Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Köszönöm!
A képeken látni, hogy pontosan milyen Jamo kondik vannak benne. Ezek helyett konkrétan melyik kettő kellene, amik jobb minőségűek? Ha ezeket beépítem, akkor kb. mire számíthatok minőségben? A szaki haverom lehet, hogy tud mérni, akkor érdemes ezekre keresztváltót szerelni, sokkal, de sokkal jobb lenne, vagy nem igazán lenne érdemleges különbség? Egy olyan hangváltó, ami már mutatna előrelépést, kb. mennyiből hozható ki? A belső vezetékeket érdemes lecserélni valami komolyabbra? Mert több helyen is olvastam, hogy a közép- és magashoz nem kell vastag kábel, vagyis lehet, hogy ami benne van, az is elegendő?
a Jamo is megenged magának ilyet
A Jamo pontosan tudta, hogy ezzel a hangszorókészlettel,belső kábelezéssel, kondenzatorokkal aktuálisan, mit akar elérni. / olcsó belépő, tömegtermék/ Elégedetlen vagy a hangjával, érdemesebb eladni, és venni helyette, egy jobbat. Számolj utána, hogy mennyibe kerül a kondik, kábelek cseréje. / felesleges ráköltened, néhány ezer forintot+ munkaidőt/ Sokszor lehet olcsón jóminűségű kétutas hangsugárzókat kapni,amelyek megfelelő elhelyezés esetén kellemesen szólnak. Pl a Jamo 120 limited special
Igen, értem én, de a gond az, hogy szerintem nem szólnak a közép és mély hangszórók. Lehet, hogy a kondi eleve hibás, de az is lehet, hogy valahol összeér valamelyik nem szigetelt vezeték, de pl. a magason csücsülő trafó (?) egyik vezetéke nincs is odaforrasztva a magas hangszóróhoz, megfogtam és kijött. A tekercs vezetéke (igaz gondolom szigetelt) eleve hozzáér a hangszóróhoz.
Mindössze annyit szeretnék, hogy ezt normálisan megcsinálni, mert most biztos, hogy valami gond van vele. Ezért gondoltam, hogy lecserélem a két-két kondit egy normálisabbra (erre kérnék konkrét linket, hogy mit kell és érdemes helyette berakni), illetve a haverom majd átforrasztja a vezetékeket, mondjuk hogy legalább szigetelve legyen minden. Esetleg lecseréli egy kicsit komolyabb vezetékre, főleg a piros és kék vezetékeket, ha van olyan, amire érdemes és valamivel jobb lenne. Na akkor hallanám meg a Jamo által tervezett (majdnem) eredeti állapotot és el tudnám dönteni, hogy ez nekem megfelel vagy sem. A jobb kondi nem olyan vészes összeg, és csak jobb lenne, mint ami most van benne (ami már eleve régi és lehet, hogy sérült is). Egy AAA elemmel próbáltam egyesével a 3 hangszórót. A mély pattog, a közép is szerintem, de a magast mintha nem hallottam volna (vagy mintha a közép vagy mély szólt volna). Köszönet!
Rajta vannak az értékek µF -ben.(mikro farad).
Ez is egy keresztváltó, csak légszerelt. A vastagabb vezeték jobb mert kisebb a belső ellenállása és nem csillapít annyit.
Értem.
Az 1 mfd és 3.3 mfd érthető, az 50WV nem tudom, hogy mi, és eleve a piroson nem is látok WV értéket. Konkrétan nekem ez a kettő kell: Bővebben: Link Bővebben: Link Azt a tekercset érdemes valamire cserélni vagy jó ez így? Milyen vezetéket ajánlanátok a piros és kék helyett vayg maradhat ez? Esetleg a fő vezeték helyett is? A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Ennél a hangsugárzónál, ilyen hangváltóval nem fog számítani a kábelezés. Nem az a kategória.
Azt hiszem, mielőtt bármit tennél, érdemes a kályhától elindulni. Első lépés: nézd meg a közép- és magashangszóró működőképességét (természetesen leforrasztva mindent a kivezetéseikről). Ha ez megvan, akkor lehet továbbmenni. Ha a magas tönkrement, az jobban érezhető hangban, mintha a középhsz esik ki. Ez a fajta váltás a középtartományból is sokat rábízott. A nem polarizált elkókat nem olyan egyszerű fóliakondenzátorra cserélni, más a soros ellenállásértékük, és ez jelentősen hallható változásokat okoz. Viszont nem biztos, hogy jó irányban. Egyébként kicsit végiggondolva, tudok valószínűleg ettől normálisabb hangváltót ajánlani hozzá. De ahhoz legalább a hangszórók egyenáramú ellenállása kelleni fog. A kondenzátornak csak a külső szigetelése sérült, attól elvileg működőképes. A lábaik tényleg ne érjenek össze, a tekercset forraszd vissza. Így, ha jók a hangszórók, akkor szólnia kellene. Az 50WV 50V-os működési feszültséget jelent, itt, most, nem annyira lényeges. A minőségben ide megfelelő váltóalkatrészek viszonylag olcsók, és ilyen értékű fóliakondenzátorok a legtöbb elektronikai alkatrészüzletben kaphatók. Ha induktivitások is kellenek, akkor: Bővebben: Link A magashsz tekercsét nem szükséges cserélni, sajnos nem is tudnád így ránézésre, hogy milyen induktivitású (ha nincs beforrasztva, a hangszórónak akkor is szólnia kell). A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Köszönöm válaszod!
Akkor az lesz, hogy egyenként ki fogom próbálni a közép- és magashangszórókat, leszedve a forrasztásokat. Idézet: „A nem polarizált elkókat nem olyan egyszerű fóliakondenzátorra cserélni, más a soros ellenállásértékük, és ez jelentősen hallható változásokat okoz. Viszont nem biztos, hogy jó irányban.” Akkor azt mondod, hogy inkább egy új nem polarizáltra kellene cserélni, és nem "javítgatni"? Vagy egy próbát megér, elvégre pár száz forintról van szó. Fóliakondival mi változhat, rosszra? Idézet: „Egyébként kicsit végiggondolva, tudok valószínűleg ettől normálisabb hangváltót ajánlani hozzá. De ahhoz legalább a hangszórók egyenáramú ellenállása kelleni fog.” Az jelentős javulást eredményezne? Mennyire bonyolult a hangszórók egyenáramú ellenálását lemérni, mi kell hozzá? Mert van egy kollégám a munkahelyen, aki lehet, hogy ért hozzá. Kb. mennyi lenne a két hangváltó ára (privátban is lehet). Helyileg emígy Pécsen vagyok, ha esetleg valaki a közelben van és hajlandó lenne segíteni
Fóliára cserélve hangosabb lesz a közép és magas.
A DC (egyenáramú) ellenállást megmérni elég egy mulitméter, ellenállásmérő állásba kapcsolva, mondjuk 200ohmos méréshatáron. A mérőcsúcsokat a hangszóró kivezetéseihez érinted, és már meg is mérted. Ennyire bonyolult. Mondjuk egy jobban átgondolt váltást lehet csinálni belőle szerintem. Nem kell nagy átalakításra gondolni. Lehet javítani a mélytartományon, valami egyszerű szűrővel a mélyközéphangszóróról vágni a magasabb frekvenciákat, a középhangszóróra szélesebb tartomány lesugárzását bízni, és a magasra kevesebbet. A szinteket beállítani soros ellenállásokkal. Annyit lehet várni, hogy egyenletesebb lesz az átvitel, kevesebb a fölösleges kiemelés, rezonancia. Idézet: „Fóliára cserélve hangosabb lesz a közép és magas.” Talán pont ez a lényeg, mert most alig van (mondjuk lehet azért is, mert nem is szól(nak) Olyan nagy különbség gondolom nem lehet fóliára váltás után sem. Idézet: „A DC (egyenáramú) ellenállást megmérni elég egy mulitméter, ellenállásmérő állásba kapcsolva, mondjuk 200ohmos méréshatáron. A mérőcsúcsokat a hangszóró kivezetéseihez érinted, és már meg is mérted. Ennyire bonyolult.” Szerzek egy multimétert és lemérem. Ez elegendő adat lenne a továbbiakhoz? Idézet: „Annyit lehet várni, hogy egyenletesebb lesz az átvitel, kevesebb a fölösleges kiemelés, rezonancia.” Mivel most gyakorlatilag nincs magas, szerintem már az is nagy előrelépés lenne, ha az működne. Ha pedig egy kicsit is jobban szólna, akkor már szerintem teljesen elégedett lennék velük
én úgy hiszem, gyárilag ennek nem lehet olyan kevés magasa. Előbb inkább derüljön ki, hogy szól-e mindegyik hangszóró.
Nagy különbség nem lesz, maximum 2-3dB változás tapasztalható, de ezt már jól lehet hallani szerintem. Hasonló eset: Bővebben: Link Itt például a fóliakondival épp rossz fr. tartományban kezd kiemelni a magashangszóró. Ezért (is) mondom, hogy érdemes vigyázni. Ahogy gondolod, szerintem hallgasd meg az eredeti verzióban, aztán ha nem lennél elégedett, legfeljebb kitalálok néhány egyszerű szűrőt a hangszórókhoz, az alapján, amit hallasz.
Sziasztok!
Én már végig lestem mindent , lehet vak vagyok de szükségem lenne egy Raflex Baby vagy nagyobb testvérének hangváltó kapcsolási rajzára! Tud esetleg segíteni valaki?
Sziasztok az lenne a kérdésem hogyha egy hangváltóba 6 db tekercs kel és mindegyiket ferrit csévére tekercselem az jó megoldás? Nem zavarják be egymást. Válaszokat előre is köszönöm.
A tekercsek elhelyezése hatással lehet egymásra.
A képen az értékek colban vannak vagy cm?
A 'macskaköröm' colt (zoll, hüvelyk, inch: 25.4mm) jelent. Bár a bécsi col 27mm.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Viszont a képen légmagos tekercsek vannak, ezekre vonatkozik az ábra.
Értem és mi a helyzet a ferrit magos tekercseknél? Ezekre is van valami képlet? mert ugye ha közel vannak egymáshoz igencsak változik a tekercs értéke.
Az a lényeg, hogy a tekercsek között ne, vagy nagyon kicsi legyen csatolás. Ezért kell minél messzebb, egymásra keresztbe elhelyezni a légmagos (nyitott mágnesterű) tekercseket.
Ha zárt ferrit magot használsz az induktivitások elkészítéséhez, az igen kis szórás miatt a tekercsek közötti csatolás meglehetősen kicsi, akár egymás tetejére is teheted azokat. A légrés is a zárt pl. fazékmag belsejében van, kifelé alig van szórás. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Azt néztem hogy van egy 4mH tekercs és ahogy közelítem hozzá a másikat nem jelentősen de megnő az értéke! Ha viszont a 4mH tekercs tetejére helyezem a másikat akkor majdnem 5mH lesz belőle. Tehát az egymásra helyezés esetemben nem jó szerintem vagy tévedek?
Az soha nem jó. De én is kb. ezt válaszoltam volna. A ferriteseknél pl. fazékmaggal kisebb a veszély. Nem véletlenül szoktam jelezni finoman, ha nem teljes valahol az információ.
Illetve légmagos tekercsnél kerülendő a mágnesezhető, vagy elektromosan vezető anyagok közelébe helyezés is, pl. átmenő fémcsavarral rögzítés. Egy másik fórumon épp most volt téma. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Szia itt van egy kép a tekercs csévéről őbelőle lenne 6db egy hangváltóban.
Ez mélytartományban jó, de minek belőle hat darab? (Mintha láttam volna vterán pár hete ilyeneket, pont hat volt.)
Igen vatterárol van -kettő van a mélynyomó útjába három a középnek és egy a magasnak tehát 12 db-ról beszélünk. De kérdésemre még mindig nincs válasz!
Sziasztok nézegettem gyári hangváltókat hogy is van ez a tekercs kérdés? Milyen távolságokat érdemes betartani? A képen abszolút közel vannak a tekercsek egymáshoz.
Rendben. Miért szeretnél ilyen sok induktivitást? Nagyon valószínű, hogy nincs szükség ennyire sok tekercsre, és a ferrites változat nem is minden pozícióban jó a hangváltóban.
Melyik kérdésre nem sikerült választ kapni?
Ezt a hangváltót megtervezte nekem valaki nem csak úgy kitaláltam. Azért csinálnám az összeset ferritesre, mivel így kevesebb vezetékre van szükségem. Aki megtervezte ő sem azt mondta hogy mindegyik ferrites legyen! (mivel van itthon elég csévetestem különböző méretű)gondoltam mehet mind arra. Úgy van megtervezve hogy a mély útjában van 2db nagy értékű tekercs a közép útjában 1db nagy értékű és 2db kisebb érték a magas útjában 1db kis értékű.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
Ne nézd a gyári megoldásokat. Nem jó példák. Ez itt a képen semmiképp. A távolság igazából akkor jobb, minél nagyobb. De nyilván attól is függ, hogy az adott alkatrész a hangváltó-kapcsolás melyik pozíciójában foglal helyet.
Illetve vannak olyan felhasználási célok, ahol egyszerűen nem lényeges, vagy nem zavaró egy ilyen hiba, esetleg ettől sokkal nagyobbak is vannak a rendszerben (hangszórók, lehallgató tér, stb.) Összességében annyi a lényeges, hogy a tekercsek középpontján átmenő tengelyek nem jó, ha azonos síkba esnek, vagy metszik egymást. Ha ez valamiért nem teljesülhet, akkor általánosságban legalább 5, de jobb esetben 10cm-es távolság közöttük kb. már biztonságos. Viszonylag egyszerűen megvalósítható, ha a (nem túl bonyolult) hangváltót NYÁK-lap nélkül építed fel. Ez több szempontból is kedvező megoldás.
Értem, sejtettem. De ilyen pontos, és sok alkatrészt tartalmazó váltót csak akkor lehet jól megtervezni, ha a hangszórókat a végleges dobozban megmérték, és hosszas akusztikai-elektromos méréssorozatok közben alakították ki, majd pontosították a hangváltót. Ez megtörtént? Szabad látni a rajzot? Ha látom a kapcsolást, akkor könnyebb megmondani, hogy melyik tekercsnél jobb a kevés huzal, és az alacsony DC ellenállás, meg a ferritmag, és melyiknél jobb inkább légmagosan, esetleg vékonyabb huzalból.
Egy pontosan megtervezett váltónál ezek a részletek is számítanak.
Egyenlőre nem kaptam engedélyt a váltó rajzának a megosztásához ezek gyári ládák csak három útban voltak hajthatók felkerestem a gyártót mindent egyeztettem vele minden mérés megvan csak ő időhiányában nem tudja nekem elkészíteni a hangváltót ezért csinálom én ahogy kész van már megy is hozzá a láda és korrigálja az esetleges hibákat.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |