 6, 7 pontok mind GND emlékeim szerint (most nincs előttem a rajz, de te gondolom azóta letöltötted). A lényeg, hogy a 4-es pontot GND-re kell kötni, tehát fentiek közül akármelyik pontra.

2: Van ebben a készülékben egy hálapi csatlakozókat tartalmazó panel, ugye? Arról lenne a legjobb GND-t venni. "B" verzióként vehetsz GND-t arról a nyákról is amelyiken az IC106 van (rajz!)

Az újonnan kiépítendő csatlakozót szigeteld el a készülék fém testétől, mert nagy zúgás-búgás lehet ha nem így jársz el.
(#) bjanoss hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!Van egy Universum M-A 1000 Sztereó erősítőm.De mikor bekapcsolom az automata hangerőszabályzó elkezd villogni és letekeri a hangerőt .Próbáltam úgyis h mindent lekötöttem róla de nem megy,és ilyenkor a relét se lehet hallani hogy kattanna,előtte lehetett.(nem lett túl hajtva meg semmi)
(#) Mzolee hozzászólása Jan 12, 2015 /
 
Sziasztok!

Barátom hozott egy Akai AM U310 nevű erősítőt, hogy nem kapcsol a relé, de világít.
Elől STK3042 van benne ami egy STK 2250-et hajt. Végfok kimenetén mínusz tápfeszt mértem, a védelem aktívnak bizonyul. További feszültségértékek a mellékelt rajzon. Érdekes a hangszínszabályzó műveleti erősítőjének lábain mérhető feszültségeltérések is. Kérdésem, hogy a 2 STK IC cseréje után még mit érdemes megvizsgálni indítás előtt? Pdf-ben ide tettem a komplett rajzot is.

Egyéb ötleteket is szívesen fogadok. köszi: Zoli
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) reloop válasza Mzolee hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Szia! Az IC4 úgynevezett DC szervó, a kimeneti egyenfeszültség hibát korrigálja az végfok invertáló bemenetén keresztül. Szemlátomást teszi (tenné) a dolgát.
A végerősítő IC-k cseréje után csak a szokásos áramkorlátos élesztést látom szükségesnek, más nem szokott elromlani ilyenkor.
(#) Mzolee válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Mindig tanul valamit az ember Szóval úgyérted hogy a 2 különböző stk-t cseréljem? Mert mindkettő stereo. Ja még annyit hogy a panelon áthidalások vannak az előfok és a végfok között amiket felemeltem, tehát szétkötöttem őket és egymástól függetlenül is ottvan a feszültség a kimenetükön. Meg miért mehet el az előfok is? Túlhajtás?
(#) reloop válasza Mzolee hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Átnéztem az adatlapokat, az STK2250 lesz itt a hunyó. Kiforrasztva nagyjából detektálhatod a hibáját Bővebben: Link
A meghajtó földelt bázisú korlátozott áramú meghajtóban és áramgenerátorban végződik, arra nem valószínű, hogy visszahatott a hiba.
Szerk.: a meghajtó nyitott kollektoros kimenetei mennének az adott tápoldal feszültsége irányába, rajtuk csak ép teljesítmény fokozat esetén mérhető ésszerű feszültség.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) Musicface hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni!
Lenne egy ilyen erősítőm: Bővebben: Link
S az lenne a kérdés, hogy mekkora teljesítményű hangszóró lenne az optimális hozzá?
Vagy, hogy legyen hozzá hangszóró választva? Mert a 80W-s kicsivel negyed hangerő felett, majdnem, hogy kiesik a helyéről. A 150W-s pedig fél hangerőnél, Bass levétele után már torzít.
Másik problémám,meg, hogy az egyik oldal negyede hangerőn szól.
Ott mi lehet a gond?
Előre is köszönöm a választ!
(#) reloop válasza Musicface hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Szia! A hangsugárzón feltüntetett adatok nem nyújtanak mindig biztos támpontot, ezért úgy fogalmazok 100W szinuszos teljesítmény leadására képes lehetőleg 8 ohm-os hangsugárzót válassz.
A fél, meg negyedhangerő nem mértékegység, ha a hangerő poti állására gondolsz, az csak azt jelenti éppen milyen viszonyban van az erősítő érzékenysége a jelforrásod kimeneti feszültségszintjével.
A halkabb csatorna származhat érintkezési hibás kapcsolótól, vagy elöregedett kondenzátor, kopott potenciométer válthatja ki.
Adj mindkét csatorna bemenetére azonos mérőjelet, és a SM block diagramja szerint mérd a két csatornát fokozatonként. Ahol a csökkenés megjelenik, ott lesz a hiba.
(#) Musicface hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Akkor lehet az oka ennek mondjuk a balance potméter is?
Mert ha valamelyik irányba eltekerem akkor recseg, vagy elhalkul az az oldal is ami jól működik.
(#) reloop válasza Musicface hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Mondhatni telitalálat
(#) Musicface hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Csak úgy voltam vele, inkább rákérdezek először itt, mint mielőtt utána megyek az alkatrésznek és megrendelem, majd kiderül, hogy mégse az volt a baja.
Köszönöm a választ!
(#) Mzolee válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Köszi a bíztatást! Ha meglesz az ic és élesztem, jelzek.
(#) atiber válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 19, 2015 /
 
Hali!

Érdeklődnék, hogy végül átépítetted-e az erősítőt, ha igen akkor működik-e megfelelően? Mert én is szereztem 3 db bontott Proxima erősítő panelt végtranzisztorok nélkül. Én is úgy gondoltam, hogy Si tranzisztorokra cserélem a Ge tranzisztorokat és felélesztem a panelokat. A T506 és T606 tranzisztorokat BC303-ra cseréltem, a T1-T4 végtranzisztorokat BD244C-kre cseréltem. A tápláláshoz +30V-os tápegységet tudtam összeállítani. A siker azonban eddig elmaradt, mert a gyári leírásban említett 30mA-es nyugalmi áramot nem tudtam eddig beállítani az R529 trimerrel. (Az egyszerűség kedvéért csak az egyik csatorna alkatrészeit sorolom, de mind a két csatornában, már két panelon is végigjátszottam a dolgokat...) 20mA-nél nagyobb áramot nem tudok állítani pedig már próbálkoztam az R526; R532; R534 ellenállások értekeinek variálásával is, illetve az R3 NTK-t elhagytam és R528, 1K helyett így 500 Ohm-t tettem be. Az erősítő megszólal, de masszív 'B' osztályú torzítással, illetve kis jel esetén a szinusz jel pozitív hullám tetején vágással. Szóval most tartok ott, hogy elakadtam...Ötlet? Tanács, javaslat?
Előre is köszönök minden segítséget!
(#) gyuszo válasza atiber hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Az átalakított Proxima már nincs nálam, csak a leírásban BC301 szerepel, ez NPN típus.
Az általad beépített BC303 pedig PNP. Igaz a rajzon mind kettő szerepel helyettesítőként a leírásban, de szerintem nem jó.
Sajnos már nem emlékszem melyiket építettem be .
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) pali020 hozzászólása Jan 22, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!

Lenne egy olyan problémám a fenn említett erősítővel,hogy:
A tápreléje elkezdett ki-be kapcsolgatni menet közben.Gondoltam kondenzátor,vagy tranzisztor baja lehet.Ennek örömére szétszedtem,találtam is egy tranzisztort ami a relét kezeli,rá akartam mérni milyen feszültség van a lábain,de elcsúszott a mérőfej,és kis szikra,ennek örömére elkezdett az búgni is az ártatlanja,a hangerő függvényében,elnyomja a zenét is
Volna valakinek ötlete mi baj lehet?
Nem mai erősítőről van szó,viszont nagyon szeretem,mert kenterbe veri a mai kínai vackokat röhögve.

Köszönöm
Pali
(#) reloop válasza pali020 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Üdv! Elég szerény rajzot találtam a készülékről, azért mellékelem. Pont a védelem hiányzik róla. Neked van esetleg részletesebb?
Mérd meg a végfokok tápfeszültségét, és a végtranzisztorok emitter-ellenállását testhez képest!
Vigyázz a mérőcsúccsal!
Így első ránézésre a táp 3300µF pufferei vannak kiszáradóban, mérés után többet tudunk.
(#) mormi hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy erősítőt tegnap és most össze szeretném kötni a hangfalaimmal,viszont belebotlottam egy dologba amit inkább meg szeretnék tőletek kérdezni,mint sem,hogy kárt tegyek a hangfalaimba. Tehát a problémám az,hogy az erősítőm hátulján van egy kapcsoló,amivel be tudom azt állítani,hogy 4 Ohm-os vagy 8 Ohm-os hangfalam van-e. Na most nekem itt az a problémám,hogy az én hangfalaim 6 Ohm-osak,ebben az esetben szerintetek melyik állásba kell állítani a kapcsolót?

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) reloop válasza mormi hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Szia! A 4 ohm-os állásban nagyobb biztonsággal, kevesebb melegedéssel tudod használni az erősítőt.
(#) mormi válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Köszönöm szépen a segítségedet.
(#) mormi hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok,

van egy Sony STR-DB940 QS erősítőm és egy Sony vezeték nélküli fejhallgatóm. A fejhallgató bázisába tudok RCA kábellel csatlakozni, és jóval kényelmesebb volna az erősítő hátuljáról jelet levenni, mint a fejhallgató kimenetről.

Van egy PRE OUT kimenetem az erősítő hátulján, ám innen semmilyen jelet nem kap a fejhallgatóm. A leírása szerint itt ugyanannak a jelnek kellene meglennie, mint amit a hangszóróra küld, és elvileg itt tudnék egy másik erősítő bemenetére rácsatlakozni. Tehát elvben jónak kellene lennie, mégsem az.

Egy Audio 2 out kimenetem is van (és persze Tape out, video out, stb. is), de ezekkel az a gond, hogy ha digitális jelet kap az erősítő (például a média playeremről optikai kábelen), akkor azokat a hangokat nem adja ki, csak az analóg bemenetről érkezőket. Azok működnek is szépen. Leírás szerint is az Audio 2 out (és a többi) valóban csak az analóg bemenetről származó jelet adja ki hátul.

Szerintem csak valamilyen beállítási dolog, de semmi használhatót nem találok.

Van valakinek tippje?

Köszi!
(#) Youri hozzászólása Jan 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni a következő erősítő javításához: Unitek SP-400/5.1
Sajnos erősítőkben nem vagyok nagyon otthon, de azért nem vagyok műszaki analfabéta.
A probléma a következő
Lenne ez a hangrendszer szett és arra a hibára lettünk figyelmesek, hogy a bass erősen recseg, mikor egy komolyabb bassal ellátott zenét rakunk be.
Hogy kilőjem az első a problémafelvetést: (megállapított probléma lejjebb)

Egyből arra gondoltam, hogy vagy valami szemét, vagy membránsérülés lehet a kiváltó ok, szét is kaptam. A nyákon nem tűnt hibásnak semmin, szép forrasztások vannak (nem ROHS!!)
nincsenek benne smd alkatrészek, kicsit régi a drága.
Szóval kikaptam a membrán részt, azon nem volt semmi hiba, sem szakadás, látható problémát nem találtam. Összeszereltem mindent, de a zaj maradt (recsegés)
Amire gyanakszom:
Feltűnt, hogy alapból is van valami statikai zörej a kis hangszórókban mind az 5 ben, különböző erősséggel lehet hallani.

Arra kezdtem gyanakodni, hogy túl lettek hajtva, egy bulin, ezért szétszedtem az egyiket, biztonság kedvéért új vezeték, új jack csati rá, új forrasztás.
Megteszteltem a hangszórót, másik rendszeren ott egy kicsi kis zörej volt hallható, semmi komoly.
Szóval ez sem eredményez olyan torzulást.
Végigpróbáltam ezt a "kontroll hangszórót" az összes kimeneten és akkor figyeltem fel rá, hogy minden kimeneten más-más, hol hangosabb, hol halkabban zajol a hangszóró.
Tipp
Meglátásom szerint az elektronika felelős ezért a zajért, talán az erősítő adhat rá ilyen extra zajt, mivel ha full le vannak némítva a hangfalak, akkor is jön a sustorgás..

Mit lenne érdemes átnéznem? A kondik épeknek tűntek, elmelegedést nem láttam sehol.
Lehetséges, hogy egy hajtás során, vagy a kora végett, a munkapontok elmásztak valamerre és annak a következménye ez a statikai zaj?
Esetleg tudtok mondani valami tippet amivel érdemes lenne kezdeni a hiba keresést?
Ehhez a részéhez még teljesen tapasztalatlan vagyok. Első erősítő javításom lenne ez :/
(sajnos rajzot nem találtam hozzá, max kirajzolom)

Köszönöm hogy végigolvastad és előre is köszönöm a segítséget!!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) reloop válasza Youri hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Szia! Rajz híján jól jönne egy fotó a belsejéről, hogy konkrétabb tanácsot lehessen adni.
(#) Fritz14 hozzászólása Feb 3, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy nagy problémám és egy kis segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy autóba szerelhető mikrofonos szirénát amit át szeretnék alakítani. A beszélő egységben egy kondenzátor mikrofon van amit meg akarok szüntetni és helyette egy kis sound effekt modult akarok rákötni.Valahogy ezt a csatolást kéne megoldani. A modulnak van saját pici végfokja amit egy nyákra szerelt potival lehet állítani. Gondolom a hangszóró kimenetet nem lehet egy az egybe a mikrofon bemenetre kötni. Előre is köszi a segítséget.
(#) reloop válasza Fritz14 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Szia! Le kell osztani 1:50 - 1:100 arányban, például 68k/1k ellenállással.
(#) Fritz14 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Szia,köszi a gyors választ. Megmondom a frankót eléggé kezdő szinten(amatőr) űzőm a pályát, úgy hogy kicsivel több segítség kéne. Arra gondoltam hogy rajzolhatnál nekem valami kis kapcsolást hogy mit hová forrasszak. Esetleg mellékelnék képeket a panelról, az adott helyről hogy lásd a tényállást. Vélemény?
Következő: »»   50 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem